Noteringschefen: IPO:erna tar fart i år – vi välkomnar Carnegie med öppna armar

Adam Kostyál, europeisk noteringschef på Nasdaq, säger att börsnoteringarna tar revansch 2024 - men de flesta kommer i slutet av året.
För Affärsvärlden berättar han också om hans syn på Academedia och Carnegies vara eller inte vara på börsen.
Noteringschefen: IPO:erna tar fart i år – vi välkomnar Carnegie med öppna armar - Adam Kostyal Nasdaq

Förra året skedde rekordfå svenska börsnoteringar. Endast tre bolag ringde i börsklockan under 2023. Hur IPO-klimatet blir 2024 finns det en person som har bättre koll än andra på – Adam Kostyál, europeisk noteringschef på Nasdaq.

Han befinner sig för dagen i Malmö för att delta i ett panelsamtal på Financial Meetings Öresund om hur börsen blir 2024. Under förmiddagen har han träffat ett bolag i Köpenhamn som överväger att ta klivet in på börsen. Vilket det är vill han inte gå in på, men Adam Kostyál berättar att danskarna generellt sett har blivit mer intresserade av börsen.

Adam Kostyál, europeisk noteringschef på Nasdaq, tror att de flesta IPO:erna kommer i slutet av 2024. Foto: Pressbild/Nasdaq

”Många av de institutionella ägarna i Danmark har insett att många av bolagen som de skulle vilja investera i har börjat överväga alternativ och därmed börjat ha dialog med bolagen tidigare, vilket är viktigt”, säger Adam Kostyál, och fortsätter:

”De ser hur bolagen presterar, hur de levererar kvartal efter kvartal i onoterad form och sen när de söker sig till börsen så kan management redan leverera på de här sakerna”, säger han och lägger till att Nasdaq hoppas att danska IPO-marknaden blir desto mer aktiv, framförallt 2025.

2023 bjöd som sagt på tre svenska noteringar, enligt IPO-guiden. På frågan om hur många börsnoteringar vi får se i Sverige de kommande tolv månaderna svarar Adam Kostyál så här:

”Det blir betydligt fler. Förra året var knepigt för många bolag, men vi hade runt 130 flyttar från First North till huvudlistan vilket är spännande. Det visar att trappstegsmodellen fungerar vilket kan sporra mindre och mellanstora bolag”, säger han och fortsätter:

”Det exakta antalet börsnoteringar är svårt att förutspå, men det kommer bli betydligt mer aktivt än förra året.”

Ser bra värderingar

Januari och februari är de månader då de flesta bolag blir klara med sina årsrapporter och kan med stärkt rygg ta klivet mot börsen. Hittills är det dock få IPO-processer som blivit kända, men Adam Kostyál menar att IPO-fönstret är ganska öppet just nu.

”Vi ser ganska bra värderingar, vi ser bra resultat från olika jämförbara sektorer och relativt låg volatilitet i marknaden överlag, som är gynnsamt. Det är den här framåtlutande andan nu när man ser framför sig att räntan kommer ner och inflationen mattas av. Däremot tror jag att IPO-fönstret kommer att vara mer i slutet av året och början av 2025.”

Amerikanska presidentvalet brukar innebära viss volatilitet på världens marknader. Här syns en Trump-supporter i Georgia, USA, år 2020. Foto: Ben Gray/AP

Amerikanska presidentval brukar innebära mer risker i marknaden. Blir det fler börsnoteringar trots valet i november?

”Ja, jag tror det. Men vi kommer se att några bolag kommer vara mer strategiska kring när de gör IPO, om de gör det innan eller efter valet.”

Vill se mer risk på börsen

2020 och 2021 var rekordår för antal svenska börsnoteringar. Senaste årets kräftgång för många av de nyligen noterade bolagen har lett till både utköp och ett stort antal nyemissioner. Adam Kostyál menar att det är en naturlig del av börsklimatet och säger att ”börsen ska återspegla riskkapital”.

”Det finns en tendens att peka på börsen då bolag har noterats och inte lyckats, eller att vissa bolag måste kämpa mer än man hade förväntat sig”, säger han och fortsätter:

”Det är spännande att svenska börsen återspeglar en bredare dimension av risk än att bara mogna och förutsägbara bolag finns noterade. Det blir mer innovation och entreprenörskap som kan komma till marknaden och då kan det bli mer volatilitet, men det kan finnas en större uppsida också. Börsen ska återspegla bredare riskparametrar än de man typiskt sett associerar börsen med.”

Utköp en del av ekosystemet

Nasdaqs noteringschef tror också att utköpen från börsen kommer fortsätta.

”Vi har sett en hel del M&A-transaktioner men också en del förvärvsdiskussioner som gått i stå, både för att finansieringskostnaderna varit oförutsägbara och värderingsfrågan svårt att hantera. Men vi kommer se fler bolag växa genom förvärv men också se några noterade bolag försvinna från börsen till private equity-bolag eller andra strategiska partners.”

”Det är en del av ekosystemet. Vi vill att det ska vara så”, säger Adam Kostyál.

Vilka sektorer tror du blir heta för börsnoteringar framöver?

”Det finns ett starkt intresse för bolag som levererar bra utdelning med tillväxt. Health tech är tillbaka i strålkastaren igen, vilket är bra för svensk del med. Vi kommer även se de techbolag som tidigare främst fokuserade på tillväxt och som ställt om till lönsam tillväxt komma tillbaka och vara relevanta. Den inbromsningen de gjorde kommer göra techsektorn mer hållbar över tid.”

Skulle Carnegie vara en bra kandidat till börsen?

Carnegie har ägts av Altor i 15 år nu och har en intressant affärsmodell med många jämförelsebolag på börsen. Carnegie är en relevant aktör som ställt om sin verksamhet och satsar hårt på private wealth-delen. Tids nog tror jag de kan vara relevanta för börsen. De om någon vet ju vad som krävs för att komma till börsen, så vi välkomnar dem med öppna armar den dagen de är redo.”

I veckan blev det också klart att Akelius Foundation blir ny majoritetsägare i Academedia. Passar Academedia fortsatt på börsen?

”Det är en ägarfråga och upp till investerarna att föra en dialog kring det på ett tydligt sätt. Jag tycker det är spännande att vi har ett privat alternativ till vård och skola och utbildning. Fördelen med att vara på börsen är att det är en mer transparent miljö och den transparensen gynnar alla parter, säger Adam Kostyál.

Efter Akelius köp av utbildningsbolaget har Academedias aktie störtdykt. Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson har också riktat kritik mot att den nya majoritetsägaren inte tycker att vinst och utdelning är viktigt och DNB:s aktiemäklare Anders Rudolfsson tycker att hela affären är “mycket märklig.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer