Lancelot-förvaltarens bästa case: ”Börsvärdet kan tredubblas”

Behandlingar mot opioidberoende och skelettskador har stärkt fonden Lancelot Avalon i år, medan spelutvecklare tyngt. Förvaltaren Erik Bertilsson har mycket fokus på hälsovård, men gillar också tre industribolag där han tycker ett är förbisett, ett annat borde byta namn och ett tredje är för billigt.

Lancelot-förvaltarens bästa case: ”Börsvärdet kan tredubblas” - Erik Bertilsson Lancelot
Erik Bertilsson har förvaltat Lancelot Avalon sedan 2017. Sedan starten 2013 är fonden upp drygt 300%. Foto: Hans-Erik Nygren

Med Camurus och Bonesupport som största innehav står hälsovård för 40% av innehaven i Erik Bertilssons fond Lancelot Avalon.

“Det har bara blivit så. Vi har hittat några bolag som jag verkligen tror på, sedan är sektorn intressant då bolagen kan utvecklas oberoende av makrofaktorer”, säger förvaltaren som precis är klar med morgonens rapporter.

Efter en rejäl uppgång i år för Camurus med +68% och Bonesupport +98%, tvingades Bertilsson nyligen motvilligt sälja runt 40% av aktierna, då innehaven blivit för stora. Tron på bolagen är dock oförändrad.

Camurus produkter baseras på formulan FluidCrystal®. Foto: Camurus

Camurus främsta produkt är Buvidal, ett preparat mot opioidberonde. Det kan ges så sällan som en gång i månaden, vilket underlättar för patienterna att hålla sig till behandlingsschemat.

Aktien steg nyligen 20% på sin Q3-rapport och Erik Bertilsson tror att det finns betydligt mer att hämta.

“Det har fortfarande väldigt bra tillväxt i Europa, Australien och Storbritannien. I Tyskland och Frankrike har de bara skrapat på ytan.”

Erik Bertilsson

Gör: Förvaltare vid Lancelot Asset Management. Har förvaltat Lancelot Avalon sedan 2017.
Bakgrund: Civilingenjör. Tidigare analytiker och diskretionär förvaltare på Lancelot och analytiker vid Credit Suisse i London.
Familj: Fru och två barn.
Senast lästa bok: ”Läste nyss Tolkiens Sagan om Ringen igen.”

KAN TREDUBBLA BÖRSVÄRDET

I september laserades preparatet i USA av partnern Braeburn.

“Konkurrenten Individor räknar med peak sales på 1,5 miljard dollar i USA. Den nivån borde Camurus också kunna nå, då deras produkt är mycket bättre.”

Det allra mest intressanta menar förvaltaren, är en ny produkt mot neuroendokrina (hormonproducerande) tumörer, som enligt Bertilsson på sikt skulle kunna tredubbla börsvärdet.

“Studien ska läsas ut nästa år och om den blir positiv, vilket mycket talar för, öppnar det upp en enorm marknad. Peak sales skulle kunna bli 2 miljarder dollar plus. Det är ganska många gånger mer än vad hela bolaget är värt just nu.”

Bonesupport, med sitt preparat Cerament mot skelettskador, steg 30% på Q3-rapporten. Erik Bertilsson har ägt bolaget sedan börsnoteringen och tror att de kan växa snabbt under många år framåt.

“Försäljningen i USA är det som verkligen driver lönsamheten just nu, men de har fortfarande bara tagit en ganska liten andel av den totala marknaden.”

COCA COLA-RECEPT

Bactiguard har inte varit en lika rolig investering i år med -44%. Bertilsson liknar deras antibakteriella ytbehandling med ett hemligt Coca Cola-recept blandat med mycket ‘know how’.

“En fantastisk uppfinning i grunden, men licensavtalen har tagit tid och de har inte klarat av att sälja egna produkter. Nu har de gjort ett stort omtag med EQT:s Thomas von Koch som tillförordnad VD och slimmat ned organisationen för att bara satsa på licensaffären. Det kommer att bli ett betydligt bättre bolag rent finansiellt.”

“INGEN ROLIG TAJMING”

Portföljen är bred, både när det gäller sektorer och storleken på bolag. Från verkstadsjätten Atlas Copco till lilla livestreaming-bolaget Bambuser.

Lancelot Avalon

Förvaltat kapital: 1,1 miljarder kronor
Utveckling Lancelot Avalon A: I år +2,78%, sedan start jan 2013 +300%. Avalon B: I år +14,3%, sedan start okt 2020 -8%.
Tio största innehaven: Camurus, Bonesupport, Trelleborg, Volvo, Alimak, Addlife, Atlas Copco, Securitas, Embracer, AcadeMedia.

“Vi tittar på både små och stora bolag och försöker att leta inom segment som kanske inte är så populära. Vi bryr oss inte så mycket om hur index ser ut. Över tid har vi slagit index med några procentenheter per år i snitt, även om det varierar.”

Lancelot Avalon A har en historik sedan 2013 medan B startades hösten 2020, med inte lika muntra siffror.

“Med facit i hand så var inte tajmingen rolig, men vi ville ha ett daglighandlat alternativ. Portföljen är densamma.”

Trelleborgs tätningsdivision har exponering mot både medicinteknik och flygindustri.

SKULLE TJÄNA PÅ NAMNBYTE

Trelleborg är tredje största innehavet, som fick en plats i portföljen efter försäljningen av Wheel Systems. Också det med lite exponering mot medicinteknik.

“Nu fokuserar de mer på tätningsdivisionen som är ett fantastiskt bolag. Höga marginaler, mycket bättre stabilitet och kassaflödesgenerering.”

Många investerare ser det fortfarande som gamla Trelleborg, som ansågs vara lite mer av lågkvalitets-verkstad, menar Bertilsson

“De värderas till 11 gånger rörelseresultatet nästa år med en väldigt stark balansräkning, men borde ligga kring 14-15 gånger. Ett väldigt intressant case som skulle kunna tjäna på ett namnbyte.”

“Ser alltid dyr ut”

Nyligen ökade fonden i Af Jochnick-ägda sjukvårdsföretaget Medicover.

“Ett otroligt välskött bolag med exponering mot en strukturellt växande marknad i Östeuropa och Indien. De har många nya enheter i Polen med både sjukhus, tandvårdskliniker och gym. Aktien ser alltid dyr ut eftersom de har investerat så kraftigt i sina nya anläggningar, men det kommer att normaliseras, vilket ökar vinstutvecklingen på sikt.”

Embracers VD Lars Wingefors till höger.

TURN-AROUND-WINGEFORS

Lars Wingefors tidigare småsparar-darling, gamingbolaget Embracer har en plats i fonden, om än på kraftigt minus.

“Tillgångarnas värde ur ett sum of the parts-perspektiv är betydligt högre än det nuvarande börsvärdet. Det finns många frågetecken som behövs rätas ut och skuldsättningen måste ner, men det finns många bra delar som skyms av sämre satsningar. Nu får man titta på det som en möjlig turn-around.”

FÖRBISEDDA BOLAG

Överlag finns det många billiga bolag just nu, som investerare förbiser eller slängt ut, tycker Erik Bertilsson. Alimak är ett sådant exempel, där aktien tagit hissen nedåt de senaste åren.

“Många ser det som ett byggbolag, men de har exponering mot flera olika branscher och geografier, med en hög eftermarknadsandel och bra marginaler – som kommer att bli bättre.”

Hissen har inte gått hela vägen upp för Alimaks aktie.

Bertilsson tycker också att Scandic glömts bort av många förvaltare.

“De leverar bra siffror och lågpriskonceptet Scandic Go har stora förutsättningar att växa mer än vad marknaden tror.”

SEDANA I DVALA

Fasadgruppen, som rapporterade strax innan intervjun, har förvaltaren ökat i.

“De är mer stabila och har bättre kassaflöde än vad marknaden ger cred för. Inom nybyggnationer är det såklart tufft men renoveringsarbeten måste göras. Bolaget kan göra både förvärv och återköp. Aktien är för billig.”

Medtechbolaget Sedana ligger lite i dvala längre ner i portföljen, men har funnits med sedan börsnoteringen.

“Där har vi tappat mycket sedan toppen då de fick en boost av covid. Efter det har försäljningen till sjukhusen fördröjts just på grund av pandemin. Den stora uppsidan blir när de lanserar i USA, men det ligger ganska många år fram. Då blir aktien värd något helt annat.”

I ett kyligare ränteklimat kommer lågprishandel att locka även de med tjockare plånböcker, tror Lancelotförvaltaren. Foto: Rusta.

TROR PÅ LÅGPRIS

Hjälmbolaget Mips är en gammal favorit hos Bertilsson som lagts på hyllan.

“Jag sålde strax under 1 000 kronor 2021, men sedan tog jag in dem igen när aktien föll kraftigt 2022. Det är en bra affärsmodell men det har gått trögt inom motorcykel- och säkerhetshjälmar, så efter Q2 sålde jag allt. Värderingen var för hög i förhållande till den kortsiktiga utvecklingen, men vid rätt tillfälle kan jag ta in dem igen.”

Dagen innan intervjun såldes också Alleima, efter ett starkt bidrag från stålbolaget, som enligt förvaltaren närmar sig fullvärdering. Rustas börsnotering fick honom däremot att öppna plånboken.

“De har en defensiv profil men med tillväxtpotential. Tidigare har folk kanske skämts för att handla i den typen av affärer, men det har förändrats. Nu är det både hög- och låginkomsttagare som handlar där. Den förändringen är nog här för att stanna.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer