”Investerar bara i lönsamma bolag”

När Linn Hansson ska välja amerikanska småbolag att investera i tittar hon bara på lönsamma bolag. Men det är inte alltid lönsamma bolag som går bäst på börsen.
Linn Hansson och Jessica Eskilsson Frank.
Linn Hansson och Jessica Eskilsson Frank.

Du och Jessica Eskilsson Frank investerar i mindre bolag i USA. Hur gör ni för att avgränsa och välja ut bolag?

”Vi har i grunden en väldigt enkel investeringsfilosofi. Vi investerar i välskötta, lönsamma bolag med bra historik. De ska helst vara marknadsledande och gärna grundarledda som styr bolaget med långsiktiga intressen”.

Linn Hansson

Linn Hansson förvaltar US Small and Microcap på Didner & Gerge tillsammans med Jessica Eskilsson Frank

Förvaltat kapital: 673 miljoner kronor

Avkastning i år: 11,8%

Avkastning 3 år: 36,4%

Du började förvalta den här fonden 2019. Vad hade du gjort tidigare?

”Jag började som verkstadsanalytiker på säljsidan, på Handelsbanken, och var sedan några år på köpsidan, bland annat på Investor. Senast kommer jag från Handelsbanken Fonder där jag bland annat förvaltade en globalfond. Jessica och jag har jobbat ihop tidigare, och känner varandra väl och trivs väldigt bra att jobba tillsammans”.

Vad gäller amerikanska småbolag, spelar presidentskiftet någon roll?

”Vi fokuserar mest på att hitta intressanta bolag, inte så mycket makro. Men vi har exempelvis ett infrastrukturbolag i fonden, Construction partners. Det växer ypperligt på egen hand eftersom vägarna är så eftersatta i USA men gynnas såklart även av ett infrastrukturprogram”.

Finns det någon sektor som ser extra intressant ut i USA just nu vad gäller småbolag?

”Ja, vi ser en rad hälsovårdsbolag som långsiktigt gynnas av demografiförändringar. Det kommer att behövas mer hälsovård eftersom den amerikanska befolkningen åldras, samtidigt som man måste hålla nere stigande hälsovårdskostnader. Den sektorn är intressant nu men även på längre sikt”.

Vad har ni för innehav mot hälsosektorn i fonden?

”Vi har LHC Group som är verksamma inom hemsjukvård. Det gick förstås väldigt bra i fjol. Men även utan corona ser vi en trend att människor hellre vill behandlas i hemmet, vilket också är ett billigare alternativ. Därför tror vi att det kommer att vara intressant även framöver. Vid sidan av det har bolaget varit väldigt duktigt på att skydda både sina anställda och patienter från corona”.

LHC Group gick upp ordentligt i fjol men har backat med cirka tio procent i år?

”Det var ett av fondens bästa innehav i fjol och är också ett lite dyrare bolag, med ett P/E-tal runt 30. Generellt har det varit ett värderally i år, då har man kanske inte köpt bolag som LHC Group. Men de växer, de tjänar pengar och med tiden tror jag bolaget växer in i sin värdering”.

Colliers är nu fondens största innehav. De sysslar med förmedling, rådgivning och investeringar i kommersiella fastigheter över hela världen, även i Sverige. Hur har de stått sig under pandemin med tanke på hemarbete och fysisk handel?

“Bolaget har klarat pandemiåret relativt bra, de områden som du nämner har påverkats negativt men vägts upp av andra delar i bolaget. Tack vare en stark balansräkning har de kunnat vara opportunistiska på förvärvssidan, samtidigt som man har varit duktiga på kostnadsbesparingssidan. Bolaget är mycket välskött med grundaren Jay Hennick som VD. De har en stark bolagskultur, något som faktiskt VD:n säger han har att tacka för en sådan bra utveckling förra året. De är globala och diversifierade. Att hela fastighetsmarknaden går mot att bli mer outsourcad är en global underliggande stark trend då marknaden blir alltmer komplex. Den största risken för bolaget skulle vara en långdragen recession”.

Fondens största innehav är UFP Technologies. De är verksamma på två fronter, vad gör de egentligen?

“Bolaget har delvis ändrat inriktning. Idag är över 2/3 av försäljningen mot hälsovårdssektorn. De tillverkar exempelvis skydd till komponenter i robotkirurgi, som dels skyddar själva roboten men också skydd för att för att förhindra att infektioner sprids. Deras kunder är stora medicinteknikbolag som de sluter långa kontrakt med. Det är en hög inträdesbarriär för konkurrenter eftersom tillverkningen kräver FDA-godkännande. De har även patent som innebär att de har ensamrätt på vissa produkter och material. Lite mindre än en tredjedel av försäljningen avser skydd och förvaringslösningar till industri och konsumentprodukter”.

De hade en ganska svag utveckling på börsen i fjol?

“Ja, både på börsen och resultatmässigt. Det berodde på att många icke-akuta operationer ställdes in på grund av pandemin. Men långsiktigt tror vi på en bra tillväxt, i slutet av det här året kan det se ljusare u”t.

Vilket är fondens nyaste innehav och varför?

“Ett av de nyaste är Installed Building Products. Det är en installatör av isoleringsmaterial i hus. De gynnas dels av en stark husmarknad, dels av nya krav på isolering. Undermålig isolering är den största energiförlusten i hus och står också för en stor del av USA:s koldioxidutsläpp. Som privatperson kan man spara mycket pengar med bättre isolering, samtidigt som det är bra för miljön. Bolaget är en av USA:s största installatörer och aktien har gått upp med 230% på ett år. När de hade en dipp förra året tyckte vi att det var värt att köpa in. I år har de utvecklats ungefär som index”.

Vilka bolag har nyligen lämnat fonden och varför?

“Det är dels förskolebolaget Bright horizon. Det är företagssponsrade förskolor och vi gillar verkligen verksamheten. Det har varit en bra investering under många år och faktiskt även i fjol under nedstängning men när marknadsvärdet blev för stort för oss som småbolagsfond, i kombination med hög värdering valde vi att sälja. Samma sak gällde Paylocity, ett mjukvarubolag verksamt inom löner och personal. Vi köpte det i mars förra året, då aktien gick ner mycket under pandemins inledningsfas. När man insåg att världen inte går under utan folk kommer att fortsätta jobba följde stark kursutveckling, större marknadsvärde och hög värdering”.

Om man jämför med det amerikanska småbolagsindexet (MSCI USA Small Cap NR USD) så ligger fonden under det, både på kort och lite längre sikt, varför?

“Det är främst det senaste halvåret. Index rymmer bolag och sektorer som vi inte investerar i. De kanske inte klarar våra kriterier inom hållbarhet, men framförallt inte lönsamhet. Bolag som inte tjänar pengar tittar vi inte på. Vi tittar på uthållig tillväxt, inte på bolag som har en fantastisk tillväxt just nu. Det finns många populära aktier i bolag som inte tjänar några pengar. Fonden är ju upp och våra bolag knaprar på. Vi har bara 30 innehav och då svänger det mycket. Det är inte konstigt att man ibland kommer från index. Men vi tror att vår investeringsfilosofi vinner på sikt”.

Vilka har varit de främsta coronavinnarna och förlorarna i fonden?

“Det som har klarat sig sämst på grund av corona är parfymtillverkaren Inter Parfums vilket beror på nedstängt samhälle och det mesta av försäljningen sker i samband med resor eller i butik. Aktien gick ner kraftigt i fjol men har återhämtat sig. LHCG har annars varit coronavinnare eftersom patienter hölls hemma”.

Johnson Outdoors ser ut att vara en av vinnarna. De säljer utomhusprodukter för camping, fiske och dykning. Det finns ju ganska många aktörer inom den nischen, också i Sverige. Vad är unikt med dem?

“Det är mest fiskedelen de fokuserar på. De tillverkar bland annat elmotorer och ekolod och har kända märken som MinnKota och Humminbird. Sportfiske är, efter jogging, den största utomhussporten i USA och de är klar marknadsledare. Även om det gick starkt förra året så har de haft en stark utveckling under många år med dedikerad grundare där en familj är huvudägare och dottern Helen Johnson-Leopold är VD”.

Vilken har varit er bästa investering i fonden?

“Vi har ett försäkringsbolag som heter Kinsale. Ett grundarlettbolag specialförsäkringsbolag. De har en egenutvecklad teknik i centrum som gör att de kan förbättra många delar i försäkringskedjan och på så sätt prissätta mer specifikt till respektive kund och samtidigt hålla nere riskerna. Aktien är en av de bästa bidragsgivarna sedan fonden startade, upp över 430% sedan vi köpte in den”.

Och den sämsta investeringen och vad har du lärt dig av den?

“Det har varit fel att minska Kinsale under årens lopp. En annan lärdom är att om en aktie går ner för att något fundamentalt ändras i bolaget och man har bestämt sig för att sälja, då är det bättre att göra det än att vänta på den där studsen i aktien som man kanske oftast gärna vill se innan man säljer. Den lärdomen måste man hela tiden påminnas om”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från AMF