Intervju Investeraren
”Husdjur är helt ocykliskt”

Embracer är ett stort innehav i fonden. Hur ska Lars Wingefors på sikt hålla ihop hela Embracer?
”Jag tror inte det är ett problem. Jag tror på modellen där bolagen man köper har ett stort oberoende. Jag ser det som en styrka. Det finns andra bolag inom andra branscher där man lyckats bra med detta, Lifco exempelvis. En modell där man låter entreprenörerna vara kvar och sköta verksamheten. Jag tror det är bättre att inte försöka göra olika synergistiska åtgärder”.
Embracer har gett sig in på mobilmarknaden. Tror du att det är ett segment som kommer växa framöver?
”Vi får se. Mobilspelsegmentet i sig växer kraftigt men har lite annan dynamik än premiumsegmentet som Embracer i övrigt fokuserar på. Får de bra erfarenheter inom mobilspel är det inte omöjligt att de satsar mer på det framöver”.
Jon Hyltner
Förvaltar: Enter Småbolagsfond
Förvaltat kapital: 1,5 mdr sek
Utveckling i år: 73%
Utveckling de senaste tre åren: 110%
De ska också komma med ett storslaget spel nästa räkenskapsår som börjar i april, vad tror du om det?
”De har ju många studios som utvecklar spel och har signalerat att det kommer gå för större utvecklingsbudgetar på vissa spel framöver jämfört med vad de gjort historiskt. Det är väldigt svårt att sia om hur framgångsrika kommande spel blir. Det viktiga ur mitt perspektiv är att Embracer nu har en bred portfölj av spel som genererar kassaflöde och som täcker utvecklingskostnaderna för nya spel. Det visar att modellen fungerar och fortsätter den fungera finns tillväxtpotential i många år till. Det kunde jag inte riktigt se tidigare och är en anledning till att jag var sen att investera i aktien”.
Man kan ju säga Stillfront är kusin till Embracer, även om de är stora inom mobilsidan, vad skiljer bolagen åt annars?
“Stillfront är ju på free-to-play-marknaden. I grunden är det en helt annan affärsmodell än premium som Embracer fokuserar på. Inom free-to-play handlar det om att få in många spelare i spelen så kostnadseffektivt som möjligt, och få tillräckligt många att betala för att till exempel snabbare komma vidare i spelet. Inom premium så betalar alla som spelar vilket ger en helt annan dynamik i affärsmodellen. Men båda måste ha bra spel för att attrahera spelare och båda bolagen driver tillväxt genom förvärv där de köper bolag till betydligt lägre värdering än deras egna. Ur det perspektivet är de väldigt lika”.
Stillfront har gått otroligt bra på börsen och vi såg exempelvis att Creades sålde för nästa 360 miljoner kronor nyligen, vad säger du om det? Börjar det komma upp till lite för höga nivåer?
”Jag kan inte tolka Creades men nej, jag tycker vare sig Embracer eller Stillfront är dyra, sett till multiplar. Det skulle vara om man tvivlar på modellen, att de får svårt att hitta nya förvärv. Både Stillfront och Embracer handlar på p/e strax under 30, det är inte särskilt högt om man tänker på tillväxten de har framför sig”.
Vi tar en kusinfråga till. Ert innehav Sdiptec är kusin till Lagercrantz och Lifco. Vad säger du om Sdiptec framöver?
”Likt Lagercrantz och Lifco så driver de tillväxt genom förvärv och jag tror den affärsmodellen kommer funka många år till. Sdiptech skiljer sig lite genom att vara helt fokuserade på infrastruktur som är lite mindre cyklist. Sedan köper de bolag med 15 % rörelsemarginal eller högre. Jag gillar kombinationen med låg risk och lönsamma bolag. I dåliga tider är det inom infrastruktur som länder satsar, dessutom finns ett stort behov av infrastrukturinvesteringar i hela Europa”.
Vi byter sektor helt och hållet: du är ganska tung inom husdjursektorn. Djurhälsovårdföretaget Swedencare har gått bra på börsen i år, är det coronarelaterat?
”Swedencare gick bra även före corona men har klarat sig bra under krisen också, delvis på grund av att segmentet är helt ocykliskt. Deras organiska tillväxt är hög eftersom husdjurssegmentet i sig växer strukturellt. Det är en global trend att husdjur blir mer av en familjemedlem och man lägger mer pengar på dem. Sedan har Swedencare lyckats bra med att komma ut på nya marknader, till exempel Kina”
Huvudprodukten heter Proden Plaqueoff men de har också gjort tre förvärv nyligen, vad innebär dessa förvärv?
”De har ändrat om hela affären. Tidigare var Swedencare väldigt beroende av försäljningen av Proden Plaqueoff. men nu har man breddat sortimentet till andra kosttillskott som går till veterinärer. Det gör dels att affären blir bredare vilket minskar risken, dels får de också tillgång till 20 000 veterinärkliniker i USA där man borde lättare kunna sälja Proden Plaqueoff. Man har tidigare kämpat med att få en position i USA men det har gått lite trögt. I och med de nya förvärven har man kommit åt distributionskanaler som jag tror kommer leda till ett par år med stora försäljningssynergieffekter”.
Vilka är deras huvudkonkurrent?
”Mars Petcare en bjässe på marknaden. Men Swedencare befinner sig inom en liten nisch. Det kommer konkurrenter där också men de har fått en bra position inom sin nisch”.
Det har hänt lite på VD-stolen.
”Ja. Håkan Lagerberg klev av och blev styrelseordföranden, men i och med förvärvet i vintras klev han tillbaka till VD-positionen. Och Jenny Graflind som hade tillträtt VD-posten klev tillbaka till sin roll som CFO för bolaget”.
Ni äger även Musti Group som äger Arken zoo, varför?
”Jag tycker att husdjur är ett fantastiskt segment. Du kommer ha dem oavsett vad som händer och även om lönsamheten är bra för exempelvis foder och tillbehör så är det inte mycket pengar för konsumenten i sammanhanget. Det är okänsligt för konjunkturen. I och med att fler jobbar hemma så har folk också mer tid vilket resulterat i en kraftig ökning av valpregistreringar. Och en hund har man ju i 15 år så efterfrågan på produkter och vård finns ju också kvar en lång tid framöver”.
Är Arken Zoo bra på e-handel?
”De satsar verkligen på e-handel och den står för 25 %. Kombinationen djuraffär och e-handel är bra att ha. För butikerna behövs för de som behöver tips och råd. Men ska du bara fylla på ditt foder är det bra att beställa hem säckar. Det finns också bra potential till att höja lönsamheten. I Finland har de ca 20 % rörelsemarginal, i Sverige bara hälften av det. Det beror bland annat på att i Finland har man en större andel egna varumärken och bättre dimensionerade butiksytor. Genom att anpassa svenska verksamheten så att den ser mer ut som den finska borde lönsamheten kunna gradvis förbättras under flera år framöver”.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer