Intervju Investeraren
”Hoppet om en lugn sommar på börsen har raderats”
Vi har haft ännu en vecka med breda fall på världens börser. Vad är det som händer?
”Det har varit en enorm omprisning av marknaden sedan förra fredagen då vi fick färsk inflationsstatistik från USA. Maj-siffran kom in på 8,6% och raderade därmed hoppet om en lugn sommar på börsen. Detta följdes upp av FED:s räntehöjning på 75 punkter, vilket såklart är mycket men nödvändigt.”
Varför då?
“För det första var det vad marknaden hade prognostiserat. Alternativet hade varit en höjning på 50 punkter, men då är jag rädd att marknaden tyckt att FED inte tar den oväntat höga inflationen på allvar. Det var ett duvaktigt besked i det avseende att FED-chefen Jerome Powell flaggade för en höjning i juli på mellan 50 och 75 punkter, vilket är lägre än vad marknaden prisat in. Marknaden hade prisat in med nästan 100% sannolikhet att FED skulle höja med 75 punkter även i juli. Samtidigt säger Powell att förutsättningarna för en mjuklandning i ekonomin har försämrats. Det han syftar till är att externa faktorer, som exempelvis kriget i Ukraina, för med sig högre priser på mat och energi. FED sänkte också tillväxtprognoserna och tror nu att amerikansk ekonomi kommer växa under trend fram till 2024. Dessutom skissar FED i sin räntebana för att sänka räntan 2024, vilket man ju inte gör helt utan skäl.”
Hur menar du då?
“I och med dessa räntehöjningar vi ser nu i år, samtidigt som inflationen skenar, så ökar risken för lågkonjunktur. Men det är en lång process. Marknaden har prisat in räntehöjningarna, men inte en lågkonjunktur. Tittar du på de amerikanska bolagens förväntade vinsttillväxt så ligger den på 14% i år och 9% nästa år. Men jag tror att oron på börsen kommer finnas kvar i år och en god bit in i nästa år. Men det innebär inte en helt flat börs, utan det kommer nog finnas utrymme för både stora och små bear market rallies.
Ser du några tecken på lågkonjunktur i närtid?
”Det finns flera olika konjunkturindikatorer som har försvagats, men som inte lyser rött ännu. Ett exempel är räntekurvan, skillnaden mellan långa och korta räntor. Den har sjunkit kraftigt sedan inflationsbeskedet i förra veckan. Skulle den bli negativ, alltså att tvååringen är meningsfullt högre än tioåringen, är det en av de säkraste indikatorerna för lågkonjunktur. Men historiskt har det dröjt ungefär ett år innan den faktiska lågkonjunkturen kommer. De finansiella marknaderna ligger ju långt före den reella ekonomin. Den amerikanska ekonomin surfar ju fortfarande på de enormt kraftiga stimulanserna från pandemin. Det är fortfarande överhettning i USA. Arbetslösheten är historiskt låg och löneökningarna är historiskt höga. Risken för lågkonjunktur är ganska stor, men om den kommer gör den det först under nästa år .”
Vad ska man göra med sina pengar?
”Om man inte behöver använda pengarna på kort sikt tycker jag man ska ha kvar kapitalet på börsen. Nu har världens börser gått ned 15-30%, ingen vet hur det går de närmsta månaderna. En sliten klyscha som faktiskt är sann, är ju att förlusten inte är permanent förrän man har sålt investeringen.”
Har du några bra exempel på bolag att investera i dessa tider?
”Jag tycker att den finska finanskoncernen Sampo ser intressant ut. Den europeiska sakförsäkringsmarknaden är oligopolistisk och består av ett fåtal stora aktörer, vilket gör att lönsamheten är god. Det är svårt att se att If, Sampos mest kända bolag i Sverige, ska förlora pengar. Sedan Sampos försäljning av Nordea är man så välkapitaliserad att man nyligen aviserade ett återköpsprogram upp till 1 miljard euro, motsvarande 5,6% av aktiekapitalet. Lägg därtill en direktavkastning på närmare 5% så finns det en kudde på cirka 10 procent. Det är attraktivt i denna typ av marknad.”
Har du något svenskt case som du kan tipsa om?
“Astra Zeneca tycker jag ser intressant ut. Aktien gick svagt på grund av problemen med deras covid-vaccin, men har fått revansch sedan dess. Stark försäljningstillväxt och vinsttillväxt, speciellt tack vare deras nya läkemedel, ger bra stöd i dessa tider med osäker konjunkturbild. Även om värderingen har stigit något handlas den nu på 17 gånger årets förväntade vinst och 15 gånger för 2023, vilket jag tycker är attraktivt.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer