Perlhagens såddmiljoner blev 9 miljarder
Lennart Perlhagen
Född: 1942 i Eslöv. I skolbänken bredvid på Eslövs Östra skola satt Erik Penser under folkskoletiden, sedermera känd finansman och idag granne med Perlhagen i England. ”Vi umgås rätt mycket, det är bara 10 minuters bilresa mellan gårdarna.”
Bor: Gård i Oxfordshire, England
Utbildning: Ingenjör, ekonom.
Karriär: Tidigare VD för Skandinavien och UK för italienska Farmitalia. Sista anställningen var regionchef för Astra AB. Startade parallellimportören Cross Pharma 1996 som gick samman med Meda 1999. Sedan dess entreprenör och investerare inom life science.
Familj: Fem barn i två äktenskap. Sonen Karl startade industrikonglomeratet Volati som är noterat på Stockholmsbörsen. Sonen Richard driver familjens ”family office” Storford från London.
Vinintresse: Äger vingården Domain Grande Bastide i Provence sedan 1999. ”Det är mer en hobby än affärsrörelse. Köper man en ny traktor äter det upp vinsten för flera år. Vi skördade ett par månader sedan och 2020 ser riktigt bra ut.”
För 20 år sedan var Lennart Perlhagen i full färd med att kombinera sitt Cross Pharma, som han startat tre år tidigare med sonen Karl, med det noterade bolaget Meda. Familjen Perlhagen skulle få 51% av det sammanslagna bolaget. Meda gick en framgångsrik tid till mötes och blev en bra affär för Lennart Perlhagen. Ett annat engagemang skulle dock så småningom överträffa Meda både finansiellt och vad gäller att bryta ny mark inom hälsovård.
Med början i en såddinvestering som första investerare på ett par hundra tusen dollar och totalt omkring sex miljoner dollar i kommande kapitalrundor har värdet på hans investering idag vuxit till 1 miljard dollar eller 8,6 miljarder kronor.
Bolaget fick namnet Novocure och är sedan 2015 noterat på Nasdaq i New York, men började i en källarlokal hemma hos den israeliske professorn Yoram Palti i Haifa, beläget på den israeliska medelhavskusten.
Israelisk professor bakom idén
Lennart Perlhagen fick först kontakt med Palti via en god vän som startat Israels första fond inom Life Science. Han hade dock fler förfrågningar än de mäktade med och han tipsade Perlhagen om Palti.
”Jag träffade honom första gången 1996 och då hade han ett fantastiskt projekt för kontinuerlig mätning av blodsocker och styrning av en implanterad insulinpump för diabetiker. Medtronic (amerikanskt medtech-bolag, stort på insulinpumpar) kom in som partner och stöttade finansiellt. Tyvärr nådde vi inte ända fram och fick lägga ned projektet. Det var då Yoram kom med sitt cancerprojekt”, säger Lennart Perlhagen i en exklusiv intervju med Affärsvärlden.
Yoram Palti hade tidigare skrivit en avhandling kring elektriska fält och hur de påverkade celler och nu gällde det en teknologi där elektromagnetiska fält bromsar eller till och med trycker tillbaka cancertumörer. Teknologin kallas TTF, Tumor Treating Fields och är det som Novocure idag är byggt kring.
”Visst var jag skeptisk till det hela men jag visste att han var ett geni som trodde helhjärtat på teknologin så jag ställde upp med såddkapital som första investerare i slutet på 1999”, säger Lennart Perlhagen.
Det följdes av flera finansieringsrundor där Lennart Perlhagen både deltog med kapital men han var också mycket aktiv i styrelsen som formellt bildades 2003. Den första produkten hade tagit form omkring 2004 och började då genomgå kliniska prövningar.
För att verkligen bevisa att teknologin fungerade hade Yoram Palti redan från början fokuserat på glioblastom, den mest aggressiva formen av hjärntumör och mycket svårbehandlad. Stora spelare som Johnson&Johnson, Pfizer och Medtronics hade investerade via sina riskkapitalbolag och satt i styrelsen. Kliniska tester tog tid då det gällde ett helt nytt område.
”Jag jobbade nära Yoram och såg testerna och resultaten som kom fram. Teknologin fungerade och det fanns inga biverkningar. Jag har jobbat med cancer hela mitt liv och sett hur jobbig kemoterapi är. Det här var ett nytt verktyg i kampen mot cancer som behandlade utan biverkningar. Det verkade nästan vara för bra för att vara sant. Men vi hade också ett par väldigt jobbiga perioder då vi i stort sett var utan pengar och fick skrapa i botten av kistan för att hålla bolaget vid liv”, berättar Lennart Perlhagen.
Uthålligheten betalade sig dock och 2011 kom genombrottet då amerikanska FDA godkände behandlingen för återkommande glioblastom. Då drog man igång en kommersialisering i USA. Under 2015 utvidgades tillståndet till att omfatta också nydiagnostiserad glioblastom och förra året fick man tummen upp för att behandla mesote—liom, en svår form av lungcancer, främst orsakad av asbest.
Novocure gjorde en IPO på Nasdaq 2015 då man tog in ytterligare kapital och länge låg kursen omkring 20 dollar.
Lennart Perlhagen satt i styrelsen fram till 2018 då han avböjde omval. Dels på grund av åldersskäl, dels för att amerikanska regler gör att en styrelseledamot inte kan belåna aktier i det aktuella bolaget.
I styrelsen i 15 år
”Jag hade suttit länge i styrelsen, 15 år, och det var dags att släppa in nytt folk. Sedan hade jag också ett finansieringsbehov för egen del. Jag försökte belåna aktierna men det var omöjligt och jag ville inte sälja. Aktien låg på 20–25 dollar och det hade varit att ge bort dem. Så det fanns flera skäl”, säger Lennart Perlhagen.
Det visade sig vara helt rätt drag. Idag står aktien i omkring 127 dollar och den har stigit nästan 350% på två år och dubblats sedan i somras. Börsvärdet på Novocure är idag knappt 14 miljarder dollar.
Totalt har Lennart Perlhagen med familj idag knappt 8 miljoner aktier i Novocure, cirka 7,8 procent av det totala antalet aktier, vilket gör de till femte största aktieägare. Värdet ligger på 1 miljarder dollar vilket sannolikt gör det till en av de bästa, riktigt tidiga investeringarna någonsin av en svensk.
Elektriska fält bekämpar tumörer
Novocure är verksamt inom onkologi, cancerbehandling, och bygger på att behandla cancertumörer med TTFields, Tumor Treating Fields. Novocures produkt kallas Optune och verkar genom att elektriska fält ställs in på specifika frekvenser för att förhindra celldelning i solida tumörer.
Idag behandlas hjärntumörer och viss lungcancer. Patienten har på sig antingen en hjälm eller väst med elektroder som alstrar det elektriska fältet och behandlingen pågår omkring 18 timmar per dygn för att vara effektiv. Patienten kan dock förflytta sig då apparaten ryms in en liten ryggsäck inklusive batteri.
Novocures affärsmodell går ut på att man tillhandahåller hela behandlingen inklusive apparat, tekniker och supportpersonal.
För närvarande har Novocure har sin huvudsakliga verksamhet i USA men med kontor och försäljning också i kontor Tyskland, Schweiz, Japan, Israel och Sverige.
I Sverige började vården i våras att rekommendera TTF som ytterligare behandling av hjärntumören glioblastom, men behandlingen har varit godkänd sedan tidigare.
TTF används ofta i samverkan med annan cancerbehandlinjg och Novocure har ett omfattande samarbete med till exempel Merck kring kombinationer av TTF och olika immunterapier.
Men Novocure har troligen bara börjat skrapa på potentialen för TTF. Idag har bolaget försäljning i framför allt USA men också i stigande grad i Japan och delar av EU, inklusive Sverige. Novocure omsätter omkring 600 miljoner dollar på årsbasis och det tredje kvartalet i år visade bolaget en liten vinst.
Framåt ligger de stora möjligheterna i att få TTF godkänt även för andra cancerformer som är betydligt vanligare. I princip kan TTF användas mot alla solida tumörer och kliniska studier pågår för bland annat småcellig lungcancer, livmodercancer, bukspottkörtelcancer och levercancer. Resultat från de studierna kan komma de närmaste åren.
Förra några veckor sedan höll till exempel Novocure 43 olika presentationer om sina studier och resultat vid en stor (virtuell) cancerkonferens i USA vilket skickade upp aktiekursen ytterligare 10%.
”Det finns mycket kvar vad gäller geografisk marknadspenetration men det stora är förstås hur framgångsrika vi blir med nya indikationer. Jag får ofta höra från finansfolk att man inte ska ha så mycket i samma korg men varje gång jag tittar på bolaget kan jag inte se en bättre investering. Jag tror aktien kan dubbla igen, kanske flera gånger om under resans gång. De närmaste 4–5 åren har bolaget en enorm tillväxtpotential”, säger Lennart Perlhagen.
Utöver Novocure har Perlhagen fortsatta att samarbeta med Yoram Palti som vid 82 års ålder fortsätter att vara aktiv. Än så länge är det dock inget projekt som lyft på samma sätt som Novocure.
”Men vi har flera spännande projekt och vi pratar i stort sett varje dag”, säger Lennart Perlhagen.
Här hittar du fler intervjuer
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.