”Höga inflationen är här för att stanna – blir ett wake up-call för marknaden”

Inflationen kommer långsiktigt att ligga kvar på nivåer klart över 2%-målet, enligt fondförvaltaren Frédéric Leroux. Nu gäller det att lägga upp en investeringsstrategi därefter, säger han till Affärsvärlden. 
”Höga inflationen är här för att stanna – blir ett wake up-call för marknaden” - LEROUX FREDERIC
Frédéric Leroux, fondförvaltare på Carmignac.

Sedan början av förra året har inflationen rusat. Nu har den kommit ned både i USA och i Eurozonen, och centralbankschefer världen över väntar sig en tillbakagång till 2% i början av nästa år. Samma förväntningar har marknaden. 

Men tänk om nedgången bara är tillfällig?  

Frédéric Leroux, förvaltningschef på franska jätten Carmignac som förvaltar omkring 32 miljarder euro, tror att inflationen är här för att stanna. 

“Framöver kommer vi ha färre investeringar, lägre produktivitet och därmed mer inflation. Och den kommer att vara mer cyklisk”, säger han till Affärsvärlden när vi möts under hans korta visit i Sverige.

Han tror att inflationen kommer att komma ned nu, men bara tillfälligt. 

“Vi har nog några kvartal av desinflation. Men vid någon punkt, inte alls för långt borta, kommer nedgången i inflationen att stanna. Och vi kommer att se fler anledningar till att den ska upp igen. Och det kommer att vara ett wake up call för marknaden.”

Ser en ny trend

Det här är något Frédéric Leroux har förutsett under de senaste två åren, efter ett decennium av stimulanser från centralbankerna, inte minst under pandemin. Rysslands invasion av Ukraina accelererade processen. Men han vill blicka längre tillbaka i tiden för att underbygga argumentet att inflationen är här för att stanna. 

“Under de senaste 40 åren har vi haft enorm produktivitet. Fler som sparar, fler investeringar och därmed låg inflation. Men under de senaste åren kan vi se att det här mönstret har återgått till det motsatta.”

Det här är delvis relaterat till Kina, menar han. Att landet under 90-talet hade en stor grupp unga utan jobb och att regeringen då bestämde sig för att bli ett lågkostandsexportland. 

“Det här gjorde att lönerna i väst inte steg. Konkurrensen med Kina var enorm. Och episoderna av inflation var väldigt korta.”

Högre etikkrav från konsumenter

Nu ser vi ett skifte där kraven från konsumenter är högre, från en etisk ståndpunkt. Och produktionen börjar mer och mer återgå till länderna själva.

“Världen kommer att bli mindre effektiv och mer inflationsdriven.”

Men betyder det inte att länder hittar nya handelspartners, kanske geografiskt närmare?

“Absolut, men det kommer att ta tid. Nya balanser kommer att byggas upp. Vi kommer behöva leta efter nya sätt att effektivisera”, säger han.

Men AI:s framfart då? Kommer inte den kunna effektivisera mycket? Och på så vis trycka ned inflationen?

“Det kommer inte vara nog, i alla fall inte så här tidigt in i AI:ns utveckling. Man trodde ju samma sak när datorerna kom, att det skulle minska inflationen. Men det gjorde den inte.”

Den gröna omställningen

En annan faktor som han menar är starkt inflationsdrivande är den gröna omställningen.

“Vi vill ha grön energi, till vilket pris som helst. Men en sådan omställning tar tid. Och när vi nu har minskat investeringarna i fossila bränslen kommer det inte att finnas nog med energi under tider av tillväxt. Då kommer vi att se uppgång i oljepriserna.”

Det låter på dig som att den här typen av inflation är utom centralbankernas kontroll? Borde man då justera 2%-målet? 

“Ja absolut, vi borde skrota det här målet. Men det är väldigt svårt att förändra”, säger han och fortsätter: 

“Men centralbankerna är inte här för att ta kål på oss. De kommer inte att ha 2% inflation med 20% arbetslöshet. Så med det sagt tror jag att räntorna alltid kommer ligga lite lägre än vad de borde. Men det betyder att inflationen kommer att finnas med oss.”

Nya investeringsstrategier

I det här nya klimatet med, enligt Leroux, cyklisk inflation kommer fondförvaltare behöva hantera portföljerna på samma vis – cykliskt.

Portföljer kommer också att behöva skötas mer aktivt. Leroux tror på en mix av energi, om förnybara investeringar görs på ett smart sätt, tillsammans med industri, råvaror och metaller och så undervärderade europeiska- och japanska banker. 

“OMXS30 har ju faktiskt en bra mix för den långsiktiga miljön med 30% industribolag och 20–25% finansiell sektor.”

Kraftigt undervärderad krona

Han tillägger även att den svenska kronan tillsammans med den japanska yenen är de mest undervärderade valutorna i den utvecklade världen. 

“Kronan är 10% undervärderad. Jag tror att det beror på rädslan för bostadsbubblan.”

Vad anser du om den här bubblan?

“Jag är ingen specialist i fallet. Så jag frågade ChatGPT innan vi möttes upp. Den sa att specialisterna inte är eniga.”

Var inflationen kommer att landa är svårt att förutse, medger Frédéric Leroux. 

“När vi möts igen nästa år kommer vi kanske ha facit.”

Frédéric Leroux

Gör: Fondförvaltare på Carmignac. Har tidigare bland annat arbetat på BNP Paribas Equeties och HSBC.

Carmignac 

Carmignac är ett franskt kapitalförvaltningsbolag, som grundades 1989 av Edouard Carmignac och idag hör till en av Europas största.

Förvaltar: Omkring 32 miljarder euro.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer