Investors VD vill investera mera: ”Vi är där vi kämpat mot i 15 år”
"Vi har kommit dit som vi har kämpat mot i kanske 15 år", säger han. Läs om:
✓ Första tiden som VD: "Nu är provanställningen slut"
✓ Höjda styrelsearvoden: "Kan tycka vad vi vill om signalvärdet"
✓ En ny generation Wallenberg tar plats: "Ser vi ganska handgripligen"
✓ Portföljens surdegar: "Kalla en spade för en spade"
“Många frågade: Varför tar du jobbet? Det har ju gått så bra så länge och är det inte mest nedsida?” säger Christian Cederholm och slår ut med armarna.
Det var förra hösten han blev erbjuden drömjobbet som VD för Sveriges mäktigaste bolag.
Och visst har han mycket att bevisa. När hans företrädare Johan Forssell tog över som VD 2015 hade Investor ett substansvärde på 270 miljarder kronor. Idag närmar det sig den magiska gränsen 1 000 miljarder. Antalet aktieägare har gått från 145 000 till 630 000. Varje år lyckades Forssells Investor slå börsen.
När Affärsvärlden träffar Christian Cederholm i början av december är det blixthalka i Stockholm. Under morgonpromenaden med hunden Herman, en långhårig yorkshireterrier, fick han hjälpa upp en stupad cyklist på fötter.
“Det gick bra – jag kollade”, säger han och tar av sig sina hornbågade glasögon.
Investor hade julfest kvällen före. Då blev han påmind om ett skäl till att han tackade ja till jobbet: den familjära stämningen.
“Vi har en kultur som jag tycker är fantastisk. Kombinationen av att alla är väldigt proffsiga, vill vinna hela tiden och samtidigt är väldigt ödmjuka. Det är som morsan skulle säga, inga fasoner!” säger Christian Cederholm.
“Du har sagt det bra, Jacob (Lund, kommunikationschef, reds. anm.). Man kan vara hard on the issues, but soft on the people.”
Hur har första halvåret varit?
“Ja, ny på jobbet som man säger! Det var någon som påminde mig häromdagen: nu är provanställningen slut”, säger Christian Cederholm och lägger till:
“Det är väldigt många saker man gör för första gången, som kvartalsrapporter och annat. Man lär sig väldigt mycket.”
Christian Cederholm
Ålder: 46 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Fru, fyra barn och hunden Herman.
Karriär: Investor i olika roller sedan 2001. Ansvarig för Patricia Industries sedan 2017.
Styrelseuppdrag: Investor, Patricia Industries, Mölnlycke och Tre.
Utbildning: Handelshögskolan i Stockholm.
Fritid: Spenderas bäst med familjen vid landstället i Stockholms skärgård
Sommarkatten
Så värst ny på Investor är han dock inte. Christian Cederholm har, precis som sin företrädare på posten, ägnat hela sitt yrkesverksamma liv åt Wallenbergs maktbolag.
Det började med ett sommarjobb under studieåren på Handelshögskolan år 2000. Sen blev han kvar.
“Jag jobbade här tio veckor under sommaren. Det stod att man skulle vara analytiker, men sen kom jag hit och då kallades det sommarkatt, vilket implicerar att man skiljs åt efter sommaren.”
“Men jag tyckte det var så kul, ville gärna fortsätta och fick möjligheten att göra det”, fortsätter Cederholm som lämnade Investor med ett löfte om anställning om han slutförde ekonomistudierna.
Trots att han studerade på Handelshögskolan, beskriver han sin skoltid som besvärlig.
“Det var inte självklart vad jag ville göra. Jag hade lite brokig skolbakgrund, men skärpte till mig på gymnasiet och tyckte det verkade intressant med ekonomi och finans.”
Hur går man från brokig skolbakgrund till att bli VD på Investor?
“Man skärper till sig – bättre sent än aldrig”, säger Christian Cederholm, som trots halvdana högstadiebetyg kom in på Viktor Rydbergs gymnasium, som kallats “Handelsträdgården”.
“Jag gick första årskursen, så det var väl ungefär lika många sökande som det fanns platser.”
Utanför VD-jobbet har Christian Cederholm “ingen jättepalett av fritidsintressen”. Han prioriterar familjen och håller sig gärna nära sjö och hav när tiden finns.
Det egna ägarbolaget Fjärdhällan Förvaltning, där han äger sina Investor-aktier för 65 Mkr, är uppkallat efter en plats som han har en särskild relation till.
“Jag är uppväxt med landställe vid Jungfrufjärden och ganska mitt på den ligger fyren Fjärdhällan.”
“Där har jag alltid navigerat mig runt sedan jag var liten. Sen är en fyr en fast plats. Det är stabilitet.”
Gillar du att fiska?
“Ja, men det är sämre med den delen av Östersjön där vi är.”
“Eller så har jag tappat stinget. Det kan inte uteslutas.”
Strategin ligger fast
Utnämningen av Christian Cederholm som ny VD för Investor kom inte som någon större överraskning. Han är en trotjänare som fram till toppjobbet var ansvarig för Investors onoterade portfölj, Patricia Industries.
Hur skiljer du dig från Johan Forssell?
“Jag har varnat för att det är lite tråkigt, men strategin ligger väl ungefär kvar och fast”, säger Christian Cederholm och lägger till:
“Men det är inte så konstigt om man tänker efter. Jag har ju varit med i ledningsgruppen sedan 2017 och var med och tog fram den.”
Portalparagrafen i Investors strategi är att “generera en attraktiv totalavkastning”, som i sin tur ska uppnås genom ett ökat substansvärde, stadigt stigande utdelning och att hållbarhetsmålen nås.
Medan strategin ligger fast finns det kanske ändå en tvist, menar Cederholm, som under sitt första halvår funderat på hur Investor ska fortsätta överavkasta börsen.
“Vi har satt tre områden. På engelska börjar alla elegant på P. Det är performance, portfolio och people“, säger Christian Cederholm innan han påbörjar en längre utläggning över något han uppenbart lagt mycket tankekraft på.
Om man ska summera hans första två P:n i ordningen, prestation och portfölj, är det att Investor nu står inför en större investeringskapacitet än tidigare.
“Vi är i ett spännande läge”, säger Christian Cederholm och fortsätter:
“Vi har kommit dit som vi har kämpat mot i kanske 15 år, att vi faktiskt byggt ett eget kassaflöde från Patricia. Så nu har vi listade bolag som betalar utdelning, vi har Patricia och vi har EQT som alla ger ett strukturellt kassaflödesöverskott.”
Investors kassa passerade under det tredje kvartalet 25 miljarder kronor. Främst letar de investeringar i den befintliga portföljen, men Cederholm är också öppen för att köpa nya bolag.
“Först och främst ska vi stödja de befintliga bolagen. Det är alltid det viktigaste. Den dag vi börjar fokusera mer på något nytt är vi illa ute egentligen. Vi ska stödja bolagen vi har, både organiskt, men också med tilläggsförvärv.”
“Sen ska vi fortsätta betala en stadigt ökande utdelning från Investor förstås, men vi tittar också på plattformsförvärv, nya logos om man säger så.”
Surdegarna
Framtidssäkring handlar också om att hantera portföljens surdegar.
“I en portfölj med nästan 25 innehav, där varje bolag dessutom har ett antal affärer, kommer det alltid vara grejer som inte går som de borde”, säger han.
“Det viktiga är att man tar upp det på bordet och kallar en spade för en spade. Att man kommer överens med ägare, styrelse, VD och hans eller hennes team om vad som skaver. Och sen hittar en plan för att förbättra det.”
Två uppenbara sänken i portföljen är Husqvarna, som vinstvarnat två kvartal i rad, och Electrolux där börsvärdet mer än halverats på tre år. De för en alltmer tynande tillvaro i skuggan av draglok som industrijättarna ABB och Atlas Copco, och utgör nu någon ynka procent av portföljen.
Är det värt så mycket tid att få styr på?
“Även om det är en mindre peng så tycker jag svaret är ja. Och man ska inte glömma att en del av våra stora bolag har börjat som små också, ta Permobil, Piab eller Laborie som har börjat som rätt små bolag, men växt till sig.”
Vad lägger ni mest tid på, de största eller de minsta innehaven?
“Ibland kan det vara så att små bolag tar minst lika tid som de större.”
“Om vi har ett bolag där vi har bestämt att vi ska göra någonting bra av, då får vi lägga den tid som krävs. Ibland kan det bli strul i ett litet bolag, och då blir det oproportionerligt mycket tid under en period, men det viktiga är att då måste man ta sitt ansvar för det.”
Hur vänder man då ett bolag som går åt fel riktning?
“Om vi tar Elux, som du tog upp själv, så har du lite av varje. Vi rampar upp ny produktion i USA genom två anläggningar. Men det finns också ett antal marknadsfaktorer med supertuff konkurrens, bland annat från ett antal asiatiska spelare.”
“Det viktiga är, som jag sa, att man får upp problemen på bordet. Och sen komma överens om en plan. Men var också beredd att ompröva om vägen inte funkar. Sådana situationer har vi också haft.”
Tronskifte i portföljen
Under 2024 har ett tronskifte skett i Investors portfölj där ABB, efter en kursuppgång på över 40% i år, petat ned Atlas Copco som största innehav.
ABB har fått en ny VD i norrmannen Morten Wierød efter Björn Rosengrens hyllade ledarskap. Wierød har talat som tilläggsförvärv som ett sätt att fortsätta industrijättens framgångsresa.
Är det receptet för fortsatt tillväxt i ABB?
“Jag tror Björn har lagt en fantastisk grund med den här nya organisationen. Och jag tror Morten kan tala bäst för sig själv.”
“Men vi tror, precis som Morten också har sagt, att det finns massa saker kvar att göra, fortsätta med decentraliseringen och då kommer man närmare kund. Då hittar man ju möjligheterna både organiskt och med tilläggsförvärv.”
Tynande inflytande
2024 är det 100 år sedan Investor köpte in sig i dåvarande Astra, idag en del av den globala jätten AstraZeneca. Innehavet är Investors tredje största, men ägarandelen har successivt krympt till dagens 3,3%.
När blir inflytandet för litet för att platsa i Investors portfölj?
“Normalt sett vill vi vara en kontrollerande majoritetsägare och tydligt i förarsätet. I Astra är vi inte det baserat på vår ägarprocent, men vi har en lång och bra relation med bolaget och jag tror vår styrelserepresentant (Marcus Wallenberg, reds. anm.) upplevs ha bidragit bra och då får man vad man förtjänar.”
“Och det ska man säga också, att även med ett stort innehav är det ingen garanti för inflytande. Klart det garanterar en plats vid bordet, men bidrar du inte på ett bra sätt så lyssnar inte folk ändå.”
Styrelseproffsen
Under Cederholms första halvår har Investors jättekassa legat förhållandevis orörd och fortsatt växa. Mer uppmärksamhet har han väckt med det sista P:et, people.
När VD:n för Investor talar om folket är det inte massorna han främst ser framför sig, utan de få och väl utvalda som befolkar styrelserummen i några av Sveriges största bolag.
Totalt handlar det om omkring 200 personer i de styrelser som leder Investors portföljbolag.
“Vi får nej ibland, rakt av baserat på ersättning”, säger Christian Cederholm som vill se högre styrelsearvoden i svenska börsbolag.
“För specifikt listade svenska bolag kan man säga att två saker har hänt. Arbetsinsatsen har ökat ganska markant. Det ser man om man tittar på antal möten. Samtidigt har ersättningsnivåerna släpat efter, inte minst i förhållande till listade bolag i andra länder. Men vi konkurrerar också med private equity och andra ägarformer.”
Enligt uppgifter till Di vill Investor se generella ersättningsökningar med 15% över hela brädet. Något som pensionsbolagen Alecta och AMF motsätter sig.
Men Christian Cederholm avfärdar att det skulle vara Investors linje i valberedningarna.
“Nej, vi gör bedömningar bolag för bolag.”
“Det kan bero på var de ligger idag. Några ligger högre, andra lägre. Men man får också ha fingertoppkänsla kring hur bolaget går. Vilket utrymme finns det att göra det här nu, kontra någon annan gång.”
Hur ser du på signalvärdet att höja styrelsearvoden i ett annars svårt konjunkturläge?
“Det är en av parametrarna. Om ett bolag har det tufft får man hålla igen på kostnaderna.”
“Men sen är det så med signalvärdet att vi kan tycka vad vi vill om det. Ska vi konkurrera om personer, både svenskar, men inte minst utlänningar, som har andra alternativ, då behöver vi ligga åtminstone lite närmare paritet med andra.”
Styrelser viktigast
Som verktyg är styrelserna oumbärliga för Investor som ägare. Mycket möda läggs på att hitta rätt personer.
Wallenbergfamiljens breda nätverk är en nyckel, förklarar Cederholm.
“Vi jobbar med det bredare nätverket, inklusive stiftelserna och familjen”, säger han.
Familjen står inte bara för kontaktnäten. Marcus och Jacob Wallenbergs har också flera ordförande- respektive vice ordförande-poster i portföljbolagen.
Både SEB:s VD Johan Torgeby som Saab:s Micael Johansson har vittnat i Afv hur tät kontakten med Marcus Wallenberg är. De hörs flera gånger i veckan. Johan Torgeby lunchar med sin ordförande varje vecka.
Christian Cederholm talar om “trojkan” som särskilt viktig för Investor, som består av ordförande, VD och ägarrepresentant.
“För varje bolag har vi ett business team med en investeringsansvarig. Han eller hon sitter ofta, men inte alltid, i styrelsen i det bolag som man är ansvarig för. Sen får man helt enkelt jobba ihop”, säger Christian Cederholm.
Cederholm själv ingår i några av teamen. Han sitter också i flera styrelser, men än så länge står han utanför styrelserummen i de noterade portföljbolagen.
Företrädaren Johan Forssell var Investors ägarrepresentant i verkstadsbolagen Atlas Copco, Epiroc, Wärtsilä och riskkapitalbolaget EQT. Som rådgivare sitter han kvar i de tre första och numera även i ABB.
Blir det din tur att ta plats i verkstadsbolagen till våren?
“Det är above my paygrade som man säger, så vi får se”, säger Christian Cederholm och lägger till:
“Nu sitter jag i Mölnlycke och tre andra styrelser och har gjort det ett tag och tycker det är jättekul. Vad framtiden för med sig får vi se.”
Generationsskiftet
Successionsrisk tas upp som en av Investors väsentliga risker i årsredovisningen. Då åsyftas styrelser och ledningar i portföljbolagen. Men med generationsskiftet i Wallenbergsfären har successionsrisk också fått en annan innebörd.
Kusinerna Marcus och Jacob Wallenberg, som både är 68 fyllda, har börjat erbjuda observationsroller i stiftelserna till nästa generation som är mellan 12 och 45 år gamla. Peter Wallenberg, som är 65 år, är mindre involverad i Investor och har inga ordförandeuppdrag i portföljbolagen.
Hur märker ni av generationsskiftet på Investor?
“Först kan jag konstatera att alla tre kusinerna, som jag ser mycket av, har en enorm energi och driv och jag känner inga tecken på att någon drar ned på takten. Så det är ju bra”, säger Christian Cederholm.
“Sen pågår det ett strukturerat arbete med sjätte generationen, och det ser vi ganska handgripligen.”
Den sjätte generationen har tidigare erbjudits observatörsroller i Wallenbergstiftelserna, men under hösten blev det officiellt att de ges liknande roller i onoterade bolag.
“Om jag har en Investorhatt på mig så är det jätteviktigt. Det är hela tiden en USP när vi ska anställa folk, men också när vi tittar på att köpa bolag, att vi har den här långsiktigheten.”
“Det är stiftelserna som personifieras av familjen, så det har ett stort värde utöver det enorma arbete som de gör.”
Många berörs också av successionen. Ingen annan aktie berör people – för att använda Cederholms ord – mer än Investor. För de cirka 630 000 aktieägarna har Investor varit en riktigt bra investering de senaste åren.
Om framgångssagan fortsätter under Cederholm återstår att se. Men klart är att han har många ögon på sig.
Läs också: Investor: 600 000 ägare kan inte ha fel
Här hittar du fler intervjuer
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.