Ny Teknik-förvaltarnas favoritaktier just nu: ”Tror på nya storyn i Embracer”

Swedbank Robur Ny Teknik har nära 17 miljarder i förvaltat kapital. I år har fonden fått stryk av sitt jämförelseindex - men förvaltarna Fredrik Stenkil och Jesper Birch-Jensen har gjort stora förändringar i portföljen och siktar nu på revansch. För Afv berättar duon vad de gillar med Fortnox, Truecaller, Embracer - och en europeisk "Paradox-kopia".
Ny Teknik-förvaltarnas favoritaktier just nu: ”Tror på nya storyn i Embracer” - Robur Ny Tekniks förvaltare
Förvaltarna Fredrik Stenkil och Jesper Birch-Jensen gillar Paradox och Yubico.

Marknaden har förändrats och fonden Robur Ny Teknik med den.

Sedan Fredrik Stenkil och Jesper Birch-Jensen tog över skutan i fjol har fondens investeringsstrategi stöpts om. Andelen lönsamma bolag i portföljen har ökat. Detsamma gäller andelen skuldfria bolag – som nu utgör tre fjärdedelar av portföljen, berättar Fredrik Stenkil.

Förvaltarna har nu primärt fokus på bolag med god organisk tillväxt, stabila kassaflöden och starka balansräkningar. Kategorier som blivit mer populära bland investerare på senare år.

“Under 2021 började amerikanska tioårsräntan stiga. Då började det även hacka operationellt för de tidigare älskade tillväxtbolagen, efter en period av mycket expansion genom framför allt M&A. Man började se sprickor i vissa av bolagens fasader och sedan bröt kriget i Ukraina ut. Det var då vi tog över fonden så det var huvudet ner, jobba hårt och sätta vår prägel på fonden som gällde”, säger Fredrik Stenkil och fortsätter:

“Nu har vi ställt om fonden till att fungera i nuvarande marknadsläge med ambitionen att portföljen också ska fungera oavsett marknadsläge.”

“96% av bolagen i portföljen är lönsamma med en organisk snittillväxt på över 20%”, säger Fredrik Stenkil. Foto: Swedbank

Robur Ny Teknik har siktet inställt på “innovativa” bolag. Informationsteknik är den största kategorin i fonden och innefattar bolag som Fortnox, Paradox, Truecaller och Invisio. Fonden har också exponering mot sektorerna hälsovård, industri och energi.

Letar lönsam tillväxt

Ett bolag som särskilt uppfyller förvaltarnas krav är Fortnox, fondens största innehav. Affärssystembolaget utgör 5,8% av portföljen.

“Fortnox har en stark marknadsposition med en halv miljon småföretag som kunder. Man har byggt ett ekosystem för svenskt företagande. Vi ser en resa där man i större utsträckning tar över funktioner som banker gör i dag och där man når ut till bolag som inte ens är adresserade av banken. Bolag som är för små för att sälja sina fakturor eller få lån.”

Förvaltarna ser att Fortnox har god potential att öka snittintäkten per kund som i dagsläget ligger på 253 kronor.

Affärssystembolaget har historiskt handlats till höga multiplar och för 2023E handlas aktien till ett P/E-tal på omkring 60, enligt Factset.

Är den värderingen befogad tycker ni?

“Vi skulle inte äga Fortnox om vi inte inte tyckte det. När vi tittar på bolag så tittar vi dels på hur de handlas i dag men framför allt gör vi en bedömning om var vi tror att bolaget är om 3-5 år och hur bolaget värderas på den då uppskattade vinsten”, säger Fredrik Stenkil.

Ett annat bolag som förvaltarna tycker ser intressant ut är Truecaller, som tillhandahåller en plattform för att verifiera kontakter och blockera oönskade samtal och meddelanden.

Truecaller attackerades av kända blankaren Viceroy

Truecaller har varit måltavla för blankarfirman Viceroy, som bland annat kritiserat Truecaller för att bryta mot Googles integritetspolicy samt att bolaget undvikit skatt i Indien. Truecaller slog tillbaka med att hävda att “anklagelserna om oegentligheter saknar grund och är osanna”. Viceroy har också gått till blankarattack mot bland andra SBB, Hexatronic och Hexagon.

Framför allt gillar förvaltarna VD Alan Mamedi och strategichefen, tillika ordförande, Nami Zarringhalam. Duon grundade Truecaller 2009.

Bolagets skalbara affärsmodell lockar, säger Fredrik Stenkil.

“Nu har de 300 miljoner dagliga användare och 400 anställda. Alltså 750 000 dagliga användare per medarbetare. Det finns få produkter som är så pass skalbara. De verkar till stor del i Indien vilket är en av de snabbast växande, stora ekonomierna. Befolkningen är IT-kunnig och Truecaller-appen är installerad på mer än hälften av smartphone-basen i landet.”

“Sedan ser man att de växer ännu snabbare utanför Indien, så bolaget kommer bli mer diversifierat över tid”, säger Fredrik Stenkil.

“En vallgrav runt bolaget”

Indien är en marknad som investerare känt oro inför, enligt förvaltarna. Ett särskilt orosmoment har varit den nya dataskyddslagstiftningen i Indien, en motsvarighet till EU:s GDPR. Lagförslaget reglerar bland annat behandlingen av personliga digitala uppgifter som används i kommersiella sammanhang i Indien. Förvaltarna menar att lagstiftningen skapar en inträdesbarriär för konkurrenter till Truecaller.

“Den kommer påverka Truecaller till viss del men vi bedömer att lagen skapar en vallgrav runt bolaget. Detta eftersom de fått medgivanden från majoriteten av sina användare”, säger Fredrik Stenkil.

Truecallers VD Alan Mamedi sade i höstas via ett pressmeddelande att bolaget är “positiva till lagen som ger klarhet och långsiktiga förutsättningar”, samt att lagen inte kommer påverka användarupplevelsen i “någon större utsträckning”.

Swedbank Robur Ny Teknik

Genomsnittlig årsavkastning senaste tio år: 19%
Avkastning i år: -14%
Avkastning jämförelseindexet VINX Small Cap Net i år: +7%
AUM: 16,5 miljarder kronor
Antal innehav: 63

Fredrik Stenkil
Ålder: 31
Tidigare erfarenheter: Förvaltare på Humle. Aktieanalytiker på Danske Bank och Nordea. Har bland annat bevakat telecom- och techsektorn.

Jesper Birch-Jensen
Ålder: 34
Tidigare erfarenheter: Analytiker på SEB och ABG Sundal Collier. Bevakat gaming- och mjukvarubolag.

Etablerar en ny standard

En nykomling i portföljen är Yubico, som fusionerats med Spac-bolaget ACQ Bure. Robur Ny Teknik deltog i Yubicos riktade nyemission dagen efter börsdebuten. Bolaget har gjort en imponerande resa, enligt förvaltarna.

“De har lyckats etablera en helt ny standard för säker inloggning och fått ett stort ekosystem av aktörer att anamma protokollet. Kundlistan talar för sig själv. Amazon, Bank of America och till och med Google, som dessutom har en egen konkurrerande produkt, är kunder till Yubico.”

Förvaltarna gillar den kulturella mixen av “Silicon Valley-angreppssättet” med att expandera snabbt, men samtidigt ha det “svenska fokuset på att växa med lönsamhet”.

Robur Ny Teknik äger närmare 1% av Yubico som utgör 0,6% av fonden.

Gillar dataspel

En handfull gamingbolag faller också förvaltarna i smaken. Paradox är ett av dessa.

“Återkommande intäkter är något vi söker i alla våra investeringar”, säger Jesper Birch-Jensen. Foto: Swedbank

“De har verkligen bevisat sig själva som ett världsledande gamingbolag det senaste året. Paradox är experter på att släppa bra spel till bra pris”, säger medförvaltaren Jesper Birch-Jensen, och pekar på bolagets starka, historiska organiska tillväxt.

Han lyfter också Paradox förmåga att kontinuerligt släppa expansioner av de befintliga spelen. Det gör att gamingbolaget fortsätter tjäna pengar på spelarbasen över tid med en hög andel återkommande intäkter.

Förvaltarna har nyligen plockat in ett polskt gamingbolag, 11 Bit Studios, som har många likheter med Paradox. Marknadsvärdet är omkring 4 miljarder kronor.

“Ett lite mindre bolag som är ledande i sin nisch och duktiga på att släppa bra spel, likt Paradox. Dessutom släpps kontinuerligt nytt innehåll över tid. Vi ser en hel del liknande karaktärsdrag som Paradox.”

Hög tro på omvändningsstoryn

Det kurskollapsade gamingbolaget Embracer återfinns också i förvaltarnas portfölj. Stenkil och Birch-Jensen halverade positionen i Embracer i början av året, innan saker och ting började gå utför med ett miljardavtal som gick i stöpet samtidigt som bolaget sänkte helårsprognoserna.

“Vi tror på omvändningsstoryn i Embracer. Nu gör man en omstrukturering och fokuserar på att dra ned på kostnaderna och kapitalinvesteringarna. Vi ser positivt på detta och tror bolaget kan lyckas över tid. Bolaget kommer nog att komma ut ur detta starkare”, säger Jesper Birch-Jensen.

Förvaltarna målar av förståeliga skäl upp en ljus framtid för techbolagen som finns i portföljen. Portföljbolagens kunder kan inte vänta hur länge som helst med teknikskiftena, om de vill vara relevanta för sina kunder, resoneras det.

“Många bolag i portföljen började få det tufft redan i mitten på 2022. Men vi tror att om ekonomin börjar återhämta sig och vi börjar få se lite mer stabila prognoser för när bolag i stort kan få tillbaka pengar från investeringarna i den nya tekniken, så kommer det vända igen”, säger Fredrik Stenkil och fortsätter:

“Det är ofta korta återbetalningstider för dessa teknikbolags produkter. För tillfället ses en dämpad investeringsaptit från bolag i stort, men när förtroendet väl kommer tillbaka kommer det att vara de bolag som har kortast ‘payback’-tid på produkterna som är högst på listan att återhämta sig.”

Robur Ny Tekniks tio största innehav

Bolag Vikt
Fortnox 5,8%
Novo Nordisk 5,4%
Paradox 4,5%
Xvivo 4,1%
Invisio 3,9%
ASM International 3,8%
Chemometec 3,3%
Onsemi 3,1%
Aixtron 3,0%
Truecaller 2,9%

Källa: Robur Ny Teknik

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer