Småbolagsförvaltaren: ”Har aldrig sett så mycket felprissättningar”

Motvinden i småbolagssektorn biter inte på Origo-förvaltaren Christoffer Ahnemark. Med AQ, Addlife, Arion Bank och ALK Abelló i portföljen, ser han ljust på framtiden: ”Marknaden älskar att överdriva bakåtblickande information".
Christoffer Ahnemark.
"Vi räds inte att investera i bolag utan analystäckning. Tvärtom tycker vi att det är väldigt intressant", säger Origo Fonders förvaltare Christoffer Ahnemark. Foto: Åsa Swee

“Om man investerar i småbolag så måste man tro på framtiden, annars blir det svårt ganska snabbt.”

Origo Fonders Nordenförvaltare Christoffer Ahnemark är en optimist. Vilket nog är bra med tanke på den kollapsade småbolagsmarknaden.

“Jag har hållit på med det här i 15 år och aldrig sett så mycket felprissättningar. Ett extremt kvartalsfokus gör att en rapport kan stjälpa eller hjälpa ett bolag helt”, säger Christoffer Ahnemark och slår ut med händerna.

“Marknaden älskar att överdriva bakåtblickande information för att göra en prognos om framtiden och den här extrapoleringen är extrem. Pendeln från premie till rabatt i småbolagen har varit brutal.”

Även om han är positivt lagd så går frustrationen nästan att ta på.

Christoffer Ahnemark

Gör: Fondförvaltare vid Origo Fonder.
Bakgrund: Ekonomiexamen vid Stockholms universitet. Har tidigare arbetat som analyschef på Aktiespararna och på Handelsbanken.
Familj: Fru och ett barn.

“EN LÅNG UTFÖRSLÖPA”

Ahnemark började som förvaltare hos Origo Fonder precis på toppen av småbolagscykeln, hösten 2021.

“Det har varit en nedcykel sedan jag började, en lång utförslöpa”, säger han med ett skratt.

Den nordiska småbolagsfonden Seleqt startades precis efter krigsutbrottet i Ukraina. Delvis på grund av Christoffer Ahnemarks bakgrund som analytiker.

“Analystäckningen är väldigt skral i sektorn och har faktiskt blivit ännu sämre. Det är där vi har vår edge.”

Tillsammans med kollegan Stefan Roos, som förvaltar hedgefonden Quest, försöker han hitta oupptäckta eller felvärderade nordiska kvalitetsbolag.

“Det kan vara ett bolag som har tillfälliga problem, eller har en intressant produkt men fel marknad. Om det finns en förändringsagenda så kan man låtsa upp värden”, menar Ahnemark.

“Stefan är extremt duktig på att identifiera risker, svagheter och strategier, medan jag är optimist och försöker se det möjliga i det omöjliga”, säger Christoffer Ahnemark. Foto: Åsa Swee

Han lyfter fram industrileverantören AQ Group som ett exempel.

“Bolaget var väldigt missförstått eftersom det inte täcktes av någon analytiker när vi tog in det. De hade högt kostnadstryck samtidigt som prishöjningarna släpade efter och aktien gick ner 30%”, minns han.

“När marginalen väl stabiliserades blev det hävstång åt andra hållet. Det är ofta det som symboliserar en investering – att få ännu mer motvind innan du börjar få rätt.”

JUBILEUMSUTDELNING

Det största danska innehavet i Seleqt är Spar Nord, som varit en lönsam bankinsättning.

“En välskött, anrik bank som dubblat vinsten i år från förra året, med 20% avkastning på eget kapital. De fyller 200 år i år och troligtvis blir det jubileumsutdelning”, spår Ahnemark.

Själv ser han helst en kombination av utdelning och återköp, för att få upp värdet på aktien som han tycker är undervärderad.

Det enda isländska innehavet just nu är också en bank, Arion Bank, som är en kvarleva från kraschade Kaupthing.

“Deras internationella äventyr gick ju fullständigt åt skogen under finanskrisen, så nu är det bara den inhemska, höglönsamma delen kvar.”

Vaisalas kunder kan vara flygledartorn, inom vägunderhåll eller vattenkraftverk. Foto: Vaisala

KONSERVATIVA FINNAR

Vaisala är Finlands största bidrag i fonden, ett Hexagon för väder.

“Ett familjestyrt bolag som är världsledande inom mätsensorer för klimat- och vädersystem. Det höglönsamma benet som växer snabbast är dock är Industrial Measurements, inom medicinteknik och kraftindustri. Bolaget har en stark balansräkning och inga skulder.”

Origo Seleqt

Förvaltat kapital: Cirka 80 miljoner kronor. Totalt förvaltar Origo Fonder cirka 430 miljoner.
Tio största innehaven: VBG Group, AQ Group, Trifork, Spar Nord, TGS, Catena, ATEA, Addlife, Bakkafrost, ALK-Abelló.
Utveckling: I år -9%, sedan starten i mars 2022 -16%.

Nordenförvaltaren turnerar runt en hel del på företagsbesök och ser tydliga skillnader mellan företagskulturerna.

“I Finland så är man väldigt konservativ, ibland lite för konservativ. Finnarna gillar att undersälja, men det gör också att man inte riktigt vet vad man ska vänta sig. I Norge är det mer ‘the sky is the limit’, de gasar på. Och danskarna, de är hårda förhandlare som ska pressa leverantörer, men så är de ju handelsmän där nere.”

DANSKA SUPERSNILLEN

Ahnemark har höga förhoppningar på handelsmännen i läkemedelsbolaget ALK-Abelló, som han ser som ännu ett supersnille-bolag från Danmark.

“De är världsledande inom allergipreparat och har gått från injektioner till tabletter, där marginalstrukturen är otroligt bra. Deras preparat mot björkpollen är bäst i världen.”

“ALK-Abelló har haft en stormig resa i år, men nu börjar tablettförsäljningen ta fart även i Europa”. Foto: ALK-Abelló

Bolaget har också forskningsprojekt inom jordnötsallergi, där första utläsningen av data ska komma i Q4, berättar Ahnemark.

“De har verkligen alla delar på plats för att bli ett snabbväxande läkemedelsbolag, bara de får igång tablettförsäljningen”

Efter veckans rapportlyft från VBG Group har det vuxit till det största innehavet i portföljen.

“Ett kvalitetsbolag som levererat över tid, med otrolig stabilitet i affären. De är ledande på sina släpvagnskopplingar och jag brukar titta på lastbilarna när jag är ute och kör om det är VBG och det är det ofta”, säger han nöjt.

“Aktien har varit billig trots att bolaget presterat, de har flugit under radarn tills Nordea nyligen inledde bevakning.”

Ahnemark kollar alltid efter VBG:s röda kopplingar när han är ute på vägarna. Foto: VBG

GILLAR SLÄP

Christoffer Ahnemark verkar ha en fäbless för släp, då danska Freetrailer också finns i portföljen.

“Ja jag gillar temat. I framtiden så tror jag att det kommer att vara mer saker i samhället som behöver köras från A till B. Freetrailers släpvagnar kan du hyra på ICA eller IKEA och de har byggt en plattform som konkurrerar ut mackarna.”

Och Bilia får dra släpen:

“Också ett missförstått bolag. Många tänker ju bara nybilsförsäljning, men vi tänker serviceaffär. Du har en flotta som blir äldre för varje dag som går och behöver mer och mer service.”

Tack vare ett digitalt system är A&O:s butiker öppna för installatörerna även efter stängning. Foto: Brødrene A&O Johansen

Brødrene A&O Johansen är en annan grossist som Ahnemark gillar.

“De är nummer ett i Danmark på VVS i grossistledet. De har många butiker och har investerat mycket i digitalisering. Installatörerna kan öppna butikerna själva och kan börja jobba så tidigt de vill. Installatörerna älskar det.”

Efter att värmepumpsförsäljningen gått ner i Danmark sänkte de dock nyligen prognosen.

“Ingen katastrof, de tjänar fortfarande bra med pengar, men om du kommer med en negativ nyhet i den här marknaden så känns det.”

“OTROLIG TILLVÄXTSAGA”

Catena är favoriten i fastighetssektorn.

“De har kanske den starkaste balansräkningen förutom Hufvudstaden. Catena är en otrolig tillväxtsaga som har de bästa logistikfastigheterna i Sverige, samtidigt som de fortsätter bygga på projektutvecklingen. När du har ett bolag som kan gasa över krisen, så kommer man ur en styrkeposition när cykeln väl vänder. Ett kvalitetsbolag.”

“Frustrationen som jag upplever är att marknaden sägs vara framåtblickande, men den är väldigt kvartalsfokuserad.” Foto: Åsa Swee

PERFEKT STORM FÖR SORGEBARNET

Addlife är sorgebarnet.

“Det har kostat oss ganska mycket. Under covid hade de en väldigt stark position inom labtech, sedan investerade de i medtech. Tyvärr blev det sunset snabbt inom coviddelen och sunrise inom medtech har gått långsammare än väntat. Så det blev en perfekt storm. Den organiska tillväxten kommer att takta upp över tid, men det är ett nytt management som kommer att behöva bevisa sig.”

Även om det kan vara slitigt när innehaven backar så tar Christoffer Ahnemark aldrig med sig motgångar hem.

“Jag är gift med en i branschen och vi vet båda hur krävande yrket kan vara, så därför pratar vi aldrig jobb. Vi har en no work-policy hemma.”

Med en 16 månader gammal son finns det också annat att ägna sig åt på fritiden.

“Man kan ha hur tuff dag som helst på jobbet, där marknaden eller investeringstesen går emot en, men så kommer man hem och ser framtiden. Då är det svårt att inte tro på den.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från Spotlight Group