Rikard Josefson om börsfrossan: ”Det är inte bra för Avanza”

Pandemin gav Avanza en vitamininjektion när distansarbetet fick aktieintresset att skjuta i höjden. Men nu har vinden vänt. Börsen dyker, kunderna är avvaktande med aktieköpen och till råga på allt har flera gamla trotjänare sagt upp sig.
Rikard Josefson Avanza
Rikard Josefson, VD, Avanza Foto: Anna Tärnhuvud / BILDBYRÅN

”Det blir väldigt tyst i karantän, plötsligt är mamma den enda som ringer.”

Rikard Josefson pratar inte om coronapandemin utan blickar tillbaka till tiden då han slutade på Länsförsäkringar och snart skulle börja som VD på Avanza under 2017.

”Att sitta i karantän blir lite som ett pensionärsliv. En dag kan räknas som fullbokad för att man ska åka och handla, köpa två frimärken och sedan träna.”

Det finns ändå en gemensam nämnare mellan jobbrelaterad karantänstid och coronapandemin, nämligen en lugnare tillvaro med mer tid för nya intressen. Distansarbetet, som blev vardag för en stor del av Sveriges befolkning under 2020, var onekligen positivt för Avanza. Intresset för sparande och börs nådde nya höjder.

Men efter en två år av kraftigt ökade intäkter, en tsunami av nya kunder samt en dubblering av antalet anställda står nu banken inför en annan verklighet. Börsen svajar och det är flera i personalstyrkan som har sagt upp sig. Avanza flyger in i turbulens och det är bäst att spänna fast säkerhetsbältet.

Rikard Josefson låter kaffekoppen fyllas av en cappucino med en extra espresso från maskinen i korridoren på Avanzas huvudkontor på Regeringsgatan i Stockholm

”Kortsiktigt är vi förlorare på nuvarande makroläge. Dels går tillgångsvärdena ner och när det totala kapitalet sjunker leder det till lägre intäkter. Dels är aktiviteten lägre. Det är inte bra för oss.”

De tre intäktsbenen för Avanza är courtage från aktietransaktioner (cirka 50%), räntenetto (runt 20%) och fondavgifter (omkring 25%).

”Vi är beroende av aktiviteten på börsen, men de senaste åren har vår fondaffär vuxit mycket. Den är lite mer motståndskraftig.”

Rikard Josefson Avanza
Börsfrossan är inte bra för Avanza säger Rikard Josefson. Foto: Anna Tärnhuvud / BILDBYRÅN

Två av tre intäktsben påverkas negativt av börsklimatet, men det högre ränteläget är gynnsamt för Avanza, menar Rikard Josefson.

”Vi har rätt mycket likviditet och får högre ränta på de pengarna. Nu är reporäntan 0,25%, men när den når 1% får vi 525 miljoner mer i intäkter per år på rullande tolv månader.”

Han säger att likviditeten till stor del är pengar som kunderna har på sina ISK-konton och kapitalförsäkringar i väntan på att bli investerade.

Andreas Håkansson, analytiker på Danske Bank som följer både Avanza och Nordnet, menar att 500 miljoner mer per år om reporäntan höjs till 1% är mycket pengar.

“Det är runt 20% av vinsten. Det blev tufft för bankerna när reporäntan sänktes till noll och minus. Det är komplext att jämföra räntenettot med storbankerna som exempelvis har företagslån och bolån. Om man sätter räntenettots påverkan från stigande räntor i förhållande till vinsten ligger Avanza och Nordnet ungefär dubbelt så högt som storbankerna. Nordnet har lite större än Avanza men på det stora hela ligger de ungefär lika”, säger Andreas Håkansson.

Under 2021 hade Avanza intäkter på totalt 3,3 miljarder kronor. Det är en 43 procentig ökning mot de 2,3 miljarder i intäkter under 2020.

Men den svajiga börsen lämnar avtryck i siffrorna. Under Q1 2022 minskade intäkterna med 20% jämfört med Q1 2021. Nykundsinflödet (netto) minskade under samma period med 61%. Rikard Josefson menar att utvecklingen nästan uteslutande kan härledas till det surare börsklimatet.

”För ett år sedan pratade alla om aktier, börs och investeringar. Nu pratar alla om inflation och ökade kostnader.”

35 år på börsen

Rikard Josefson har jobbat inom banksektorn under hela sitt liv. Han gick ekonomisk linje på gymnasiet och säger att han alltid har tyckt om siffror. Efter lumpen jobbade han ett år på SEB. Där kom han i kontakt med börsen.

”När jag började i juni 1986 gick jag ner till bankkontoret och satte upp ett månadssparande i SEB allemansfond 4.”

Rikard Josefson

Rikard Josefson Avanza
Rikard Josefson. Foto: Anna Tärnhuvud / BILDBYRÅN

Ålder: 56 år
Utbildning: Fil kand i företagsekonomi från SU
Familj: Dotter, särbo och särbons son samt hunden Bosse (döpt efter Rikards pappa)
Bor: Lidingö
Hemlig dröm: Åka på pingvinsafari i Argentina

Han har fortsatt månadssparandet sedan dess. I år firar han 35 år på börsen.

”Jag vet inte hur många procent min portfölj är upp sedan jag började, jag sålde av en del när jag köpte mitt första hus exempelvis. Pengar i sig är inte målet, jag är inte någon som sitter kvar med pengarna utan har använt dem.”

För tillfället sätter han in hela månadsbeloppet i Avanza Globalfond, men säger att han har varierat fonderna lite över tid.

Rikard Josefson kan inte minnas var intresset för ekonomi föddes. Pappan var visserligen entreprenör i bygg- och bilverkstadsbranschen. Rikard Josefson beskriver pappan som någon som hade stora visioner, men att det inte alltid blev som han tänkt sig.

”Pappa var en härlig människa, men inte en så bra entreprenör. Det blev konkurs ibland. Han hade alkoholproblem och tog livet av sig 1998”, säger han och fortsätter:

”Det tror jag dock har varit en lärdom. Att ha en pappa som var entreprenör och inte alltid lyckades gjorde att jag tidigt fick se att det gäller att ha ordning på sin privatekonomi.”

Rikard Josefson ville gå till botten med kokaintipset

Under hösten 2021 uppdagades det att det hade förekommit narkotika på Avanzas kontor. Det är kanske ingen högoddsare att det finns fler ställen i finansbranschen där medarbetare använder droger, men Rikard Josefson är tydlig med att han inte tycker att det är skäl att tona ner allvaret i händelsen.

”Det gäller att fråga sig vilket samhälle man vill ha. Är det okej att partydroga och därmed göda gängkriminalitet vilket leder till skjutningar och utanförskap? Det är ett Sverige som åtminstone inte jag vill ha.”

Kanske var det minnena av pappans alkoholmissbruk som gjorde att Rikard Josefson reagerade så starkt på händelsen.

”Absolut, det finns där med mig på något sätt. Nu var det visserligen alkohol, men jag har varit med och sett baksidan av ett missbruk.”

Han fick ett anonymt tips som han säger var ganska konkret. Där stod det att medarbetare på Avanza tar kokain på arbetsplatsen, men inga detaljer gällande var eller vem.

”Anonyma tips kan ju vara skvaller eller skitsnack, men vi ville ändå gå till botten med det. Vi hyrde in en narkotikahund som sökte igenom kontoret under tre nätter. Vi hittade ingen narkotika men vi hittade ett antal platser där det har förvarats.”

Rikard Josefson Avanza
Rikard Josefson har månadssparat på börsen sedan juni 1986. Foto: Anna Tärnhuvud / BILDBYRÅN

Det blev stora uppslag i tidningarna, men Avanza och Rikard Josefson har fått mycket beröm för hur transparent ledningen agerade i och med händelsen. Själv tror han att bolaget stärktes av händelsen.

”Jag har fått många samtal från andra banker som har frågat hur vi gjorde, och jag vet flera banker som gör ganska omfattande undersökningar men som inte är publika med det.”

Men han säger att han fortfarande inte vet vem eller vilka som hade använt drogerna eller hur det kom in på arbetsplatsen.

”Jag är inte naiv, jag förstod att det finns narkotika i samhället. Men jag fick en crash course i samband med utredningen och det som förvånade mig är hur accepterat det är med partydroger bland yngre personer. Acceptansen var mycket större än jag trodde, det var en ögonöppnare.”

Fartblinda ungdomar

När Rikard Josefson började på Avanza i november 2017 kom han närmast som VD för Länsförsäkringar Bank. Innan dess hade han arbetat i över två decennier på SEB.

Bankvärlden beskrivs ibland som gammeldags och trögrörlig, men Avanza har lyckats bygga upp ett varumärke som snabbfotade och innovativa. De har varit med på resan att göra aktiesparande mer lättillgängligt för den bredare massan. Rent av till något folkligt. Men finns det en gräns för när det kan bli för enkelt att handla med aktier?

Rikard Josefson menar att det gör det.

”Man får aldrig glömma bort att sparande och investeringar är viktigt, men det är inget som man bör ‘gameifiera’ så mycket att vi börjar närma oss spelbranschen. Det finns en gräns där du kan göra det för roligt och för spellikt.”

Rikard Josefson Avanza
Var går gränsen för när aktiehandel blir för roligt eller lättillgängligt? Foto: Anna Tärnhuvud / BILDBYRÅN

I maj 2021 rapporterade SVT om unga som tar blancolån för att handla aktier.

I januari tidigare i år intervjuade Sveriges Radio Erik Ström, psykolog och enhetschef på Beroendecentrum i Örebro, som varnade för att det ökade aktieintresset kan bli som ett spelberoende.

Och ett av de mest extrema och kända fallen är den 20-åriga studenten Alexander Kearns i Illinois i USA. Via den amerikanska nätmäklaren Robinhood hade han just förlorat 730 000 dollar på optioner och tog sitt liv i juni 2020. Det skulle senare visa sig att Alexander Kearns troligtvis hade missförstått siffrorna. Endast en del av resultatet i den komplexa optionstransaktionen visades. I själva verket stod hans depå på plus 16 000 dollar, enligt SvD.

Men var gränsen går för när det blir för roligt kan Rikard Josefson inte svara på, men han säger att de ofta diskuterar ämnet internt.

Han nämner en svajpfunktion där användaren kan svajpa aktier, och säger att de la in ett extramoment för att kunden inte skulle köpa direkt i samband med svajpen utan behöva tänka efter ett steg till.

”Vissa funktioner skulle vi kunna göra ännu lättare, men vi gör inte det utan vill att det ska komma en eftertanke hos kunden så att den är medveten om vad den gör.”

Gammelbanksrynkor på ålderns höst?

I takt med att Avanza växer gäller det att bibehålla den innovativa andan, både internt bland personalen och inte minst gentemot kunderna.

Men en person med insyn som Afv har varit i kontakt med är tveksam till om Rikard Josefson, med ett CV från den mer traditionella och trögrörliga bankvärlden, har det som krävs för att bibehålla och utveckla den innovativa andan. Och framför allt, om Rikard Josefson har lyckats rekrytera personer som kan föra kulturen vidare.

Rikard Josefson Avanza
Personalomsättningen på Avanza har ökat i år. Foto: Anna Tärnhuvud / BILDBYRÅN

Rikard Josefson menar dock att han inte är orolig och pratar i breda penseldrag om att det handlar om att skapa förutsättningar för Avanzas utvecklings- och produktteam.

”Det är ett jättestort ansvar jag har. Samtidigt måste man inse att vi är en bank, jag har samma regelverk som SEB, Nordea, Handelsbanken och Swedbank. Det gäller också att sköta intern styrning och kontroll.”

Uppgiftslämnaren som Afv har varit i kontakt med menar att tidigare VD:ar har bidragit med något eget på produktutvecklingssidan, att de har lämnat ett avtryck.

Rikard Josefson tänker efter en stund och berättar sedan att han var med när utvecklingsteamet tog fram tjänsten sparmål.

”Det var inte jag som kom på det, men jag har suttit med när de har haft workshops.”

Han berättar även att han för några år sedan hade en idé om röststyrd orderläggning.

”Det byggde vi, men det blev väldigt komplext och inte särskilt bra. Det finns inte som tjänst idag. Jag försökte men det gick inte”, säger Rikard Josefson.

Fiskar i sin egen damm

För att bibehålla innovationsandan på Avanza är personalen A och O. Men den senaste tiden har Avanza fått se flertalet medarbetare lämna sina poster.

Under 2021 låg personalomsättningen på 12%.

”Nu ligger den högre, personalomsättningen har gått upp i år”, säger Rikard Josefson utan att specificera någon siffra.

Han säger att han tror att det beror på flera faktorer och nämner att pandemin gjorde att många inte ville börja nytt jobb utan att kunna vara fysiskt på plats.

”Det har ackumulerat upp ett behov av att byta arbetsgivare. Vi anställde även 350 personer under pandemin. Det som kom ut efter två år av distansarbete var dels 350 nya kollegor, dels ett dubbelt så stort företag och så nya arbetssätt på det i form av hybridmodeller”, säger han och fortsätter:

”Medelåldern på Avanza är runt 35. Nu har vi ett antal som har slutat under kort tid. Det är tråkigt, men inte alarmerande. Några av de som har slutat har sagt att de vill jobba på Avanza när det var mycket mindre. Vissa människor vill jobba i ett företag där man känner alla, att några söker sig tillbaka till den mindre kontexten, det har jag förståelse för.”

Sedan Rikard Josefson började har flera från hans gamla arbetsgivare Länsförsäkringar rekryterats till höga positioner. En av dessa är vice VD och COO Gunnar Olsson. Men Rikard Josefson menar att det inte är för att ha en stab av underhuggare som är lojal gentemot honom.

”Då känner du inte Gunnar för han är emot mig ofta”, säger Rikard Josefson och skrattar.

Han säger diplomatiskt att han kan förstå att det kan uppfattas så utifrån, men att han tycker att det är självklart att han vill rekrytera människor som är duktiga på sitt jobb.

Rikard Josefson Avanza
Rikard Josefson är medveten om att han kan uppfattas som hård vid första intrycket. Foto: Anna Tärnhuvud / BILDBYRÅN

Uppgiftslämnaren som Afv har pratat med menar att Rikard Josefson kan vara ganska bestämd och pekar med hela handen. Men tar han in tillräckligt många perspektiv i sina beslut eller riskerar Avanza att på sikt förvandlas till en gammelbank?

”De som inte känner mig jätteväl eller jobbar nära mig i vardagen tror jag inte ser att jag tar in väldigt många perspektiv”, säger han och tillägger att han kan förstå att man lätt kan uppfatta honom som lite hård eller bestämd vid första intrycket.

“Man kan alltid ta in fler perspektiv, men någonstans måste man komma till beslut för att ta sig framåt”, fortsätter han och menar att det är en balansgång.

Snor från storebror

Avanza eller Nordnet är troligtvis två av aktörerna som poppar upp i folks huvuden när de tänker på plattformar för aktiehandel. Men Rikard Josefson menar att det är andra aktörer som är deras huvudsakliga konkurrenter.

”Den som lämnar en storbank kanske väljer mellan Nordnet och Avanza men när valet väl är gjort är flödet emellan väldigt litet. Vi snor kunderna främst från storbankerna.”

Avanza eller Nordnet – Nordnet eller Avanza?

De två aktörerna är väldigt lika både vad gäller antal kunder och storlek på sparkapital. Båda erbjuder likadana courtageklasser, uppdelat på fyra kategorier som kunden kan välja beroende på hur stora transaktionerna är. Avanza har även en femte klass som är courtagefritt och gäller för kunder med ett sparkapital på högst 50 000 kr.

Avanza Nordnet
Antal kunder: 1 734 900* 1 635 600*
Börsvärde: 25,7 mdr kr** 30,8 mdr kr**
Sparkapital: 726 mdr kr* 739 mdr kr*
*Maj 2022
**Per 7 juli 2022

Avanza finns alltså på den svenska marknaden medan Nordnet även finns i Norge, Danmark och Finland. Andreas Håkansson, analytiker på Danske Bank, säger att penetrationen är lägre i övriga nordiska länder än vad den är i Sverige.

Andreas Håkansson Danske Bank
Andreas Håkansson är analytiker på Danske Bank och följer både Avanza och Nordnet. Foto: Alexander Donka

”När marknaden för sparande mognar i grannländerna kan tillväxten vara snabbare där än i Sverige. Det skulle alltså kunna ge Nordnet en snabbare intäktstillväxt än Avanza framöver”, säger Andreas Håkansson.

Han säger att Avanza tar betydligt fler kunder i Sverige och har, eller har åtminstone haft, stämpeln av en mer användarvänlig plattform än Nordnet.

”Men då hamnar man lätt i tankefällan där man bara tittar på Sverige. I Norge, Danmark och Finland finns inte Avanza.”

Där konkurrerar Nordnet bara med storbankerna, och kan alltså erbjuda betydligt bättre användarvänlighet än konkurrenterna menar han.

“Det är en väldigt stor skillnad.”

Andreas Håkansson menar att man tidigare såg både Avanza och Nordnet som prispressande aktörer, men att det inte riktigt är så längre.

”Nordea lanserade courtagefri handel för några år sedan men de fick inga kunder för det. Kunderna går till Avanza eller Nordnet för deras användarvänliga plattformar och 10 eller 15 punkter hit eller dit spelar ingen större roll”, säger han.

Rikard Josefson menar att en stor andel av nya på börsen är unga, och att det är viktigt att vara starka bland ungdomar.

”En typisk 23-åring som precis har fått sitt första jobb frågar sina kompisar var han eller hon ska börja spara. Då är sannolikheten stor att kompisarna har Avanza, det blir ett självgenererande momentum.”

Rikard Josefson tycker att enkelheten och användarupplevelsen är en av Avanzas främsta styrkor jämfört med Nordnet. Men att Avanza ska expandera i övriga Norden, likt Nordnet, är inte aktuellt i dagsläget.

”Det diskuterar vi en gång om året och varje gång kommer vi fram till att vi får mer effekt om vi fortsätter att investera i den svenska marknaden. Vi har 7% marknadsandel i Sverige, det finns fortfarande mycket tillväxtpotential.”

Rikard Josefson säger att av antalet transaktioner som sker på Nasdaq Stockholm och First North görs runt 16% hos Avanza.

Kapten eller styrman?

Stockholmsbörsen har visat blodröda siffror under 2022. Avanzas aktie har halverats sedan årsskiftet. Rikard Josefson äger själv 30 000 aktier i bolaget som han är VD för och säger att det är en stor del av hans privata tillgångsmassa. I skrivande stund är hans Avanzaaktier värda 4,9 miljoner kronor.

Rikard Josefson Avanza
Att ta steget in på marknaderna i övriga Norden är inte aktuellt – än. Foto: Anna Tärnhuvud / BILDBYRÅN

”Jag har en del annat också, men Avanza där är en viktig del av mitt sparande. Sedan förra sommaren har jag köpt runt 10 000 aktier och det är inte omöjligt att jag kommer fortsätta öka mitt innehav.”

Han säger att han aldrig har strävat efter att bli rik.

”Men jag ska inte säga att jag inte bryr mig om pengar. Självklart tackar jag inte nej till en bra lön men jag har aldrig haft något mål att ansluta mig till FIRE-rörelsen och pensionera mig när jag är 40 år eller ha största huset i Marbella.”

Samma kväll efter Affärsvärldens möte med Rikard Josefson skriver han en uppdatering på sitt Twitterkonto.

”Som vanligt har man sitt månadssparande framför sig, för mig alltid speciellt i juni. Första gången jag månadssparande var i juni 1986, tror det är 444 månader som gått sen dess. Tiden går fort men hoppas alla ungar förstår det magiska i detta.”

Avanza genom åren

Ägarlistan i Avanza har varierat under åren. I dagsläget ligger Sven Hagströmer och Creades på första respektive andraplats med 10% av aktiekapitalet vardera enligt ägardatabastjänsten Holdings. Sven Hagströmer äger i sin tur till 60% av kapitalet i Creades.

Men historiskt har Mats Qviberg varit den största ägaren. I juni 2002 ägde investmentbolaget Öresund, med Mats Qviberg i spetsen 19% av kapitalet i Avanza enligt Holdings.

2019
Avanza får för tionde året i rad utmärkelsen ”Sveriges nöjdaste kunder inom sparande”.

2012
ISK-konto introduceras på sajten, i slutet av året har Avanza 280 000 kunder.

2005
Avanza får banktillstånd.

2001
HQ.se, Aktiespar Fondkommision och Avanza slås ihop och namnet Avanza behålls.

1999
Startskottet till dagens Avanza föds när HQ.se grundas inom Hagströmer & Qvibergkoncernen.

Källa: Avanza

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från Santander