Intervju Fondförvaltare
”Magin har gått ur vissa aktier”

Det stökar på börsen. Hur agerar ni?
”I vår hedgefond som heter Alcur lägger vi allt fokus på försvarsspelet och försöker att inte förlora pengar. Vi bygger portföljen utifrån vad vi tror fundamentalt om olika bolag men försöker se till att vi har en balans mellan långa och korta positioner i aktier som beter sig på liknande sätt. När det rör sig så här mycket och snabbt så skapas lägen, både för att köpa saker vi gillar som blivit billigare och att ändra runt i kortboken. Vi har till exempel ett par shorts som är ned 20-30% bara i januari. Där kanske man börjar ta hem lite vinster.”
Vad är det för aktier?
”Det är blandad kompott, men den gemensamma nämnaren är att de har handlats till väldigt höga multiplar utan att bolagen har bevisat speciellt mycket.”
Fyller ni på långboken också?
”Ja, vi ändrar lite hela tiden. Vi har köpt en del aktier i Millicom. Vi har aldrig varit särskilt imponerade av bolaget; det har gått ganska dåligt historiskt och man har visat svaga kassaflöden samtidigt som bolagsstrukturen varit snårig. Aktien har varit lite av en value trap, men vi bedömer att bolaget är på väg in i en period när man kommer att generera fina fria kassaflöden och lite vinsttillväxt. Man har byggt upp en ganska stor installerad bas av kabelanslutna hushåll. Sedan ska man inte glömma att det fanns ett strategiskt intresse från en konkurrent att köpa Millicom för tre år sedan på nästan tredubbla kursnivån – vi bedömer inte att bolaget blivit sämre sedan dess.
Aktien handlas på låga nivåer nu, kanske delvis för att många blev ofrivilliga aktieägare när Kinnevik gav bort sina aktier för ett par år sedan. Men också för att aktien exkluderats ur ett index här nyligen. Just nu känns det dessutom som att en del ägare säljer aktier för att förbereda sig för den relativt stora nyemissionen som kommer för att finansiera förvärvet man gjort av minoriteten i Guatemala. Det är ett bra förvärv med fina kassaflöden i en stabil marknad. Och kanske inte minst så gör affären att de kraftigt förenklar strukturen i bolaget.”
ERIK EIKELAND
Förvaltar: Alcur
Förvaltat kapital: 4550m
Utveckling i år: -0,1%
Utveckling 3 år: 35,2%
Vad tänker du kring börsen 2022? Finns det något att hålla lite extra utkik efter?
”Fjolårets börs var ju väldigt stark och vår inställning är nog att man ska vara lite mer ödmjuk under 2022 och potentiellt förbereda sig på mer volatilitet. Multiplarna har kommit upp i alla bolag, inte bara tillväxtbolag, och vi kanske inte ser så mycket utrymme för fortsatt multipelexpansion i år utan det handlar mer om att leverera på förväntningar och växa in i de högre värderingarna.
Just nu ligger väldigt mycket fokus på räntan, men jag tror inte att själva räntehöjningscykeln i sig är problemet för så mycket ska nog inte räntan upp. Det är snarare att det blir en knuff över i ett nytt paradigm där värdering blir en viktigare faktor igen. Det finns många aktier där man lätt får känslan att marknaden nästan uteslutande fokuserat på att bolagen ska visa upp tillväxt och det har inte spelat så stor roll hur den tillväxten värderats, hur uthållig den är eller om det kommer något kassaflöde ur bolaget. När vissa av dessa heta aktierna går ned så mycket så snabbt tror jag att lite av magin försvinner. Det kanske inte är helt givet att multiplarna ska gå rakt upp igen.”
Finns det något tema som ni investerar efter i år?
”Vi har nog varit lite för naiva i hur snabbt saker och ting skulle återgå till det normala efter covid men vi trodde på mer av en normalisering redan förra året. Så jag gissar att 2022 är året när man på riktigt börjar gå tillbaka till kontoren och lägger mer av sin disponibla inkomst och tid på resor och nöjen igen. Covid har ju haft extremt stor påverkan på människors vardag och påverkat många bolags intjäning kraftigt.”
Har du någon bra aktie på temat?
”En aktie vi äger är Electrolux Professional. De har två års uppdämd efterfrågan efter pandemin och borde se en fin återhämtning på ordersidan när deras kunder börjar må bättre igen. Bolaget har gjort 13-14% marginal historiskt och har tagit ut kostnader sedan dess, så jag tror att kommer vara är över 15% när volymerna kommer tillbaka och man kommit ikapp på prisjusteringarna för att kompensera högre råvarukostnader. Det är ett bolag som historiskt sett inte gjort mycket förvärv så det ska bli spännande att följa hur väl de lyckas med det. Det första lite större förvärvet man genomförde här under hösten i USA har potential att bli en dörröppnare för marknaden där. Jag är normalt inget stort fan av toplinesynergier, men här har Epro produkterna men saknar ingången till kunderna. Det kommer nog inte vara årets bästa aktie, men det känns som att bolaget kan överträffa förväntningarna och att det finns förutsättningar för att den ska slå börsen i alla fall.”
Ni är andra största ägare i Ambea. Vad ser ni för potential i det bolaget?
”Ja, vi äger den i alla våra tre fonder. Det är på många sätt en corona-förlorare då många inte vågade placera anhöriga på hem för att man var rädd för smittorisken och besöksförbud. Men det är ju ingenting som ska vara ett problem över tid och nu börjar vi se att beläggningsgraden stiger igen. Vår tes har varit att man har en väldigt stark position inom äldreomsorg som bör ha en tydlig demografisk medvind kommande decenniet. Dessutom är det en marknad som bör gynnas av en ökad privat andel i takt med att utbyggnadsbehovet ökar. På lite kortare sikt presterar den norska verksamheten under vad vi tror är möjligt över tid och lönsamheten där ska kunna komma upp.
Ambea har inte varit en bra placering för oss än så länge men vi har svårt att se att vi förlorar pengar på aktien härifrån.”
Ni har sålt en del i fastighetsbolag, SBB bland annat. Hur kommer det sig?
”Ja, där har vi nästan ingenting kvar. Vi tjänade bra med pengar i fastighetsbolagen under 2021, men nu har värderingarna kommit upp ganska mycket. I många år har de gynnats av en fallande ränta, men i ett av de scenarion vi diskuterade under hösten fanns det en risk att räntan skulle upp lite. Dessutom är det svårt att se yielderna gå mycket lägre på sina håll.”
När vi talades vid för drygt ett år sedan så tipsade du om storbankerna, som ju har haft ett riktigt bra år sedan dess. Är ni kvar i dem?
”Lite, men vi har sålt det mesta. Bankaktierna har gått starkt i takt med att investerare fokuserat på hur mycket pengar som skulle komma att skiftas tillbaka till aktieägarna. Caset var att de var överkapitaliserade efter corona när de inte hade fått dela ut några pengar. Dessutom uteblev kreditförlusterna när staten klev in och täckte upp för både företag och privatpersoner.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer