Intervju Grön omställning
Professorn efter kritiken: Då hade LKAB:s aktie gått ner i källaren
Om klimatmålen ska nås finns det inga alternativ till att ställa om LKAB. Det slog nationalekonomen Fredrik N G Andersson fast i en intervju med Afv i förra veckan. Udden riktades mot kritikerna till stålprojekten i norr, med professor Magnus Henrekson i spetsen.
”Gör vi det inte har vi utsläppen kvar. Och då når vi inte målen. Man kan såklart ha en diskussion om vilka klimatmål vi ska ha. Det är en debatt. Eller så tar man utgångspunkt i de lagstadgade klimatmålen som åtta av riksdagens åtta partier står bakom”, sa Fredrik N G Andersson till Afv.
Under Magnus Henreksons ledning har det nystartade Skandinaviska policyinstitutet i en rad rapporter kritiserat stålprojekten. I huvudsak har rapporterna författats av ekonomen David Sundén.
“Vi har inte något emot fossilfritt stål, men Sverige behöver inte ta på sig det här steget i värdekedjan”, säger Magnus Henrekson till Affärsvärlden.
Hur ska då klimatmålen nås?
“Det är självklart att ståltillverkningen ska göras i ljusbågsugnar och att LKAB ska ställa om till fossilfri produktion av den verksamhet de har idag. Ytterligare utvinning, som sällsynta jordartsmetaller och fosfor, är också självklart”, säger Magnus Henrekson.
“Men det som är den stora grejen här är att ta bort syret ur malmen. Där talar vi om uppemot 80 terawattimmar i elbehov för att tillverka vätgas, varav det mest för LKAB. Sverige måste inte göra det.”
“Får se om det är rationellt”
Måste inte även det hanteras om Sverige ska nå nettonoll i utsläpp av växthusgaser till 2045?
“Att få bort syret från järnmalmen innebär stora utsläpp. Men mycket av utsläppen har reducerats genom att du, som USA redan gör, använder 50% stålskrot. Om du sedan har hälften järnsvamp tillverkad av naturgas och resten skrot, så är 75% av utsläppen borta redan där.”
“Men det är klart. Man får se om det är rationellt att komma ner till noll, eller om stålindustrin kommer kunna ha nettoutsläpp medan andra industrier har negativa utsläpp”, lägger Magnus Henrekson till.
“LKAB saknar helt erfarenhet”
Fredrik N G Andersson saknade egna lösningar från de som kritiserar stålprojekten i norr. Om det säger Magnus Henrekson:
“Vi har lagt fram studier och evidens av alla dess slag, som visar att det här inte är rätt väg att gå för det svenska samhället. Och inte för Norrbotten heller.”
“Vi har inte gjort anspråk på elektricitet tre gånger Danmarks förbrukning. Det är förespråkarna som ska visa att det här verkligen är bra för samhället. Inte vi.”
Magnus Henrekson återkommer till han, liksom andra kritiker som David Sundén, är positiva till många av LKAB:s planer, men tycker inte att bolaget ska ge sig in i nya branscher.
“Att LKAB, som helt saknar erfarenhet av något annat än gruvdrift, skulle bli världsledande på fossilfri järnsvampstillverkning är ganska osannolikt när världen största stålbolag inte gör annat än att försöka hitta kostnadseffektiva tekniker för det här”, säger han och fortsätter:
“Hade LKAB varit ett privat börsnoterat bolag hade de aldrig kunnat göra det. Det hade varit så äventyrligt att börskursen hade gått ner i källaren.”
Magnus Henrekson är styrelseledamot i Stiftelsen Affärsvärlden.
Läs också: Forskaren har försvarat gröna stålet – nu varnar han: ”Politiken är naiv”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer