Robur-förvaltaren Jens Barnevik: ”Jag letar i hela värdekedjan”

Jens Barnevik förvaltar Swedbank Small Cap Emerging Markets. För Affärsvärlden berättar han om hur han hittar köpvärda tillväxtbolag på marknader långt bort från Sverige.
Robur-förvaltaren Jens Barnevik: ”Jag letar i hela värdekedjan” - Jens_Barnevik_1200
Jens Barnevik förvaltar fonden Swedbank Robur Small Cap Emerging Markets.

Du investerar i småbolag på tillväxtmarknader. Fondens uppbyggnad skiljer sig en hel del från hur jämförelseindex ser ut. Till exempel har ni inga indiska innehav i fonden. Hur kommer det sig?

”Jag ser fondens mandat som en slags jaktlicens, där jag har möjligheten att leta bolag i massa olika länder men jag investerar bara där jag hittar bra lägen. I Indien är värderingarna generellt sett mycket högre än på andra tillväxtmarknader, så där avstår jag. Indien är lite safe haven just nu när alltmer utländskt kapital flyr Kina. Indien har inte några större politiska problem just nu, samtidigt som de har en god BNP-tillväxt som spås hålla i kommande tio år. Problemet med Indien är dock att de har mycket handelshinder vilket gör att det inte finns så många bra exportbolag där. Jag äger hellre företag som kan slå globalt.”

Du investerar mycket i Asien, men har fonden övervikt i någon särskild sektor?

”Ja, fonden är särskilt koncentrerad till tre olika sektorer. Drygt 40% består av techbolag. Näst största sektorn är hälsovård, mest medicinteknikbolag, särskilt från Sydkorea och Taiwan. Fonden har även stor exponering mot konsumentbolag, staples på engelska.”

JENS BARNEVIK

Förvaltar: Small Cap Emerging Markets

Förvaltat kapital: 1,3 Mdkr

Avkastning i år: -3,75%

Avkastning 3 senaste åren: +34,3%

Avgift: 1,43%

Vad har du investerat i för typ av medicinteknik?

”Bland annat äger jag ett par diagnostikbolag inom tandvård, bland annat koreanska Ray och Value Added Technology. Även tandvården digitaliseras och dessa bolag har bland annat tagit fram en slags 3D-röntgen som gör att man sedan kan printa tanden direkt och att man slipper massa återbesök. Detta är en enorm effektivisering av tandvården. Båda bolagen säljer över hela världen, men växer mest i Kina där man ligger efter i tandvården.”

Du har även taiwanesiska Pacific Hospital Supply och Bioteque i fonden. Vad är det för typ av bolag?

”De säljer engångsartiklar till akut- och dialysvården. Detta är ett högintressant och viktigt område, särskilt nu när vårdskulden är så stor efter pandemin då många icke-livshotande operationer ställdes in. Nu ska skulden betas av, och det finns ett stort uppdämt behov av dessa artiklar.”

LETAR “RIMLIG VÄRDERING”

Du har mycket ”renodlade” tech-bolag också. Vad är det för typ av bolag?

”De allra flesta är hårdvarubolag, exempelvis underleverantörer inom halvledarindustrin som säljer material till jättar som exempelvis TCMC och Samsung. Vårt största innehav är ULVAC, ett japanskt bolag som säljer utrustning till halvledarsektorn.”

Trots fondens övervikt mot tech har den stått sig ganska bra i börsraset, ned drygt -3,8% hittills i år. Hur kommer det sig?

”Det finns nog flera anledningar till det, men jag tror att en del beror på att jag försöker vara värderingsdisciplinerad. Kärnan i min investeringsstrategi är att hitta bolag som växer organiskt men till en rimlig värdering. Då blir det ofta att man hamnar bland mindre bolag med liten eller ingen analystäckning och få utländska investerare. Men sen har jag ju också prickat rätt i mina investeringsteman, underleverantörer till halvledarsektorn respektive dataservrar.”

En rätt stor del av fonden är på server-temat. Varför?

”Det finns massa komponenter i en server och många bolag som är exponerade mot serverindustrin. Det är ju inte längre en varumärkesbusiness med HP och Dell som tillverkar och brandar servrar, utan en väldigt fragmenterad värdekedja där techjättarna själva designar sina egna serverhallar. Men det är ju andra bolag, framför allt i Taiwan, som tillverkar grejerna.”

Har du något exempel på bolag inom servertemat?

”Jag har bland annat taiwanesiska King Slide Works, ett bolag som tillverkar skenorna som skjuter in och ur servern. Det är en väldigt enkel produkt, det låter så trivialt att det nästan blir löjligt. Men de har blivit de facto standard inom servervärlden. Och i och med att skenorna endast utgör någon promille av hela kostnaden för en serverpark så kan man få rätt fin lönsamhet i det. Deras bruttomarginal ligger på 54% och ebit-marginalen på 43%.”

Hur hittar du dessa bolag?

”Ett bra sätt är att leta igenom hela värdekedjan. Oftast börjar jag nysta i en industri som jag är intresserad av, exempelvis cloud-industrin. Jag hittar några underleverantörer, pratar med dem, snappar upp någon duktig konkurrent och tar kontakt med den. Jag har ganska många innehav i fonden, men jag har relativt få investeringsteman. Vi äger ganska många bolag inom samma tema, exempelvis test för halvledare.”

“INGEN FÖRDEL ATT SITTA I NEW YORK”

Test för halvledare?

”Ja, vi har tre testbolag inom halvledarsektorn. Testning är helt avgörande för en produktion, och även halvledare måste såklart testas innan de tas i produktion. I verkstadsindustrin är det t ex Hexagon som tillverkar testutrustning. Men det är en rätt liten del av bolagets capex och sektorn är ofta mycket mer konsoliderad än andra delar i en produktion.”

Du har investerat i småbolag nästan hela din karriär, men just tillväxtmarknader är nytt för de senaste tre åren. Är det svårare eller lättare att hitta bolag med denna inriktning?

”Det jag kan säga efter att ha bytt inriktning ett antal gånger är att det inte skiljer sig så mycket åt. Ett bolag är ett bolag och det är ganska lätt att se vem som är stark respektive svag i en värdekedja. Men jag kan sakna närheten till management ibland, men det har ju verkligen blivit bättre de senaste åren då alla bolag har digitaliserat rutinerna så mycket. Det finns ingen fördel med att sitta i New York, Singapore eller Hongkong längre.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från AMF