Intervju Investeraren
Hedgefondförvaltaren: ”Hoppas inte på bud”
Du förvaltar den småbolagsfokuserade hedgefonden Origo Quest. Hur har ni positionerat er inför hösten 2022?
”Vi har en nettolång position på 46%, vilket är i linje med vårt historiska snitt. Vi har dragit upp den något från i våras då vi hade en nettoposition runt 30%. Vi tycker oss se fler och fler aktier som ser intressanta ut. Under sommaren har vi börjat bygga upp nya positioner, även om vi vet att det kanske är lite tidigt.”
Vad är det som avgör börsens utveckling i höst?
”Det är ett trist svar, men troligen är det signalerna från USA och Fed. Det har varit ett otroligt centralbanksfokus de senaste åren och lär fortsätta vara det. Kommer det lite mjukare inflationssignaler framåt årsskiftet så kan det vara jätteviktigt för en vändning.”
Ser vi redan nu några positiva signaler?
”Vi ser redan att många råvaror har fallit rätt mycket den senaste månaden, för att man förväntar sig att vi är på väg in i en lågkonjunktur. Men det har inte börjat märkas i handeln, där är ju inflationen snarast på väg upp. Så jag tror det är lite för tidigt att ta rygg på råvarupriserna, men det är en jätteviktig indikator som bör få impact på inflationen inom 3-6 månader.”
STEFAN ROOS
Förvaltar: Origo Quest
Förvaltat kapital: 400 Mkr
Avkastning i år: -7,3% (2022-08-31)
Avkastning 3 år: +19,2%
Avgift: 1,25% fast arvode + möjlig resultatbaserad del över avkastningströskeln SSVX+5%
Din fond är inriktad på nordiska småbolag. Hur ser framtiden ut för denna typ av bolag i en miljö med högre räntor?
”Med högre räntor blir det, relativt sett, mindre intressant med högt skuldsatta bolag. Högt värderade bolag ligger också sämre till, då högre räntor pressar upp avkastningskravet och sänker värderingen. Det är dock svårt att peka på detta som ett småbolagsproblem. Finns oerhört många bolag med starka balansräkningar och rimliga värderingar. Man får titta case by case och göra hemläxan ordentligt. Nu har värderingen generellt kommit ned ordentligt och i en del fall under historiska nivåer. Denna kris, precis som alla tidigare kriser, skapar också enorma möjligheter. Ett investeringstema vi har fokuserat särskilt på är energieffektivitet. Det finns ett kluster av intressanta nordiska småbolag inom detta område.”
Vad kan det vara för typ av bolag?
”Ett exempel är danska Brødrene A&O Johansen. Det är en grossist som delvis säljer skruvar och muttrar, men har också ett stort sortiment som går till tillverkningen av paneler och värmepumpar och annat. De har haft en fantastisk försäljningsutveckling. De påverkas positivt av strukturella investeringar i klimatrelaterade projekt inom exempelvis vatten- respektive luftrening.”
På temat har ni också Munters i fonden. Det händer grejer i det bolaget, eller hur?
”De är verksamma inom avfuktning och luftrening. Häromveckan fick de två rekordstora orders. Sammanlagt är det nu fyra väldigt stora orders inom området datacenter, där det är väldigt viktigt med luftkvaliteten. Där verkar Munters ha en väldigt stark position, särskilt i USA där dessa ordrar kommer ifrån.”
Näst största innehavet är Sobi, som ju var föremål för bud i fjol. Vad ser ni i det bolaget?
”Sobi är en ganska speciell historia. Olika källor menar att det var Astra som motsatte sig budet för att säkra upp några av de forskningsprojekt man har tillsammans med bolaget, just för att man ser en sådan stor potential i dem. Men ledningen hade ju ställt sig bakom uppköpet och när budet inte gick igenom kändes det som att luften gick ur dem lite. Nu verkar det dock som att ordningen är återställd, samtidigt som forskningsapparaten röner stora framgångar. Nu har Sobi ett tiotal produkter som ligger i sen forskningsfas. Sobi är ett unikt bioteknikbolag med den ovanliga kombinationen av ett starkt kassaflöde från redan befintliga produkter samtidigt som man har en stark forskningsportfölj.”
Det låter inte som att du hoppas på ett bud i närtid då?
”Nej, jag hoppas inte på ett bud givet värderingen idag. Jag tror att ägare och ledning är alltför engagerade i Sobis organiska resa för att släppa bolaget nu. Nu ser man verkligen hur stark portföljen är, vilket inte syntes lika bra för 1-2 år sedan.”
På tal om bud så verkar 2022 bli uppköpens år. Har du någon potentiell budkandidat i portföljen?
”Nu är ju Wallenbergs största ägare, men faktum är att Munters skulle vara väldigt intressant för exempelvis EQT. Bolaget har redan en stark marknadsledande position, men man skulle kunna bygga ett världsledande bolag med större tyngd och bredd än det som är idag. Munters har varit riskkapitalägt tidigare. En kapitallätt verksamhet med trenderna i ryggen brukar kunna locka PE-bolagen.”
I danska A&O Johansen finns det en relativt öppen ägarbild om jag förstår det rätt?
”Ja, eller snarare finns det ett stundande generationsskifte i bolaget. Huvudägaren Nils Johansen har fyllt 80 år och bor i USA och vi ser inte någon naturlig del i familjen som hans efterträdare. Samtidigt vet vi att konkurrenten Ahlsell har varit väldigt framåt på förvärvsfronten. De har säkerligen slängt ett öga på A&O vid ett antal tillfällen.”
Elekta är ett annat bolag som har varit föremål för uppköpsrykten, men där har ni istället tagit en kort position. Hur kommer det sig?
”Vi började blanka Elekta för 1,5-2 år sedan och den har halverats sedan dess. Det är lite svårt att peka på exakt vad som är problemen i Elekta, men bolaget har haft väldigt svårt att leverera de senaste åren. Det är mer eller mindre något problem i varje kvartalsrapport. Det är väl helt enkelt så att konkurrensen är stenhård.”
Var brister det, i management eller produkten? Eller både och?
“Min bedömning är att det definitivt finns mer att önska gällande exekveringen. Vi har noterat att man ibland har lovat mer än man har kunnat hålla, både till sina kunder och till aktiemarknaden. Produkterna däremot håller nog världsklass.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer