9 februari 2023 11:23

Gerald Engström om investeringsbolaget: ”Ambitionen är att det ska leva vidare”

Mångmiljardären och bolagsbyggaren Gerald Engström gick på pumpen i SAS – nu har han "av en tillfällighet” köpt upp konkursmässiga Indiska. För Affärsvärlden berättar han om sina bästa och sämsta investeringar och den stundande successionen.
Gerald Engström berättar också om:
✓ Kritiken mot Riksbanken
✓ Noteringsplanerna för hans läkemedelsbolag
✓ Rädslan för att Harald Mix H2 Green Steel ska bli ett nytt Stålverk 80.
Gerald Engström i Jernbaren på familjens Färna herrgård utanför Skinnskatteberg. Foto: Sven Lindwall / Bildbyrån
Systemair-grundaren Gerald Engström. Foto: Sven Lindwall / Bildbyrån

Den Boden-bördige gymnasieingenjören Gerald Engström var bara 26 år gammal när han 1974 grundade ventilationsbolaget Systemair. Inte visste han då att bolaget skulle växa till att bli Europas största producent av ventilationsprodukter, med 6 800 anställda och en årlig omsättning på drygt 11 miljarder kronor.

Än mindre kunde han ana att han drygt 50 år senare skulle ha en aktieportfölj värd 8,4 miljarder kronor. Det verkar knappt som att han förstår det än idag.

“Jag ser mig mer som en entreprenör och företagare snarare än en investerare”, säger han till Affärsvärlden.

PORTFÖLJ VÄRD 8,4 MILJARDER

Men investerat, det har han gjort. Enligt Holdings äger Engström aktier i 50 börsnoterade bolag. Majoriteten av investeringarna ägs via Färna Invest AB. Det är ett family office som idag sköts av Gerald själv och två externa förvaltare, vilka Engström inte vill avslöja namnen på.

Gerald Engström.

GERALD ENGSTRÖM

Född: 1948 i Boden.

Bor: Intill Färna Herrgård i Skinnskatteberg.

Familj: Fru Wenche med vilken han har två döttrar. Två söner från tidigare äktenskap.

Utbildning: Gymnasieingenjör. Ekonomistudier vid Stockholms universitet.

Karriär: Grundade 1974 bolaget Kanalfläkt (idag Systemair). VD 1985-2015. Styrelseordförande 2015-nu.

Aktieportfölj: Ett femtiotal börsnoterade aktier samt ägande en trio onoterade bolag. Enligt Holdings uppgår portföljvärdet till drygt 8,5 miljarder kronor.

Spa och hotell: Familjen Engström äger Färna Herrgård som bedriver hotell och spaverksamhet med 70 rum och 30 anställda. Hustrun Wenche är VD för företaget.

Färna Invests största innehav är naturligt nog i Systemair. Bolaget är största ägare med 42,8% av kapitalet och rösterna i bolaget, en post som idag är värd strax över 7 miljarder kronor. Efter en stark kursutveckling i pandemin kom aktien ned något under 2022. Men Engström ser att den underliggande efterfrågan är stark.

”Pandemin bidrog till att förstå vikten av bra ventilation, vilket hjälpte både branschen och givetvis Systemair. Men det finns också en underliggande stark trend mot mer energieffektiva lösningar”, säger han och fortsätter:

“Bra ventilationsanläggningar spar energi. En modern ventilationsanläggning har energiåtervinning och kan förbättra inomhusklimatet, sänka smittorisken och även energianvändningen.”

Systemair har växt med drygt 7% i snitt de senaste fem åren till en genomsnittlig rörelsemarginal om 6,8%. Bolaget har dessutom hållit en hög förvärvstakt, vilket varit kattmynta för investerarna. Aktien har värderats upp ordentligt och handlas nu till ett EV/Ebit runt 26,8x på rullande tolv månader.

Bolag Värde (Mkr) Avkastning*
Systemair 7 080 377%*
HANZA 577 321%
Volvo 52 55%
Millicom 51 3%
SSAB 40 109%
Scandic Hotels Group 37 1%
Swedbank 37 38%
Boliden 37 229%
Ericsson 35 -27%
Saab 34 33%
Investor 33 79%
SEB 32 84%
SAS 26 -64%
Trelleborg 25 29%
Industrivärden 25 -10%
*Avkastning uppskattad av Holdings. Ska ses som ett estimat baserat på genomsnittligt aktiepris vid varje avstämningspunkt och inkluderar inte utdelningar.
**Avkastning sedan börsnoteringen 2007
Källa: Holdings

2015 växlade Engström  över från VD till styrelseordförande. Det finns inga planer på att släppa ordförandeklubban, trots att han i vår fyller 75 år.

”Jag har inga omedelbara planer på att avgå. Jag tycker det är kul att jobba. Men jag får se hur länge jag kan köra på”, säger han.

BÄSTA OCH SÄMSTA INVESTERINGARNA

Utöver Systemair är Färna Invest AB största ägare i kontraktstillverkaren Hanza. Den första investeringen gjordes 2016 och blev en riktig lyckträff. Sedan dess har Engströms investeringar i bolaget genererat uppskattningsvis 321% i avkastning, exklusive utdelningar.

“Efter Systemair är Hanza helt klart min bästa investering. Jag tror att vi bara är i början på resan. Trenden med mer tillverkning på hemmaplan kommer bara fortsätta”, säger han.

Men Engström har inte bara gjort lyckade affärer. En stor plump i protokollet är investeringen i SAS.

Det var 2018 som han seglade upp som fjärde största ägare i flygbolaget. Men mitt i brinnande coronakris hösten 2020 sålde han alla aktier, och behöll teckningsrätterna i bolagets nyemission. Som mest ägde han aktier till ett värde av 100-150 Mkr. Han uppskattar att han har förlorat “ungefär hälften” av den summan.

”SAS är inte en av mina bästa investeringar. Tajmingen var väldigt dålig. Bolaget var på väg upp när jag köpte in mig, med hyfsade vinster och bra utveckling. Men så kom pandemin och ställde allt på ända. Sedan dess har de haft det riktigt jobbigt.”

Tror du att 2023 kan bli bättre?

”Hoppas kan man alltid. Men faktum är att affärsflygandet har gått ned rätt rejält.”

Och på det stora finansieringssvårigheter, med stora skulder och ett klent kassaflöde?

”Jo, det med. Men det tycker jag ser ut att lösas med den Chapter 11-process de genomför nu.”

Gerald Engström under en otografering på Färna Herrgård
Gerald Engström tror att storbanksaktierna har mer att ge.
Foto: Sven Lindwall / Bildbyrån

TROR PÅ VOLVO OCH BANKER

Du har ökat innehavet i Volvo, hur kommer det sig?

“Det är ett mycket välskött bolag, med en fantastiskt stark marknadsposition inom lastvagnar. Bolaget har en bra lönsamhet och eftermarknad, vilket är viktigt för en jämn intjäning. Jag tror bolaget kommer fortsätta i samma riktning.”

I portföljen finns även storbankerna SEB och Handelsbanken. Bankerna har haft ett starkt 2022, men Engström ser ingen anledning att minska innehaven än.

“Bankerna kan ha lite mer att ge, jag tror räntorna kommer vara kvar på en högre nivå en stund till. Dessutom ger de bra direktavkastning.”

Apropå höga räntor. Du har tidigare uttryckt missnöje över hur den tidigare riksbankschefen Stefan Ingves skött penningpolitiken. I veckan har Erik Thedéen sitt första penningpolitiska möte. Vad hoppas du på från den nye riksbankschefen? 

”Ja, jag har i flera år tyckt att Riksbanken många gånger varit fel ute, höjt och sänkt räntan i fel tid i konjunkturcykeln. Det verkar som flera håller med mig. Det börjar ju vara en ganska allmän åsikt i debatten. Min förhoppning är att den nya chefen har en helhetssyn och inte bara stirrar på inflationsmålet som tidigare.”

EN ONOTERAD TRIO

Gerald Engström säger sig vara mest bekväm med att investera på börsen, men han har utöver de listade innehaven även tre onoterade innehav som omsätter runt 400-500 Mkr vardera. Ett av innehaven är Bluefish Pharmaceuticals, ett läkemedelsbolag som utvecklar generika. Färna Invest AB är största ägare efter att ha köpt Serendipitys post på 25% hösten 2021.

Hösten 2021 sa du att du såg en börsnotering för Bluefish pharma inom några år. Ligger tidplanen fast?

“Min förhoppning är fortfarande att börsnotera bolaget inom något år.”

Det onoterade innehav han tror har störst potential är dock pantbolaget RVM Systems, i vilket sonen Niklas Engström är VD.

“RVM står för Reversed vending machines. Bolaget har utvecklats väldigt fint, och har en stor potential när man inför pantsystem för dryckesprodukter i fler europeiska länder”, säger Gerald Engström.

Niklas är också styrelsemedlem i Systemair och har tidigare arbetat som chef för ett av koncernens dotterbolag. Har du och barnen pratat något om successionen i Färna Invest?

“Ja, vi har pratat lite om det. Min ambition är att bolaget ska leva kvar som ett family office, en period i alla fall. Det tror jag att det kommer göra också. Jag har duktiga och skötsamma barn, alla fyra.”

Är de övriga barnen engagerade i verksamheten på något sätt?

“Nej, egentligen inte.”

Systemair-grundaren Gerald Engström utanför familjens herrgård i Skinnskatteberg.
Foto: Sven Lindwall / Bildbyrån

KÖPET AV INDISKA – EN TILLFÄLLIGHET

Den senaste onoterade investeringen är köpet av Indiskas konkursbo i höstas. Bolaget gick i konkurs i samma veva som en av bolagets finansiärer Lage Jonason tvingats till tvångsförsäljningar i det egna bolaget Urb-it och utmätning av sin privatbostad. Indiska kunde inte hitta finansiering på annat håll. Engströms intåg i Indiska rönte stor medial uppmärksamhet då han tidigare i sitt 74-åriga liv aldrig varit involverad i detaljhandelsbolag. Men han är bekant med Lage Jonason och är även ägare i Jonasons Urb-it.

Är du och Lage kompisar?

”Vi är inte så nära. Men vi känner varandra sedan många år tillbaka.”

Du måste ju ha tillit till honom, givet att du investerat i hans bolag?

“Det vill jag inte svara på”, säger han och fortsätter:

“Det var lite av en tillfällighet att vi gick in som ägare i Indiska. Jag känner Lage sedan tidigare och det var därför vi hamnade där. Jag köpte bolaget i en insolvenssituation så vi blev av med gamla skulder.”

Hur stor köpeskillingen var vill han inte avslöja. Men han tycker att det finns goda förutsättningar att få Indiska lönsamt. Efter att ha startat om med Bolidens före detta IR-direktör Eva Kaijser som interims-VD tog den tidigare Cervera-chefen Yvonne Magnusson Norling över VD-posten i januari i år. Lage Jonasons dotter Karin Lindahl, som köpte Indiska 2017 och drev det till konkursen 2022, var tydlig med att hon gärna hade stannat kvar som VD i bolaget. Men så blev det alltså inte.

Vad måste ledningen göra för att vända Indiska?

“Jobba hårt. En sådan turnaround görs inte över natten. Det kan ta en stund. Vi måste få ned kostnadsmassan och anpassa till vad som är rimligt för ett företag av den här storleken. Och ta rätt beslut för att växa omsättningen.”

KRITISK TILL SVENSK ENERGIPOLITIK

Den investering som ligger närmast Gerald Engström, åtminstone geografiskt, är Färna Herrgård & Spa i Skinnskatteberg. Paret köpte herrgården år 1994. Sedan dess har hustrun Wenche utvecklat spa- och hotellverksamheten och driver sedan 2005 verksamheten i egen regi. Det finns 70 rum på hotellet och verksamheten omsatte drygt 49 Mkr 2022.

Herrgården är långt ifrån Engströms enkla uppväxt i arbetarsmåbruket i Svartbäcken utanför Boden. Men intresset för hembygden finns fortfarande kvar. Han blir engagerad när de växande investeringarna i hembygden kommer på tal.

”Jag hoppas att satsningarna går bra. Det vore fantastiskt för Boden. Men jag är lite orolig att det blir ett projekt för mycket med fossilfritt stål (H2 Green Steel, reds. anm.) i Norrbotten. Jag är tveksam till att man ska använda så stor del av den svenska elproduktionen för att producera stål. Det kan knuffa undan andra viktiga investeringar som också behöver el.”

Gerald Engström.
“Det är fantastiskt glädjande att norra Norrland har fått dessa möjligheter”, säger Gerald Engström som själv kommer från Boden från början.

Han tror på tekniken, men är inte lika övertygad om att det blir en affärsmässig framgång.

“Det är stora investeringar och det finns liknande projekt i andra delar av världen att konkurrera mot. Risken är att det blir politiskt drivet. Jag var med när staten investerade i Stålverk 80 och det blev inte så bra. Problemet är att politikerna ofta saknar kunskap och helhetssyn. ”

Du verkar inte särskilt positiv när politiker beblandar sig för mycket med näringslivet?

”Nej, det är klart att man som företagare är kritisk till den energipolitik som har förts. Att man lade ned fungerande kärnkraftverk. Jag är absolut för utbyggnaden av kärnkraft.”

Men han adderar snart:

“Det är fantastiskt glädjande att norra Norrland har fått dessa möjligheter. När jag var ung ingenjör var det enda alternativet att flytta söderut. Nu är det tvärtom. Det är en fantastisk utveckling för Norrbotten och Västerbotten.”

Här hittar du fler intervjuer

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF