Småbolagsfonden har rusat 1700%: ”Vi har nog gjort 40 gånger pengarna i Sectra”

På 25 år har Nordea Småbolagsfond Norden stigit nästan +1700%. För Afv berättar förvaltaren Mats Andersson om fondens utveckling och investeringarna i Sectra och Viaplay. "Vi har nog gjort 40 gånger pengarna", säger han om Sectra.
Andersson berättar också om:
✓ Missen i Nibe: "Det svider".
✓ Danska bankerna han investerar i just nu: "Vi pratar direktavkastning uppemot 10%"
✓ Om han kommer ratta fonden i ytterligare 25 år
Småbolagsfonden har rusat 1700%: ”Vi har nog gjort 40 gånger pengarna i Sectra” - Mats Andersson 2

Rubrikerna var inte braskande när Dagens industri meddelade att Nordea lanserade sin nordiska småbolagsfond i juni 1998. Det blev en kort artikel i slutet av tidningen som summerade: “Nordiska bolag i fokus”.

Med undantag för ett par år under tidigt 2000-tal har Mats Andersson förvaltat fonden sedan lanseringen och han minns det inte som någon större happening.

Kort artikel i Dagens industri om att Merita Nordbanken (Nordea) startade en nordisk småbolagsfond 1998. Källa: Dagens industris arkiv.

“Den smög lite under radarn, det vill jag påstå, för då var småbolagsfonder inget stort segment. Det var en liten asset class“, säger Mats Andersson till Affärsvärlden.

Med SBB och Embracer i färskt minne är det som bekant inte alltid bäst att leta efter investeringar i strålkastarljuset. Så även i detta fall.

Sedan starten 1998 och fram till idag har Nordea Småbolagsfond Norden utvecklats med närmare +1 700%.

“Det har varit en fantastisk resa. Det har hänt mycket både på marknaden och i fonden”, säger Mats Andersson.

Något som däremot inte förändrats under åren är att Mats Andersson varit en av de som stått vid rodret för fonden. Han har också bibehållit stringensen gällande hur fonden investerar.

Redan för 25 år sedan sa han att den strategi som skulle ligga till grund för investeringarna var “stockpicking”, eller mer precist: “länderviktningen blir flytande och det är utbudet av intressanta bolag som styr”. En strategi han fortsatt skriver under på.

“Det är precis så det har varit. Vi allokerar inte mellan länder eller sektorer. Vi väljer det vi kallar kvalitetsbolag. Många definitioner på kvalitetsbolag är kvantitativa, men vår är kvalitativ. Vi menar att vi ska förstå oss på affärsmodellen. Det ska finnas en ägare, gärna av kött och blod, gärna en entreprenör eller grundare, samt ett bra top management team”, säger Mats Andersson.

Mats Andersson, förvaltare av Nordea Småbolagsfond Norden, vars portfölj utvecklats närmare 1700% sedan start 1998.

Andra delar som legat bakom fondens utveckling är att genomföra intervjuer med VD och CFO innan fonden investerar och hitta bolag med stark balansräkning, gärna nettokassa. Sedan ska även värderingen anses vara rimlig och marknadspositionen vara god.

“Det har funnits många möjligheter för oss att hitta bra bolag och att balansera portföljen på ett bra sätt. I Norden har vi alla globala sektorer på en lokal marknad. Det är så man kan diversifiera riskerna på olika sektorer. Det är ett bra universum att investera i”, säger Mats Andersson.

Börshaveriet i Viaplay och danska doldisar

Sedan 2013 förvaltar Mats Andersson fonden tillsammans med Björn Henriksson och de har i skrivande stund ungefär 25 miljarder kronor i förvaltat kapital fördelat på närmare 200 bolag. Investeringshorisonten ligger på 5-7 år och inget enskilt innehav överstiger 7% av portföljen – det största innehavet är Sectra på 6,7%.

Fonden klev in i Sectra 2006 och det har fram till dags dato varit en av Mats Anderssons mest framgångsrika investeringar.

“Vi har nog gjort 40 gånger pengarna. Nettoinvesteringen är nästan nere på noll med tanke på att vi köpte dem på 40 kronor och fått utdelningar varje år. Där har vi inte haft stöd från analytiker som har haft sälj på den för att de tyckt den varit för dyr. Men vi anser att bolaget är fantastiskt välskött. Det är sällan vi ser svenska mjukvarubolag nå en global succé”, säger Mats Andersson.

Affärsvärlden satte i en analys i början av juni sälj på Sectra då marginalerna för misslyckanden ansågs för små givet den höga värderingen. I analysen stod att aktien kan ha goda framtidsutsikter, men “trots offensiva prognoser finns ingen uppsida att tala om”. Mats Andersson känner sig emellertid trygg i att Sectra kommer fortsätta att leverera.

“Det blir en hög värdering i Sectra eftersom du har ingen cyklisk risk att tala om. Sectra har väldigt långa kontrakt, ofta 7-10 år, även om man nu mer och mer går över till en prenumerationsmodell. Bolaget redovisade i senaste rapporten den så kallade churnen, alltså hur många kunder man tappar. Det var 1,3%, vilket visar att de tappar otroligt få kunder och det är en kvalitetsstämpel”, säger Mats Andersson och tillägger:

“Det är mjukvara de säljer så de binder inget kapital. Och de har lyckats på den amerikanska marknaden som torde vara extremt konkurrensutsatt för konkurrenterna  heter ofta  GE, IBM eller Siemens.”

Mats Andersson, förvaltare på Nordea.

Ett innehav som utgör 1,9% av portföljen och som varit desto mer i blickfånget den senaste tiden är Viaplay. Bolagets kurs har tappat nästan 60% den senaste månaden på grund av en uppmärksammad vinstvarning samt VD-byte.

“Nu har aktien gått ner så hårt att man får titta på värdet. Det har varit en abrupt kursutveckling, med ett market cap som var nere på knappt 5 miljarder. Man måste väga att det har varit lite problem operationellt och det finns förbättringspotential kontra att det varit ett stort fall i aktien. Den behåller vi på de här nivåerna”, säger Mats Andersson.

Bland de 25 största innehaven märks bland annat två danska banker, Jyskebank och Sydbank, som fonden successivt ökat sitt innehav i. Däribland i år. Det är ett värdedrivet innehav.

“Vi pratar ett PE-tal som är 7-8, vi pratar direktavkastning som är nästan uppemot 10%. De är välskötta och har sina marknadspositioner. Båda bankerna har kommit med omvända vinstvarningar fyra till sex gånger i rad. Lite bättre räntenetto, inte så stora kreditförluster som väntat och lite bättre provisioner än väntat. Det är inte så stora saker, men det är hela tiden lite grann åt rätt håll. Vi tycker fortfarande att de är alldeles för billiga. De har gått väldigt bra för oss”, säger Mats Andersson.

“Det gör fortfarande ont”

Med tanke på Mats Anderssons långa historik som förvaltare hade det varit osannolikt om han inte trampat på ett par minor under karriären.

“En som svider är att vi sålde Nibe efter två år där 2000. Det är en utebliven möjlighet. Vi tittade på värderingsmultiplarna och de blev för höga. Vi valde att ta en vinst. Det gör fortfarande ont”, säger han.

I närtid är det innehavet i norska NRC Group som inte fallit väl ut.

“De är perfekta ur ett ESG-perspektiv. De bygger järnväg och renoverar järnväg och spårväg. Men man har haft lite för dåliga marginaler på de kontrakt man har gått in i längre bak i tiden och det har lett till lite svagare resultat. Kursen har gått ner 80%. Men NRC behåller vi på P/S 0,1 och det det diskuterats ju dagligen  infrastruktursatsningar från svenskt näringsliv och politiker. Det kanske är nu de vänder runt, även om vi inte så förtjusta i turnaround-case”, säger Mats Andersson.

Du har varit på samma jobb i nästan 25 år. Är du trygghetsnarkoman eller är det här världens bästa jobb?

“Det är världens bästa jobb tycker jag, det säger jag ofta till mina chefer. Det är ett privilegium. Sedan är det så att som förvaltarmänniska så söker man kanske trygghet på något sätt”, säger Mats Andersson.

Blir det 25 år till?

“Ja, vi siktar ju på det. Tiden går fort när man har roligt. Jag gör en egen utvärdering av mig själv i treårsperioder. Jag kan inte se det längre än så, men de kommande tre år ser spännande ut”, säger Mats Andersson.

Mats Andersson, förvaltare Nordea Småbolagsfond Norden

Född: 19 december 1962.

Utbildning: Civilekonom från Umeå universitet och Uppsala universitet.

Karriär: Började med att förvalta ICA:s överlikviditet. Jobbade även som market maker på fondkommissionärsfirman United Securities. Är sedan nästan 25 år tillbaka aktiv som fondförvaltare av Nordea Småbolagsfond Norden.

AUM: cirka 25 miljarder kronor.

Avkastning i år: cirka 9%.

Kuriosa: Gillar att odla tomater. ”Jag hade 49 plantor förra året men nu blir det 12 i år. Min fru tyckte att de tog för mycket plats på golvet.”

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer