Intervju Investeraren
”Risk att Fed stramar åt 2021”

Börser världen runt har trotsat många bedömares förnuft när de nått nya rekordnivåer trots det värsta fallet i ekonomisk aktivitet i de stora ekonomierna. En kombination av två positiva saker kan dock rubba den utvecklingen, tror Nikolaj Schmidt.
Vilka stora risker ser du med den pågående pandemin och ekonomin framöver?
”Det finns risker både på uppsidan och nedsidan som är relaterade till pandemin. I USA har vi den något udda situationen att hushållen idag har en högre inkomst än de hade i december 2019 trots vad som hänt i ekonomin. Även företag har klarat sig bra tack vare stödprogram och det är ingen fara med den privata sektorns balansräkningar. Problemet finns i den offentliga sektorns finanser och det verkar inte kunna bli något nytt stödpaket förrän i början av nästa år. Återhämtningen i USA är stark och hushållen har pengar att spendera. Det finns mycket uppdämd efterfrågan framför allt på tjänster. Folk vill ha socialt umgänge, gå på krogen resa med mera. Det har bara inte varit säkert. Så vi kan få en situation när vi går över till 2021 där hushållen har pengar att spendera, penningpolitiken fortsätter att vara ultralätt och finanspolitiken ger fortsatt stöd även om den är stramare.”
T. Rowe Price grundat 1939
-
Kapitalförvaltare grundad 1937 och noterat på New York-börsen. Grundare var Thomas Rowe Price Jr som är känd för att ha skapat begreppet tillväxtaktier som investeringsfilosofi.
-
Firman har fokus på aktiv förvaltning istället för passiv förvaltning efter ett strategiskt beslut 2019.
-
Omkring 1 300 miljarder dollar under förvaltning, 7 000 anställda.
-
Nikolaj Schmidt är internationell chefsekonom på T. Rowe Price sedan 2015. Innan dess på Pharo Management, Goldman Sachs och danska finansdepartementet. Har doktorerat inom finans på London School of Economics.
Så vad händer då om ett vaccin blir tillgängligt?
”Om vi då plötsligt får ett vaccin så kan den här uppdämda efterfrågan släppas lös och det betyder en ytterligare uppsida i ekonomin och frågan är då vad det betyder för penningpolitiken. Fed har sagt att de ska behålla en expansiv politik. Men i ett scenario med en tillväxt på flera procent, en arbetslöshet som faller snabbt och en uppdämd efterfrågan på tjänster tror jag flera på Fed kan bli skrämda och det ser jag som en risk att penningpolitiken stramas åt. Kärnan i inflationen är fortfarande knuten till arbetsmarknaden och du måste hålla koll på den.
Vad betyder det för marknaden?
”Aktiemarknaden skulle reagera väldigt positivt på en starkare tillväxt i kombination med fortsatt lätt penningpolitik. Men det är knappast en välsignelse för aktiemarknaden om Fed styr mot en mer hökaktig politik. Expansiv penningpolitik är en stark drivkraft bakom börsen idag.”
Hur skulle högre räntor spridas till EU och andra delar av världen?
”Jag oroar mig för emerging markets. Flera länder där är ute på riktigt tunn is och om Fed blir mer hökaktig kommer vi få se en del kollapser där. Länder som Turkiet, Sydafrika och Brasilien är problematiska med höga skulder. Alla de här länderna är utsatta för nervösa investerare och beroende av lättflyktiga pengar. De är känsliga för risker både på uppsidan (stramare penningpolitik) och nedsidan. EU liknar USA till stora delar men ECB kan hålla ut längre. Inflationen finns helt enkelt inte i Europa. Konsekvensen om Fed höjer blir dock förstås att pengar flödar in USA vilket kan påverka hur ECB agerar.”
Vad ser du för risk på nedsidan?
”Där är risken väldigt tydlig. Vi går mot influensasäsongen på norra halvklotet och vi verkar redan ha en andra våg av corona. Det offentliga kommer inte kunna leverera samma finanspolitiska stöd 2021 som man gjorde 2020. Kan vi hantera detta när vintern kommer? Jag vet inte och det är en svår fråga. Så här långt pekar en del större ekonomier på att vi kan hantera det utan de massiva nedstängningar vi hade tidigare. Men hade någon till exempel väntat sig att Israel skulle återgå till fullständig nedstängning? Knappast och vi måste ta den här risken på allvar.”
Hur ser risken för en förnyad eurokris ut?
”Frågan är hur snabbt södra Europa kan återhämta sig. De stimulanser som finns i återhämtningspaketet är bra och ska syfta till en långsiktig återhämtning. Det handlar om att skapa en framtidstro, inte minst för de unga. Det ger stöd till det politiska etablissemanget och hjälper till att undvika en populistisk våg i södra Europa med krav på att lämna EU.”
Vad händer med relationen Kina-USA framöver?
”Om Biden vinner valet, vilket verkar vara det troliga just nu, så har han en mer inrikespolitisk agenda. Utrikespolitiken blir dock annorlunda med mer alliansbyggande. När de är återställda riktar han sig mot Kina men det lär skötas annorlunda än idag med mindre fokus på tariffer och en period av relativt lugn utrikespolitik. De sanktioner som finns idag lär nog dock bli kvar, i alla fall tills vidare.”
Men om Trump vinner?
”Då får vi en mycket mer hökaktig administration och tuffare attityd till Kina vad gäller frågor som Taiwan och Hong Kong. Det blir mer slitningar och konflikter och större spänningar i de globala leverantörskedjorna. USA blir än mer introvert och friktionen mellan EU och Kina ökar också. En helt klart mer skrämmande värld. ”
Hur ser du på aktiemarknadens utveckling framåt?
”Min åsikt är att aktier sannolikt kommer att se lite volatilitet kring valet i USA. Men om Biden vinner, som enkäterna förutsäger, kommer aktier sannolikt att dra nytta av både stödjande finans- och penningpolitik, färre politiska friktioner och mindre raster 2021. Jag tror att vi befinner oss i ett tidigt skede av nästa konjunkturuppgång. Och aktier tenderar att stiga i värde i takt med att företagens resultat ökar som ett resultat av en konjunkturuppgång.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer