Intervju Investeraren
Hälsovårdsförvaltaren om Novo Nordisks ras – och bolagen som klarar tullar bäst

Hela den europeiska läkemedelssektorn föll kraftigt efter att USA:s president Donald Trump flaggat för att stora tullhöjningar är på gång mot branschen.
För HealthInvest-förvaltaren Astrid Samuelsson kom dock inte beskedet om läkemedelstullar som en chock.
“Det låg absolut i korten och var bara en tidsfråga”, säger Samuelsson, som förvånades av marknadens starka reaktion.
Ett tydligare besked kring tullarna förväntas i början av maj. Hur stora tullar det kan röra sig om är dock oklart.
Drabbar också amerikanska bolag
Kina är i fokus, som stor läkemedelsproducent. Men även Irland, som också har mycket läkemedelsproduktion.
Och det är inte bara utländska bolag som har produktion i Kina och Irland, utan även en hel del amerikanska.
“De har varit väldigt pigga på att tillverka på Irland, vilket ger en skattefördel. Så tullar skulle slå även mot amerikanska bolag”, säger Samuelsson.

Stora USA-investeringar
Donald Trump har sedan länge velat ha mer läkemedelstillverkning i USA. Och bolagen har lyssnat. Både danska Novo Nordisk och amerikanska konkurrenten Eli Lilly har aviserat mångmiljardinvesteringar i USA.
Förra året köpte Novo Nordisk amerikanska Catalent för 11 miljarder dollar. Företaget producerar den delen där man fyller substansen i Novo Nordisks sprutor.
“Läkemedelstillverkning är komplex. Dels kanske den aktiva substansen tillverkas på ett ställe, dels kanske kapseln eller sprutan görs på ett annat ställe. Tullar kan därför slå väldigt olika mot olika delar.”
Viktminskningsjätten Novo Nordisk har haft ett tungt börsår redan innan tullchocken och är ner -32%. Delvis efter ett svagt studieresultat som gjorde marknaden besviken, men även på grund av att huvudpatentet på viktminskninsgssubstansen går ut 2026, vilket öppnar för konkurrenter.
Lucka i lagen
Dessutom har det varit svårt med receptförskrivningen, berättar Samuelsson.
“Det har varit ganska trögt för Novo de senaste månaderna medan Lilly har tuffat på ganska bra.”
Här upptäckte Samuelsson att Novo Nordisk drabbats av fenomenet compounder. Enkelt förklarat så innebär det att när det är brist på exempelvis Wegovy, så kan compounding-bolag utnyttja en liten lucka i lagen.
Generisk substans importeras från Kina och Sydamerika för att sedan packas om i sprutor till kund.
“Det är väldigt mycket nätläkarna som driver på det här. Efterfrågan har varit stor på Novos produkter, men en hel del har istället kanaliserats till de här kopiorna.”

Hims gynnas
Några som har gynnats av detta är exempelvis Hims & Hers, vars aktie också fått ett rejält uppsving, efter stora Super Bowl-kampanjer.
Novo Nordisk arbetar just nu för att försöka täppa till luckan i lagen, berättar Samuelsson, men det är inte gjort i en handvändning.
“Vi hoppas att receptdata kommer att se lite bättre ut om någon månad. Sen gäller det också att berätta för patienterna när det inte är brist längre.”
Donald Trump slog nyligen fast att obesitas inte ska klassas som en sjukdom, vilket innebär att viktminskningspreparat inte omfattas av Medicare eller Medicaid.
“Det låter mycket i rubrikerna, men är egentligen inte så stor del. Sett till Novo Nordisk försäljning så är det ganska begränsat.”
Camurus i bra läge
Några som skulle kunna stå emot en eventuell tullchock ganska bra är Camurus, tror Samuelsson.
“I dagsläget har de stor andel av sin verksamhet utanför USA, så den delen drabbas ju inte av några tullar. Verksamheten som de får intäkter från i USA går via en partner, så där får de istället royalties.”
Även särläkemedelsbolaget Sobi får en del av sina USA-intäkter i form av royalties.
“Men de har absolut en del egenförsäljning i USA och sen har de en betydande del utanför USA, så de är inte riktigt lika skyddade som Camurus.”
Att det blir läkemedelstullar är Samuelsson övertygad om, frågan är bara hur stora.
“Man ska hela tiden ha i huvudet att vad som Trump än annonserar i maj, så är det förmodligen inte slutresultatet.”
Nu ser hon fram emot rapportperioden.
“Jag gissar att Q1-rapporterna kommer att bli intressanta, särskilt med tanke på tullarna.”
Läs mer:
Europeiska läkemedelsaktier rasar efter Trumps tullhot
Camurus: Växer snabbt med långsamma läkemedel
USA klassar inte fetma som sjukdom – bakslag för Novo Nordisk
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer