Intervju Investeraren
Richard Bråses oväntade fastighetsinnehav: ”Det trodde jag aldrig”

I tisdags öppnade Proteans Aktiesparfond för handel. Förvaltaren Richard Bråse, som också gör premiär som förvaltare, har haft fullt upp.
“Det var lite stressigt första dagen med att få igenom alla ordrar”, berättar han för Afv.
40 bolag har han hunnit köpa in, men “det låter mer än vad det är” säger Bråse, som överraskat sig själv genom att sätta ihop ett litet fastighetssegment i fonden, av ett antal mindre likvida bolag.
En sektor han absolut inte hade tänkt sig att äga, men lockades av de senaste veckornas stigande räntor och fallande fastighetsbolag.
“I kontexten med amerikansk lågkonjunktur och tullar, så tror jag inte längre att räntan är bekymret framöver.”
Fängslande överraskning
Bland annat har han köpt fängelsefastighetsbolaget Intea, där Proteans andra två fonder var med på IPO:n i december.
“Det är verkligen ett mega-högkonjunktursbolag i sin lilla nisch. De har fenomenalt bra förutsättningar att växa och nästan ingen konkurrens alls.”

Köpet av fastighetsbolaget Hufvudstaden förvånar däremot honom själv.
“Jag trodde aldrig att jag skulle äga Hufvudstaden, men idag kan du köpa Sveriges bästa noterade fastigheter till 4,4% implicit yield, med en finansiell risk som om något är för låg.”
Ett beslut han också diskuterat med några av fondens större investerare.
“Jag har ju gått runt och sagt att jag ska ha kassaflöde med kapitalförräntning, då är inte fastigheter det första man tänker på. Men de påminde om att jag också sagt att jag ska köpa det som inte är på modet och som folk inte bryr sig om.”
Bästa fastighetscaset
Bråse avslöjar även att han köpt Platzer och bostadsutvecklaren Heba.
“Platzer har ju det uppenbart strukturella frågetecknet att det har byggts för mycket i exportstaden Göteborg, men aktien är värderad på väldigt låga nivåer. Heba är också ett…”
Han avbryter sig och inser att han inte handlat klart i bolagen. “Nej vänta, jag måste köpa mer först!” säger han med ett skratt.
Det bästa fastighetscaset just nu är enligt Richard Bråse finska Kojamo, som också finns i fonden.
“Finland har den mest avreglerade hyresmarknaden i Europa och du har Heimstaden som största ägare. Tidigare tittade de ner i avgrunden men nu kan ju vem som helst låna – nästan.”
Kojamo har varit på kant med marknaden i Finland efter att de höjt hyrorna kraftigt och ökat vakanserna, men nu har det förhållandet reparerats, säger Bråse.
“De yieldar närmare 5,5%, så hade jag hetat Blackstone eller någonting så hade jag försökt att köpa ut bolaget. Det är en väldigt attraktiv värdering för en tillgång som är säker. Och som är väldigt, väldigt lågt korrelerad med vad den onde Herr Tullsson hittar på i Vita huset.”
Norsken som sticker ut
Bland övriga innehav i fonden finns verkstadsjätten Atlas Copco, Bennets Getinge, Axfood, Essity, finska skogsindustrin UPM Kymmene och hissbolaget Kone.
Tullbeskedet från Donald Trump tar Bråse med ro, även om det inte direkt kommer att vara positivt för innehaven på kort sikt.
“Vi kommer att ha en ekonomisk tillväxt i världen som inte blir gynnsam för typiska svensk-finska Richard Bråse-bolag. Och på det ganska kännbara valutaeffekter.”
Mätteknikbolaget Hexagon föll under torsdagen 8% efter Trumps tullbesked. Ett bolag han tidigare varit kritisk mot, men som fått plats i fonden.

Det innehav Bråse själv tycker sticker ut mest är norska oljebolaget Odfjell Drilling.
Han spanar också på hälsovårdsbolag som tappat i värde och har tagit in hälsovårdsinvesteraren Medcap.
Novo Nordisk då?
“Tack för tipset! Har du fler tips? (skratt). Jo, jag har nog köpt lite där också.”
“Novo Nordisk är faktiskt bland det mest spektakulära jag upplevt. Om man ser till hur mycket börsvärde som har gått upp i rök på kort tid, samtidigt som ingenting större i bolaget har förändrats. Marknadens fokus har skiftats från kortsiktiga tillväxtmöjligheter till det gigantiska patentstupet de har framför sig.”
Bråses mantra är “lång sikt” och han sitter stadigt i börsstormen.
“Jag tar hellre ovisshet och börsstök än att allt skulle ha varit på all time high. Jag blir lugn av volatilitet och av att andra är nervösa. Jag blir mer nervös när alla andra är lugna.”
Läs mer: Richard Bråse: ”Jag måste ha någon som idiotförklarar mig”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer