Intervju Investeraren
”Fintech-bolaget vår sämsta affär”
Fonden är upp med nästan 14% i år och småbolagsindex omkring 5%. Vad har ni gjort rätt?
”Både våra långa och korta positioner har bidragit positivt i år, och det beror framförallt på vår analys, men säkert också på att volatiliteten på börsen har stigit till historiskt mer normala nivåer. Man får bättre betalt för sin analys när inte allt går åt samma håll. Vi fokuserar på absolut avkastning och har ett mål om att nå 10% årligen mätt som ett genomsnitt över rullande fem år och samtidigt ha väsentligt lägre risk än aktiemarknaden i stort. Sedan starten 2013 ligger fonden nu på en årsavkastning på knappt 11%.”
Origo Quest 1
Förvaltare: Stefan Roos tillsammans med Carl Rydin.
Förvaltat kapital: 400 Mkr.
Förvaltningskostnad: A-klassen: 1,25% + prestationsbaserat arvode (avkastningströskel SSVX 90 dgr + 5%).
Utveckling senaste tre åren: 17,0%.
Hittills i år (24 sep 2020) : 14,6%.
Origo har en aktiv förvaltarstil och är ofta med och driver förändringar i bolag. Kan du berätta om strategin?
”Det vanligaste är att vi köper in oss i den strategi som styrelsen och ledningen driver, eller att vi innan investeringen har identifierat ett problemområde som vi ser kan lösas givet ett antal åtgärder. Vi är oerhört företagsinriktade i vår analys och har en långsiktighet i vår förvaltning så det är naturligt att vi ibland också vill diskutera förbättringsåtgärder. Det kan exempelvis röra sig om struktur- eller ledningsfrågor. Vi har stort fokus på hållbara affärsmodeller och vill också gärna se att företagsledningarna har gjort sin analys ordentligt både när det gäller den egna verksamheten och kring hur de möter nya kund- och samhällsbehov. Omställningen mot en hållbar ekonomi är vår tids viktigaste utmaning, men också den kanske största investeringsmöjligheten de kommande 10-20 åren.”
Hur ser fondens nettoexponering mot börsen ut just nu?
”Historiskt har fonden rört sig mellan 20-80% nettoexponering. I slutet på april så tyckte vi att många kvalitetssmåbolag blev väldigt attraktivt värderade och ökade exponering till 80%. Idag ligger fonden på dryga 60%.”
Fondens största innehav är kontraktstillverkaren Recipharm. Hur kommer det sig?
”Läkemedelsbolagen fortsätter att jaga bättre lönsamhet och då är outsourcing det naturliga svaret. Recipharm har på relativt kort tid byggt upp en global verksamhet och är numera en attraktiv partner för vilket läkemedelsbolag som helst. Tillväxten har alltid varit stark men lönsamheten har inte riktigt hängt med. Efter några tunga investeringsår så började dock marginalexpansionen förra året och nu är det full fräs i fabriken. Kassaflödet har följt med och blivit markant bättre. Vi gillar också att risken i verksamheten är relativt låg, speciellt relativt andra bolag i hälsovårdssektorn. Som ägare slipper man i princip både forskningsrisken och beroendet av några få enskilda produkter.”
Ett annat stort innehav är fastighetsbolaget Catena, där vd:n plötsligt hoppade av i förra veckan. Vad innebär det för bolaget?
”Benny Thögersen har gjort ett fantastiskt jobb i Catena, men jag tror inte att det påverkar bolaget alltför mycket på lite sikt. Jag litar på att styrelsen, med stjärnan Gustav Hermelin i spetsen, vaskar fram en ny duktig ledare utan större problem. Catenas position inom framtidsbranschen logistik gör det nog ganska enkelt att rekrytera. Vi har dock halverat vårt innehav nyligen, vilket mer handlar om att finansiera nya investeringar som fondens samtidigt gjort. Det har varit en minst sagt angenäm investering för oss som inleddes redan 2014 och nu tog vi hem del av den vinsten.”
Ni har också Hoist Finance i fonden. Varför?
”Senaste åren har varit lite stökiga med oväntade och förändrade kapitaltäckningsregler och ovanpå det kom covid-19 pandemin som slår mot intäkterna, men höjer vi blicken lite så blir bilden en annan. Hoist verkar på en växande marknad och drivkraften är egentligen samma som för Recipharm, dvs outsourcing. Europeiska banker är i stort behov av att rensa sina balansräkningar och de väljer därför att i ökad utsträckning sälja skuldportföljer till bland andra Hoist. Hoists arbete med att erbjuda kunder skuldsanering och hitta lösningar på en kämpig situation är viktigt, inte bara för aktieägare och personal utan också för samhället i stort. Historiskt har Hoist skött sin verksamhet fint med bättre lönsamhet än både konkurrenter och andra nordiska banker, och vi tror att runt 2021-2022 så är man tillbaka på normaliserad lönsamhet, vilket i P/E-tal betyder 5 gånger. På 3-5 års sikt ser vi ännu mer potential i takt med att bolagets omfattande digitaliseringsarbete ger full effekt.”
Just nu har ni en del korta positioner i flera konjunkturkänsliga bolag, som exempelvis Hexpol och Cargotec. Varför?
”Senaste tiden har flera industrier signalerat att efterfrågan är på väg uppåt. Q2- rapporterna var helt klart bättre än väntat för industribolagen, och aktierna har studsat upp rejält. Vi är lite mer försiktiga i våra slutsatser om återhämtningen efter lock-downperioden och tror att den oväntat starka efterfrågan under andra kvartalet har en hel del att göra med produktionsstarter och lagereffekter. Men hur ser den egentliga efterfrågan ut när normaliseringen av lagernivåerna är klar?”
Vi har pratat en del om hur bra det har gått för fonden, men vågar du bjussa på din sämsta affär?
”Investeringen i fintechbolaget Paynova är per dags dato vår minst lyckade affär. Vi investerade under 2016 och rationalen var att vi gillade deras nyutvecklade delbetalningslösning och att de erbjöd e-handlarna en intressant affärsmodell. Man hade SJ som referenskund och var redo för tillväxtfasen. SJ som referens räckte dock inte och ledningens marknadsplan var minst sagt tunn. Försäljningen underpresterade rejält, både våra mål och ledningen egna mål. Vi såg till att stärka upp styrelsen och la mycket energi på att förstå vad trögheten berodde på.
Med facit i hand gick vi in alldeles för tidigt. En viktig lärdom för framtiden! Nu har man jobbat på hårt och stärkt upp organisationen, fått in ett tiotal kunder och omfokuserat mot samarbete med betalplattformar. Tradera och Paypal är nya kunder i år och aktien har gått starkt sedan i våras. Vi är kvar som investerare och just nu ser framtidsutsikterna faktiskt ljusare ut än på väldigt länge.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer