Investerar som en skåning: ”I Malmö samarbetar vi”
Det låter ganska mycket när tandborstar, tandtrådsbyglar och mellanrumsborstar tillverkas i TePes produktionslokaler i stadsdelen Fosie i Malmö. Trots att flera maskiner går samtidigt finns det en tydlig grundrytm som har följt Joel Eklund sedan barnsben.
”Ljudet från produktion är en puls som jag alltid har älskat. Det är en väldigt speciell ljudbild,” säger han.
Joel Eklunds kontor är ett hörnrum med panoramafönster som huserar i den tysta, administrativa delen av TePes huvudkontor. Utanför fönstret vilar industrilandskapet i Fosie, man anar Yttre Ringvägen och bortanför den breder det skånska odlingslandskapet ut sig. Fält efter fält formar Söderslätt. Han tycker om den regiontypiska naturen och familjebolaget Fosielund har relativt nyligen köpt 100 hektar mark i närliggande Lockarp.
”Det uppstod en möjlighet där vi kunde köpa mark i bolagsform från en stiftelse, men det är en sidoinvestering. Marken avkastar ju sitt arrende, det blir en låg men väldigt säker investering som tickar på årligen likt en obligationsliknande tillgång. Jag tycker det är roligare att se grödor växa, än se räntan trilla in på en skärm.”
Det har nu gått två år sedan Joel Eklund lämnade VD-uppdraget i TePe för att istället bli styrelseordförande. Ett skifte som innebar att han kunde ägna mer tid åt investeringar i familjens ägarbolag Fosielund – vilket han också har gjort. Den onoterade delen i Fosielund är ett par hundra miljoner kronor. Majoriteten handlar om noterade innehav och Fosielund är just nu börsaktuella efter att ha seglat upp som storägare i hjälmtillverkaren Hövding. Dessutom har familjens ägarbolag nyligen sålt hela sitt innehav i heminredningsbolaget Lexington – en post på 63 miljoner kronor.
I Fosielund har man gjort väldigt mycket på sistone. Du vill bland annat köpa cykelhjälmsbolaget Hövding och lagt ett bud på bolaget. Varför?
”Vi lade ett budpliktsbud efter att vi klev över 30% i ägande och jag ville öka mitt ägande. Jag tror väldigt mycket på Hövding och vill engagera mig ännu mer på resan till att det ska lyckas. Jag var väl egentligen bekväm med alla möjliga utfall av budpliktsbudet. Nu blev vårt ägande 65% ungefär, och vi får se vad som händer framåt.”
Joel Eklund
Född: 1980
Är: Ansvarig för investeringar i familjen Eklunds ägarbolag Fosielund där även fadern Bertil Eklund sitter i styrelsen. Styrelseordförande i munhygienbolaget TePe som hans farfar Henning Eklund grundade år 1965.
Övriga uppdrag: Är styrelseledamot i Magle, Uswe, Parkster. Är ordförande i Fosieby Företagsgrupp som verkar för bättre och modernt industriområde i Fosie. Engagerar sig i Malmös näringsliv som fullmäktigeledamot i Sydsvenska handelskammaren och som styrelseledamot i Malmö Börssällskap.
Bakgrund: VD för TePe i åtta år. Studerade nationalekonomi, politik och filosofi vid Oxford University.
Intresse: Schack. Har spelat i klubb sedan andra klass. Under gymnasietiden svensk mästare för skollag med Malmö Borgarskola. Deltog under universitetstiden vid tre tillfällen i Varsity Chess Match mellan Oxford och Cambridge, världens äldsta återkommande schacktävling och vann sitt parti alla tre gångerna. I vuxen ålder: regelbunden elitseriespelare och svensk lagmästare med Limhamns Schackklubb 2013. Ledamot i Schackakademien och sponsor av TePe Sigeman & Co Chess Tournament.
Familj: Hustrun Louise Eklund är politiker, regionråd för Liberalerna och riksdagskandidat i valet i höst.
Bor: I Malmö.
Hövding har brottats med för låga bruttomarginaler, varpå de höjde priserna och tappade lite i försäljning. Varför tycker du så mycket om Hövding?
”Det jag ser är en fantastisk innovation. Ett helt nytt koncept som saknar nära konkurrens och som väldigt många användare verkligen älskar.”
Som många andra av hans innehav handlar det om en lokal spelare. Hövding grundades i Malmö av Anna Haupt och Terese Alstin. Idén med en airbag-hjälm som i praktiken fungerar som en krockkudde var helt ny för cykelbranschen när bolaget grundades år 2005.
”Det är fortfarande en helt unik produkt som räddar liv, som faciliterar cyklism och som jackar in ett större perspektiv av mikromobiltet i större städer. Det är ett stort tema och kommer växa framöver när all världens storstäder försöker få rätsida på sina trafikflöden. Av det som jag har sprungit på i Malmö-regionen, så är Hövding något av det mest lovande. Jag tycker potentialen är stor men håller med om att det finns utmaningar. Bruttomarginalen behöver förbättras, den har tagit steg framåt och kommer förhoppningsvis ta ytterligare steg framöver men utrullningen kostar också pengar. Det är också ett helt nytt koncept där användarna behöver lita på att produkten fungerar och det tar tid att få ut produkten på marknaden.”
Familjen Eklunds största investeringar, värde Mkr
- Cellavision, värde 350 miljoner kronor via Grenlunden
- Hövding: 300
- Wihlborgs Fastigheter: 240
- Trianon: 180
- Inwido: 146
- Boozt: 116
- Kjell Group: 106
- Holmen: 70
- Swedencare: 70
- SCA: 64
Tänker du att en noterad miljö inte behöver vara den bästa för Hövding?
”Jag uttrycker ingen viljeinriktning vad gäller noterat eller onoterat. Om ägarbilden blir så koncentrerad, att det inte längre är meningsfullt att vara på börsen, så kommer bolaget att avnoteras. Det viktiga är att bolaget utvecklas på rätt sätt.”
Det har kommit en ny VD, Sofia Svensson. Hon var tidigare VD för Lammhults Design Group och kommer från Malmö. Har du varit med om att utse henne till VD?
”Jag sitter inte i styrelsen så jag har inte varit med att fatta beslutet om att utse henne. Men jag känner henne väl. Hon är väldigt duktig och jag ser fram emot hennes tid som VD för Hövding. Våra vägar har korsats i Midway bland annat, hon var vice VD och CFO på Midway när jag satt i styrelsen där. Vi känner också varandra från andra nätverkssammanhang, Skåne är inte särskilt stort.”
Har du någon övergripande strategi när du letar bolag att investera i?
”Jag söker ofta tillväxtbolag och bolag med en internationell försäljning eller som har potential att bli internationellt. Jag är ganska bransch-oberoende. Jag avstår från saker som jag inte förstår, och från saker som jag inte tycker gör världen bättre. Jag har en liten förkärlek för konsumentprodukter och har en liten slagsida mot det i portföljen. Sedan jobbar jag gärna med bolag som har en bra ägarbild, bra styrelse och ledning. Väldigt mycket kommer från ledningen. Men det är också viktigt att ha andra ägare som jag kan samarbeta med.”
Storägare i (röster och kapital) %
Hövding: 65%
Uswe: 23 %
Magle Chemoswed: 10,50%
Källa: Holdings
Man kan tillägga att bolagen du investerar i ofta är verksamma i Malmö-regionen.
”Absolut! Sedan Stockholmsbaserade Lexington försvann så är slagsidan ännu tydligare. Det är ingen slump att jag investerar i bolag här omkring. Jag finns och verkar i Malmö. Det är tidseffektivt att följa bolag som finns på nära håll.”
”Samarbetsorienterad Malmö-anda”
Att det finns ett nätverk av lokala aktörer i regionen blir tydligt när man ser till de största bolagen som familjen Eklund har investerat i. Det största innehavet är Lundabaserade Cellavision, som tillverkar blodanalysmaskiner vilka ersätter manuell mikroskopering med automatiserad bildanalys. För ägandet i Cellavision har man skapat en gemensam struktur med Axis-grundaren Martin Grens investeringsbolag, Grenspecialisten, som håller till i centrala Malmö.
Dessa två ägarbolag, Fosielund och Grenspecialisten, har slagit ihop sina efternamn i ett nytt gemensamt ägarbolag – Grenlunden – vars innehav i Cellavision är på cirka 700 miljoner kronor, motsvarande en ägarandel på drygt 10%. Familjen Eklunds andel är hälften, alltså runt 350 miljoner kronor.
”Cellavision är även ett typexempel på bolag som jag gillar. Ett bolag med lång historik av lönsam tillväxt, en marginal som har utvecklats väl med tiden och ett bolag där man kan se ganska långt in i framtiden. Det har alltid varit värderat med höga multiplar, men välförtjänt så. Och det är väl också lite min investerarstil: Jag är beredd att betala höga multiplar för bolag som jag tycker är riktigt fina, framför allt om de har en lång tillväxt framför sig, något som jag tycker är tydligt med Cellavision.”
Det andra största innehavet hos familjen Eklund är numera Hövding och på tredje plats kommer fastighetsbolagen Wihlborgs med stort bestånd i Malmö, även om fastigheter även finns i Helsingborg, Lund och Köpenhamn. På fjärde plats i Fosielunds portfölj återfinns fastighetsbolaget Trianon med mycket hyresrätter i Malmö, inte minst i miljonprogramsområden. Trianon är även delägare i Rosengård centrum, och heläger köpcentret Entré. Trianon köpte det Entré 2017 efter att ha status som sorgebarnet bland Malmös köpcentrum sedan invigningen 2009.
”Olof Andersson som är VD och storägare i Trianon är otroligt duktig. En fantastisk entreprenör som är grönsakshandlare från början,” säger Joel Eklund.
Detta – att investera och ta en stor position i bolag i närområdet – blir nästan komiskt övertydligt när det kommer till det First north-noterade ryggsäcksbolaget Uswe, där Fosielund är största ägare. Joel Eklund ställer sig upp inne på sitt kontor och pekar ut genom fönstret:
”Du ser den svarta byggnaden längst bort, det där huset med snedtak? Där är Uswes Kick-ass factory (som fabriken faktiskt heter på Google maps, reds anm.). Det är därifrån de skeppar ut sina ryggsäckar och sina cykelkläder som de numera har efter förvärvet av Void i somras.”
Men förutom att han har hittat många intressanta bolag nästgårds så kan Joel Eklund snabbt och enkelt dra nytta av de nätverk som skapas. Han har exempelvis investerat i klädhandelsbolaget Boozt, med kontor i Malmö-stadsdelen Hyllie – och Boozts finanschef Sandra Gadd sitter även i Hövdings styrelse. En ännu mer tydlig korsbefruktning är att TePes globala försäljningschef Helen Richenzhagen sitter i Hövdings styrelse.
Det finns förstås många andra lokala exempel på korsbefruktning – och påståendet att Skåne inte är särskilt stort – på ägarsidan. Vad vad gäller tidigare nämnda Martin Gren finns alltså ett formaliserat samarbete i Grenlunden. Därtill överlappar de varandra i en rad andra bolag, såsom Trianon och HMS Networks. Andra ägare som Eklund har överlappande investeringar med är exempelvis Anders Bergstrand i Tibia Konsult, huvudägare i skånska Midway där Joel Eklund tidigare satt i styrelsen. De möts numera även som ägare i Uswe – där Tibia är tredje största ägare. Och så fortsätter det!
Vi kan nämna några till som Eklund har överlappande investeringar med: Håkan Roos i Kjell & Company och Rugvista bland annat. Eller en annan Uswe ägare, Håkan Lagerberg, till vardag VD i husdjursbolaget Swedencare som Joel Eklund har i sin portfölj. De två har även Malmöbaserade Polygiene som gemensamt intresse.
”Jag gillar den kollaborativa stämningen här. Man är inte konkurrenter på samma sätt som i Stockholm där det kan finnas rivalitet mellan vissa sfärer. Det har kanske inte alltid varit så i Malmö men i min generation samarbetar vi, i de allra flesta fall, med varandra. Det är ganska öppen och vänskaplig stämning generellt i affärslivet. Malmö-andan är genuint kollaborativ och samarbetsorienterad.”
Men hur går det då för Fosielund sedan Joel Eklund bestämde sig för att ägna mer tid åt investeringar? Det finns ingen tydlig procentsats som han tittar på.
”Jag vet ju hur varje innehav har utvecklats, både operationellt och kursmässigt. Däremot tillämpar jag inte portföljavkastningstänk eftersom jag är en långsiktig ägare i enskilda bolag. Jag tittar enbart på bolagets utveckling och det enskilda bolaget kursutveckling men jag slår alltså inte ihop innehaven i ett portföljtänk. Jag ser det som bolag jag investerar i, snarare än aktiehandel.”
Om vi kommer tillbaka om fem år, vad har hänt då?
”Då omsätter TePe 1,5 miljarder, vi har utökat vår produktportfölj och vårt geografiska footprint. Fosielund har större innehav och en större andel onoterade innehav. Jag rör mig lite i den riktningen. Noterade innehav är visserligen lättillgängliga, både att komma in i och få hjälp med analys. Onoterade innehav är svårare på det sättet men jag har samtidigt lösgjort mer tid för mig själv. I onoterade innehav kan man påverka mer – och säkert också bidra med mer.”
Joel Eklund om att…
…. Fosielund säljer allt i Lexington
”Grundarparet Lindhe ville sälja. De har drivit Lexington i 30 år och är vid en punkt i livet då de vill hitta en ny ägarmässig hemvist för bolaget. Den intressent som har köpt våra aktier är en finländsk grupp, Manna Group, som består av ett handfull bolag inom heminredning och som adderar Lexington till den familjen. Manna ville köpa hela Lexington och då valde jag att sälja tillsammans med paret Lindhe, även om jag gärna hade fortsatt äga bolaget. Jag tycker bolaget går bra och de kom också med en fin rapport precis. Men i sådana här lägen får man vara konstruktiv som ägare och hjälpa till med den förändring som, i det här fallet, paret Lindhe önskade.”
… investera i Kjell & Company vid IPO:n
”Det är ett företag som jag kom i kontakt med första gången för mer än tio år sedan. Jag gick en utbildning som hade ett block förlagt till Kjell & Company. Och jag blev helt betagen av att deras företagskultur var så otrolig kundtillvänd. Alla som jobbade där var besjälade av att hjälpa sina kunder att hitta rätt med teknik. Det är många företag som säger sig ha en viss kultur som man inte känner när man kommer dit, men Kjell & Company var verkligen så. Det var alltså för mer än tio år sedan första gången. När det sedan blev aktuellt att gå till börsen fick jag kontakt med dem, och när jag klev in i lokalerna tio år senare så var det exakt samma kultur. Det är ett helt fantastiskt företag, jag tror jättemycket på det framöver. De är också duktiga med omnikanal, ligger ganska långt framme med e-handel och nyttjar sina små butiksenheter väl, inte minst med click & collect där man beställer på nätet och hämtar i butik. En hybridvariant av e-handel som jag tror är en bra positionering i nuvarande retail-landskap. Man får det också till en bra värdering.”
… det finns många som är verksamma inom ryggsäckar – varför Uswe?
”Det unika är vätskesystemet. Det är ryggsäckar för motionsidrottare, längdåkning, löpning, mountainbike etcetera. De har också ett patenterat spänne som gör att ryggsäckarna inte hoppar runt när man sportar. No dancing monkey är deras koncept för att ryggsäcken ska sitta som en smäck på ryggen. Båda grundarna finns kvar i bolagets ledning och man han också en VD som själv är extremsportare, så de sticker ut på lunchen ibland och springer. De verkligen lever och andas produkterna.”
… på TePe har man alltid haft produktionen i Sverige, istället för huvudkontor i city och produktion ett låglöneland.
”Vi har alltid tyckt att det är viktigt att ha produktion i Sverige. Som investerare uppskattar jag producerande företag även om långt ifrån alla mina investeringar har egen produktion. Men jag gillar bolag som äger en betydande del av sin värdekedja för det ger en bättre marknadsposition och en bättre bruttomarginal. Man är lite mer sin egen lyckas smed.”
… sin sämsta investering
”Jag har inte gjort någon katastrofal investering. Jag är ganska envis och snittar hellre ner mig och härdar ut än tar förluster. Ett exempel är ju Lexington som har haft det motigt på börsen. Där har jag hållit ut och tyckt att bolaget har varit bättre än hur börsen behandlade det, och det blev tillslut en ganska bra affär när vi sålde det. Mer konkret: Ett genomsnittligt anskaffningsvärde på cirka 18 kronor (aktier inköpta på vid olika tillfällen på olika nivåer genom åren, de sista på 23 kr för ungefär ett år sedan) och sålde på 36 kr. Alltså ungefär dubbla pengarna totalt sett. Men det är ett sådant exempel där andra hade valt att lämna skutan.”
… plugga filosofi, statsvetenskap och nationalekonomi vid Oxford University
”Oxford var en fantastisk miljö. Det är ju en enastående arkitektur, och ett koncentrat av talang och ambition som är väldigt speciellt. Dessutom en kontext där lärare och studenter blandas med varandra utanför lektionstid. Det har varit en fantastisk erfarenhet att bära med sig.”
… vara en inbiten schackspelare
”Att verkligen fördjupa sig i ett schackparti är en verklig lustfyllt upplevelse. Rofylld på samma gång som det är utmanande. Jag älskar att spela och gör det så ofta som kalendern tillåter. Jag har spelat sedan andra klass och TePe anordnar årligen TePe Sigeman & Co Chess Tournament i Malmö, en tävling för den yttersta världseliten.”
… det går att dra paralleller mellan investeringar och schack
”Jag är lagd åt det strategiska hållet som person. I vilken riktning kausaliteten går låter jag vara osagt men det hjälper till att hålla hjärnan i trim, det märker man ju.”
… när folk i Stockholms finansbransch säger att de är skraja för att besöka Malmö
”Jag har hört det, men jag har lite svårt att förstå det. Jag tror att den bilden är på väg att jämnas ut. Om det är våldsbrottsligheten man tänker på så är det ett stort problem för Malmö men även för andra storstäder. Det har blivit uppenbart, makabert nog, på senare tid att det även är ett problem i Stockholm. Att undvika att besöka Malmö på grund av den bilden är en absurd brist på proportioner. Malmö har dessutom blivit en bättre och mer attraktiv stad de senaste 20 åren. Problemet med Malmö är att vi behöver fler industrietableringar, just nu går all mark till bostäder. Men vi behöver industriarbetsgivare som kan förse Malmöborna med jobb.”
Här hittar du fler intervjuer
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.