Läkemedelsförvaltaren: ”Då finns det definitivt en uppsida i aktien”

Med börsen i backläge blir aktier inom läkemedel och hälsovård extra intressanta. Astrid Samuelsson har förvaltat läkemedelsfonder i över 15 år men tog nyligen steget från storbanken till den lilla fondförvaltaren HealthInvest. Nu berättar hon om aktier hon gillar.
Fondförvaltaren Astrid Samuelsson.
Fondförvaltaren Astrid Samuelsson ser positivt på rad läkemedelsbolag och deras aktier. "De har till exempel två mycket lovande cancerprojekt", säger hon bland annat om Astra Zeneca.

Ni ska starta en ny fond i höst. Vad kommer att skilja den från den fond som redan finns på HealthInvest? 

“Den blir bredare och mindre koncentrerad med fler större bolag, jämfört med den nuvarande fonden. Den nya fonden kommer förvaltas av mig och min kollega Ellinor Hult som följde med mig från Handelsbanken. Vi väntar på nödvändiga tillstånd just nu och hoppas att den kommer i gång senare under hösten.”

USA har nyligen antagit sin ”Inflation Reduction Act” som mest är känd för sin klimatprofil, men där har ju också den allra första regleringen av amerikanska läkemedelspriser smugit sig in. Hur ser du på den? 

“Det är en reform värd att uppmärksamma eftersom det är första gången som en regelrätt prisförhandling införs i USA. Hittills har det handlat om mer eller mindre frivilliga rabatter. En del på marknaden verkar oroade över att det kanske bara är början men jag ser det inte riktigt så negativt. Det gäller också främst större läkemedel, blockbusters, så mindre läkemedel kan gynnas relativt sett. Dessutom sätts ett tak för hur mycket privatpersoner i Medicare kan behöva betala själva för läkemedel och det kan öka marknaden om den del som tidigare inte tagit ut läkemedel nu gör det.” 

Hur slår inflationen mot hälsovårdssektorn? 

“För läkemedelsbolag är påverkan inte särskilt stor. Kostnaderna för insatsvaror är mycket liten och bruttomarginalerna kan vara 80–90%. Inom medtech och tools, de som levererar utrustning med mera till laboratorier, ser det annorlunda ut. Tools verkar ha klarat det bra och kunnat kompensera för inflation till viss del medan medtech ofta har långa kontrakt och därför fått se sina marginaler krympa. Där har också priserna på insatsvaror som till exempel titan skenat i väg i vissa fall. Återhämtningen efter pandemin fortsätter på sjukhusen men efterfrågan på kapitalvaror har försvagats. Bolag som Intuitive Surgical hade exempelvis negativ tillväxt för kirurgirobotar i andra kvartalet.” 

Svenska Surgical Science verkar ju inom samma område. Hur ser du på dem? 

“Det är ett spännande bolag som växer bra i ett expansivt område. De köpte sin främsta konkurrent förra året och verkar inom en nisch, simuleringsverktyg för robotkirurgi, som kommer ha en stark tillväxt framöver. Q2-rapporten var också väldigt positiv. Andra intressanta bolag som levererar till labb är till exempel danska Chemometec som är bäst i världen på att räkna celler. Det blir allt viktigare när själva cellerna börjar användas som läkemedel mot till exempel cancer. Det är ett litet bolag men med spännande teknik. Inom medtech är amerikanska Orthopediatrics som specialiserar sig på ortopedi för barn värt att uppmärksamma. De är väldigt fokuserade och duktiga på det de gör och vekar i en nisch som de stora spelarna inte riktigt bryr sig om. De är också distributör för svenska Bonesupport.

Det enda svenska storbolaget inom läkemedel Astra Zeneca har gått bra på börsen i år. Hur ser du på framtidsutsikterna? 

“Försäljningen växer bra och även marginaler och vinster är på väg upp. Det som överraskade i kvartalsrapporten var att de ska satsa ytterligare nära en miljard dollar på forskning och utveckling. En del undrar nog hur det går ihop med bättre marginaler framöver men jag tolkar det som att Astra Zeneca själva känner att de har väldigt intressanta möjligheter att investera i framöver. De har till exempel två mycket lovande cancerprojekt, ett inom bröstcancer och ett inom lungcancer som båda använder antikroppar. Resultaten från studierna har varit överraskande starka. Med det i åtanke så ser värderingen idag attraktiv ut.”

Den andra nordiska läkemedelsgiganten Novo Nordisk har rönt framgångar med Wegovy mot fetma. Huvudrivalen inom diabetesmediciner, Lilly, har också kommit med ett sådant läkemedel som verkar ännu bättre. Vilken av de två väljer du? 

“Jag har länge valt att ha båda två i portföljen. De är de två ledande bolagen inom diabetes och fetma och det är en marknad som växer och kan rymma båda två i stället för att hela tiden fundera på vem som tar marknadsandelar av vem. Risken är dock lägre i Lilly på grund av deras bredare portfölj medan Novo Nordisk är väldigt knutet till ett läkemedel. Båda bolagens läkemedel mot fetma är väldigt lovande och Novo kan i stort sett sälja allt de får fram men har haft en del problem i produktionen. Det finns några andra lovande tidiga projekt men de två är i stort sett ensamma inom fetmaområdet som har enorm potential. Båda har en hög värdering med stora förväntningar inbyggda men jag är inte särskilt bekymrad över det.

I andra änden av skalan finns ju de mindre biotech- och forskningsbolagen. Hur ser det ut där? 

“De har haft en tuff period på börsen i ett och ett halvt år men de har haft en ganska rejäl studs uppåt nu i sommar, omkring 40% om man tittar på den amerikanska marknaden och lite mindre uttalat i Sverige.”

Någon favorit i den sektorn i Sverige? 

Calliditas har ett läkemedel mot en sällsynt njursjukdom och ligger i en tidig kommersialiseringsfas, vilket alltid är lite nervöst. De säljer i USA just nu men har precis också fått godkänt i Europa. De har nu två kvartal med försäljningssiffror och så här långt ser det bra ut. Fortsätter det att gå bra finns det definitivt en uppsida i aktien. Det är visserligen en sällsynt sjukdom men ändå rätt så många patienter. De är inte helt ensamma på området och det kommer så småningom fler läkemedel men de är först ut vilket ger en bra position. Vicore är ett annat spännande bolag men där väntar vi på resultat från fler patienter. Det vi sett så här långt ser dock lovande ut.

Storbolagen har välfyllda kassor, inte minst efter intäkter under pandemin, och det pratas om en ny uppköpsvåg bland mindre bolag. När kommer den? 

“Än har det inte gjorts så många affärer bland biotechbolagen men det kom ett par stycken under sommaren som nog bidrog till att öka intresset för biotech och den rekyl vi sett. Flera bolag som Pfizer, Merck och Sanofi är tydliga med att de är ute och letar förvärv. Ofta handlar det om att man vill förvärva intäkter men också att fylla på sin pipeline. Logiskt sett borde det ske fler affärer men vi väntar fortfarande på att det ska komma i gång i större skala.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold