Skoglund: ”Faktorn som driver avkastning”

Avanza Småbolag by Skoglund firar snart ett år. Fonden har fått en fin start och har stigit över 50% sedan starten. För Affärsvärlden berättar fondens grundare Fredrik Skoglund om hur han hittar sina investeringsobjekt, om samarbetet med Avanza och med Erik Selin.
Fredrik Skoglund, grundare av FE Fonder,
Fredrik Skoglund, grundare av FE Fonder,

FE Fonder står för Fredrik och Erik, som i Erik Selin. Hur kommer det sig att han har varit med och grundat fonden?

”Jag och Erik Selin lärde känna varandra under de åren jag jobbade som fastighetsanalytiker. Vi har velat göra något ihop länge, och förra sommaren var det läge. Erik är fondens första kund, så han har placerat 100 Mkr i FE Småbolag Sverige och 100 Mkr i vår hedgefond FE Select.”

Hur går förvaltningen till?

”Sedan i februari jobbar jag ihop med Mikael Löfdahl som är medförvaltare på FE Fonder. Vi träffades redan 2005 när vi jobbade med småbolagsstrategi på Carnegie, så vi är två av de mest erfarna småbolagsförvaltarna. Vi har jobbat på ungefär samma strategiska sätt sedan dess. Vi är vana att tänka top down och sen omsätta det i vilka bolag vi vill köpa, även om runt 75% av vår analys är bottom up. Jag tror att det strategiska tänket vi kör med är lite unikt för fonden.”

FREDRIK SKOGLUND

Förvaltar: FE Småbolag Sverige (Avanza Småbolag by Skoglund)

Avkastning i år: 42,4%

Avkastning sedan start (26 nov 2020): 56,6%

Avgift: 1,3%

Avanza Småbolag by Skoglund fyller ett år i dagarna. Hur kom det samarbetet till?

”Jag förvaltade tidigare Länsförsäkringar Småbolag Sverige under 2,5 år och hade bäst avkastning av alla småbolagsfonder. Avanza Fonder ville starta en småbolagsfond och med tur och timing hittade vi varandra. Avanza Fonder vill ta fram riktigt bra och prisvärda produkter till spararna, och jag ville nå ut med en småbolagsfond till många sparare. Det blev en perfect match, och lanseringen har varit fantastisk.”

Småbolagsfonden ligger på 3,6 miljarder kronor nu, med över 80 000 aktieägare i fonden. Finns det något särskilt kriterium ni investerar efter?

”Vårt huvudsakliga krav på innehaven är att de växer vinsten. Sedan delar vi in fonden i olika teman. Nu är fondens teman digitalisering, hållbarhet och transformering, teman vi tror kommer vara förhärskande flera år framöver.”

Vad innebär transformering i detta fall?
”Vi kan ta Klarna som exempel. De förändrar en hel bransch genom att digitalisera bankvärlden. Alla bolag måste orka förändra sig. Framför allt inom hållbarhetsområdet.”

Ert största innehav är Husqvarna. Hur passar det bolaget i fondens teman?

”De transformerar gräsklipparbranschen genom digitalisering. Idag har Husqvarna 60% av marknaden för robotgräsklippare, vilket såklart är mycket mer hållbart än förbränningsgräsklippare. Dessutom är det en stor kundnytta. Om man åker ut till golfbanan i sin elbil vill man ju inte att en stor dieselmaskin kör runt och stör. Att man byter ut en dieselgräsklippare på en golfbana mot en eldriven, tyst robot som kör på natten transformerar ju branschen.”

Ni har även Hexatronic i fonden, som har gått urstarkt i år. Vad ser ni i det bolaget?

”Framför allt en enorm slutmarknaden. I Sverige kan 80% av alla människor få fiber, men i Tyskland och England är det bara 5%. I USA är det 25%. Efter pandemin är efterfrågan på fiber enorm då folk vill kunna jobba hemifrån i allt högre grad. Hexatronic hade 229% orderingångstillväxt i förra rapporten. De växer både organiskt och via förvärv. Jag tror att bolaget kommer vara ett av de snabbast växande bolagen kommande år.”

Jag tänker mig att IPO-marknaden borde vara ganska intressant för småbolagsinvesterare som ni är. Stämmer det?

”Ja, och det är också en av våra styrkor skulle jag säga. Vi tittar på alla bolag som kommer till börsen. Inte bara för att investera, utan kanske främst för att lära oss om de olika bolagen. Förvaltarnas största fördel jämfört med privatsparare är ju att vi får träffa företagsledare inom alla sektorer, vilket gör att vi får mycket mer granulär information. Det gör att vi tidigare kan förstå hur ett bolag kan påverka ett annat. Men det är ganska tidskrävande att jobba med IPO:s, särskilt som vi investerar i ganska få av dem. Men å andra sidan lär vi oss mycket från alla våra möten.”

Ni har flera serieförvärvare i fonden. Bland annat Vestum och Storskogen. Vad är deras USP?

”USP:en i Vestum är Conny Ryk. Han är en entreprenör inom byggbranschen och har startat flera bolag inom den sektorn. Nu har han bestämt sig för att göra en roll up-story. Den viktigaste tillgången han har är sitt gedigna kontaktnät där han hittar uppköpskandidater. I Storskogen är det helt klart den snabba vinsttillväxten. Som mångårig strateg har jag gjort mycket backtesting kring vad som funkar, och då ser man tydligt att vinsttillväxt är det som funkat bäst historiskt. Värdering ger inte så mycket avkastning i långa loppet.”

Flera av serieförvärvarna handlas ju till väldigt höga multiplar. Hur ser du på värderingen i dessa bolag?

”Då kommer vi in på en evighetslång diskussion: indexförvaltning kontra aktiva förvaltning. De flesta indexrobotar tittar bara på vinsttillväxt. När då serieförvärvare kommer in och växer vinsten så mycket så går pengarna från indexförvaltning rakt in i dessa bolag och bidrar till dessa kraftiga värderingsuppgångar.”

Så vinsttillväxt går före värdering?

”Klart att vi inte köper till vilket pris som helst, men historiskt är ju vinsttillväxt det som gett absolut bäst avkastning och inte värdering. Med fortsatt låg ränta finns det ju inget som pekar mot att det ska ändras nu. Vi är här för att skapa avkastning till våra andelsägare – inte här för att ha rätt kring en akties värdering.

Nu har vi pratat en del om dina lyckade investeringar. Vågar du bjussa på ditt sämsta köp?

”Jag köpte aktier i Balder på 16 kronor och sålde dem på 50. Det var ju ett stort misstag, särskilt som jag känner Erik ganska väl.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer