Intervju Investeraren
Nilke: Fortsatt stark marknad för Sinch – så ser vi på jättarna och konsulterna
När Affärsvärlden intervjuade Anders Lannebo, medgrundare av Lannebo Fonder, så talade han mycket om centralbankernas roll för börserna. Han sade att tillgången på pengar styr börsen. Är det något som han har pratat mycket om med er fondförvaltare?
“Det sitter i väggarna att man alltid ska bedöma risken i investeringar och den påverkas ju av räntenivån. När man nu ska räkna hem vinsterna långt fram i tiden är frågan var räntorna landar. Vi hade ju en period där förhoppningsbolag gick väldigt bra och på Lannebo har vi lite svårt att hänga med upp till toppen med vidlyftiga värderingar. En period då marknaden varken pratade risk eller värdering samtidigt som överskott av kapital gjorde att värderingarna drog iväg – trots att riskerna fanns kvar. Vi har en lite mer konservativ syn på värdering och risk. Nu ser det annorlunda ut, och över tid har alltid värdering och risk betydelse.”
Johan Nilke förvaltar Lannebo Teknik sedan april 2018 och Teknik Småbolag sedan starten 2019. Båda fonderna tillsammans med Helen Groth. Teknik Småbolag har gått upp 56% sedan start november 2019 men backat drygt 13% i år.
Vilka innehav har bidragit mest?
“Det har varit en bred uppgång i portföljen sedan start. Sedan har några innehav stuckit ut lite extra, däribland Nordic Semiconductor, som designar kommunikationschip. De levererade en bra rapport nyligen och fundamenta ser bra ut. En annan stark bidragsgivare var Sinch.”
Podden med Nilke
Intervjun med Johan Nilke har tidigare publicerats i Affärsvärldens podd. Om du hellre vill ta del av den i lyssnad form så kan du göra det här.
“SINCH TAR KOSTNADER I DET HÄR KVARTALET”
Sinch verkar inom automatiserade företagsmeddelanden, ofta i form av SMS. Det kan handla om bokningsbekräftelser från flygbolag, engångslösenord från internetbanker och liknande. Varje gång ett sådant meddelande går igenom Sinchs system tjänar man något öre ovanpå teleoperatörens avgift. Aktien har varit populär men har fallit rejält på sistone.
“Till viss del sprang väl värdering framför fundamenta ett tag. Den synen på bolaget lever kvar och tillväxtbolag får ju stryk på börsen nu. Fallet började när fjolårets Q3-rapport kom in svagare än väntat. Man såg en prispress från operatörer som höjer priserna men även större kunder som pressade de priser som Sinch kunde ta ut mot kund.”
En kombination som slår mot lönsamheten?
“Ja, men vi bedömer att marknaden är fortsatt stark för den här typen av tjänster. Vi ser att Sinch tar kostnader i det här kvartalet och att bruttomarginalen pressas men vi ser också att dessa kostnader ligger till grund för framtida tillväxt.”
Affärsvärlden publicerade i veckan en färsk aktieanalys om just Sinch. Den hittar du här.
En konkurrent som ofta lyfts fram är amerikanska Twilio. Vad är den stora skillnaden?
“Medan Sinch har åtta av de tio största teknikbolagen så har Twilio gjort det lättare för mindre och mellanstora bolag att snabbt koppla på till deras tjänst. Det vi ser nu är att bolagen närmar sig, både vad gäller geografi- och teknikerbjudande. Trots det har Twilio en betydligt högre värdering vilken till viss del kan bero på att de är noterade och har ett ursprung i USA.”
MICROSOFT STÖRSTA INNEHAVET
Det största innehavet i Teknikfonden är Microsoft. I början av det här året stod det klart att Microsoft förvärvar den kritiserade dataspelsjätten Activision Blizzard för över 620 miljarder kronor, vilket är Microsofts största förvärv någonsin.
Microsoft har sagt att förvärvet gör dem starkare inom metaverse – det låter poppigt?
”Låter onekligen poppigt, framförallt då vår syn är att metaverse ligger långt fram i tiden. Men du behöver content för att fightas i metaverse och vägen in går troligtvis via spel. Även Teams kommer vara någon form av metaverse. Men Microsoft har ju gjort flera förvärv inom spelbranschen, inte minst svenska Minecraft. Sedan var det bra tajming när det uppstod negativ publicitet kring Activisions företagskultur. Microsoft är dessutom känt för en bra kultur och kan kanske städa upp.”
Sinch en av de två bästas investeringarna
Johan Nilke förvaltar Lannebo Teknik sedan april 2018 och Teknik Småbolag sedan starten 2019. Båda fonderna tillsammans med Helen Groth.
Bästa investering: Sinch och en liten stuga i skärgården.
Sämsta investering: För tidigt in miljöteknik i förra vågen.
Utveckling 1 år: Teknikfonden: +10%, Teknik Småbolag: -6%
Det var i somras som det kom fram alarmerande uppgifter om sexism och liknande på Activision. Att man inte hade adresserat problemen direkt fick man också kritik för. Aktien backade på uppgifterna och det var till de nya lägre nivåerna som Microsoft gjorde förvärvet – som nu granskas av den amerikanska konkurrensmyndigheten FTC. Techjättarnas dominanta ställning debatteras även långt utanför USA. I Europa har exempelvis svenska Pricerunner stämt Google.
Googles börsnoterade koncernmoder Alphabet är ett innehav i Teknikfonden och koncernen redovisade nyligen en vinst som var högre än vad analytikerna förväntat sig.
“Det är ju framförallt Google som driver fundamenta i Alphabet även om Google cloud och Youtube också växer. Jag tror att sökdelen kommer igång ännu starkare i takt med att resandet ökar. När samhället öppnar upp måste man kolla om den där restaurangen finns kvar, var jag kan köpa den där saken jag vill ha eller boka ett hotell till resan, och var gör man det? Jo, på Google!”
“STÖRRE OSÄKERHET I MARKNADEN”
Gemensamt för flera techjättar var extremt stora rörelser i samband med rapportsläpp. Några exempel är Facebook och Instagrams moderbolag, Meta, som rasade 26% på rapportdag, Amazon som steg 13% och Snap som rusade med hela 58%.
”Under en räntehöjningscykel har vi historiskt sett större osäkerhet i marknaden. Det blir svårare att hitta en nivå för värderingar, och kommer du med en negativ rapport nu så straffas du otroligt hårt – och vice versa.”
Diskussionen efteråt handlade delvis om hur analytiker kan hamna så fel.
”Ja, samtidigt är det inte analytiker som handlar rapportdagen. Mycket är flödesdrivet, framför allt när så många bolag numera är med i ETF:er, indexfonder och liknande, och volymerna i börshandlade fonder är betydligt större nu än tidigare. Men visst är det enorma summor som åker upp och ner.”
Ni har inte tagit in Snap i portföljen, varför inte?
”Vad gäller Snapchat har vi kollat på annat som vi tycker är mer intressant. Bolaget är svårvärderat i den fas som man befinner sig i. Det är egentligen först nu som de visar vinst. Gemensamt för alla plattformsbolag som rapporterat – från Tiktok och Snap till Netflix och Meta – är att alla pratar om konkurrensen om tid. Konkurrensen hårdnar, inte minst när allt öppnar upp och vi även träffas fysiskt. Tiden på marginalen som du hade lagt på Facebook eller Instagram kanske försvinner. Facebook tog även upp trenden med allt kortare klipp likt Tiktok, vilket ger lägre annonsintäkter.”
Likväl behåller ni Meta?
”Det där är en position som grämer oss lite och vi har inte behållit hela innehavet. När man gick ut med Meta-förändringen drog vi öronen åt oss. Vi undrade om det var så att man tappar så många användare att de formar om hela bolaget. Det fick oss att minska positionen och det har vi fortsatt med. Samtidigt har Facebook rest sig tidigare, bland annat efter att de blev ifrågasatta kring användarnas integritet.”
Om vi fokuserar på IT från en annan horisont. Ni har plockat in en del konsultbolag – varför?
“Under corona har man fått släcka mycket bränder för att anställda ska kunna jobba på distans. Det har skett en tvångsdigitalisering, man har kommit längre i sin digitala omställning men nu måste bolagen verkligen investera i sin IT-infrastruktur, och då behöver man hjälp. Därför har vi under en period exempelvis plockat in amerikanska Cognizant Technology och svenska Knowit. Ett av fondens största innehav är annars konsultbolaget BTS Group som hjälper bolag att implementera strategier vilket man också har sett en ganska stark efterfrågan på. Marknaden för IT-konsulter är väldigt stark men samtidigt håller vi koll på den kompetensbrist som råder. Den drabbar ju alla bolag men kan också slå mot konsultbolagen främst genom löneinflation och lägre tillväxt.”
På sidan Börsen idag hittar du de bästa och sämsta aktierna på Stockholmsbörsen och mycket mer information.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer