Småbolags-Johan: ”Evolution är bästa investeringen – Climeon den mest smärtsamma”

En politiskt sakkunnig läkarson med öga för design, är Årets Teckningsåtagare 2022. "Det är viktigt med bredd för att vara en bra förvaltare", säger Johan Thorén på Strand Kapitalförvaltning, när Affärsvärlden träffar honom för en afterski.
Småbolags-Johan: ”Evolution är bästa investeringen – Climeon den mest smärtsamma” - Johan Thorén Strand Kapitalförvaltning
"Kan vi fortsätta takta på med 10% avkastning per år så är det ju fantastiskt", säger Strands förvaltningschef Johan Thorén. Foto: Åsa Swee

”Min pappa var faktiskt hotelläkare här en gång i tiden”, berättar småbolagsförvaltaren Johan Thorén, medan han spänner upp pjäxorna i foajén på det anrika Högfjällshotellet i Storlien.

Han har precis kommit ner från backen och har fortfarande hjälmen på. Vi går upp till loftbaren med en storslagen, solig utsikt över fjälltopparna Snorsnasen och Getryggen.

Johan Thorén beställer in en Norrlands Guld för att fira att Strand Kapitalförvaltning, där han är förvaltningschef, utses till Årets Teckningsåtagare 2022 av Affärsvärlden.

”Det är ju väldigt roligt! Våra analytiker träffar bolagen först och i nästa steg kommer jag in, så grundarbetet har vi dem att tacka för.”

ÅRETS TECKNINGSÅTAGARE 2022

Strand Kapitalförvaltning

Affärsvärldens IPO-guide granskar samtliga svenska börsnoteringar. 2022 börsnoterades 36 bolag och bland de noteringar som utmärkte sig särskilt positivt fanns Engcon och Cinis Fertilizer. Strand Kapitalförvaltning agerade ankarinvesterare i båda dessa noteringar. IPO-guidens jury anser att det motiverar ett hedersomnämnande.

Strand Kapitalförvaltning prisas för sina ankarinvesteringar i Cinis Fertilizer och Engcon.

Gödselföretaget Cinis aktie har rusat 50% sedan börsintroduktionen i oktober och rotatortillverkaren Engcon är upp 85% sedan börsringningen i juni förra året.

TYPISKT STRANDBOLAG

”Engcon är det typiska Strandbolaget. Ett entreprenörsägt fantastiskt bolag som hittat sin nisch och har en stor, stor tillväxtpotential internationellt.”

Och just småbolag är Johan Thoréns specialitet. Han förvaltar Strands småbolagsfond och på Twitter går han under namnet SmåbolagsJohan.

”I småbolag finns potentialen. Visst är Volvo ett fantastiskt fint bolag men det vore helt osannolikt att de skulle stiga 400%. Det är däremot fullt möjligt för väldigt många av de mindre bolagen, de som är riktigt fina.”

Men även små bolag blir stora. Fondens bästa innehav är upp hela 4770% sedan börsintroduktionen och klassas knappast som ett småbolag längre, men livecasino-bolaget Evolution får ändå vara med.

”Bolag får vara med hur länge som helst när vi gått in i dem, men det får aldrig väga mer än 10% av fonden, så i Evo har vi varit tvungna att sälja, sälja, sälja de senaste fem–sex åren, även om vi fortsatt tror starkt på dem.”

“Fritiden är viktig, man måste ha ett liv vid sidan av för att få bredden”, menar Johan Thorén. Foto: Åsa Swee

JOHAN THORÉN

Gör: Grundare och förvaltningschef för Strand Kapitalförvaltning. Förvaltar Strand Småbolagsfond.
Ålder: 55 år.
Bakgrund: Civilekonom och politiskt sakkunnig på UD. Tidigare förvaltare på Catella Kapitalförvaltning.
AUM: Totalt förvaltar Strand Kapitalförvaltning cirka 5,5 miljarder kronor, varav 4 miljarder är diskretionärt. Småbolagsfonden, Förmögenhetsfonden och Företagsobligationsfonden förvaltar cirka 700 miljoner.
Småbolagsfondens 5 största innehav: Beijer Ref, Evolution, Profoto, Xvivo, Green Landscaping.
CAGR: Småbolagsfonden har 9,3% ackumulerad årsavkastning sedan starten 2007.

Fondens näst högsta avkastare är medtechbolaget Xvivo som är upp 280% och förvärvsmaskinen Green Landscaping som gett 212% i avkastning.

“Climeon är det smärtsamma”

I andra änden finns två bolag som inte gått riktigt lika bra, energibolaget Climeon som är ner 91% och spelbolaget Thunderful som tappat 75% sedan Strand gick in.

“Climeon är det smärtsamma, för det är ett bolag som vi har gjort så mycket analys på. Vi har varit två gånger på Island och besökt deras kunder – då när maskinen fortfarande fungerade. Sen har man haft tre VD:ar på två år och är totalt urusla när det gäller kommunikation. Eftersom vi tyckte att det var så pass mycket frågetecken så valde vi att inte vara med i nyemissionen i somras. Vi är gärna det om vi ser att frågetecken rätas ut och den nya maskinen fungerar”, säger Johan Thorén med en liten gnutta hopp.

“Grundaren Thomas Öström blev utnämnd till Årets Svensk och det är alltid farligt, där borde vi ha dragit öron åt oss”, konstaterar han med ett uppgivet skratt.

Vilken är den absolut bästa investeringen ni gjort?

“Bästa är nog Evolution, men Hexpol blev också superbra för oss! Sämsta är utan tvekan Climeon. Helst skulle jag inte ens vilja ha dem kvar i portföljen för det påminner mig hela tiden, men det är ganska nyttigt. Tyvärr påminner det ju kunden också.”

Hittills i år har ni slagit index, hur viktigt är det?

“Jag kollar varje dag, så det är viktigt, men vi ser oss mer som förmögenhetsförvaltare än att jämföra oss med index. Men våra kunder upplyser oss gärna!”

När kunderna hör av sig är det ibland för att påpeka att index faktiskt har gått bättre.

“Det kan vara så att vi haft låg risk och en kundportfölj stigit med 10% ett år medan börsen gått upp 12%. Vi är jättenöjda för vi har haft bara hälften av risken jämfört med börsen, men då kan man slå sig i backen på att en kund säger ‘Varför har jag er? Jag hade tjänat bättre på en indexfond!’ Skillnaden är att vi har gjort det med halva risken, så egentligen så ska du jämföra indexet upp till 50%.”

När det är sämre börstider är telefonsamtalen positiva.

“Ofta när vi har en fallande börs är kunderna väldigt nöjda. De förstår att de skulle ha förlorat mycket mer någon annanstans.”

SVÅRASTE FÖRVALTNINGSÅRET

2021 var ett frustrerande år för småbolagsförvaltaren.

“2020 gjorde vi ganska mycket rätt men sen, 2021 var det svåraste förvaltningsåret jag upplevt. Vi kunde inte räkna hem något när börsen rusade högre än innan pandemin. Vi drog ner aktievikten och följde inte med index, vilket var frustrerande. Jag kunde inte förstå varför det gick så starkt. 2022 var mer logiskt och vi kunde hantera nedgången ganska okej.”

Strands fonder är allokerande, vilket innebär att de inte behöver vara fullviktade i aktier utan kan ha en stor del kassa, till skillnad från många andra fonder.

“Det är klart att jag kan vara avundsjuk ibland på en vanlig fondförvaltare som måste vara fullinvesterad hela tiden, men jag skulle aldrig vilja ta hand om någon annans pengar på det viset. Det är också väldigt stimulerande när man har hög likviditet och vi har en börs som rasar. Då kan man använda de musklerna.”

Småbolagsfondens ackumulerade årsavkastning sedan 2007 är 9,3%. En siffra som Thorén är nöjd med.

“Ja, det är jag. Om man mäter ända sedan vi startade småbolagsportföljen, innan vi startade fonden, så ligger vi på drygt +10% om året. Det kan låta lite om man är fartblind, men kan vi hålla det framöver så är det ju ruskigt bra.”

Nyligen avyttrade fonden en tredjedel av innehavet i Engcon.

“Det har ingenting med bolaget att göra, utan vi tog hem en del av vinsten. Vi var både med i IPO:n och köpte direkt efter notering, för det är inte alltid man får så mycket som man vill. Det finns en del investerare som håller på och flippar efter IPO – det gör inte vi. Vi köper flippen istället om vi vill ha mer.”

BÖRJAR SE BOTTEN

I höstas callade Thorén botten på börsen inom sex månader och nu börjar han skönja den.

“Men vi fick en tjuvstart. Botten kom ganska snart efter att jag sa det där, men sen mattades plötsligt inflationsförväntningarna och då fick vi en börsuppgång. Sen har ju inflationen fortsatt och då gör man ett lappkast tillbaka till sådant som inte är räntekänsligt igen. Och nu börjar vi se en botten här.”

Just räntekänsligt och tillväxtbolag är något som förvaltaren tittar extra på just nu och tror att det kan vara läge att börja fiska in.

“Fastigheter står inför en ny start, frågan är om det är ytterligare en tjuvstart, men det spelar inte så stor roll, vi ska försöka glida med på det.”

Design är ett av Johan Thoréns stora intressen. Foto: Åsa Swee

SAKKUNNIG PÅ ROSENBAD

Att vara mångsidig är en viktig egenskap för att vara en bra småbolagsförvaltare enligt Johan Thorén, som har en politisk bakgrund som sakkunnig till Alf Svensson i den borgerliga regeringen i början av 90-talet.

Vägen in till Rosenbad gick via en trafikolycka.

“Jag hade en flickvän som blev väldigt svårt skadad i en trafikolycka och låg i koma i tre månader. Vi var tvungna att flytta henne till Australien för att hon skulle få rätt rehabilitering. Vi hade den möjligheten eftersom jag är från en läkarsläkt som hade kontakter och resurser, vilket gjorde mig fruktansvärt upprörd. Sjukvården ska vara lika för alla”, säger Thorén och gestikulerar brett.

“Därför engagerade jag mig politiskt och fokuserade på sjukvårdsfrågor. Kristdemokraterna var klockrena i den frågan tack vare läkaren Jerzy Einhorn. Jag var allmänpolitiskt sakkunnig och aktiv två år på Rosenbad, det var jätteroligt!”

FÄRGSTARKT HUS

Han har haft stor nytta av de politiska kunskaperna, bland annat i ett av fondens största innehav.

Beijer Ref är ett exempel på det, eftersom det finns ett politiskt beslut om att fasa ut farliga kylmedier. Jag älskar bolag där det finns en strukturell förändring, regulatoriska krav som gynnar ett bolag. Ofta är det ju då en politisk analys som ligger bakom.”

Ett rikt liv vid sidan av aktiemarknaden är viktigt för att bredda kunskaperna menar Thorén. Han har ett stort designintresse och två vuxna döttrar som båda jobbar med design, en på Vougue Scandinavia och en hos en designer i Berlin. Klädintresset syns också i hans färgstarka skidoutfit.

“Om mitt hus någon gång skulle komma ut på Hemnet så skulle det nog bli det mest klickade någonsin. Det är så färgstarkt att folk skulle tro att det bor en galning där – och det gör det ju”, avslutar Johan Thorén med ett skratt, innan han knäpper på sig pjäxorna igen för ett nytt åk.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du fler intervjuer

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold