Goldman Sachs: Klimatfrågan en risk att räkna med i portföljen

Det är allt svårare att sälja en finansiell produkt eller tjänst utan en hållbarhetsvinkel. Finansiella aktörer tävlar nu om att visa världen vad de gör för att förbättra den – och tjäna en slant längs vägen. Nu har även en av världens ledande investmentbanker, Goldman Sachs, ställt sig bakom målet att världen ska nå nettonollutsläpp till år 2050.
Kara Mangone, global chef för hållbarhetsstrategi på Goldman Sachs.
Kara Mangone, global chef för hållbarhetsstrategi på Goldman Sachs.

I boken Climate Shock (2015), skriven av klimatekonomerna Martin Weitzman och Gernor Wagner, argumenterar de båda Harvardprofessorerna för att världen tar för lättvindigt på klimatkrisen. Att det saknas ”a sense of urgency”. De menar att politiken måste bli tuffare och mer måste anamma finansmarknadens syn på risk och belöning för att komma till rätta med klimatkrisen.

Kapitalet riktar blickarna mot klimatfrågan

Under de sju åren sedan Weitzman och Wagners uppmaning har mycket hänt. I alla fall på ytan. Nära på alla stora kapitalstarka finansiella institutioner involverar sig i klimatarbetet.

Norska Pensionsfonden, världen största kapitalförvaltare som förvaltar oljeinkomsterna, har slutat investera i oljebolag. Larry Fink, VD för världens största fondbolag Blackrock, skrev i ett brev till sina kunder i början av 2020 att bolaget avser att kraftigt minska sina fossila investeringar. Bara för att nämna några exempel.

Finansbranschens ansträngningar, och bevekelsegrunder i klimat- och hållbarhetsfrågor, är något Affärsvärlden berört och ifrågasatt i flera artiklar.

Nu har turen kommit till Goldman Sachs. I rapporten Accelerating Transition som publicerades i slutet på 2021 ställer sig banken bakom målet att nå nettonollutsläpp till 2050. Banken ser som sin roll att bistå sina kunder i deras ansträngningar att koldioxidsanera sina verksamheter. Men det är inte helt okontroversiellt.

Goldman Sachs ses ofta som banken som intar alla positioner – samtidigt. Så länge man kan tjäna pengar på det. Det mest kända exemplet är bankens roll i subprime-bubblan och den efterföljande finanskrisen 2008, skildrad i den bästsäljande boken ”The Big Short” som även filmatiserats.

Största bördan ligger på megautsläpparna

Enligt Goldman Sachs beräkningar kommer världen behöva investera 56 000 miljarder dollar i gröna infrastrukturinvesteringar för att nå målet om nettonollutsläpp till år 2050. Det är inga små investeringar som förutses. När de förväntas toppa kring 2036 kommer de utgöra nästan 2,5 procent av globala BNP.

För att nå målet måste stora samhällssektorer minska sina utsläpp betänkligt (se diagram 1). De största utmaningarna står olja & gassektorn, fordonsindustrin och transportsektorn för. Totalt sett kommer den gröna revolutionen kosta någonstans mellan 100 000-150 000 miljarder dollar för att världen ska kunna nå målen enligt Parisavtalet, uppskattar Goldman Sachs. De mest omfattande investeringarna, strax över hälften, kommer behöva genomföras i Asien där Kina står för en mycket stor del. Investeringarna i Nordamerika och Europa förväntas inte vara lika stora, strax under en femtedel var, medan investeringsbehovet i övriga världen är väsentligt mindre, bara omkring en tiondel.

Affärsvärlden fick en kort pratstund med Kara Mangone, globalt ansvarig för Climate Strategy på Goldman Sachs.

Vad är Goldman Sachs viktigaste bidrag till klimatomställningen?

“Det är att hjälpa våra kunder att ställa om till mer förnybara lösningar. Partnerskapet är viktigt. Mellan oss och våra kunder men också partnerskapet med den offentliga sektorn. Ett bra exempel är samarbetet mellan oss, Bloomberg och Asian Development Bank i Syd- och Sydostasien där vi medverkat till upprättandet av en stiftelse som kommer medverka i både privata och offentliga investeringar i clean-energysektorn.”

Hur påverkar ert klimatarbete era egna finansiella produkter?

“Vårt hållbarhetsarbete innefattar inte bara klimatmål. Det är även andra saker som exempelvis inkludering. Vi har tagit fram ett ramverk i vår kapitalförvaltning, men det är inte

Den största bördan ligger på energisektorn följd av industri, transport och byggnader. Jord- och skogsbruket förväntas snart ge ett positivt bidrag. Källa: Goldman Sachs

så att alla våra finansiella produkter behöver fördjupa sig i detta men de har möjligheten att göra det.”

Kärnkraft har blivit en het fråga i Europa, inte minst i Sverige. Hur ser ni på kärnkraften?

“Vi finansierar inte bara de grönaste företagen utan också företag som möjliggör en omställning. Vi ser framför oss en klimatomställning som tar lite tid. Det kommer inte bara vara så att olja och gas försvinner genom en fingerknäpp och att all energi helt plötsligt blir återvinningsbar och det inte finns något däremellan.”

“Goldman Sachs är tydliga med vad vi vill uppnå”

Du nämner att mål och mätbarhet är viktigt. Hur får ni fram data som möjliggör jämförelser?

“Det är mycket viktigt att sätta mål för klimatverksamheten. Och då behövs data som är tillgänglig. Mycket gör vi själva in-house sedan använder vi också data från exempelvis Bloomberg som vi samarbetar med. Vi är också en av grundarna till plattformen Open Source Climate. Här finns till exempel klimat- och väderdata och ESG-information om olika företag.”

En skeptiker frågar sig kanske varför en av världens främsta investmentbanker satsar på klimatområdet. Att era initiativ är ett utslag för ”greenwashing”. Hur ser du på det?

“Vi är mycket öppna och tydliga med vad vi vill uppnå. Det är därför vi har publicerat vår rapport. Mycket handlar om att hjälpa våra kunder att hantera risk.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från Spotlight Group