Intervju Mikael Syding
”Det är år 1995 i kryptovärlden”
Hur ser din investeringsstrategi ut?
”Min övergripande strategi handlar om att skydda mig för vad centralbankerna håller på med. Centralbankerna trycker pengar i allt snabbare takt och regeringar tillåter större och större budgetunderskott för att hantera efterdyningarna av tidigare misstag i finanssektorn och statsbudgetar. Det gör att pengars värde förstörs. Det är det jag vill skydda mig mot.”
Hur går det till i praktiken?
”Jag försöker investera i riktiga saker. Realtillgångar som inte myndigheterna kan lägga vantarna på. Jag vill till exempel ha exponering mot metaller som guld och koppar. Även uran, som jag tror är nyckeln till att tillhandahålla stabil tillgång på miljövänlig el. Det kommer behövas när hela världen ställer om från fossilt till en mer miljövänlig värld.”
MIKAEL SYDING
Bakgrund: Fondförvaltare på Futuris (Brummer) 2000-2015.
Gör: Förvaltare på den nylanserade hedgefonden Antiloop.
Morgonpigg: Tränar varje morgon klockan 5.00. ”Gör 300 reps, sedan är man klar för dagen.”
Vad blir det för typer av bolag då?
”Jag har en ganska koncentrerad portfölj, även om jag har försökt bredda den det senaste halvåret. Huvudposten är ett bolag som heter Azelio. De gör en energilagringsenhet, en termos kan man säga, som behövs för att kunna lagra sol-, vind- och vattenenergi på dagen för att sedan kunna släppa iväg den på natten.”
Du har även ett uran-bolag, URC, i portföljen. Varför har du köpt det?
”Det är ett kanadensiskt royalty/streaming-bolag inom uran. Lite via omvägar och operationell hävstång är de med och tar fram mer uran till alla kärnkraftverk som håller på att byggas nu. Det handlar helt enkelt om att säkra tillgång på miljövänlig el till all elektrifiering som ska genomföras. Tänk bara alla elbilar som ska ut på gatorna de kommande åren. De måste ju kunna laddas med miljövänlig el, vilket kommer kräva en enorm utbyggnad av produktion, lagring och framför allt distribution av el.”
Och det har du också positionerat dig för, eller hur?
”Ja. Jag har investerat i ett bolag som heter EMX, också det ett royalty/streaming-bolag. De hjälper nystartade gruvbolag med finansiering och i utbyte får de en del av den framtida produktionen, men till en stor rabatt. Om, eller när, uranpriset går över en viss tröskel och bolagen producerar över en viss volym, så kommer royalty/streaming-bolagen få ta del av detta. Det ger en enorm hävstång på det investerade beloppet. En rimlig utveckling av världen gör att dessa bolag, som idag är värda runt 2-3 miljarder, kan gå 10 gånger på några år. Både URX och EMX är fortfarande små bolag för att vara nyckelspelare i två av de mest intressanta realsektorerna som finns. För mig är det homeruns, man behöver knappt tänka efter.”
Du sitter också i styrelsen för Goobit som noterades häromveckan. Hur kommer det sig?
”Det är som mycket här i världen, det är slumpens skördar. Jag lärde känna Christian Ander som startade det som blev Goobit för tio år sedan. Nu när bolaget började närma sig börsnotering för ett tag sedan så kom jag in i styrelsen. Men jag känner killarna på Safello också, så det hade kunnat bli det bolaget i stället. En annan vän, Eric Wall, är ju förvaltare på Arcane Crypto där min kollega Anna Svahn nu sitter i styrelsen. Det hade kunnat bli det också.”
Skiljer de sig åt eller är det ungefär samma slags bolag?
”Goobit sticker ju ut för att det ett av de äldsta bolagen, och de som startade kryptobörsen BTCX. De andra bolagen ska jag inte tala för, jag kan de inte lika bra. Men det här är lite som när internetkonsulterna poppade upp på börsen i slutet av 90-talet. De klumpades lite slarvigt ihop som en bransch, men började man gräva i detaljerna skilde de sig en hel del åt. När Coinbase noterades häromveckan tänkte jag på Netscapes IPO 1995. Det var då folk började förstå vad internet var och kunde bli. I kryptovärlden är vi lite i 1995 nu, det är nu vi definierar hela området.”
Man blir lite nervig när du jämför med internetkonsulterna 1995.
”Vad jag egentligen menar är att det är något nytt som växer fram, och att det kan vara svårt att definiera de olika bolagstyperna inom kryptobranschen. Idag är ju nästan varenda bolag ett internetföretag enligt 90-talets definition. Just nu skrattar folk åt Goobit, Arcane och Safello för att vi är så små, med ett par miljarder kronor vardera i börsvärde. Men Coinbase värderas till 60 miljarder dollar.”
Men kan det inte bli så att the winner takes it all, att Coinbase blir hela världens kryptobörs?
”Jag tror faktiskt inte det. Man kan ju jämföra det med traditionella börsverksamheter. Det finns ju inte bara Nasdaq, det finns ju till exempel börser för råvaror och valuta, och för massa olika regioner. Jag tror att det finns utrymme för fler typer av kryptoväxlingstjänster, men mycket kommer nog att hänga på vilka kringtjänster som erbjuds, exempel kreditkort som är kopplade till krypto.”
Vad är ditt största misstag i din investeringskarriär?
”Att jag inte köpte mer Bitcoin, och att jag inte höll hårdare i de jag hade när jag ändå var så övertygad. Jag var halvövertygad redan 2016 och har mineat själv. Jag förstod på vilket sätt de skulle kunna gå från 10 000 till 500 000 dollar, men ändå var jag en så försiktig general som tog en good enough-position. Jag har fortfarande exponering mot Bitcoin och Ether, men inte mer än 10% av portföljvärdet. Jag ser det som realtillgångar, men där det är svårt att överblicka den politiska risken för regleringar och liknande.”
Vad skulle du rekommendera om man vill investera i krypto: äga direkt eller indirekt?
”Jag tycker verkligen att privatpersoner kan ha direktexponering mot kryptovalutor, men i så fall ska man tänka efter hur man handlar. Om man ska köpa och sälja kan det bli konstiga skatteeffekter och myndigheter som lägger sig i, så det är bättre att köpa för att äga en lång tid. Men om man bara vill ha en prisexponering tycker jag att man kan köpa olika certifikat eller aktier med kryptoexponering i ett ISK, eller till exempel i en fond som Arcane Crypto.”
Slutligen: har du något lästips för att bli en bättre investerare.
”Alla investerare borde läsa The most important thing av Howard Marks och How an economy grows and why it crashes av Peter Schiff. Den ger en pedagogisk och rolig beskrivning av hur makroekonomi funkar, och också hur värdeskapande sker i ett företag.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer