Investors VD närmar sig drömgränsen: ”Jinxa ingenting nu”

Investor är nu "bara" 14 miljarder från att spräcka drömgränsen: 1 000 miljarder kronor i substansvärde. "Vi knotar på så gott vi kan", säger VD:n Christian Cederholm i en intervju med Affärsvärlden. Han ger också sin syn på:
✓ Megakassan på 25 miljarder: "Känner ingen stress"
✓ Styrelsearvoden – som är för låga: "Behöver stänga gapet mot andra länder"
✓ Köpräden i telekomjätten: "Har ett antal spännande initiativ"
✓ Gröna industrisatsningar: "Omställningen måste ske"
Investors VD närmar sig drömgränsen: ”Jinxa ingenting nu” - Investor
Investor VD Christian Cederholm. Foto: Anna Tärnhuvud / SVD / TT

Investor närmar sig med raska steg den magiska gränsen på 1 000 miljarder kronor i substansvärde. I Q3-rapporten uppgår substansvärdet till 322 kronor per aktie. Det motsvarar 986 miljarder kronor.

Hur ska ni fira när gränsen passeras?

“Nej, men jinxa ingenting nu!” utbrister VD:n Christian Cederholm.

“Vi knotar på så gott vi kan och är förstås glada att se när värdet växer, men det kommer fortsätta gå upp och ner naturligtvis.”

“Hög frekvens”

Han säger sig också vara glad över förvärven som portföljbolagen gjort i närtid.

“Det är kul att se aktivitetsnivån i egentligen alla delar av portföljen. Vi hade över två miljarder i investeringar”, säger Christian Cederholm till Affärsvärlden.

Han lyfter fram två strategiska tilläggsförvärv som det onoterade innehavet Piab Group gjort för 1,9 mdr kr. Piab, som levererar grip- och transportlösningar, har förvärvat ett kinesiskt och ett amerikanskt bolag. Förvärven ska öka exponeringen mot “batteri, additiv tillverkning, halvledare och flyg”.

“På den listade sidan är det också hög frekvens. Mycket är förvärv, men så har vi också Ericssons joint venture med tolv av de ledande operatörerna. Det är en spännande grund för att låsa upp de fulla möjligheterna med 5G, och i förlängningen också 6G-nät”, säger Christian Cederholm.

Fullträff i Ericsson

Telekomjätten har rusat på börsen sedan Investor tryckte på köpknappen vid upprepade tillfällen i maj. Investor köpte aktier för 2,8 mdr kr och ökade sin ägarandel från 8,0 till 9,3% för omkring 64 kr/aktie. Nu står aktien i 87 kr.

Köpräden sammanföll med Cederholms första veckor på nya jobbet.

Vad såg ni som marknaden missade? 

“Först vill jag tona ner min egen betydelse där. Vi tittar ständigt på investeringsmöjligheter inom alla våra tre affärsområden”, säger Christian Cederholm och fortsätter:

“Ericsson är ett bolag med en ledande marknadsposition och en lönsam kärnaffär. Kärnaffären har förvisso inte växt särskilt mycket historiskt, men man har ett antal spännande initiativ för att hitta mer tillväxt. I våras såg vi en möjlighet att investera till en värdering vi tyckte var attraktiv.”

Utöver Ericsson-köpet händer dock inte mycket med Investors noterade portfölj. Kassan växer sig allt större och uppgår nu till 25,4 mdr kr. Nettoskuldsättningsgraden har nu sjunkit till 1,4% mot 1,7% i slutet av 2023. Det kan jämföras med målet på 1–10%.

När ska ni sätta sprätt på den egna kassan?

“Vi ligger i undre delen förvisso, men i vårt intervall, och vi känner ingen stress. Vi tycker att vi ser bra möjligheter utvecklas över tid i alla våra affärsområden.”

“Sen är det så här med investeringsverksamhet: att jobba med att hitta och så småningom få till förvärv är ständigt pågående. Däremot är graden avslut av naturen ganska volatil.”

Investors nya VD Christian Cederholm tog över i maj. Här på stämman tillsammans med ordförande Jacob Wallenberg och då avgående VD:n Johan Forssell. Foto: Anna Tärnhuvud/SvD/TT

Underbetalda styrelser

I sitt VD-ord sticker Christian Cederholm ut hakan och slår fast att styrelsearvodena är för låga i Sverige för att vara konkurrenskraftiga.

“Vi ser att vi har haft förmånen att ha fantastiskt duktiga styrelser. Men vad vi säger är för att attrahera de allra bästa över tid så behöver vi stänga gapet mot andra länder och internationellt listade bolag”, säger han.

Hur är det med VD-lönerna, står de sig i den internationella konkurrensen? 

“Det har jag ingen syn på.”

“Lovvärda initiativ”

Tidigare i veckan väckte finansmannen Harald Mix frågan om Sverige är stort nog för gröna industrisatsningar.

“Är Sverige för litet för satsningar som Northvolt och Stegra?” frågade han sig i en debattartikel i Di.

Vad är din bedömning? 

“Jag kan för lite om de specifika bolagen, men tycker de är lovvärda initiativ. Vi är starkt troende på att den gröna omställningen måste ske, och att den måste ske med entreprenörskap och näringslivsverksamhet”, säger Christian Cederholm.

Men kan stora gröna industrisatsningar bli av i Sverige? 

“Ja, det hoppas jag verkligen. Vi har ett antal bra förutsättningar i Sverige. Vi har viktiga kritiska råvaror, vi har god tillgång på fossilfri energi och hög kompetens. Så det ska finnas goda förutsättningar”, fortsätter han.

Cederholm lyfter även fram Mario Draghis rapport från i september. Italiens tidigare premiärminister och före detta ECB-toppen tecknar en dyster bild över en kontinent som hamnat på efterkälken ekonomiskt.

“Han lyfter fram ett antal områden. Några har vi talat om tidigare”, säger Christian Cederholm och fortsätter:

“Låt mig ta telekom som ett exempel. För att få så bra nät och infrastruktur som möjligt vore det hjälpsamt om vi kunde få en tydligare reglering kring hur man kan bygga nät tillsammans, så att vi slipper bygga två, tre eller till och med fyra parallella 5G-nät och så småningom 6G-nät.”

Hur bedömer du industrikonjunkturen här framöver? 

“Jag önskar att jag kunde ge något bra svar, men min kristallkula är tyvärr minst lika grumlig som någon annans”, säger Christian Cederholm.

Han lyfter ändå fram tre områden som han finner särskilt utmanande: Bygg, konsumentsektor och bilindustri.

“Med det sagt kan man hoppas på att räntesänkningarna så småningom hjälper till att stimulera ekonomin.”

Läs ocksåInvestor ökar substansvärdet och slår index

Läs ocksåAktieägare stämmer Ericsson på över 2 miljarder

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold