Intervju Investeraren
Jon Hyltner: ”Det har blivit lite för många rapportbesvikelser tätt inpå noteringen”
Jon Hyltner har förvaltat Enter Småbolagsfond sedan 2019 och med 49 innehav är det en del att hålla reda på. Grundprinciperna är dock enkla: en tidshorisont på åtminstone fem år, bolag med långsiktigt uthålliga affärsmodeller samt förmågan att lämna.
”Lika viktigt som att hitta vinnarna är det att inte dra sig för att i tid lämna bolag som inte levererar som det är tänkt”, säger han.
En av de största bidragsgivarna till årets uppgång i fonden är djurhälsovårdsföretaget Swedencare. Idag utgör bolaget 2,7% av fonden men för ett år sedan var Swedencare det största innehavet.
”Ett fint bolag som växer organiskt och har en billig produkt med bra marginal. Kassaflödena har man sedan investerat i andra produkter och förvärv. Idag omsätter man en miljard men siktar på fyra. Det finns bra potential kvar men aktien är idag prissatt enligt hög förväntad tillväxt så det är viktigt att man levererar. Att vikten minskat beror på att fonden haft bra inflöden som gått till andra innehav”, säger Jon Hyltner.
GILLAR SERIEFÖRVÄRVARE
Swedencares aktie har dubblerats under 2021 och andra innehav som rusat i väg är Lifco och Revolution Race som idag är de två största innehaven i fonden.
Att Jon Hyltner gillar compounders, eller så kallade serieförvärvare, märks tydligt i innehavslistan som innehåller Fasadgruppen, Indutrade, Lifco, Sdiptech, Addtech, Vitec samt de lite nyare tillskotten Storskogen och Idun Industrier.
Jon Hyltner
Förvaltar: Enter Småbolagsfond sedan 2019. Enter Fonder är ett dotterbolag till Pareto Securities.
Kapital: 7 miljarder
Antal innehav: 49 stycken
Inriktning: Mindre bolag med en tydlig tillväxtpotential, uthållig affärsmodell, bra management samt stark eller växande marknadsposition.
”Det är ett segment jag gillar och har ökat i sedan jag tog över fonden 2019. Det är bolag som förvärvar en årlig vinsttillväxt på 10–15 år genom att köpa nischade bolag med stabila kassaflöden och förhållandevis låg risk. Lifco och Indutrade har gjort det här i många år och visat att modellen fungerar och jag tror att den kommer att fortsätta att göra det under väldigt lång tid”, säger Jon Hyltner.
Serieförvärvarna Storskogen och Idun Industrier kom till börsen 2021 och finns alltså i fondens innehavslista. Storskogen skiljer sig lite från mängden då man avser att delvis använda börsen som kapitalkälla för framtida förvärv till skillnad från de traditionella som främst använder egna kassaflöden.
”Det gör att de kan hålla en högre hastighet men det innebär också en högre risknivå. Det finns en hög uppsida om de lyckas med sina ambitioner men samtidigt en högre risk. Vad gäller Idun var vi inte med som ankarinvesterare men den aktien kom in på en på tok för låg multipel och vi har köpt på oss i marknaden och det ser riktigt intressant ut framöver.”
DÅ FUNKAR INTE MODELLEN
Största risken för serieförvärvarna menar han ligger i om priserna på potentiella förvärvsobjekt skulle rusa i väg eller om bolagen börjar göra många dåliga förvärv.
”Idag kan de köpa på 5–7 gånger vinsten men skulle det rusa i väg till 14 fungerar inte längre modellen. Men jag ser ändå den risken som relativt liten. Den privata marknaden för mindre bolag är annorlunda och priserna rör sig inte så mycket. Risken att göra dåliga förvärv finns alltid men den är kanske större bland nyare förvärvare som kan sakna en del disciplin eller kanske har en viss övertro på sin egen förmåga”, säger han.
På kortare sikt finns främst inflationshotet vilket skulle kunna sänka de multiplar till vilka serieförvärvarna idag handlas.
Även om noteringen av Idun gick fonden förbi så har man varit med på 12 av årets dryga 130 IPO:er. Utfallet har dock varit synnerligen blandat med två riktiga sänken, Desenio och Thunderful, som noterades i slutet på 2020.
”Den senaste var Momentum Software i början av december som utvecklats riktigt bra men sammantaget har IPO:erna gett ett negativt bidrag på omkring två procentenheter, mycket på grund av Desenio och Thunderful”, säger Jon Hyltner.
Både Desenio och Thunderful överraskade med dåliga rapporter redan vid första tillfället, något som också hänt med andra bolag tätt inpå noteringen.
”IPO-fönstret har varit öppet ett bra tag nu. Överlag har utvecklingen varit bra men det har blivit lite för många rapportbesvikelser tätt inpå noteringen jämfört med tidigare. Jag har intrycket att bankerna inte riktigt hunnit med vilket leder till en sämre kvalitet i processen. Man har helt enkelt haft för mycket att göra och analytikerna har inte haft tid att ställa de frågor man kanske borde ha ställt.”
“AGGRESSIVA PROGNOSER”
I takt med att tempot ökat har också förväntningarna ökat från säljare som krävt allt högre multiplar.
”Vi har valt att inte vara med på flera IPO:er där det i grunden är ett långsiktigt bra bolag men där transaktionen inte varit bra. Det har varit för mycket informationsluckor utan svar och aggressiva prognoser som sedan toppas med höga multiplar. Det var färre sådana ett år sedan”, säger Jon Hyltner och nämner ett par exempel där analytikerrapporter för bolagen som passerade hans skrivbord saknade detaljerad data om både balansräkning och kassaflöde.
”Det fanns lite grafer men ingen fullödig information. Visst kan man göra egen due diligence och det gör vi också, men det går fort idag vid noteringar och tillgången till management är begränsad”, säger han.
CTEK var en IPO där Enter var med som investerare. Det blev en bra investering men ändå valde man att kliva av helt och hållet redan efter ett par månader efter en rapport som inte levde upp till förväntningarna.
”CTEK har en jättebra grundaffär och nya produkter inom elbilsladdning som tillväxt. Rapporten pekade dock på att man inte har den skala som behövs inom de nya produkterna för att nå den lönsamhet som förespeglats. Prognoserna från banker som satte CTEK på börsen har en annan profil än vad jag tror kommer bli fallet så risken för besvikelser är stor. Vi har sålt hela innehavet men gjorde en bra vinst.”
SÅLT ALLT I THUNDERFUL
Även i Thunderful har man sålt hela innehavet efter den första rapporten men där åkte man på en rejäl förlust.
”Bolagets distributionsaffär visade sig inte alls vara så stabil som vi trott och det belystes inte särskilt väl vid noteringen, men det är en aktie vi mycket väl kan komma tillbaka till senare”, säger han.
I Desenio har man sålt av en mindre del efter vinstvarningen i somras och frågan för Hyltner gäller hur kunderna kommer att bete sig framöver.
”Det är svårt att se hur mycket av nedgången i efterfrågan som beror på engångseffekter. Omkring 40% av köpen är oplanerade inspirationsköp medan de andra är planerade köp och vi inte vet hur lång tid det tar innan de återvänder. Om ett år eller så kanske det har klarnat och när det vänder kan det gå fort. Aktien är billig idag och långsiktigt riktigt intressant”, säger Jon Hyltner.
KÖPER IMPOPULÄRA FASTIGHETER
Ett par andra aktier han vurmar för är Fractal som gör chassis till speldatorer och bostadsutvecklaren Genova. Fractal har indirekt drabbats av bristen på grafikkort vilket dragit ner efterfrågan på deras produkter men det är en aktie ”han tror på långsiktigt”.
I Genova Property pekar han på bolagets förmåga att hitta listiga affärer som i Upplands Bro där man köpte en fastighet med en Coop Stormarknad. Coop ska flytta till nya lokaler om ett par år men marken lämpar sig väl för bostäder.
”De är duktiga på att köpa fastigheter andra inte är intresserade av. I Upplands Bro fick de billig mark som ändå genererar kassaflöde några år medan de driver på för att få igenom detaljplaneringen för att bygga ett nytt bostadsområde. Det är inte så många som arbetar så”, säger han.
Inför 2022 ser han effekter av inflationen och att det blir viktigt att hitta de bolag som har ”pricing power”.
”Inför 2022 är utsikterna för vinsttillväxt goda, framför allt för det första halvåret. Efterfrågan har kommit tillbaka med besked efter covid-drabbade 2020, samtidigt är det brist på varor inom en mängd industrier. Bolag som inte kan kompensera högre kostnader med högre pris riskerar att drabbas hårt och som vanligt blir bolagsvalen väldigt viktiga för avkastningen under 2022. Det gäller extra mycket bland småbolagen där det är en stor spridning mellan olika typer av bolag”, säger Jon Hyltner.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer