30 september 2023 08:00

Miljardären Gerald Engström om investeringarna: ”Saab har väldigt starka år framför sig”

Systemair-grundaren Gerald Engström ser sig själv som en försiktig och ”klassisk aktieplacerare” som köper svenska storbolag – men nu har han seglat upp som största ägare i ett litet medicinteknikbolaget som fullständigt kraschat på börsen. ”Det är ett spännande bolag”, säger miljardären.
För Afv berättar Engström nu om den privata portföljen:
✓ ”Kontraktstillverkaren blev bättre än jag tänkt mig”
✓ Floppen i SAS: ”Tråkig historia”
✓ Saab: Köpte ännu fler aktier när kriget bröt ut

Systemairs grundare Gerald Engström har öppnat plånboken i veckan och investerat 12,5 miljoner kronor i Iconovos riktade nyemission. Bolaget tar in drygt 19 miljoner kronor och Engström står alltså för en stor andel av pengarna. Innan emissionen ägde entreprenören 400 000 aktier i medicinteknikbolaget, motsvarande 3,9% av kapital och röster, enligt Holdings. Från att ha varit 12:e största ägare blir Engström nu största ägare i bolaget.

“Jag tycker att det är ett spännande bolag som när de väl får fart på verksamheten bör kunna få god lönsamhet. Jag tror inte att det ligger allt för långt bortom något år”, säger han om investeringen i medicinteknikbolaget.

Iconovo utvecklar inhalatorer för medicinskt bruk och produkterna används vid behandling av astma och kol. Inhalatorerna består av pulverbaserat läkemedel. Förra sommaren fick Iconovo motsvarande 9 miljoner kronor av Bill & Melinda Gates Foundation för att i händelse av en ny pandemi snabbt kunna bygga upp en storskalig tillverkning av inhalationsbehandlingar.

“De tillverkar produkter för människor att kunna ta medicin via inhalation. Produkten kan framöver också användas för att exempelvis ta vaccin genom inhalation i stället för en spruta i armen. Det gäller nu för bolaget att få medicintillverkare att vilja satsa på Iconovos produkter för sina preparat”, säger entreprenören.

Iconovo har minst sagt haft en tuff börsresa och i år har strax över 70% av börsvärdet utraderats.

Pengarna från emissionen är tänkta att användas till att “genomföra den plan som bolaget framlagt”, och som ska ta bolaget mot att 2026 bli lönsamt med en omsättning på 250 miljoner kronor och ett Ebitda-resultat på 125 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande.

“KOMMER HA EN FIN UTVECKLING”

Gerald Engström är kanske mest känd som grundare av och största ägare i Systemair. Entreprenören äger närmare 43% av ventilationsbolaget där han också sitter som ordförande.

Gerald Engström i Jernbaren på familjens Färna herrgård utanför Skinnskatteberg. Foto: Sven Lindwall / Bildbyrån

“Systemair växer bra organiskt och jag är fortsatt optimistisk inför framtiden för bolaget. Vi har produkter som verkligen ligger i tiden. Bra ventilation sparar energi, och är bra för hälsan. Mycket tyder på att branschen och Systemair kommer att ha en fortsatt fin utveckling.”

EN KLASSSIK AKTIEINVESTERARE

Gerald Engströms portfölj innehåller 46 bolag – såväl noterade som onoterade, enligt Holdings. De noterade innehaven är värda långt över 7 miljarder.

“Just nu är jag aningen försiktig och köper aktier i Sveriges klassiska storbolag, allt ifrån bank till verkstad.”

Gerald Engström undviker spel- och gamingbolag i stor utsträckning, bolag han “inte hållit på med” överhuvudtaget.

“Jag har nog varit en relativt klassisk aktieplacerare genom tiderna. Och sedan har jag självklart investerat i mitt eget bolag, Systemair”, säger han.

Engström äger strax över 90% av bolaget Bluefish Pharma som sysslar med generiska läkemedel. I dagsläget verkar Bluefish Pharma i onoterad miljö, men Gerald Engström utesluter inte en börsnotering av läkemedelsbolaget.

“Det finns ju inte på börsen just nu i alla fall. Men man vet aldrig på sikt”, säger entreprenören.

Affärsmannen Gerald Engström under en fotografering på Färna Herrgård den 8 februari 2023 i Skinnskatteberg. Foto: Sven Lindwall / BILDBYRÅN

Kontraktstillverkaren Hanza är entreprenörens näst största innehav i portföljen, efter Systemair. Gerald Engström sitter som ledamot och vice ordförande i Hanza, där han också är största ägare.

“Hanza har haft en väldigt fin tillväxt och en duktig VD och koncernledning som varit väldigt framgångsrika med det man har gjort.”

Har kontraktstillverkaren utvecklats som du tänkt dig?

“Nej, bättre.”

Hanza och de andra kontraktstillverkarna har som grupp presterat oerhört starkt på börsen de senaste åren. Nedan ser du hur de gått i år.

Att döma av din noterade portfölj föredrar du stora bolag framför medelstora och små. Varför?

“Medelstora och små bolag är svårare att förstå sig på. Och man måste ju alltid göra en bedömning om huruvida det finns potential att ett bolag kommer i mål med sina planer. Den tiden och energin som det kräver har jag inte riktigt. Jag har tillräckligt att göra som det är”, säger entreprenören som bland annat syftar på sina styrelseuppdrag.

“DET FÖRSTÖRDE INVESTERINGSCASET I SAS”

Gerald Engström har i flera år ägt aktier i pressade SAS. När Affärsvärlden intervjuade Engström i februari i år medgav han att flygbolaget knappast är en av hans “bästa investeringar”.

“Tajmingen var väldigt dålig. Bolaget var på väg upp när jag köpte in mig, med hyfsade vinster och bra utveckling. Men så kom pandemin och ställde allt på ända. Sedan dess har de haft det riktigt jobbigt”, sa Engström i februari.

Investerargurun Warren Buffett har sagt att det är enkelt att bli miljonär. Det är bara att vara miljardär och köpa aktier i ett flygbolag.

Warren Buffett. Foto: Nati Harnik/TT

Nu säger Engström att SAS-investeringen är en “tråkig historia”. Den senaste tiden har entreprenören sålt delar av sin position. I dagsläget äger han aktier för närmare 15 miljoner kronor i SAS, vilket gör honom till femte största ägare i flygbolaget.

“Det var ju covid som förstörde det investeringscaset. Om inte pandemin hade hänt hade bolaget utvecklats på ett helt annat sätt.”

SAS befinner sig i skrivande stund i rekonstruktion. Hur det hela kan tänkas sluta vill Gerald Engström inte uttala sig om. Men SAS VD, Anko van der Werff, har varnat för att det sannolikt inte kommer att finnas kvar något värde till aktieägarna efter rekonstruktionsprocessen är slutförd.

SATSAR PÅ SCANDIC OCH SAAB

En annan tydlig coronaförlorare som återfinns i entreprenörens portfölj är Scandic Hotels. Hotellbolaget är för tillfället lågt värderat, enligt Gerald Engström.

“De har en mängd fina hotell i bra lägen. Både inom de nordiska storstäderna och i andra regioner. Det är ju inte billigt att bo på hotell längre. Emellanåt bor jag i Stockholm och jag blir rätt så förvånad över vad en natt kostar på ett vanligt Scandic-Hotell. Jag tror verksamheten är stabil och kommer att fortsätta utveckla sig väl.”

Ett annat bolag som entreprenören tror på är försvarsföretaget Saab. Bolaget har fått en ordentlig skjuts, både operationellt och aktiekursmässigt, efter Rysslands invasion av Ukraina.

Gerald Engström har ägt aktier i Saab sedan långt innan kriget i Ukraina.

“Det finns så mycket högteknologiskt inom Saab som inte värderas så högt som det bör. Men sen måste jag erkänna att jag köpte fler aktier när det blev oroligt. Saab har en otrolig orderstock på ungefär tre till fyra gånger årsomsättningen”, säger han och fortsätter:

“Och då tror jag inte att de förmodade Nato-ordrarna börjat trilla in i full skala ännu. Bolaget har ett antal väldigt starka år framför sig.”

Tror du att Saab kommer lyckas leverera sina order i tid, nu när orderboken vuxit kraftigt?

“Det hoppas jag. Det går alltid att bygga ut kapacitet, men det går ju inte över en natt utan det tar tid.”

Vad tycker du om börsen i stort just nu?

“Den är någorlunda försiktigt värderad och de excesser som funnits i vissa bolag har väl till stor del försvunnit. Alltså bolag som varit alldeles för högt värderade. När man väl ser att räntorna inte fortsätter att stiga och när man kanske kan börja förutspå räntesänkningar, så tror jag att börsen börjar röra sig uppåt igen.”

Gerald Engström.

GERALD ENGSTRÖM

Född: 1948 i Boden.

Bor: Intill Färna Herrgård i Skinnskatteberg.

Familj: Två döttrar med frun Wenche. Två söner från tidigare äktenskap.

Utbildning: Gymnasieingenjör. Ekonomistudier vid Stockholms universitet.

Karriär: Grundade 1974 bolaget Kanalfläkt (idag Systemair). VD 1985-2015. Styrelseordförande 2015-nu.

Aktieportfölj: Ett fyrtiotal börsnoterade aktier samt ägande en trio onoterade bolag. Enligt Holdings uppgår portföljvärdet till drygt 7,3 miljarder kronor.

Spa och hotell: Familjen Engström äger Färna Herrgård som bedriver hotell och spaverksamhet med 70 rum och 30 anställda. Hustrun Wenche är VD för företaget.

På tal om räntor, vad tycker du om Riksbankens räntepolitik?

“Det fanns ingen anledning till att ha negativa räntor under den tidigare glödande svenska högkonjunkturen. Det var ett allvarligt fel som förde med sig nackdelar i form av fastighetspriser och tillgångspriser som stack i väg. Sedan var man för sen att höja räntorna när inflationen började ta fart.”

Gerald Engström tror att Riksbanken höjer räntan med 50 punkter från rådande nivåer, med 25 punkter per gång.

“Stefan Ingves stirrade sig blind på inflationsmålet 2%. Som betraktare upplevde jag att inflationsmålet var Ingves enda mål. Jag tror att Erik Thedéen har ett bredare synfält.”

Gerald Engströms 15 största börsinnehav

Bolag Kapital av bolaget Värde (Mkr) Andel av portfölj
Systemair 43% 5 958 83%
Hanza 22% 570 8,0%
Volvo 0,01% 56 0,8%
Millicom 0,2% 45 0,6%
Scandic Hotels 0,6% 41 0,6%
Saab 0,1% 39 0,6%
Swedbank 0,02% 37 0,5%
Lindab 0,3% 31 0,4%
Handelsbanken 0,02% 30 0,4%
Investor 0,00% 30 0,4%
SSAB 0,1% 30 0,4%
Ericsson 0,01% 25 0,4%
Industrivärden 0,02% 25 0,4%
Boliden 0,03% 24 0,3%
Trelleborg 0,03% 24 0,3%

Källa: Holdings

Här hittar du fler intervjuer

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.