Intervju Investeraren
”För stor förtroenderabatt i Ratos”
Som småbolagsförvaltare, vad är det första du tittar på i ett bolag?
”Ledningen. Om det inte är en bra ledning så håller vi oss därifrån, och vice versa. I mindre bolag är det egentligen ledningen man köper in sig på. Eller rättare sagt vad ledningen säger att de ska göra och sedan hur de levererar”.
Joel Backesten
Förvaltar: Danske Invest Sverige Småbolag med Max Frydén.
Förvaltat kapital: 2.6 miljarder
Förvaltningsavgift: 1.25% (total avgift 1.52%)
Utveckling i år: 9%
Utveckling 1 år: 114%
Fonden har gått väldigt bra och är upp med över 100% på ett år, vad beror det på?
”Vi har haft en balanserad portfölj där flera av de olika innehaven har gått väldigt bra. Sdiptech har exempelvis gått jättebra. Vi köpte när kursen stod i 70 kronor och nu är den uppe i över 300. I år har bolaget genomfört flera transformerande transaktioner, de sålde av stora delar av den problemtyngda delen Property Technical Service och köpte laddstationer för elektriska fordon. Samtidigt har de historiskt gjort en rad intressanta förvärv, framför allt i Storbritannien. De är nu fokuserade på infrastruktur och vatten/energi och har de senaste åren ställt om sin verksamhet från cykliskt bolag med låga marginaler till ett ocykliskt med höga marginaler”.
Sinch har stigit kraftigt på börsen och är annars det största innehavet i fonden. De har varit i köpartagen, har de råd att fortsätta i samma takt?
”De håller på att konsolidera kommunikationsbranschen. Synergierna de får via förvärv är bra eftersom de får allt bättre global täckning. Det är viktigt när exempelvis Microsoft vill nå ut med ett budskap (meddelande) till 70 länder och inte bara 20. Sinch kommer fortsätta sin konsolideringsresa men nu är deras balansräkning ganska stretchad så de behöver troligtvis ta in pengar om du ska lyckas göra fler förvärv”.
Är det rimligt att göra så många förvärv och köra integreringen av alla förvärv ungefär samtidigt?
”Man kan delvis se att det fungerar, men det är ju alltid en risk. De har samtidigt lyckats exekvera på det de har gjort hittills”.
Håller det inte på att bli lite dyrt?
”Kollar man på vad de har gjort historiskt har det gått bra. Ser man på den amerikanska konkurrenten Twilio så handlas de till dubbla multiplar och har ett börsvärde på nästan 64 miljarder dollar”.
Ni har annars fyra fastighetsbolag i portföljen. Fondens näst-största innehav är Sagax, med David Mindus i spetsen. Vad är grejen med Sagax?
”De har en väldigt bra kassaflödestillväxt, och det är det som ska driva värdeökningar i fastighetsbolag. De har också mycket lager och lätt industri som är en genre med låga underhållskostnader. De är ofta lokaliserade utanför storstäderna och där får du ett förädlingsvärde på sikt eftersom städerna växer. De är också storägare i andra bolag såsom Söderport och även Hemsö med en stor andel samhällsfastigheter. Men sett till kassaflödestillväxten ökade Sagax förvaltningsresultatet med 15% i fjol och vi tror bolaget kommer fortsätta generera en bra tillväxt framöver”.
Ni har också “mini-Sagax” i form av NP3 Fastigheter som håller till i norra Sverige?
”Ja, Sagax äger faktiskt 14% av NP3. Jag kommer själv från Umeå och är kanske lite färgad av det, men NP3 har inte bara lätt industri utan även bra exponering mot handel och nästintill ännu bättre kassaflöde än Sagax. Och en bra VD som exekverar på det han säger. De har lite kontor i fastighetsportföljen, exempelvis Skatteverket i Östersund. Generellt är lager, lätt industri och logistik bättre för en fastighetsägare eftersom det kräver mindre investeringar, inte som kontor som man måste bygga om hela tiden”.
Om vi byter bransch, men fortsätter att hålla oss utanför tullarna, ni har även Karlstadbaserade Embracer. Lyckas Wingefors hålla ihop sitt spelimperium?
”Det tror jag absolut. Om du tittar på det senaste bolaget som de köpte i februari (Gearbox) så svarade VD:n att han sålde till Embracer eftersom bolaget ännu befann sig i sin linda. Det är också intressant med Embracers spelportfölj, ingen hade räknat med något bidrag från Valheim men så kom spelet och hamnade etta på Steam (global plattform för spel)”.
De saknade mobilspel och skulle bygga upp en plattform av det genom förvärvet av Deca, hur går det?
”Ja, med Deca skulle de bygga upp ett slags mini-Stillfront i Embracer. Det verkar vara ännu i sin linda. Mobilspelssegmentet växer otroligt starkt i hela världen. Spelarna stannar kvar längre än man tidigare trott, samtidigt är det en ganska liten del av alla spelare som står för vinsten i mobilspel. Men vi tror på den marknaden och äger även Stillfront och vi har stort förtroende för VD:n där”.
Ett nytt innehav är Ratos. Vad säger du om det som VD:n Jonas Wiström har gjort sedan han tillträdde?
”Marknaden har gett Ratos en stor förtroenderabatt. Men 9 av 11 underliggande bolag i Ratos ökade sin vinst i fjol, de har bytt ut ledningen i många bolag. De har ny målsättning: fördubbla sin ebita de kommande fyra åren, där cirka 66% bör komma från förvärv och de har en jättekassa. Samtidigt vet Ratos att de inte får göra något fel längs vägen. De går från noterat PE-bolag till en struktur som liknar handelsbolag, i samma anda som exempelvis Lagercrantz och Addtech med fokus på ebitatillväxt. Med sin bakgrund på det som i dag heter Afry har Wiström också en bra erfarenhet av tilläggsförvärv och tanken med Ratos kommande förvärv är att de ska göras utifrån dotterbolagen”.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer