5 september 2021 12:00

Havsvind ska blåsa liv i Aker

Öyvind Eriksen, koncernchef i Aker ASA, har som Kjell Inge Rökkes högra hand lagt i högsta växeln för att styra om Aker från olja och gas till hållbar energi och IT. På bara ett drygt år har man särnoterat fyra bolag inom förnybart.
Aker ASAs VD Öyvind Eriksen

”Utvecklingen mot förnybart och andra framtidsbranscher har varit en del av Akers utveckling en längre tid.”

Aker ASA med VD Öyvind Eriksen delar Norges övergripande utmaning att komma ur oljeberoendet

Aker-gruppen är Norges största privata industrigrupp med en historia som sträcker sig tillbaka till 1841. Efter en jätteaffär med British Petroleum (BP) 2016 skapades olje- och gasbolaget Aker BP som sedan dess vuxit till en av de mest betydande aktörerna på den norska kontinentalsockeln.

Fram till nyligen låg nästan hela värdet i det noterade Aker ASA inom olja, gas och relaterade serviceindustrier, främst genom sitt 40-procentiga ägande i Aker BP. Men det är inte inom det fossila som framtiden ligger. Det senaste året har takten i Akers ambitioner att ta sig in på marknaden för förnybar energi och cleantech accelererat markant. Det noterade portföljbolaget Aker Solutions hårdsatsar på förnybar energi, främst vind. Aker har också satt fyra bolag på börsen inom förnybart: investeringsplattformen Aker Horizons, Aker Offshore Wind, Aker Caron Capture och Aker Clean Hydrogen. Tillsammans har de ett börsvärde på 36 miljarder norska kronor.

”Utvecklingen mot förnybart och andra framtidsbranscher har varit en del av Akers utveckling en längre tid men accelererat det senaste året. Utgångspunkten var etablerad men det var främst marknadsutsikterna och bra tillgång på kapital som gjorde att vi ökade takten 2020 vilket medfört både strukturella förändringar inom Aker och stora investeringar,” säger Öyvind Eriksen, koncernchef i Aker ASA, till Affärsvärlden i en intervju.

Rökkes högra hand

Han är Kjell Inge Rökkes högra hand och de har arbetat ihop i 25 år varav de senaste 12 med Eriksen som VD i Aker ASA. Rökke är ordförande och majoritetsägare med 68% av aktierna. Tillvägagångssättet är att slussa kassaflöden från den fossila verksamheten till hållbar energi, industriell mjukvara och vätgasteknologi.

Kjell Inge Røkke
Akers huvudägare Kjell Inge Rökke började som matros på en fiskebåt och tillhör nu Norges rikaste. Han har också hunnit med att sitta i fängelse för mutbrott

”Aker BP är ett nav för utvecklingen i hela koncernen. De bidrar med kassaflöde men också kompetens och innovation. Det kompetens som finns vore svår att föra vidare om Aker BP såldes och vi har inga planer på det,” svarar Öyvind Eriksen på frågan om det inte vore bättre att hänga av den fossila delen och få en mer renodlad hållbarhetsprofil.

Aker ASAs investerare är med på noterna menar han och pekar på att Aker BP redan idag också är bland de ledande i världen när det gäller att minimera CO2-utsläpp från utvinningen av olja och gas.

”De flesta investerare förstår att det inte handlar om att slå av den bruna brytaren idag och slå på den gröna, utan en gradvis omställning där världen ändå är beroende av tillgång till olja och gas många år framöver. Den fossila sektorn måste ta sitt ansvar och minimera sina utsläpp och vara med att bygga upp den gröna. Jag upplever det snarare som en fördel att Aker kombinerar olja och gas med våra ambitioner inom förnybart så länge vi levererar på de ambitionerna. En raskare utfasning av olja och gas skulle innebära en högre finansiell risk och lägre investeringskapacitet för oss,” säger Öyvind Eriksen.

Aker befinner sig mitt i det skifte som norsk ekonomi nu genomgår och inom gruppen satsar man på att få utväxling på den kompetens man byggt inom offshore när den förnybara energin nu växer kraftigt.

”Det uppskattas att en betydande andel utbyggnaden av havsbaserad vindkraft kan genomföras med bas i den kompetens och teknologi som finns samlad inom norsk olja- och gasindustri och inom flytande vindkraft är potentialen ännu större. Den ska inte bara byggas ut utan industrialiseras och effektiviseras också och där kommer erfarenhet från stora projekt väl till pass. Aker Solutions är redan en global aktör inom förnybara energiprojekt. De har tydliga mål och omställningen går snabbt,” säger han.

Förra året låg andelen inom Aker Solutions som rör förnybart eller lösningar för att minska utsläppen från utvinningen på omkring 5%. Ambitionen är att den ska nå 30% 2025.

”Men första halvåret i år var 35% av orderingången förnybart. Orderboken ökade 30% jämfört med samma period i fjol till 46 miljarder kronor,” säger Öyvind Eriksen.

Aker Solutions har lagt anbud på kontrakt värda omkring 90 miljarder norska kronor och en fjärdedel är relaterat till områden som havsbaserad vindkraft, lagring av koldioxid, vätgas och teknik som ska minska utsläppen från olja och gasproduktion, som elektrifiering av oljefält.

60% av världens flytande havsvind

Utvecklingen drivs på inte minst politiskt där ambitionsnivåerna snabbt har höjts av både EU, USA och Kina.

”EU vill ha en 25-dubbling av havsvind till 300 GW kapacitet till 2025, både flytande och bottenfast. En stor fördel för Aker är att vi är med på något sätt i 60% av alla flytande off-shoreinstallationer världen över. De hanterar väder, vind och vågor på samma sätt som i synnerhet flytande havsvind måste göra. Det är vår kärnaffär och har gett oss en erfarenhet och kompetens som är direkt överförbar till andra typer av installationer som till exempel flytande vindkraft,” säger Öyvind Eriksen.

Satsningen på havsbaserad vindkraft stannar dock inte vid att leverera teknologi och bygga anläggningar. Via Aker Horizons tar man aktiv del i utvecklingen av nya parker. Till exempel är man, tillsammans med Statkraft och BP med och bjuder på de en koncession för havsbaserad vindkraft i Nordsjön som norska staten erbjöd i juni.

”Aker Horizons ska både bygga och äga förnybar energi över tid. Strategin är inte att göra en full exit när projekt slutförs utan ambitionen är att också bli en betydande producent av grön energi,” säger Öyvind Eriksen.

Plattformen Aker Horizons leds av Rökkes son Kristian Røkke och med omkring 80% av rösterna hos Aker är det tydligt vem som bestämmer. Via Aker Horizons är man också majoritetsägare i Aker Offshore Wind, Aker Clean Hydrogen och Aker Carbon Capture. Aker Horizons är också huvudägare i Mainstream och inom nya området Sunrise finns bland annat Rainpower som satsar på teknologi inom vattenkraft och REC Silicon inom sol-och batteriteknologi.

Årets köp av 75% av irländska Mainstream, med verksamhet i 11 länder, ger Aker Horizons en internationell plattform för utveckling av sol- och vindparker.

”Aker planerar att vara med som delägare i sådana parker som producerar ren energi,” säger Öyvind Eriksen.

Alla de nya bolagen inom förnybart har stora ambitioner och beslutet att särnotera verksamheterna i stället för att behålla de internt berodde på fler faktorer.

Väte och vattenkraft

”Dels handlar det om tillgång till kapital men kanske mest om att synliggöra värden i och med att de blir ”pure play”-aktörer. Som sådan är det lättare att hålla den strategiska kursen och ett högt tempo, är i alla fall vår erfarenhet,” säger Öyvind Eriksen.

Förutom förnybar energi satsar Aker på väteteknologi och sedan nyligen även vattenkraftteknologi. Man har köpt tillbaka en verksamhet från Kvaerner inom vattenturbiner som nu utgör stommen i området Rainpower inom Aker Horizons. Inom väte är Aker Clean Hydrogen redan noterat och i full gång med ett jätteprojekt tillsammans med Yara, som är en av världens ledande producenter av konstgödsel, och Statkraft som är av en Europas största inom vattenkraft.

”Yaras anläggning på Herøya släpper idag ut 800 000 ton CO2 och samarbetet mellan Aker Clean Hydrogen, Yara och Statkraft går ut på att elektrifiera processen för att tillverka konstgödsel och ammoniak. Det blir ett av de viktigaste stegen för att Norge ska kunna uppfylla Parisavtalets mål,” säger Öyvind Eriksen.

Akers kompetens inom offshore ska utnyttjas när den förnybara energin nu växer kraftigt, främst genom havsbaserad vindkraft.

Även om Aker-gruppen består av ett antal noterade verksamheter som är självständiga så pågår ett flitigt samarbete inom gruppen för att flytta fram positionerna på de nya marknaderna.

”Aker ASA är huvudägare och drivkraften i gruppen och företagen samarbetar på ett transparent sätt och på kommersiell basis. Men det finns stora fördelar med en gemensam huvudägare, inte minst när det till exempel gäller rekryteringar och talent management. Som grupp kan vi erbjuda fler och attraktivare karriärvägar. Aker BP hade inte heller utvecklats så bra som det gjort utan Aker Solutions som i sin tur varit viktigt för både uppbyggnaden av Cognite, etableringen av Aker Horizons och de avknoppningar vi gjort”.

Unicorn i industriell mjukvara

Cognite är kärnan i ytterligare en satsning som Aker hoppas mycket på, industriell mjukvara. Aker gick in som tidig investerare i Cognite och andra företag i gruppen, i synnerhet Aker BP och Aker Solutions, har varit instrumentella för Cognites framgångar även om såväl ägande som kundkrets sträcker sig långt utanför Aker-gruppen.

I den senaste finansieringsrundan i maj då Cognite tog in 150 miljoner dollar från det amerikanska riskkapitalbolaget TVC, landade värderingen på 1,6 miljarder dollar. Det gjorde Cognite till Norges första unicorn inom industriell mjukvara.

”Vi satsar aktivt på både Cognite och industriell mjukvara i allmänhet i bredare bemärkelse som är vårt tredje största område värdemässigt. Det är privatägt idag men med en rad tunga investerare förutom Aker. Ambitionen är en börsnotering så småningom och då troligen på Nasdaq i USA men det finns ingen bestämd plan eller tidpunkt. Marknadens och bolagets utveckling avgör,” säger Öyvind Eriksen.

Cognite omsatte 294 miljoner norska kronor första halvåret 2021 och tillväxttakten ligger runt 30% per år.

”Cognite är redan stort nog idag för en börsnotering men det växer så snabbt nu att det utvecklas bättre i en privat miljö för att kunna fokusera fullt ut på teknikutvecklingen och marknaden. Cognite kommer vara ännu mer spännande när vi tagit det till nästa nivå,” säger Öyvind Eriksen.

Norges export består till över 40% av olja och gas. Foto: Unsplash

500 miljoner i bitcoins

I mars lanserade Aker ytterligare ett alternativ som sannolikt fick en del investerare att höja på ögonbrynen. Satsningen på bitcoin och blockchain-teknologi föranledde också ett 23 sidor långt brev till aktieägarna från Kjell Inge Rökke där han lade ut texten kring bitcoin och nödvändigheten att ta risker och tänka framåt.

Satsningen ligger på 500 miljoner som investerats i 1170 bitcoins. Den potten kommer också att användas allt eftersom för att köpa in sig i bolag relaterade till bitcoins och blockchain-teknologin.

”Vi ser potential i bitcoin och den underliggande teknologin. Vi har köpt bitcoins för att också vara med i den delen av värdekedjan och lära oss. Vi tittar också på miningmöjligheter där vi skulle använda grön överskottsenergi för att undvika de negativa miljökonsekvenserna,” säger Öyvind Eriksen.

Här hittar du fler intervjuer

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Stock Market