Fastighet Intervju Afv:s Julkalender 2023
Lucka 21: ”Nyfosa och Diös står bra rustade inför 2024”
Carnegies Fastighetsfond Norden är upp nära 14% i år – hur sammanfattar du förvaltaråret?
“Det har varit ett väldigt händelserikt år med stora svängningar. Tills för någon månad sedan präglades marknaden för fastighetsaktier av höga och stigande räntor. Många fastighetsbolag har tvingats att anpassa sin balansräkning till detta genom att ställa in utdelningar, sälja fastigheter och emittera nytt eget kapital. Som mest var fastighetssektorn på börsen ner 20% i år.”
“Hyresbostäder har varit mest negativt påverkade. Dessa fastigheter är ofta lågavkastande och har svårt att möta högre räntor. Dessutom har kompensationen för den höga kostnadsinflationen varit sämre för dessa fastigheter. I stort sett alla andra fastighetsslag får ju full kompensation för inflationen i sina hyreskontrakt. Mot bakgrund av detta har jag under början av året sålt av bostadsexponering till förmån för andra fastighetsslag.”
Det har varit en stark höst för sektorn med hela +44% sedan botten i oktober, hur länge kan det fortsätta?
“Vändningen kom när inflationen kom ner och marknadens förväntningar vändes till sjunkande styrräntor och därmed raskt sjunkande långräntor. Fastighetssektorn har ju drabbats hårt av stigande räntor så att sektorn stiger kraftigt på sjunkande räntor är naturligt.”
“Sektorn är upp kraftigt sedan botten i höstas, men för året som helhet är det mer modesta 14%. Det är fortfarande väldigt långt kvar upp till nivåerna vi såg för två år sedan. På kort sikt lär nog uppgången pausas något men det finns fortfarande stor uppsida. Oavsett det gynnsamma läget nu tycker jag att man alltid ska ha en del av sin investeringsportfölj allokerad mot fastigheter över tid. Historien visar att det är en bra strategi.”
Vad har varit årets överraskningar på uppsidan?
“De snabbt sjunkande långräntorna de senaste månaderna kom som en välkommen överraskning. Likaså Corems förmåga att sälja fastigheter till rimliga priser.”
…och på nedsidan?
“SBB, jag trodde länge att det skulle vända, men det har varit konstant jobbigt för dem. Problemen har inte varit fastighetsrelaterade, utan snarare är det finansieringen som sänkt bolaget. Jag sålde de sista aktierna i somras.”
Vilka fastighetsbolag blir de största vinnarna på sänkt ränteläge?
“De med kort räntebindning och lite högre belåning än snittet. Nyfosa är ett bra exempel.”
Vilka hus står bäst rustade inför 2024?
“Nu letar jag bland annat bolag med kort räntebindning. Nyfosa och Diös screenar bra. Blir det någon typ av mjuklandning för konjunkturen kvarstår min övervikt mot kontor, lager och lätt industri. Det är mitt huvudspår just nu.”
“Skulle konjunkturen vika ner markant kommer jag att överväga att plocka in mer bolag med hyresbostäder i fonden igen. Bolag som utvecklar bostadsrätter kommer att ha ett svagt år, åtminstone operationellt.”
…och vilka är de sköraste pepparkakshusen?
“Några av bolagen som har hög belåning, stor andel finansiering i obligationsmarknaden och fastigheter med relativt låg avkastning, lär fortsatt få det tufft. Marknaden har förvisso straffat dessa bolag hårt redan men jag är inte beredd att gå in i dessa just nu. Det gäller bland annat SBB, K2A och Studentbostäder.”
Vad stoppar du i en barnportfölj på tio års sikt?
“Castellum alla dagar i veckan. Bra diversifiering och sund balansräkning.”
Fler kalenderluckor hittar du här: Afv:s Julkalender 2023
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer