Riskkapitalisten: ”COP27 är viktigt för våra bolag”

Den Malmö-baserade riskkapitalfonden Pale Blue Dot startades 2020 av entreprenörerna Joel Larsson, Heidi Lindvall och Hampus Jakobsson. Syftet med fonden är att investera i teknikbolag som utvecklar lösningar som minskar eller återställer skador som orsakats av utsläpp och klimatförändringar. För Affärsvärlden berättar Heidi Lindvall om läget på marknaden och om nya innehav i fonden.
Riskkapitalisten: ”COP27 är viktigt för våra bolag” - Heidi Lindvall Blue Dot
"Det viktiga är att grundarnas värderingar stämmer överens med våra, och att bolagen verkligen kommer ha en positiv klimatpåverkan", säger Heidi Lindvall.

Heidi, du har varit riskkapitalist i 2,5 år. Berätta om hur Pale Blue Dot startade.

”Vi alla tre grundare har lång erfarenhet av entreprenörskap och har varit med och grundat flera bolag. Jag själv startade min karriär inom mänskliga rättigheter, där jag bland annat reste världen runt och gjorde dokumentärer. För tolv år sedan grundade jag mitt första SaaS-bolag inom videoteknologi. Jag har varit baserad i London, Berlin och Silicon Valley där jag byggde olika bolag som inte slog igenom. Men dessa erfarenheter förde in mig i startup-branschen, och de senaste åren har jag varit med och byggt acceleratorer i London och sedan i Malmö, tillsammans med Joel, som är utvecklare i grunden. Hampus var med och grundade The Astonishing Tribe (TAT) som såldes till Blackberry 2010 och sedan dess har han fortsatt investera i bolag.”

Sedan start har fonden tagit in 87 miljoner euro, motsvarande ca 950 Mkr, som har investerats i 22 bolag i Europa och USA. Pale blue dot investerar i ett tidigt skede och är ofta det första riskkapitalet som kommer in i bolagen. Generellt ligger investeringarna kring 1 miljon euro.

Pale Blue Dot

Pale Blue Dot är en klimatinriktad riskkapitalfond. Fonden grundades i Malmö 2020 av Heidi Lindvall, Hampus Jakobsson och Joel Larsson. Sedan starten har fonden tagit ca 950 Mkr.

Statliga Saminvest är den enskilt största investeraren i fonden. Andra kända investerare är bland andra H&M-familjen Persson, Spotify-grundaren Daniel Ek och Skype-grundaren Niklas Zennström.

Vad investerar ni i för typ av bolag?

”Klimatteknikområdet är ganska brett. Våra investeringar kan vara bolag inom alltifrån fashion till fintech till transportlösningar. Det viktiga är att grundarnas värderingar stämmer överens med våra, och att bolagen verkligen kommer ha en positiv klimatpåverkan.”

I söndags (6 nov) inleddes FN:s klimatkonferens COP 27. Vad betyder konferensen för bolagen ni investerar i?

“Det är viktigt för bolagen att veta vad som diskuteras på COP27 och vilket fokus kommer att vara i närmaste framtiden. Då kan man också kan förstå vilka lösningar som kommer att prioriteras inom kommande år.”

Ett av era större innehav är danska Monta, som nyligen tog in 30 miljoner dollar till en bolagsvärdering på 155 miljoner dollar. Vad gör bolaget?

”Det är ett mjukvarubolag för elbilsladdning. Kort sagt har de utvecklat en plattform som gör att både konsumenter och företag ladda sina elfordon på ett enklare sätt. Nu är planen att de ska expandera i USA.”

Ett annat stort innehav är amerikanska Patch. Vad är det för ett slags bolag?

”Patch är ett mjukvarubolag inom marknaden för koldioxidutsläpp. De har tagit fram ett API som gör det möjligt för bolag att enkelt köpa utsläppsrätter som sedan investeras i olika koldioxid-infångningsprojekt (carbon removal solutions).”

Har ni något svenskt bolag i fonden?

”Ja, vi har två aktiva bolag. Ett är det Stockholmsbaserade Veat. Det är ett bolag som har tagit fram en försäljningsautomat för vegetarisk mat och finns på olika ställen i Stockholm. Vi har även investerat i ett bolag som heter Paebbl. Det grundades så sent som 2021 men har redan tagit in 8 miljoner euro från en rad namnkunniga investerare.”

Vad gör Paebbl?

”Paebbl håller på att ta fram en lösning för att lagra koldioxid från industrin. Man har försökt efterlikna den naturliga process där bergytor fångar in koldioxid från atmosfären, men där processen ska ske i en sorts reaktor som man nu håller på att utveckla och söka patent för. Bolaget är dock i ett väldigt tidigt skede och har inte någon försäljning att tala om ännu.”

Vilka står bakom bolaget?

Marta Sjögren, tidigare partner på Northzone, samt Andreas Saari som tidigare varit VD för teknikkonferensen Slush är medgrundare och delar på VD-posten. Sedan är även nederländska Pol Knops, som har forskat på ämnet, och den svenskamerikanska investeraren Jane Walerud med som medgrundare.”

Senast ni tog in pengar var våren 2020. Kommer ni behöva ta in nytt kapital snart?

”Ja, det kommer vi. Vi har ungefär 10 investeringar kvar i fond ett, vilket vi tänker ska räcka i ungefär ett år till om vi fortsätter investera i samma takt. Men nu under hösten har vi börjat tala med investerare för att ta in pengar till fond två.”

Hur är intresset från investerarna? Det talas ju en del om värderingsras och avsvalnat investeringsklimat bland småbolag i tekniksektorn.

”Marknaderna stannade ju av lite under våren och sommaren, men nu under hösten har vi sett ett bra deal flow där bolag som avvaktade med att ta in pengar under våren kommer igen nu. Vi vet inte hur det kommer att gå i framtiden, men vi ser att investerare blir allt mer selektiva med sina investeringar och lägger pengar på det som måste ändras omgående. Klimatet är en fråga som vi inte kan vänta med. De regleringar och systemförändringar som sker i hållbarhetens namn kräver att nya lösningar tas fram, till exempel för grönare transporter eller mäta klimatrisken i en investering. Därför ser vi fortsatt ett bestående intresse för klimatet som investeringstema, även om teknikbolag i allmänhet kan få det svårare.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från SciBase