18 april 2024 11:05

Privatinvesterare Persson: ”Vi gillar jobbiga nördar – men egot får aldrig ta över”

Miljardären Staffan Persson är en av Sveriges största, och kanske bredaste, privata investerare. För Afv berättar han om disciplin, filterlöshet, höjdrädsla och konsultsjuka. Och den ständiga jakten på nya entreprenörer: ”Min fälla är att jag vill absorbera en del av deras drömmar".

”Försenad? Tänk på att jag debiterar 25 ksek i timmen.”
Trots att det var ett tag sedan Staffan Persson timdebiterade, är det hans standardmeddelande om någon är sen.

Han river den imaginära fakturan då Afv:s reporter redan är på plats på Nordiska Muséet ute på Djurgården. Planen var egentligen slagauktion i Frihamnen “men det var inget pulshöjande idag” enligt Persson, som gärna botaniserar bland tyska altarskåp, engelska skrivschatuller och gustavianska hundsängar. Istället blir det utställningen Nordbor, passande en norrbottning.

I ett parallellt universum kunde Staffan Persson varit bibliotekarie, då det var hans plan efter sommarjobb på biblioteket hemma i Piteå. Eller pingisspelare på elitnivå, efter en tidig karriär i Strömnäs GIF, ”men vet du hur mycket träning det krävs för att ens få chansen”, säger han retoriskt och hänger av sig rocken i ett skåp.

Staffan Persson

Privatinvesterare och VD för Swedia Capital
Bakgrund:
Sundsvallsbanken, HSBC, Nordia Fondkommission
Ålder: 67
Familj: Sambo, två barn, två bonusbarn och barnbarn
Fritidsintressen: “Förkovran, en golfrunda – gärna i Skottland – och långa luncher.”
Kuriosa: Medlem i exklusiva golfklubben Carnegie Skibo Castle, där både Elon Musk och Madonna gifte sig.
Filantropi: Har en stiftelse som stödjer Ukrainaprojekt, Centrum för Rättvisa, ungdomsföreningar, Swensbylijda Hembygsförening och Glommersträsk Bygdeförening.
Sport: Håller på Piteås damlag och Djurgårdens herrlag i fotboll. Kluven mellan Skellefteå och Luleå i hockey, “men vill gärna se Djurgården i SHL också”.

Istället blev han investerare med en förkärlek för böcker och köpte halva Stiga Sports för att stilla pingissuget.

Vi kommer in i utställningen via 1500-talets midvinter och samernas historia, medan Staffan Persson berättar sin.

”Jag är faktiskt 10-15% same eller finne, mamma säger att det är från pappas sida. Hela Pite Älvdal är fullt av sameblod i och med att de forslade timmer och föste renar från fjällen ner mot kusten.”

Född i Piteå på 50-talet är han uppväxt med jakt och fiske.

STACK EFTER SLAGSMÅL

”Pappa väckte mig halv fem på helgerna och släpade ut mig i skogen. Jag tyckte det var löjligt kul. Han gjorde upp en brasa och lämnade mig där med en bössa, fastän jag bara var tolv. Sedan skulle jag skjuta ett skott om det var något som inte fungerade”, minns han med ett skratt.

Men det karga livet i norr med hårda hockeytacklingar och stora snusbussar var inget för en spenslig boknörd. Efter att ha bevittnat ett slagsmål utanför nattklubben Napoleon en sen vinterkväll, packade Staffan Persson väskorna för ekonomistudier i Umeå.

”Jag och min polare tittade på varandra och konstaterade att ‘vi passar nog inte riktigt in här’. Han är professor i Örebro idag”.

På läktaren under en pingistävling 1973. Intresset lever kvar i Stiga Sports som Staffan Persson köpte hälften av 2018. Foto: Privat

Ett nummer av Affärsvärlden ledde honom in på ekonomispåret. En tidning han idag också äger 1,74% i.

”Vi pratade väldigt mycket politik hemma. En familjebekant som var ekonom, sa att ’steget från politik och samhällskunskap till ekonomi är väldigt litet och du tjänar väldigt mycket bättre’. Sedan gav han mig Affärsvärldens årsbok från 1973 som jag plöjde.”

Medan oljepriserna skenade och föräldrarna oroade sig för bensinkuponger och ekonomin, insåg Staffan Persson att man måste tänka på vad man tjänar också.

”Pappa var sosse men gnällde trots det ständigt på marginalskatten, så då började jag räkna på det och kom fram till att det var omöjligt att tjäna ihop ett sparkapital som du blir självständig på. Då gick ju yrken som bibliotekarie bort.”

SÖTT, SALT OCH SURT

Idag är han en av Sveriges största privata investerare och förvaltar drygt 3 miljarder kronor via Swedia Capital, som han driver tillsammans med sonen Fredrik Persson.

Portföljen är bred med ett 50-tal bolag, ”som en påse sött, salt och surt”, och innehåller allt från små familjeföretag i Piteå inom trävaror och däcktestning, till fintech, skog, mediabolag, medicinteknik, anläggningsföretag, textilbolag, gruvor och engelska fastigheter.

”Det enda jag inte har investerat i är nog shipping. Låter svårt också”.

“För att lyckas måste du lära dig saker hela tiden, ‘you have to be a learning machine’, som Munger sa.” Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Resan från Piteå till Swedia gick först via bankvärlden, som han snart övergav för att starta den egna fondkommissionären Nordia. Tre år senare köptes bolaget upp av Bohusbanken och 33 år gammal cashade Persson ut 25 miljoner kronor och hade sitt på det torra, men inget att göra.

1989 startade han Swedia och köpte det statliga dataföretaget Owell, som vändes från krisande till vinstgivande, börsnoterades och såldes till WM-Data.

”Vi köpte Owell med 90% belåning en månad innan Saddam gick in i Kuwait. Sen stack räntorna till 500% och det blev lite svettigt, men när det väl redde upp sig blev det fantastiskt.”

LANDET PÅ DEKIS

Fram till slutet av 90-talet var Perssons fokus i mångt och mycket på it-bolag och han tituleras fortfarande ibland “it-miljardären” eller “tech-investeraren”.

Idag är siktet helt omställt till entreprenörsledda företag. En av de första entreprenörerna han nosade upp var Unibetgrundaren Anders Ström.

”Det var kärlek efter tre minuter”, säger Persson om mötet i London innan Sveriges EM-kval 1999. Ett möte som slutade med att han kunde kvittera ut en kvarts miljard kronor vid Unibets börsnotering 2004.

”Vi har varit lyckosamma med våra brittiska investeringar, de har gått jättebra fram till gegget med Brexit.” Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Persson och Ström har fortfarande affärer ihop, bland annat så investerar de i fastigheter och mark i England, via fastighetssvensken Gerard Versteeghs bolag CEG.

”Den mest spännande delen är marken. Vi hade investerat i runt 40 fastigheter när Gerard tyckte att vi skulle se landet. Vi flög helikopter över hela England och såg ett land fullt av vägar, bilar och hus, med få gröna plättar och i princip ingen skog. Då tänkte vi att det borde kunna gå att göra affärer.”

“Fram till 2020 var det väldigt lönsamt, men Brexit blev ju inget bra och nu är landet riktigt på dekis. Men hus behövs, räntorna kommer att gå ner och investerare vill gärna vara i England, så jag är inte mer orolig än vanligt.”

DAGLIG KBT I TORNET

Vi kommer ut på en smal hängbro med utsikt över Gustav Vasa-statyn en våning ner och Staffan Perssons knogar vitnar när han greppar om järnräcket.

”Jag är höjdrädd, trots att jag bott på 32:a våningen i flera år nu. Det har varit en daglig KBT”, säger Persson, vars sambo är psykoterapeut.

Kanske är det också tanken på att han inte bara bott högt uppe i Oscar Properties torn, utan även suttit i styrelsen, som får honom att blekna.

”Ja, jag har ett sår här. Vill du klösa i det? Det var jättekomplicerat att få igång hela projektet och sedan har det varit besvärligt hela vägen…”

Vi lämnar bron och Oscar Properties.

Staffan Persson kämpar med höjrädslan, trots daglig terapi i Norra Tornen. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

OKOMPLICERAD FYRKANTIGHET

Staffan Perssons investeringsstrategi är människor av kött och blod, som han tror på och gillar. Han berättar om ett placingerbjudande där det skavde med en av nyckelpersonerna.

”Då passar vi. Vi skulle aldrig investera i människor vi inte tror på, det finns inte på kartan.”

Affärerna ska vara okomplicerade, med så lite formalia som möjligt. Frekventa konsultköpare, eller bolag med advokater i knät, undviker han.

”En ledning som inte kan förklara saker på två sidor eller en komplicerad cap table med fyra pref-serier…Sånt vill vi inte ens sätta oss in i.”

Han vill också se en styrelse där det finns några som kan säga nej till en högpresterande VD.

”Ingen lyckas med allt och när misstag görs, så tillåts ofta lite mer om personen har ett bra track record. Då måste någon kunna hålla emot.”

”Man måste vara tuff med sitt ego, det får aldrig ta över.” Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

GILLAR ENVISA NÖRDAR

Det allra viktigaste hos en VD är ett kontrollerat ego, som hos förebilderna Munger och Buffett, Chris Davies och Tom Gayner.

”Vi gillar jobbiga, envisa nördar, men egot får aldrig konkurrera ut uppgiften. De måste kunna delegera, för tid går inte att skala upp.”

Vi stannar till framför en berättelse om ’den dygdiga människan’ Lars Nilsson från Pite Lappmark. Staffan Persson återkommer ofta till vikten av att göra rätt för sig, att ha disciplin och hårda regler.

”Förra veckan spenderade jag tio timmar på ett projekt jag tyckte var väldigt intressant. Jag bad Fredrik titta på det och efter en timme så totaldödar han idén. Han hade rätt, jag hade släppt sargen. Disciplin måste gå före magkänsla”, säger han med eftertryck.

”När jag går tillbaka till mina större misstag så finns det en röd tråd; kombinationen av confirmation bias och slarv med basjobbet, siffrorna.”

SWEDIA CAPITAL

Förvaltat kapital: 3,2 miljarder kronor
Innehav:
Greengold, Synthetic MR, Sveab, Stiga, Qleanair, Arctic Falls, Kaunis Iron, Arla Plast, Opti, Dometic och UK-fastigheterna står för cirka 75% av portföljen.
Bland övriga 40-talet innehav finns Spotlight Group, Ovzon, Kambi, Sana Labs, Bio-Works, Stabelo, Handelsbanken, Securitas, Essity och Kymmene.

FLITIGT UPPVAKTAD

Bredden i portföljen gör att Swedia blir flitigt uppvaktade av startups. Där vill Persson se idéer som löser verkliga problem, som berör många och inte är lätta att kopiera. Det blir mycket “tack men nej tack” i vändande mail.

”Fram till pandemin tittade vi på ungefär 200 bolag per år. Sen har det liksom exploderat, nu är det nästan 400. Vi är ju i allt från läkemedelsprocesser till gruvor och det ger nog en signal om att oavsett vad de håller på med, så kan de kontakta oss. Skälet till att vi är så breda, är dels att vi har våra egna pengar och inte behöver bry oss om någon annan, dels så tycker vi att vi alltid lär oss någonting.”

Det får gärna vara två entreprenörer i bolaget, ”om en tappar sugen eller har en dålig dag”. Den ultimata kombinationen är en VD med en bra siffermänniska bredvid.

”Vi lyckas inte alltid, men för det mesta är det två. Gärna en CFO som verkligen hatar kostnader och älskar kassaflöde. VD får gärna ha samma egenskaper, men ska framförallt tänka på vad firman ska leva på om 5-10 år och framåt.”

“Vi är ständigt på jakt efter nya, eller utökade, investeringar”. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

KOSTSAM FÖRTJUSNING

Staffan Persson tycker att besvärliga personer ofta är underskattade, då de har en tendens att överprestera och vara tuffa mot sig själva. Liksom att socialt skickliga personer kan vara motsatsen. Hans egen svaghet är att han blir förtjust i entreprenörerna.

”Det är min fälla. Jag tycker så bra om dem att jag vill absorbera en del av deras dröm och riskera mina egna pengar. Det har ju kostat en hel del genom åren, men ändå varit mer plus än minus.”

Cancerprojektet PledPharma blev en svulstig minuspost.

”Jag har säkert förlorat 100 miljoner där. Vi var extremt uthålliga, från 2008 tills vi tröttnade för ett par år sedan. Man måste ju sätta punkt någonstans.”

Han är gärna minoritetsägare, så att entreprenörerna har huvuddelen av uppsidan, men också huvuddelen av problemen.

”Risken är att de inte behandlar en schysst, men det har bara hänt tre gånger på 200 investeringar. Att vara pålitlig är ett omdöme alla borde sträva efter.”

Om du bara fick ägna resten av ditt liv åt en av alla dessa investeringar, vilken skulle du välja?

”Jag måste få fundera en stund, annars kommer jag bara ta något där jag kan vara lat, som i Greengold. Där är ledningen föredömligt självgående.”

Ansiktslöst ägande får Persson att se rött. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

ÄGARLISTA SOM GER RABATT

Vi går vidare in i 1700-talet och stannar till vid Bellmans dödsmask. Lika mycket som Staffan Persson gillar entreprenörsledda företag med ägare av kött och blod, lika mycket ogillar han ansiktslöst kapital.

”Tänk dig en ägarlista med bara fonder som de fem största ägarna. Ena dagen älskas bolaget och sedan kommer plötsligt en ny förvaltare med andra idéer och du åker ut. Det är inte så lätt att vara börsbolag då.”

Han tar Dometic som exempel, där Staffan Persson återfinns en bit ner på ägarlistan.

”Ett superbt bolag men bara med fonder som storägare, vilket nog skapar en del rabatt. VD och ordförande är starka, så jag tror de kan hålla emot och få det att fungera ändå.”

BIOLOGISK RÄNTA

Majoriteten av bolagen i Swediaportföljen är onoterade. 12 av de drygt 50 innehaven står för ungefär 80% av portföljvärdet, som är 3,2 miljarder kronor.

Största innehavet är det kändistäta skogsbolaget Greengold, där Staffan Persson är tredje största ägare med en post på 700 miljoner kronor. I ägarlistan finns också Anders Ström, Bengt Julander, David Mindus och Torsten Jansson.

Vad är det som är så kul med skog?

”Läs boken Granskogsfolk! Skog är en biologisk ränta som bara tickar på, stabilt som att se färg torka”, säger han med ett skratt.

Det tyngsta noterade innehavet är medicinteknikbolaget Synthetic MR, där Staffan Persson är största ägare och sitter i styrelsen. Det toppar också avkastningslistan i Holdings med +320%.

På minussidan finns bioteknikbolaget Bio-Works, som tidigare varit ett stort innehav, men som krympt efter att ha backat 43% i år.

SATELLITER OCH ANARKI

”Vi har två bolag som vi hade hoppats mer på, Bio-Works och Ovzon. Samtidigt minns jag investeringen i Ark Travel, den var besvärlig i 17 år innan det redde upp sig och sedan kom ett bud från Carlson Wagonlit.”

Satellitbolaget Ovzon har haft svårt att lyfta, både i verkligheten och på börsen. Innehavet har nu flyttats till ett gemensamt bolag med Erik Åfors, för att de tillsammans ska komma över 10% av rösterna.

Strax efter nyår lyckades äntligen Ovzons satellit lyfta från Cape Canaveral i Florida, efter många förseningar.

”Alltså det var nästan förgjort. Det var allt från Honeywell som inte hittade någon skruv, till hurricane och ett tjugotal satelliter i kö, men till slut kom den upp. Efter uppskjutet har de fått medvind och flera militära beställningar och vi har återfått våra höga förväntningar.”

Efter många uppskjutna uppskjutningar lyfte Ovzon 3 från SpaceX anläggning i Florida. Foto: Ovzon

Som gammal bankir gillar han banker och trygga Handelsbanken finns i ”den tråkiga portföljen”.

”Jag har alltid gillat det här med kontoren och cheferna där är så rejäla, ’här har du kardan’ liksom. De har hela sin pension i aktier och det märks.”

Investeringen i Spotlight Group ser han som lite av ett anarkiprojekt, och en blinkning till nätmäklaren Neonet som han startade en gång i tiden.

“Det här är en variant på det. Det är lågpris, låg byråkrati och besluten fattas i Sverige, inte i New York.”

LÄS OCH VAR LAT, LIPA INTE

Nyfikenheten gör det till en utmaning för Persson att sitta på händerna när något spännande dyker upp.

”Som Warren säger, ’du ska läsa, men du ska orka vara lat också’. Du ska inte sitta och handla och göra en massa affärer, då tar marknaden över. Det är som att försöka banta på en all-inclusive med massor av fantastisk mat.”

Den svenska börsbuffén tycker han borde bantas ner.

”Vi har säkert fått 150 bolag för mycket från 2019 och framåt, de måste bort. Det är Schumpeters teori om creative destruction, det måste ske. Då kan man inte stå där och lipa. Finns det något bra i bolagen så kommer de igen.”

Han tar it-bolaget Prosolvias omskrivna konkurs i slutet av 90-talet som exempel.

”Likdelar efter Prosolvia är numera Surgical Science och Mentice, som tillsammans har ett börsvärde på närmare 10 miljarder. Det är det som är det roliga. Finns det något i delarna så får de liv igen.”

“Buffett var som mest lyckosam från 60 år och framåt. Jag hoppas på samma utveckling.” Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

GEGGET RUNT STUREPLAN

Förutom att hålla fingrarna borta från buffén, gäller det också att ha distans till bruset.

”Hela det här gegget runt Stureplan, det är som gjort för att gå i flock och skapa confirmation bias. Man pratar med varandra och till slut tycker alla lika, om Intrum eller Securitas eller vad det nu är. För att lyckas med affärer brukar man ju säga att du ska vara contrarian, men du måste ha rätt också.”

I luftrengöringsbolaget Qleanair gick Persson mot strömmen, eller snarare rökdimman, efter att flera andra investerare sagt nej. Idag är han största ägare i bolaget.

“De andra gillade nog inte rökkuberna och bolaget var prissatt efter det. Vi gillade kuberna och såg också andra intressanta produkter. Det blir nog inte en tillväxt à la ‘springa benen av sig’, men bra kan det bli ändå.”

Investeringen i Eniro där han också var storägare, blev däremot “ett oskönt magplask”, som han uttryckte det till Breakit i samband med att han sålde sin post 2016:

”Jag har aldrig varit aktieägare i ett bolag där så många medarbetare haft så lite intresse i att bolaget går bra.”

En av Arctic Falls sju anläggningar i Norrbotten.

ALLTID MINUS INOMHUS

Kanske var det för att få en välbehövlig paus från Stureplansbruset som han återvände till Piteå för att investera. Där äger han bland annat Piteå Stadshotell och är delägare i Lundqvist Trä och Arctic Falls.

”Skillnaden mellan Arctic Falls och andra däck- och biltestare, är att vi har is inomhus och alltid minus 8 grader. Vi kan göra snöstorm och nästan vilket väder som helst. Det är faktiskt skitläckert”, säger han och betraktar en monter med en stor ishacka.

Trots att anläggningarna ligger utanför Piteå och Älvsbyn går det inte längre att garantera is utomhus på vintern, vilket är ett måste när Pirelli, Bridegestone, Mercedes och Audi rullar in med kamouflagemålade testbilar.

”Det är så mycket security att vi måste vara i obygden, jag brukar säga att Sverige nästan tar slut där.”

”Jag kan vara väldigt, väldigt envis, men också hur lätt som helst att lirka med.” Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

GLAPP I FILTRET

Staffan Persson har en plirig blick och skrattar ofta, men är samtidig otvetydigt rak och bestämd. Om förtroendet är förbrukat levereras snabbt ett muntligt kvitto på avslutad affär. Kvick i tanken och repliken – vilket också är en av hans svaga sidor.

”Jag är lite rädd för mig själv med det där, för mitt filter funkar inte alltid. Om någon är en jubelidiot så kan jag säga det. Samtidigt så kommer de med lite mileage hos mig undan med mycket.”

Entreprenören Tommy Jacobsson beskriver dig som ’skitjobbig att göra affärer med, för du är så fruktansvärt noggrann’?

”Det finns en förklaring till det. Jag älskar inte konsulter precis, och i näringslivet finns det en konsultsjuka. ’Konsnyltare’, tror jag Gustaf Douglas sa en gång. Jag blir fullständigt galen när folk inte kan tänka själva, du har ju lön för det även när det är svårt! En och annan kan nog tycka att jag är riktigt jobbig med det där. Vi gör nästan all due diligence själva, i Arctic Falls gjorde vi det på en dag i Älvsbyn.”

Tillsammans med Tommy Jacobsson gjorde han också en av sina bästa affärer, då de sålde kapitalförvaltaren Trevise till Unibank, efter hårda förhandlingar och med en bra M&A-rådgivare. Något han tycker alla borde ha.

”Hittar du en sådan så släpp den aldrig. En bra M&A-rådgivare är som att ha en bra kirurg eller tandläkare.”

Omvänt kan en dålig rådgivare vara som karies menar Persson, som minns ett budutkast från en högtflygande rådgivare på +20 sidor.

”Jag kräktes inte i papperskorgen, men nästan.”

“Tid är det viktigaste jag har”. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

FORTUNE & STALLONE

Vi går in i ett rum fyllt av framtidsvisioner, speglar och teknik. Persson passar på att kolla i telefonen hur många steg Oura-ringen på fingret registrerat. Allt ska mätas för maximal effektivitet.

“Min son är ett hälsofreak och det här är finnarnas nya high tech-grej. Kolla här, 11 000 steg hittills idag och blåa staplar överallt, det är skitbra! Men jag låg och läste länge i natt så jag straffas för dålig sleep efficiency.”

Vad läste du?

“Ja, förstärk dina fördomar nu. Jag läste ‘Berkshire Hathaway Letters To Shareholders’. Det är Warren Buffetts brev från 1965 och framåt. Jag läste breven till och med 1991 i natt, det är en riktig tegelsten.”


BOKNÖRDENS BOKTIPS

“Det viktigaste är att aldrig sluta läsa, näst viktigast är att en bok inte får ge dåligt samvete. Lägg ifrån den då på vänt. Jag har oftast tre, fyra samtidigt, alla tråkar inte ut på samma gång.”

David Epstein Range: “Ger hopp för oss medelmåttor”

Morgan Housel Psychology of Money: “Alla borde tentera minst G i den för att få öppna ISK”

Edward Chancellor The price of time: “Bubblor kommer alltid finnas och punkteras”

Michael Lewis The undoing project: “Kahnemann och en massa annat på ett roligt sätt”

Yrsa Stenius Taxar, kärlek och sorg: “Räddar en sömnlös natt eller en trist tågresa”

Marina Abramović Gå genom väggar: “En fantastisk människas liv”

Boknörden lever kvar i allra högsta välmåga och mediekonsumtionen är enligt Persson “överdrivet stor”, med allt från The Economist och Fortune till mängder av poddar och böcker.

“Det blir inte så mycket fiction, även om jag gillar seriemördare och action. Under en period såg jag och Tommy Jacobson alla Steven Segal-filmerna”, minns han med ett skratt.

Mediasmaken är uppenbarligen lika bred som portföljen, som förutom en post i Affärsvärlden även innehåller Breakit och Kvartal.

Plötsligt kommer han på svaret på frågan.

“Nu vet jag. Om jag bara fick jobba med ett enda bolag så skulle det bli Arctic Falls. Där skulle jag vilja jobba, till och med kunna göra lite nytta.”

“Är vi klara nu?”

Här hittar du fler intervjuer

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.