Trygg: ”Ta rygg på bolag där ledningen har skin in the game”

Efter 20 år på SEB lämnade fondförvaltaren Per Trygg storbanken för att ta över Lannebo småbolagsfond. För Affärsvärlden berättar han om hur han hittar de bästa småbolagen och vad han håller koll på i rapportfloden.
Per Trygg.
Per Trygg. Foto: pressbild

Du förvaltar Lannebo Småbolag Select, och vid årsskiftet tar du över förvaltningen på Lannebo Småbolagsfond. Vad letar du efter för typ av bolag?

”Jag har en tydlig dragning mot kvalitetsbolag. Det är ganska enkelt, jag tror att bra bolag kommer fortsätta gå bra och vice versa. Det höjer förutsägbarheten och vinsttillväxten i fonden. Mina innehav har typiskt sett starka marknadspositioner i sina nischer, ofta understödda av strukturella marknadstrender som exempelvis digitalisering. På detta sätt kan bolagen växa ’gratis’, utan att behöva jaga marknadsandelar.”

Du letar även efter ”mjuka” kvaliteter, eller hur?

”Ja, bolagsledningen och företagskulturen är väldigt viktig. En bra ledning kan få ett bolag med halvbra förutsättningar att bli jättebra, medan det kan bli tvärtom i motsatta fall. Sedan får det gärna finnas en bra huvudägare också.”

PER TRYGG
Förvaltar: Lannebo Småbolag Select
Förvaltat kapital: 3,5 Mdkr
Utveckling i år: 18%
Utveckling 3 år: 71%
Avgift: 0,7% fast + 20% över tröskel (STIBOR 30dgr + 5%)

Kvalitetsbolag tenderar ju att värderas högre på börsen. När kommer värderingen in i din urvalsprocess?

”Jag börjar alltid med att utvärdera verksamheten, och därefter tittar jag på värderingen. Vi är helt sektor-agnostiska och håller inte på med screenings och sådant. Det är viktigt med värdering, men jag tror att jag är beredd att betala lite mer för bättre bolag. Kvalitetsbolag är dyrare.”

Apropå detta med vikten av historik och förutsägbarhet i bolag. Lannebo Småbolag har investerat en del i olika spac-bolag, bland annat Creaspac och tbd30. Hur tänker du kring det?

”Jag har själv inte varit med och gjort investeringarna, men rent generellt tänker jag att själva kvaliteten i spac-bolag ligger i förtroendet till ledningen och deras track record. Med det sagt så kommer vi inte vara en fond med massa spac-bolag i, vi äger ju väldigt små poster redan nu. Men man ska komma ihåg att många ’traditionella’ rollups gör förvärv utan att be ägarna om lov, vilket ju faktiskt är det som gäller i spac-bolagen. En annan bra sak med spac-bolagen är ju att de gör det lättare att få access till mindre, onoterade bolag, särskilt nu när noteringsklimatet har varit så hett.”

Ett annat förvärvsbolag i småbolagsfonden är Addtech. Hur kommer det sig?

”Addtech är ett fantastiskt fint bolag som i många år har genererat fin tillväxt och bra lönsamhet. De har omkring 150 dotterbolag som dels utvecklas för sig själva, dels växer genom kompletterande förvärv som görs av en mycket skicklig ledning.”

Det har ju pratats en del om dessa ”förvaltarfavoriter”, serieförvärvarna, och de höga värderingarna bland dessa bolag. Det är ju onekligen höga multiplar i sektorn. Vad tänker du om detta?

”Jag tror att man ska titta på bolagen var för sig och inte som grupp – det är en stor skillnad mellan dessa bolag. Sedan finns det ju en tydlig logik i en förvärvstillåtande affärsmodell. Värderingarna på aktiemarknaden är vad de är på grund av det låga ränteläget, men utanför börsen är multiplarna lägre. Då blir det ju ett attraktivt sätt att återinvestera kapitalet.”

Hur ska man välja rätt i sektorn?

”Vi tycker att man ska ta rygg på bolag med tydliga ägare med mycket skin in the game, som till exempel i Addtech. Det är viktigt att de som är med och gör förvärven har tydliga incitament för att det ska bli bra. Vi försöker investera i bolag som är kassaflödespositiva så att de inte blir beroende av kapitalmarknaden. Addtech har mig veterligen aldrig behövt trycka nya aktier för att göra förvärv.”

Ni har en del nordiska innehav i fonden, däribland isländska Össur. Vad gör det bolaget?

”Det är världens näst största protestillverkare, näst efter tyska Ottobock. Össur är särskilt duktiga på att ta fram avancerade produkter, exempelvis för atleter. Protesmarknaden växer, vilket är positivt ur ett samhällskostnadsperspektiv. Den vanligaste anledningen till att man behöver en protes är inte för att man är med i en olycka, utan ganska ofta är det en konsekvens av välfärdssjukdomar.”

Hur har det gått för bolaget under corona?

”Det har varit tufft när många operationer har ställts in. Bolagets andra affärsområde, som tar fram stödprodukter som skenor och liknande vid benbrott, har också haft det motigt.”

Ni har också ett finskt bolag, Basware, i fonden. Det är någon typ av SaaS-bolag, eller hur?

”Ja, de digitaliserar bolags fakturaflöden. Det betyder att pappersfakturor görs digitala, samtidigt som Basware också har system kopplade till inköpsfunktionen. De har gått från on-premise licensförsäljning till molnbaserad mjukvara som man säljer på SaaS-basis. Omställningen har tagit ganska lång tid men vi tycker att bolaget gör rätt saker och nu uppgår molnförsäljningen till omkring 80% av omsättningen. Bolaget är topp tre globalt inom vissa av dess applikationer.”

Det låter lite som nynoterade Pagero.

”Ja, de är delvis partners, delvis konkurrenter. Pagero är inne på själva nätverksdelen precis som Basware, alltså digitalisering av fakturaflöden mellan företag, men digitaliserar även andra saker som orderflöde och liknande.”

Ni har fastighetsbolaget Fortinova i fonden. Hur kommer det sig?

”Det är ett litet bolag som förvärvar och förvaltar bostäder på västkusten. Bolaget har en attraktiv värdering till låg operationell risk eftersom det är hyresbostäder. Dessutom med bra tillväxtmöjligheter. Bolaget har en låg skuldsättning vilket gör att de kan fortsätta förvärva och därmed skapa nya kassaflöden att återinvestera i bolaget.”

Rapportperioden är i full gång. Vad håller du utkik efter i rapportfloden?

”Generellt tycker jag att rapporterna hittills varit ganska bra. Efterfrågan är stark, även om vi ser inslag av komponentbrist och högre transportkostnader. I vissa fall utgör nog detta ett bra läge att skilja agnarna från vetet, när man ser vilka som lyckas föra över prishöjningar mot slutkunden.”

Inflation är återigen på tapeten. Har ni på Lannebo någon gemensam syn på ämnet?

”Klart att vi diskuterar det mycket internt, men vi har inte någon gemensam åsikt. Inflation, och högre räntor som följd, är ju ett hot mot börsen. Men vi fokuserar inte så vansinnigt mycket på makro, utan mer på att investera i bra bolag och diskutera med dem.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer