Ödesår för Daniel Sachs

Med en ny fond med 20 miljarder kronor som ska investeras mitt i brinnande coronakris blir 2020 ett avgörande år för Daniel Sachs och hans Proventus Capital. Här finns både stora risker och enorma möjligheter.
Ödesår för Daniel Sachs - daniel-sachs-900

 

Proventus Capital lånar ut pengar till medelstora företag i norra Europa via fonder de rest med kapital från främst nordiska institutioner. I november i fjol stängde bolaget med vd Daniel Sachs sin fjärde kreditfond och med 20 miljarder på fickan står han redo för företag som behöver finansiering i dagens osäkra omvärld.

Hur ser du på den kris vi sitter mitt i?

– Det är en väldigt allvarlig och omvälvande situation och en mycket bredare kris än till exempel finanskrisen. Inte bara för att den orsakar mänskligt lidande med många sjuka och döda, utan också för att det är en enorm efterfrågechock och samtidigt en utbudschock. Det är omöjligt att se precis var detta leder, men konsekvenserna kommer vara stora med hög arbetslöshet och en social och ekonomisk kris, och som vanligt blir det de som redan är utsatta som drabbas hårdast.

Finns det risk att krisen drar fram de strukturella obalanser som byggts upp sedan finanskrisen?

– Ja, det är inte bara att borsta av sig och sedan vara tillbaka där 2020 började. Vi var redan innan i ett läge där riskerna var undervärderade och någon form av avmattning var ofrånkomlig. Ekonomin har levt på penningpolitisk stimulans sedan finanskrisen och det som händer nu förändrar förutsättningarna helt. Vi får samtidigt en kraftig realekonomisk förändring och en ny syn på risk och priset på risk. Det här är strukturellt och inte konjunkturellt och det kommer att ta tid innan samhället återhämtar sig.

Vad behövs det för politiska åtgärder, räcker de som aviserats?

– Frågan är vad räcker betyder, det går inte att rädda allt. Vi har vant oss vid att det är centralbankerna som står för stimulansen men nu behövs också radikal finanspolitik. De flesta politiker inser ju det men det var länge sen sist och det kan ta tid att damma av de finanspolitiska verktygen. Det verkar som, och jag hoppas det, att politiker är redo att vara lite mer finanspolitiskt kreativa än vanligt.

Vad kan det vara för åtgärder, efterfrågestimulanser?

– Det finns ju egentligen inget att jämföra med för en global efterfrågechock av den här digniteten, möjligen världskrig då. Men på kort sikt handlar det till exempel om stöd, bidragsmöjligheter och uppskov med betalningar. Det svåra är vilka instrument som är effektiva. Det finns också finanspolitiska åtgärder som interagerar med de penningpolitiska som när man vid finanskrisen lät EKN ställa upp med kreditgarantier. I första hand behöver man använda befintliga strukturer man har som Almi och EKN. Det tar tid att bygga upp nya.

Är man för rädd att göra fel?

– Det finns säkert en sådan rädsla men ännu större är rimligen rädslan för att inte göra vad som krävs i det här läget. Det perfekta är alltid det godas fiende, särskilt i ett sådant här läge när det går väldigt fort. Småföretag och entreprenörer behöver hjälp snabbt.

Hur är risken för kedjeeffekter som att man inte kan betala hyra som sedan slår mot fastighetsbolag och sedan banker?

– Det är redan ett faktum att detaljhandelsföretag hör av sig till sina hyresvärdar och säger att de inte kan betala hyra. Det där pågår redan.

”Open for business”

Proventus tillhandahåller krediter som banker normalt sett inte skulle ge. Finansieringen är också ett alternativ till såväl företags-obligationer som att emittera aktier till nya delägare, något som kan vara känsligt i de familje- eller privatägda företag som är Proventus huvudsakliga målgrupp. Den pågående coronakrisen ändrar förstås förutsättningarna, men hindrar inte Proventus från att fortsätta låna ut pengar. Daniel Sachs välkomnar också nya företag som behöver finansiering.

Hur är läget i er egen portfölj med cirka 20 företag som ni lånat ut till?

– Alla företag påverkas och det är klart att det är en allvarlig situation även för de bolag vi har finansierat. Vi har en del reserelaterade företag och andra som i det här läget kommer att behöva stöd, flexibilitet och ytterligare finansiering. Vi för en nära dialog om deras behov och är redo att vara en konstruktiv och kreativ partner.

Ni har befintliga investeringar på omkring 7 miljarder kronor och bara 16 procent av den nya fonden har investerats så ni har mycket kapital tillgängligt. Hur agerar ni?

– Vi är helt inställda på att vara aktiva i den här marknaden även om vi just nu är mest fokuserade på våra befintliga investeringar. Företag generellt befinner sig nu mest i någon slags överlevnadsperiod. Det första bolag gör nu är att se vad man kan göra med verksamheten för att sedan se över likviditet och befintlig finansiering, men framåt april och maj lär det vara många företag som har behov av ny finansiering. Det kan vara bolag som behöver refinansiering av tidigare lån eller obligationer eller som gjort förvärv och har en tillfällig finansiering som behöver lösas. Det kommer vara många som behöver se över sin långsiktiga finansiering och det är där vi finns. Vi kan också agera på andrahandsmarknaden i befintliga lån och obligationer. Vi är mycket aktiva där i bolag som vi känner väl och vi har investerat cirka en halv miljard den senaste veckan.

Hur bedömer man krediter till företag i dag?

– Det kommer vara svårare än normalt förstås, för osäkerheten är mycket större, men jag förväntar mig att vi ska kunna agera. Vill man riskminimera helt och hållet så ska man ju sitta still, men vi måste kunna agera även i det här läget. Men varje enskild situation måste bedömas på egna meriter (och det är svårt att vara generell). Det blir inte lätt men vi är definitivt ”open for business”. Både för befintliga och nya bolag.

Den nya fonden har redan gjort ett antal investeringar?

– Ja, vi har bland annat lånat ut 50 miljoner euro till Monaghan Mushroom som är Europas ledande svampodlare med verksamhet i bland annat Irland, Storbritannien och Tyskland. De är duktiga entreprenörer och svamp är en intressant alternativ proteinkälla. Ovzon är ett annat exempel där vi med 60 miljoner dollar finansierar den nya satellit de håller på att bygga.

Är strategin att finansiera bolag i nya branscher?

– Den samhällsförändring vi ser mot ett mera hållbart samhälle ser vi som en av våra största investeringsmöjligheter nu och det kommande decenniet. Det är en grundbult i vår strategi sedan en tid tillbaka. Till exempel har vi gjort en finansiering om 80 miljoner euro till danska Better Energy som bygger solkraftsparker i norra Europa. Att finansiera skalbarhet i klimatomställningen passar vår typ av kapital bra, mellan venture-kapital och banklån.

Ni siktar på 10 procents avkastning i fonderna. Gäller det även den nya?

– Så är det även i nya fonden och över tiden har vi överträffat vårt avkastningskrav.

Snabb tillväxt för direktkrediter

Marknaden för alternativa krediter, så kallad direct lending, har vuxit snabbt och ökat tio gånger de senaste tio åren, enligt Daniel Sachs. Det finns ett 80-tal fonder i Europa men nästan 90 procent av kapitalet vänder sig till buyout-affärer där volymerna är större. Proventus Capital siktar istället på familjeföretag i Norden, Irland och tysktalande länder.

– Totalt sett är vi femte störst i Europa, men vi är den enda på topp-tio-listan som fokuserar på familje- eller privatägda bolag, som står för 75–80 procent av det vi gör. Vi fokuserar också på en annan geografi än de flesta andra och att vi är oberoende och ägda av ledningen gör också att vi skiljer oss från mängden. De flesta andra är en del av fondfirma, riskkapitalbolag eller bank.

Bakom den snabba efterfrågeökningen ligger bland annat bankernas ändrade roll och regelverk med tuffare kapitalkrav. De senaste tio åren har bankernas utlåning till icke-finansiella företag minskat 20–25 procent.

Vem konkurrerar ni egentligen med?

– Vi har inte så mycket systematisk konkurrens egentligen. Bankerna är mer ett komplement. Alternativ till att låna från oss kan vara en nyemission eller att emittera en företagsobligation, men då måste man kvartalsrapportera och vara mer transparent vilket inte uppskattas av alla.

Hur får ni fram företagen ni lånar ut till?

– Vi träffar mycket banker, advokater, revisorer och bolag. Monaghan Mushrooms träffade vi till exempel första gången fyra år innan det blev affär. Vi har också ett nätverk av rådgivare och ambassadörer i de länder där vi är aktiva. Att vända sig till familjeföretag och entreprenörer är mera arbetsintensivt än marknaden för buyout-finansiering och vi har cirka dubbelt så många anställda per förvaltad euro som de andra stora aktörerna. Bolag vi tar oss an är ofta mindre transparenta vilket kräver arbete.

Samtidigt som marknaden för alternativa krediter växt har efterfrågan från investerare varit stark och eldats på av den obefintliga räntan.

– Investerare jagar avkastning i dagens lågräntemiljö och den jakten på avkastning har lett till att marknaden vuxit sig lite för stor och relationen risk/avkastning har förskjutits en hel del.

Sedan Daniel Sachs tog över som vd för Proventus för 18 år sedan har han metodiskt byggt upp den affär av alternativa kreditinvesteringar som sedan 2013 ligger i Proventus Capital. Det är helt fristående och ägs av Daniel Sachs tillsammans med investeringsorganisationen, men har fortfarande nära band med Robert Weils Proventus.

– Det blev naturligt att vi delade på verksamheterna 2013. Dels blev Proventus allt tydligare ett family office och samtidigt kom AIFM-regleringen. Att ha en reglerad fondverksamhet i ett familjeägt bolag passade inte bra. Men vi har väldigt nära band. Vi delar kontor och vår affärsidé som bygger på djup egen analys, en tydlig bild av omvärld och makro, nära relationer med entreprenörer och en tendens att gå lite mot strömmen har tydliga rötter i Proventus historia.

Robert Weils Proventus AB är också fortfarande en de största investerarna i kreditfonderna och Weil är också ordförande i den rådgivande grupp som representerar fondens investerare.

– Robert och jag har en väldigt nära dialog och han är i allra högsta grad ett mycket viktigt bollplank.

Utanför arbetet har Daniel Sachs ett både långvarigt och mycket stort samhällsengagemang inom områden som kultur och samhällsutveckling. Han har tidigare bland annan varit styrelseordförande för Dramaten och sitter idag i regeringens innovationsråd.

Snart fyller han 50 och samtidigt fyller hans egen stiftelse som han fick som 40-årspresent tio år. Stiftelsen jobbar för att revitalisera demokratin i det 21:a århundradet och stödjer individer som arbetar i skärningspunkten mellan politik, civilsamhälle och kultur. Förra året anställdes Stockholms Stads tidigare hållbarhetschef Paul Alarcon som generalsekreterare.

– Jag har jobbat med olika samhällsprojekt ganska länge och fick grundplåten till en stiftelse när jag fyllde 40. Sedan har jag fortsatt att finansiera den själv. Stiftelsen har nu hittat sina former och jobbar med demokratifrågor som är existentiellt viktiga.

Ett annat intresse som funnits med länge är film. Tittar man efter så dyker hans namn upp i eftertexterna som exekutiv producent på flera välkända filmer och tv-serier som kommer från filmbolaget Kärnfilm. Det handlar bland annat om den hyllade och i bland annat Cannes prisade filmen Gräns, tv-serien Allt jag inte minns för SVT, och serierna Stockholm Reqviem och Hamilton för TV4.

– Innan jag började med Proventus så var jag bland annat styrelseordförande i Johan Rencks och Jonas Åkerlunds filmbolag. Där lärde jag mig en hel del om film och filmbranschen. Efter det har jag jobbat med Martina Stöhr och vi startade Kärnfilm ihop. Det är en fantastiskt svår process och en intressant värld och roligt att få vara med och jobba med väldigt duktiga filmpersoner. Det är ungefär som ett styrelseengagemang, men jag läser mycket manus och är med och diskuterar manus, distribution, rollbesättning och finansiering med de andra. Jag är med där jag behövs.

Daniel Sachs Stiftelse grundade Höj Rösten! 2014 och 2016 startade politikerskolan. Stiftelsen är oberoende men stöds av Daniel Sachs Stiftelse. Målet är att vitalisera demokratin och bredda och öka det politiska deltagandet.

Solkraftverk, bredband och svamp

Proventus en ständig nydanare

Proventus har sitt ursprung i Weil Invest som Robert Weil startade som 21-åring 1969. Under 1970-talet sysslade Weil Invest med rådgivning och kapitalförvaltning och var bland annat inblandat i sammanslagningen av Beijerinvest och Pribo, omstruktureringen av Cementa och bildandet av Euroc.

Robert Weil köpte Tretorn Intressenter 1980 och ändrade namn till Proventus och hamnade därmed på börsen och där förblev Proventus till 1995 då det köptes ut av Robert Weil.

Under perioden 1980 till 1997 var den genomsnittliga årliga avkastningen 40 procent och vinsterna uppgick till sammanlagt 5,5 miljarder kronor. Robert Weil arbetade under 1980- och 90-talet nära Gabriel Urwitz och Michael Kamras. Urwitz var vd för Proventus 1985–89. Kamras var vice vd från 1985 och sedan vd för Proventus från 1989 till 2002.

Proventus gjorde flera uppmärksammade affärer där man bland annat köpte Götabanken, slog ihop den med flera andra mindre banker till Gota och sedan sålde Gota till SPP strax innan krisen i början av 1990-talet. Urwitz tog då över som vd för Götabanken som senare gick upp i det som blev Nordea.

Under åren har Proventus ägt och omstrukturerat ett antal bolag som till exempel Brio, Orrefors Kosta Boda, Tretorn och Puma.

Gabriel Urwitz gick vidare och startade riskkapitalbolaget Segulah och Mikael Kamras grundade riskkapitalbolaget Scope.

Daniel Sachs kom in som vd 2003 och 2005 började Proventus fokusera på krediter. Den verksamheten blev fristående 2013 medan Proventus fortsatte som ett familjeägt investmentbolag.

Proventus Capital Partners har under de senaste 15 åren varit med och finansierat runt 100 bolag, här är några av de större engagemangen:

Better Energy – en solskenshistoria

Danska Better Energy satsar på att hjälpa till i övergången till grön energi i norra Europa. Det gör man genom att utveckla, bygga och driva solparker. Better Energy har etablerat fler än 50 solparker i Europa sedan starten 2012.

Företaget spänner över hela värdekedjan och levererar en fullständig lösning från mark till energi, inklusive markförvärv, utveckling, byggande och drift av solkraftverk. Better Energys största intäktskällor är avyttringar av projekt och försäljning av elkraft från egenägda solpanelsparker som är i drift. Idag har Better Energy projekt under utveckling i Danmark och Polen på sammanlagt 5GW, vilket är lika mycket som Forsmark och Ringhals producerar tillsammans.

Bolaget ägs till största del av grundarna och ledningen men i januari kom franska riskkapitalbolaget Omnes in och tog en minoritetsandel. Företaget har sitt huvudkontor i Köpenhamn och har cirka 70 anställda.

Ovzon – siktar mot stjärnorna

Ovzon levererar mobilt bredband via satellit. Bolaget startade 2006 och riktar in sig på kundgrupper som myndigheter, försvarsorganisationer, media och NGO:er. Enligt Ovzon är deras lösning upp till 80 gånger snabbare än konkurrerande erbjudanden. Bolaget är noterat på First North.

Lånet från Proventus är en del i en finansiering på totalt 1,5 miljarder kronor för Ovzons första egenutvecklade satellit, Ovzon 3. Satelliten håller på att byggas och planeras att skjutas upp senare delen av 2021. Hittills har Ovzon hyrt kapacitet i andra satelliter. Ovzon har redan kontrakt med Intelsat. avseende beläggning på Ovzon 3. Med den nya satelliten ska hastigheten kunna höjas fyra gånger.

Monaghan Mushrooms – svampiga affärer

Irländska Monaghan Mushrooms ägs av familjen Wilson och är en av Europas största producenter av såväl svamp som det substrat som används för att odla svamp.

Monaghan Mushrooms har 3 500 anställda och produktion på 29 ställen i Irland, Kanada, Holland, Tyskland och Storbritannien. Företaget tar hand om hela kedjan från sporer och odling av substrat till odling, skörd och paketering och distribution av färdig svamp.

Monaghan levererar 1 800 ton svamp varje vecka och har fem av världens största dagligvarukedjor som kunder. Man producerar champinjoner, skogschampinjoner, Portabello och Forestiere.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF