Miljardären som sponsrade kritiska rapporten: ”Jag har lärt av Northvolt”

Frågan om Norrlandssatsningarnas rimlighet är en vattendelare i näringslivstoppen, med Harald Mix på den stödjande flanken och Rune Andersson, Mats Arnhög och Christer Gardell bland kritikerna. Nu berättar Carl Bennet varför han stöttade en kritisk rapport, trots förkärleken för Västerbotten. Och vilken hans roll egentligen var i räddningsaktionen av Boliden.
Carl Bennet har tidigare gjort stora insatser för Boliden - nu har han
Carl Bennet har tidigare gjort stora insatser för Boliden - nu har han "lärt" sig av Northvolt. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0506

Med Northvolts tilltagande problem är kritiska granskningar av de stora Norrlandsprojekten ständigt aktuella. Flera näringslivsprofiler har valt att sponsra kritiska granskningsrapporter, så även Carl Bennet som i höstas gav pengar till Sydsvenska Handelskammaren för att genomföra en analys.

När rapporten kom innehöll den stark kritik mot satsningarna och det väckte förvåning att Bennet, som har starka kopplingar till Västerbotten via bolagsägande i Lifco, och tidigare engagemang i Boliden, fanns med bland uppdragsgivarna.

Det har sagts att du inte var medveten om den kritiska vinkeln på granskningen?

”Jag medverkar för forskning och utveckling på ett antal svenska universitet, ofta inom medicinområdet, men även ekonomiska frågor. De måste belysas på ett mångfacetterat sätt, för och emot. Sen är det tidningarna som tolkat just det här på ett konstigt sätt”, säger han.

Grunden för att uppnå hållbarhet är att minska fossilfria utsläpp och att klara av elektrifieringen, anser Bennet. Han berättar att han varit hos Northvolt flera gånger “för att se och lära”; att han tycker den typen av satsningar är otroligt viktiga. Liksom att kunna producera fossilfritt stål.

“Det är viktigt att privat kapital är inblandat så att man inte bara gör av med andras pengar”, säger han.

Men även stora statliga och EU-pengar går in i det här. Vissa ser en risk i att det överinvesteras.

”Därför är det viktigt att en sån här analys kommer fram. Tillsammans med andra analyser.”

Carl Bennet.
Carl Bennet. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Han ser det som att man fortfarande befinner sig på stadiet för faktainsamling.

”Nu har vi en landsända som hittat ett betydelsefullt område. På den tiden jag var i Boliden satt jag ensam på ett hotell. Nu måste du boka rum flera dagar i förväg. Hur ska det här landa? Undrar man förstås. Det är bra att kunder och privat kapital är inblandat, men det är otroligt komplext. Stora projekt som man ska ha respekt för.”

”Jag är ingen gruvgubbe”

En definierande episod under Bennets väg till toppen utspelade sig i dagens Northvolt-land: räddningen av Boliden 2001. Gruvkoncernen stod på ruinens brant när skåningen lyckades sy ihop ett konsortium av nya ägare, bland andra Catella och LKAB, samtidigt som han fick Bolidens banker att omvandla 2 miljarder kronor i lån till aktier.

Hedgefonden Protean tycker att du borde göra om bedriften idag. Blir du smickrad?

Bennet har inte hört det och rynkar pannan, men börjar snart med liv och lust berätta om när det begav sig.

”Det var en skräckhistoria! De var en vecka från konkurs och hade gjort ett lånefinansierat företagsförvärv med mycket investeringar. Sen stals en gruva från Boliden i Chile…det var kaos.”

Carl Bennet året efter Bolidenräddningen, tillsammans med förbundsordf för Metall, Göran Johnsson Foto: Anna Hållams

På grund av andra engagemang i Västerbotten var Bennet den som fick i uppdrag av landshövdingen Lorentz Andersson och Bolidens styrelseledamot Anders Sundström att undersöka hur mycket pengar som skulle behövas för att rädda Boliden. 500 miljoner trodde bolagets ledning, men Bennet förmodade minst det dubbla, kanske tre gånger. Svaret visade sig vara fyra, fem gånger mer.

”Jag sa till bankerna som representerades av deras koncernchefer – Arne Mårtensson på Handelsbanken, Lars Thunell på SEB och Hans Dahlborg Nordea – ni måste omvandla de här miljarderna i lån till eget kapital, annars blir det konkurs inom en vecka. De frågade om jag kunde satsa personligen och när jag gjorde det – då sa de ja!”

Han höjer på ögonbrynen som om han blev förvånad att de gick med på saken, och ler nöjt.

Göran CollertSwedbank, Metall och Mats PaulssonPeab medverkade också positivt till räddningen”, tillägger han.

Verksamheten stod därmed skuldfri precis när Kina drog igång motorn och metallpriserna steg under mer än ett decennium. Carl Bennet gestikulerar och pekar uppåt taket för att visa hur tillväxten gick ”bara såhär alltså”.

”Det var så lyckosamt. Vi hade en väldig tur.”

Du är ödmjuk. Något måste du ha gjort för att inge förtroende hos bankerna i det där krisskedet.

”Jag lovar dig. Hade du åkt med mig ner i gruvan och sett hur committade gruvarbetarna var, då säger man ja. Sen hade vi turen att få lyftet och alla blev hur committade som helst.”

”Men efter ett antal år drog jag mig tillbaka. För jag är ingen gruvgubbe. Jag är bra på medicinteknik.”

Vid Bolidens stundande 100-årsjubileet ska vändpunkten i företagets historia tas upp igen. Han ser glad och stolt ut över sin koppling till Västerbotten och räknar upp alla orter ”hans” företag finns på. Förutom Lövånger och även Skellefteå, Vindeln, Malå och Lycksele. De går bra allihopa, säger han.

Är det därför du setts med hockey-laget Skellefteå AIK:s halsduk runt halsen? 

”Vem har sett det? Ja, jag sponsrar dem. Även Lifco gör det.”

Serietillverkaren som med ett värde av aktieposten på 65 miljarder kronor står för merparten av Bennets förmögenhet.

Han pekar på foton i Lifcos konferensrum, där Afv träffar honom. Ett av en kran och ett av en läkemedelsblandare.

”Var är demoleringsroboten? Jag har ju bett dem ta in en här”, säger han och låter som en stolt pappa.

Västerbotten har blivit litet av en andra hembygd för Carl Bennet, tycks det, men nån hockeykille var han inte som liten. Den svaga sydländskan, med r som varken rullar eller skorrar, är tydlig nog.

”Nej, jag spelar mer tennis. Men man förstår vilket committment hockeyn är alltså.”

Han vänder sig till fotografen och frågar om han är hockeyspelare. Det är han inte och vi landar i att det är ett otyg att sportarenor byter namn hela tiden.

”Det är jättejobbigt. Men Skellefte Kraft Arena, det passar. Skellefte Kraft är viktigt däruppe”, säger han med helt rätt norrländskt uttal av ortsnamnet.

LÄS ÄVEN:

Sveriges tredje rikaste: ”Man kan inte dansa på alla bröllop”

Carl Bennet om sorgebarnet Getinge: “Vi har gjort självmål”

No Volt: Midsommardagen och batteribubblans baksmälla

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du fler intervjuer

Annons från SciBase