”SHB:s vinst inte bara bolån”
Bakgrunden är att Stadshypotek, som är ett dotterbolag till Handelsbanken, har ökat kostnaderna för de tjänster de köper från SHB markant. Handelsbanken stod också för 55% av Stadshypoteks finansiering, samtidigt som Stadshypotek redovisar en kostnadsränta på 3,2 miljarder kronor i ett läge när det råder i princip nollränta. Detta sammantaget ger sken av ett slags ommöblering i Handelsbankens årsredovisning, eftersom det förefaller naturligt att kostnadsräntan skulle vara i princip noll, argumenterade Per Lindvall.
Per Lindvall menar därför att den egentliga intjäningen i bolåneaffären ligger över 17 miljarder kronor, istället för de 12,9 miljarderna som redovisats för 2020. Och om man beaktar ”att 86% av utlåningen sker till svenska kunder och att detta är en verksamhet med stora skalfördelar, så är en konservativ gissning att drygt 95% av intjäningen sker i Sverige.” Detta skulle innebära att Stadshypoteks nettoresultat skulle vara 16,3 miljarder kronor, vilket var hela Handelsbankens intjäning före skatt 2020.
Kostnaderna för Stadshypoteks inköp av tjänster från SHB har stigit med 81% sedan 2016, vilket kan jämföras med motsvarande kostnadsökning på koncernnivå på 27%. Varför är det så?
”Fördelningen av intäkter och kostnader mellan banken och Stadshypotek ska spegla ungefärlig arbetsinsats samt uppfylla gällande regler. Ett av de begränsande regelverken är transfer pricing som säkerställer att vi bokför rätt kostnadsfördelning per enhet så att varje skattesubjekt betalar rätt skatt. När Handelsbanken säljer ett bolån består det av produktion av ett bolån i Stadshypotek och distribution av bolån via kontorsrörelsen som tillhör banken. Kostnader för distribution baseras på frekvensstudier av hur mycket tid som läggs på olika tjänster på ett kontor. Metoden förfinades under 2019 och ligger bakom en del av kostnadsökningen i Stadshypotek. Kostnaderna som utvecklar banken och vår affär till kund ökar, där bl.a. IT-utvecklingskostnader i Stadshypotek ingår. Bolån digitaliseras i snabb takt. För att digitalisera krävs IT-utveckling. Banken har ökat ambition och investeringar i digitalisering av bolån under senaste åren.”
Varför har Stadshypotek en kostnadsränta på 3,2 miljarder när räntan på inlåningen är 0%? Är detta ett slags ommöblering?
”Det stämmer att inlåning från allmänheten har en finansieringsränta nära 0%. Men finansiering av Stadshypotek som lånar ut pengar på olika löptider är markant mer komplext och regelverksmässigt begränsat än så. Det finns huvudsakligen två regelverk som begränsar ett bolåneinstituts frihetsgrader med avseende på finansiering, Liquidity Coverage Ratio (LCR) och Net Stable Funding Ratio (NSFR). Kort kan man uttrycka det att banken måste skapa en finansieringsstruktur där vi både håller en betydande likviditetsreserv för framtida kassaflöden som ska betalas ut och att vi behöver matcha löptider på den utlåning som våra kunder väljer. I tillägg till detta finns det regelverk på kapitalsidan som styr vilka typer av instrument vi måste finansiera oss med, Slutsatsen av ovan är att Stadshypotek inte kan finansiera sin utlåning till 0% ränta. Det skulle leda till ett markant mer riskfyllt banksystem vilket varken vi eller samhället strävar efter.”
Så det stämmer inte att nästan hela SHB:s vinst är bolån?
”Nej.”
Här hittar du fler intervjuer
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.