SSAB:s VD efter Hybrit-beslutet: Påverkas inte alls

LKAB:s besked om att man skjuter upp tillverkningen av järnsvamp i Kiruna till 2040-talet påverkar inte SSAB:s planer, säger bolagets VD Martin Lindqvist till Affärsvärlden. Han svarar också på kritiken från analytikerhåll om att jätteinvesteringen i Luleå. "Det handlar inte bara om det gröna stålet", säger han.
SSAB:s VD efter Hybrit-beslutet: Påverkas inte alls - SSAB Martin L
SSAB: s VD Martin Lindkvist menar attLKAB: s beslut att bromsa Hybritplanerna i Kiruna inte påverkar dem.

SSAB:s Hybritpartner LKAB meddelade igår att bolaget skjuter upp den planerade järnsvampstillverkningen i Kiruna till 2040-talet. Orsaken är enligt LKAB:s VD Jan Moström att man vill fokusera på att utvinna den stora fyndighet av jordartsmetaller som finns på området.

LKAB:s beslut kommer dock inte att påverka SSAB:s planer för att börja tillverka grönt stål, säger VD Martin Lindqvist till Affärsvärlden.

”Jag har ingen uppfattning om LKAB:s beslut. Vad jag kan säga är att vi inte får järnmalm från Kiruna utan vi tar den från LKAB:s verksamhet i Gällivare. Det har vi alltid gjort och kommer göra även i framtiden.”

LKAB har också meddelat att bolagets planer för verksamheten i Gällivare ligger kvar.

Tillverka mer specialstål

Flera analytiker har den senaste tiden ifrågasatt SSAB:s beslut att bygga en ny fabrik i Luleå eftersom prislappen uppgår till i princip hela börsvärdet.

Nordeas analytiker Anders Åkerblom är en av kritikerna.

“Här satsar man hela balansräkningen och framtida möjligheter att generera en god avkastning på eget kapital på något som riskerar att inte kunna att bära sin kostnad”, har han tidigare sagt till Afv.

Martin Lindqvist håller inte med.

Han konstaterar att investeringen i Luleå inte bara handlar om det gröna stålet. Fabriken är delvis byggd på 1960-talet och bolaget vill investera i ny teknik i stället för gammal. Bolaget siktar också på att kunna styra om produktion för att kunna tillverka mer av det lönsamma specialstålet.

”Vi har möjlighet att vrida till mixen med ytterligare en miljon ton mot de här höglönsamma produkterna, men självklart också ha möjlighet att möta den ökande efterfrågan på olika klimatsmarta produkter som det gröna stålet”, säger han.

Tror du att den nya VD:n Johnny Sjöstrand kommer att fortsätta med fabriksplanerna?

”Det får du fråga honom om, men det är ett beslut som styrelsen har tagit. Sen ska man komma ihåg att vi inte fått godkänt på vår miljötillståndsansökan för den nya fabriken än, men vi hoppas att vi får det under det fjärde och sista kvartalet i år.”

God lönsamhet

Även om SSAB:s verksamhet påverkas av den pågående lågkonjunkturen och av att priserna på standardprodukter på olika stålprodukter sjunker visar specialstålet god lönsamhet. Det visar SSAB:s rapport för det tredje kvartalet.

”Här visar vi styrka med en rörelsemarginal på 18% i en tuff konjunktur. Det är enligt min åsikt ett väldigt bra resultat och varje kilo standardstål som vi kan få över till det segmentet ger bra och stabila marginaler”, säger Martin Lindqvist.

“Finns inga andra alternativ”

Martin Lindqvist konstaterar att efterfrågan på det gröna stålet är god och att efterfrågan just nu kommer från den europiska fordonsindustri som från och med nästa år måste börja öka omställningstakten.

“Även om det är tufft just nu så får vi in fler beställningar från fordonsindustrin som står inför en snabbare utfasning av koldioxid. Det finns inga andra alternativ. Vi ser också att vi kommer in på nya plattformar och får nya kunder i det här segmentet”, säger Martin Lindkvist.

Det läcker in billigt stål från Kina just nu?

”Vi har sett att Kina kör ut väldigt mycket export mot Asien och trycker ut koreanska, indiska och andra stålföretag som vidareexporterar. Det innebär att spotpriserna tryckts ned under det tredjekvartalet och det är klart att det påverkar. Det försöker vi hantera.

Läs ocksåKartläggning: Ståljätten skakar – så går SSAB-utmanarnas gröna megasatsningar

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du fler intervjuer

Annons från AMF
Annons från AMF