Jon Olsson lanserar investerings-plattform: ”Jag är van att få kritik”

Entreprenören och tidigare skidproffset Jon Olsson lanserar en plattform för startup-investeringar. Med sig har han en fransk unicorngrundare som tappat hornet, skyhöga avgifter och skeptiska fans. "Jag skulle inte gjort det om jag inte kände mig väldigt trygg", säger Jon Olsson till Afv.
Jon Olsson lanserar investerings-plattform: ”Jag är van att få kritik” - jon
Jon Olsson ger sig in i startup-världen. Foto: Akka

Efter att Jon Olsson avslutade karriären som freestyleåkare har han ägnat sig åt investeringar. Främst i sina egna start-ups, väskföretaget Douchebags, klädmärket C’est Normal och secondhand-sajten Yaytrade.

Douchebags har varit hans mest lyckosamma investering och bidragit till att finansiera livet i Monaco och Marbella, med lyxbilar, privatflyg och snabba båtar.

“Men det hade varit ännu bättre om jag inte sålt av så tidigt, det gör jag ofta”, säger han till Afv.

DELTIDSTRÄDGÅRDSMÄSTARE

Numera bor han i Sverige och utanför huset i Nacka har han snökanon och pistmaskin för att barnen ska kunna åka skidor. Även en crossbana och en fotbollsplan.

“Jag har stor tomt och är väl deltidsträdgårdsmästare kan man säga. I vintras sköt jag alla proppar i huset med snökanonen så vi hade ingen värme på tre dagar, för kanonen var viktigare.”

Han sitter fortfarande i flera av bolagens styrelser, men själv är han mest intresserad av den kreativa startup-fasen.

Jon Olsson omgiven av Douchebags.

MEDLEMSKLUBB

Tillsammans med fransmannen Thomas Rebaud, som grundade unicornbolaget Meero, lanserar han nu investeringsplattformen Akka Nordic. En typ av investeringsklubb där medlemmarna ska få möjlighet att investera i start-ups.

Akka finns redan i Frankrike, Spanien och Italien, i samarbete med profiler som poddaren Pedro Buerbaum och fotbollsspelaren Giorgio Chiellini.

“Jag får så enormt många förfrågningar om att vara med och investera i bolag, men jag har inte tiden för att kolla alla siffror och göra bakgrundsjobbet. Sen såg jag vad Thomas Rebaud höll på med i Frankrike och när jag sprang på honom i Norge så bestämde vi oss för att göra något tillsammans”, berättar Olsson.

“Det absolut roligaste är alla pitchar. Jag fick faktiskt ett erbjudande om att köpa en stad i förrgår.”

20% performance fee

Han jämför upplägget med teveprogramet Shark Tank. Olsson och Rebaud ska tillsammans med teamet på Akka gå igenom pitchar från start-ups och välja ut de bästa varje månad.

“Av 100 kanske vi väljer ut ett eller två bolag som är bra nog att presentera för medlemmarna. Sedan har de möjlighet att investera om de vill.”

Och om de har råd.

Bara årsavgiften spänner från 1 000 till 10 000 euro.

Plus en förvaltningsavgift på 5%. Plus en transaktionskostnad på minst 3%. Plus en performance fee på 20%.

Vad får man för de pengarna?

“En möjlighet att investera i onoterat som man skulle behöva ha ett jättekapital till annars. Det kostar ju också att ha ett team med analytiker som ska göra research på bolagen”, säger Olsson till försvar för de höga avgifterna.

Målet för Akka Nordic är att investera 350 till 600 miljoner kronor årligen i nordiska start-ups.

“Jag kommer givetvis själv att investera. Men kommer nog inte säga exakt i vilka bolag, för att folk inte ska lita blint på mina val.”

INGA SNABBA KLIPP

Olsson jämför risknivån med skidkarriären.

“Jag tog mig igenom hela karriären utan att skada mig, för jag valde alltid ett åk som gav en säker pallplats – även om det ibland blev guld. Jag tycker om att vara lite försiktig.”

Han betonar att det inte handlar om att utlova några snabba klipp eller hundra gånger pengarna.

“Man måste komma ihåg att det här är långtidsinvesteringar. Vårt fokus ligger på hälsosamma start-ups inom sektorer jag och Thomas kan.”

Medgrundaren Thomas Rebaud. Foto: Meero

FANSEN SKEPTISKA

Jon Olsson är också en flitig videobloggare med drygt 1,5 miljon följare på Youtube. Där presenterade han nyligen sin nya samarbetspartner och delar av projektet, vilket inte mottogs med öppna armar av fansen.

Kommentarsfältet domineras av negativa röster, där både konceptet och medgrundaren Rebaud ifrågasätts. Hans AI-fotoplattform Meero tappade hornet och sin unicorn-status efter omstruktureringar, massuppsägningar och halverad värdering.

Olsson själv är dock inte orolig.

“Det är inte första gången jag får kritik, för jag brukar inte göra det som är traditionellt. Och folk är jättekritiska till allt online nuförtiden, vi hade inte ens berättat vad vi skulle göra innan de började prata om scam och ponzi-scheme. Det är jättetråkigt.”

Hur trygg känner du dig själv med konceptet?

“Jag skulle inte gjort det om jag inte kände mig väldigt trygg. Min pappa brukar säga att en drake stiger i motvind och när jag får negativa kommentarer ställer jag klockan en timme tidigare för att motbevisa dem.”

Du tror inte att du gör fansen besvikna?

“Nej, för då skulle jag göra mig själv besviken. Jag är min egen största kritiker och tycker om att gå mot strömmen.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer