20 november 2023 09:13

Monterros grundartrio: ”PE-bolag borde skämmas”

Mjukvaruinvesteraren Monterro vill distansera sig från andra private equity-bolag och anser att många konkurrenter är lata. Affärsvärlden träffar grundartrion som i en exklusiv intervju berättar om framgångsresan, snedstegen längs vägen och vikten av att sitta i samma båt som sina bolag.

Det började med tre glada killar och en hund. Det är så grundartrion beskriver mjukvaruinvesteraren Monterros resa. En utomstående skulle nog säga att det snarare startade med hårt arbete och ett funnet hål i marknaden.

Innan Peter Larsson grundade Monterro hade han haft alla roller man kan ha i ett programvarubolag och även arbetat några år i USA. Thomas Bill Revlands karriär började inom forskning och programmering och han har arbetat både på hemmaplan och i Storbritannien. Peter Larsson och Thomas Bill Revlands vägar korsades när de arbetade på det då börsnoterade bolaget Protect Data som senare såldes till israeliska Check Point för 4,3 mdr kr. Peter Larsson gick vidare till VD-rollen på Episerver och Thomas Bill Revland blev VD för Orc Software.

Under åren talade de ibland om att starta något ihop och ett litet frö hade börjat gro. Men först när stjärnorna stod rätt, brukade de säga.

Lars Sveder är inte riktigt som Larsson och Revland, säger de i mun på varandra och skrattar. Han har istället en bakgrund inom banksektorn, och var bland annat ansvarig för tech-analys på SEB i tio år och mäklade bankens affärer i sektorn. 

“Om jag har någon claim to fame så är det att jag har träffat 200 mjukvarubolag per år”, säger han. 

Lars Sveder, Thomas Bill Revland och Peter Larsson, grundare av Monterro. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Ett hål i marknaden

Runt 2011 fanns det en del VC-bolag och bredare PE-bolag som höll på med sjukvård, verkstad och professionell service. Trion konstaterade att det saknades ett operativt bollplank på marknaden för bolag som var förbi VC-segmentet, men hade utmaningar att gå internationellt och bygga partnerkanaler. I synnerhet inom tech.

“Här fanns det en möjlighet att hitta intressanta bolag. Thomas och Peter skulle kunna utveckla dem på ett bra sätt och sedan skulle vi kunna sälja dem vidare till andra investerare som vill ta risk på en annan nivå i ett senare skede. Det var egentligen i den miljön vi startade”, säger Lars Sveder. 

De ville vara en investerare där erfarenheterna var det centrala och kapitalet kom i andra hand. De ville bidra med konkreta råd och hade egentligen inga tankar på att starta ett private equity-bolag. Men så blev det ändå, när fröet slog rot och Monterro grundades 2012. Även om de fortfarande inte är helt bekväma med den benämningen. För på något vis vill de hela tiden ta avstånd från den världen.

“De flesta som startar private equity-fonder utgår från att ‘nu ska vi starta en private equity-fond’. Det gjorde inte vi. Vi skulle starta en investeringsverksamhet där vi skulle arbeta tillsammans med bolagen”, säger Peter Larsson. 

En faktor som skiljer dem från andra PE-bolag är till exempel att de inte köper hela bolaget, berättar de.

Vi vill att entreprenören och ledningsgruppen är kvar och fortsätter att jobba med bolaget parallellt med oss”, säger Thomas Bill Revland. 

Monterro

Gör: Riskkapitalbolag som investerar i nordiska B2B-mjukvarubolag

Grundades: År 2012 av Lars Sveder, Thomas Bill Revland och Peter Larsson

VD: Gustav Lagercrantz

Förvaltar: 13 mdr kr

Medarbetar: Cirka 50

Sitter i samma båt

En annan skillnad handlar om livbåtar. De går nämligen själva in ekonomiskt i bolagen, och 25% av det investerade kapitalet kommer från samtliga medarbetare anställda på Monterro.

“Annars tycker vi det blir en obalans när man talar om risktagande. Därför är vi själva största investerare i våra egna fonder. Det gör att vi sitter i samma båt som ledning och personal i bolagen vi investerar i”, säger Lars Sveder.

Hur mycket måste man vara beredd att gå in med om man anställs hos er? 

“Vi har inga krav. Men vi säger såklart att vi förväntar oss att man är delaktig och investerar i våra fonder, och att man investerar efter sina egna förutsättningar”, säger Sveder.

Samtidigt gör de inte heller affärer i flera aktieslag.

“Där är jättemycket problem med det i Stockholm. Med olika VC-investeringar och preferensaktiestrukturer. Apropå livbojar…”, säger Peter Larsson.

Lars Sveder, Thomas Bill Revland och Peter Larsson, grundare av Monterro. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Balansen kvarstår

Nu, tio år senare, är Monterro ledande investerare inom B2B-mjukvarubolag i Norden och förvaltar omkring 13 mdr kr. Just nu har de 19 bolag i sin portfölj.

Oftast investerar de i bolag som omsätter mellan 30 och 200 Mkr. I slutet av 2021, tog Monterro in pengar till sin fjärde fond med en storlek på 8 mdr kr. I början av 2023, var det dags för den femte på 1,65 mdr kr som är avsedd till mindre bolag i ett tidigare skede.

De första två fonderna, som startades 2012 och 2016, har en avkastning som överstiger 5x insatt kapital, vilket motsvarar topp 5% i Europa.

Förutom Monterro-anställda består investerarna av ett flertal endowments för välrenommerade europeiska och amerikanska universitet, family offices och finansiella institutioner.

Monterros innehav

Matilda Foodtech (2015)

Hypergene (2016)

Lumera (2017)

Next (2019)

Viedoc (2019)

Trapets (2020)

TimeEdit (2020) 

MaintMaster (2020)

Bliksund (2021)

Umbraco (2021)

Milient (2021) 

Pythagoras (2022)

TimeXtender (2022)

Valona Intelligence (2022)

Hubplanner (2022)

Spark Vision (2022)

Caspeco (2023)

UNIwise (2023) 

PLAYipp (2023)

Den balans som finns mellan de tre grundarna genomsyrar fortfarande hela bolaget där två tredjedelar av de nära 50 anställda har en operationell bakgrund medan en tredjedel har en finansiell.

“Många andra firmor har inga personer med operativ erfarenhet, utan tar in rådgivare utifrån. De har bara sådana med en finansiell bakgrund. Och det är bra att ha, men det är inte bara det som behövs, om man ska bygga bolag”, säger Thomas Bill Revland.

Grundidén kvarstår. Monterro hjälper bolagen att bredda verksamheten internationellt och stöttar med praktiska delar, så som att försöka hitta bra folk till bolagen genom grundarnas kontaktnät. Det finns också synergier mellan Monterros 19 bolag.

“På så sätt är man inte ensam. Är man säljchef på ett av Monterro-bolagen har man 19 andra säljchefer som man kan diskutera och utbyta erfarenheter med“, säger Thomas Bill Revland. 

Han berättar att Monterro-bolagen inte konkurrerar och att det inte finns några hemligheter mellan dem.

Lata PE-bolag

Monterro ser det som ett nederlag om ett fint bolag kommer och knackar på deras dörr på Östermalm vägg i vägg med många inom finansbranschens favoritrestaurang, Astoria.

Anledningen är att grundarna aktivt letar bolag. I våras var hela Monterro ute på turné i Norden med två elbussar för att leta efter bolag att investera i. De besökte 35 orter och grundarna var givetvis med i bussen.

“Traditionellt är många VC-firmor och private equity-bolag ganska lata. De sitter och väntar på att bolagen ska komma och be om att man ska investera i dem. Istället kommer vi till bolagen och berättar vad vi kan hjälpa dem med”, säger Peter Larsson. 

Oftast tar det några år innan det väl blir affär, cirka 5 till 6 år, och under tiden byggs en relation med bolagen och ett ömsesidigt förtroende.

Kritiken: Finansiell akrobatik

Den vikande konjunkturen har drabbat tech-sektorn hårt, men Monterro är däremot relativt skyddade, berättar grundarna. Dels för att SaaS-modellen är robust och inte särskilt konjunkturkänslig, enligt dem själva, men också för att Monterro knappt har någon belåning i sina bolag.

“Vi har bara belånat oss i 3 av 24 investerings-case. Så vi är i en bra situation”, säger Lars Sveder. 

De blir uppretade när de tänker på hur investerare nyttjat lågräntemiljön och hårt belånat bolagen de investerat i.

Idag undrar de vad de ska göra. Och det enda de kan göra är att se till att lönsamheten ökar och dra ner på kostnader”, säger Peter Larsson och fortsätter:

“Man kan säga att private equity i början… Det handlar mycket om finansiell akrobatik. Men det funkar inte längre.” 

Martin Gren om Monterro

Under 80-talet grundade Martin Gren kameraövervakningsbolaget Axis, som senare såldes till Canon för omkring 23 mdr kr. Nu driver han investeringsbolaget Grenspecialisten som har arbetat med Monterro både som investerare i deras fonder och även tagit över ett av deras kärnbolag Lime.

“För oss som teknikinvesterare ser vi Monterro som en av de bästa SaaS-aktörerna inom nordisk B2B”, säger Martin Gren.

“Deras operativa erfarenhet från att driva andra B2B SaaS bolag gör dem till en bra investerare. De har byggt teams och varit metodiska i att samla in data för att kunna ha djupa insikter i olika nischer på ett föredömligt sätt. Deras specialisering på SaaS gör att de kan de titta på ett bolag och förstå hur det borde se ut för att ha goda förutsättningar att lyckas.”

Vågar inte riskera en börsnotering

Så här långt har Monterro tagit ett bolag till börsen – it-bolaget Lime Technologies, som noterades i slutet av 2018, och vars aktiekurs har ökat med över 250% sedan dess. Det finns andra bolag på tur; Lumera är ett sådant exempel. Men just nu tillåter inte klimatet en notering, tycker grundarna. En börsnotering sätter Monterros anseende på spel och man vågar helt enkelt inte ta risken. Grundarna sparar inte på krutet när de utvärderar andras börsnoteringar under de senaste åren.

“Jag tycker flera private equity-bolag som har noterat bolag på Stockholmsbörsen borde skämmas. Det är bara att kolla på prestationen gentemot index, vad har de gjort för fel?”, säger Peter Larsson något uppgivet. 

Ja, vad har de gjort för fel enligt dig?

“Jag tror att de pumpar upp förväntningarna mycket hårdare än vad de egentligen borde göra. Med Lime sålde vi inte in en framtid vi inte kunde leverera på”, säger han och spärrar upp ögonen:

“Always leave something to the next man, or women för den delen. Vi tror inte på att krama ur varenda liten krona på slutet bara för att få bra betalt. Det ska finnas en uppsida för nästa ägargruppering.”

De egna snedstegen

Det är en hel del hårda ord riktade till konkurrenter. Samtidigt vill de påpeka att de själva redan begått alla misstag man kan.

“Vi kan erkänna att, när vi startade det här en gång i tiden, förstod vi inte till fullo vad private equity var”, säger Lars Sveder. 

De gjorde tidigt en större investering i börsnoterade Tradedoubler. Att köpa ett redan noterat bolag gör de aldrig om, konstaterar de. 

“Vi belånade bolaget och gjorde alla fel på en gång, fel vi inte gör i dag. Men vi har aldrig jobbat så mycket med en investering”, säger Peter Larsson och berättar att både han och Thomas Bill Revland till och med hade skrivbord på Trade Doubler.

“Om det hade misslyckats, hade Monterro förmodligen inte existerat idag. Vi kom ur det med hedern i behåll. Vi tjänade inga pengar. Men vi förlorade inga pengar när vi sedan sålde våra aktier.”

Lärdomen var att de fick fler klappar på axeln för pengarna de räddade än de som de senare femdubblat. Sedan dess har de inte gjort några fundamentala snedsteg, hävdar de.

Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Utmaning att växa

De ser att marknaden just nu talar till Monterros fördel och har ett flertal möjliga förvärv som förväntas slutföras innan årsskiftet.

“Det handlar inte om att värderingarna har kommit ned, snarare har intresset för lönsamma kvalitetsbolag ökat. Det handlar mer om att förutsättningarna just nu är bra för partnerskap”, säger Thomas Bill Revland. 

Framåt ser de fler möjligheter än utmaningar.

“Vi har en strukturell tillväxt i en otroligt intressant region. Och vi har världens främsta investerare och ett grymt team. Så det finns egentligen ingenting vi kan skylla på om vi inte fortsatt kan leverera väldigt bra riskjusterad avkastning”, säger Lars Sveder. 

Däremot tror de att utmaningen blir att växa vidare.

“Det är inte lätt att hitta seniora operativa personer som har varit verksam i ledningsgrupper i flera bolag. Vi kan inte klona Thomas, Peter och de seniora operativa personer vi idag har. Det är vår utmaning.” 

Kvar i bolaget finns nu fortfarande tre glada killar. Welshen Saga har dessvärre gått ur tiden, berättar Lars Sveder med sorg i rösten. Men andan från starten är fortfarande påtaglig, och lever vidare i den ständigt växande Monterro-familjen.

En bild på alla fyra som togs innan hunden Saga gick bort tidigare i år. Foto: Monterro/ Maria Cruseman

Här hittar du fler intervjuer

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.