Fredrik Lundberg: ”Skjutningarna och sprängningarna påverkar oss fastighetsägare”

Fredrik Lundberg stänger dörren till att slå samman två av Sveriges största investmentbolag. Han ratar också en övergång till euron och återköp av aktier. För Afv berättar han om hur gängvåldet och kriminaliteten slår mot Lundbergs fastigheter.
Fredrik Lundberg under Industrivärdens årsstämma på Grand Hôtel.
Fredrik Lundberg under Industrivärdens årsstämma på Grand Hôtel. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det var som vanligt ingen större dramatik när Lundbergföretagen kom med rapport för första halvåret under gårdagen. Substansvärdet ökade och landade på 558 kronor per aktie per den 30 juni. Det kan jämföras med ett substansvärde på 545 vid årsskiftet.  Den 23 augusti var substansvärdet 580 kr per aktie.

Efter rapporten har det regnat riktkurshöjningar över investmentbolaget.

Fusion med Industrivärden?

Under första halvan av 2024 har Lundbergföretagen investerat totalt 1,2 mdr kr (1 058) i noterade aktier. Om det blir samma takt på andra halvan av 2024 återstår att se.

“Ja, det får vi väl se. Vi har ju köpt aktier för 1,2 miljarder första halvåret men i augusti nu har vi ju köpt en del för närmare 400 Mkr. Så vi ligger på 1,6 miljarder hittills i år. Vi har ju inkommande utdelningar som överstiger vad vi lämnar själva med ungefär 2,2 miljarder”, säger Fredrik Lundberg till Affärsvärlden.

Fredrik Lundberg under Industrivärdens årsstämma på Grand Hôtel i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080

Mest pigg på köpknappen under halvåret har man varit i Industrivärden C där Lundbergföretagen köpt aktier för 525 Mkr. I augusti fyllde man på igen med C-aktier, då till ett värde av 177 Mkr.

“Det är för att de har en väldigt attraktiv portfölj och vi vill gärna bli lite större där. Vi tycker att det har varit ett bra tillfälle att göra ytterligare investeringar. Vi är långsiktiga ägare i Industrivärden sedan många år och fyller på innehavet”, säger Fredrik Lundberg.

Han vill inte kommentera vilka möjligheter han ser på marknaden just nu, men säger att han anser att börsen rent generellt verkar “rimligt värderad”.

“Det jag kan säga är att vi har ett antal portföljbolag börsnoterade, nämligen nio, som vi är stora aktieägare i och som vi gillar av olika skäl. När vi har kassaöverskott och genererar ett bra kassaflöde väljer vi regelmässigt att investera det i de bolag som vi bedömer vara rimligt prissatta samt där vi vill bli större.”

Vad finns för argument mot att slå ihop Industrivärden och Lundbergs?

“Det är två helt skilda bolag. Med olika bakgrund och en hel del skillnader i portföljerna också. Där Lundbergs har ungefär 25% fastigheter. Det har inte Industrivärden någonting alls av. Jag ser inte vitsen med att göra det”, säger han.

Fredrik Lundberg, styrelseordförande Industrivärden och VD för Lundbergföretagen. Till höger Helena Stjernholm, VD Industrivärden. Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080

“Försiktig med återköp”

Utdelningar i portföljbolagen är “en viktig och naturlig” del av ägandet, menar Lundberg. Desto mer återhållsam är han i synen på återköp av aktier som substitut för utdelningar.

“Återköp ska man vara försiktig med. Men om det är uppenbart billigt så kan det vara ett sätt att justera kapitalbasen och det har vi använt ganska många gånger i olika sammanhang”, säger han.

Varför ska man vara försiktig med återköp?

“Det finns de som har hamnat väldigt fel och ökat sin skuldsättning för mycket genom återköp, eller köpt för dyrt, vilket inte heller är bra. Då ska man vara väldigt säker på att de aktier man köper åtminstone är mycket rimligt prissatta.”

Avkastningskraven gått upp

Lundbergföretagen har investerat 301 Mkr i fastighetsrörelsen under första halvåret (281). Skuldsättning i förhållande till bruttotillgångarna (fastigheter samt aktier) uppgick till cirka 4% (4) i senaste rapporten.

När det kommer till både den onoterade fastighetsrörelsen och Hufvudstaden tror Lundberg att marknaden nått en punkt där nedvärderingar av fastigheter upphör.

“Vi har fortsatt ökade rörelseresultat före värdeförändringar. Nu är det ganska måttliga värdeförändringar under kvartal två, det är något ner i Hufvudstaden och något upp i Lundbergs. Om vi nu får sänkta räntor så är det väl rimligt att tro att avkastningskraven dämpas en aning”, säger han och fortsätter:

“Avkastningskraven har gått upp ganska ordentligt under senaste året och fått till följd att det blir nedvärderingar av fastighetsvärden. Jag tror vi närmar oss en punkt där det upphör, och vi kan se att det stabiliseras.”

Han svarar inte konkret på hur kriminaliteten i Sverige påverkat fastighetsrörelsen i Lundbergföretagen, men beklagar sig över utvecklingen.

“Sverige berörs av kriminaliteten. Det är inte trevligt och bra i ett samhälle att vi har en ökad kriminalitet. Det påverkar oss som individer och det kan påverka företag och fastighetsägare. Det gör det när fastigheterna blir indragna i skjutningar och sprängningar och så vidare. Det är negativt naturligtvis”, säger han.

Fredrik Lundberg,
Fredrik Lundberg är för att behålla den svenska kronan för att kunna bedriva en självständig penningpolitik. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Lundberg: “Vi ska behålla kronan”

Det brukar sägas att tålamod är en dygd. Det kan vara en högst giltigt devis när det kommer till Fredrik Lundberg syn på värdeskapande. Det förekommer inga VD-ord i kvartalsrapporterna och han fokuserar på ett antal portföljbolag som återkommande återinvesteras i.

Det är en förutsägbar förvaltningsmodell där kortsiktiga trender i innehaven inte är av intresse.

“Vi har en lång horisont på våra engagemang. Vi tar aktiv del i dem genom att medverka och arbeta i respektive styrelse. Vi arbetar med de frågorna som vi tror kommer att generera värdeskapande på längre sikt. Inklusive utdelningar och värdetillväxt. Därför är de kortsiktiga rörelserna mindre intressanta för oss.”

Vad som utgör en intressant investering är något som bedöms från fall till fall, enligt Lundberg, men han uppger att det är centralt att utveckla verksamheterna och att skapa värde i bolagen. Med andra ord: Sådant som förmodligen alla företagsledare anser vara viktigt.

Just nu finns inga planer på att kliva in i nya bolag.

“Nu har vi en portfölj med många bolag. Den buketten av bolag räcker i dagsläget. Om vi gör en genomsyn av Industrivärden och Lundbergföretagen är det totalt 13 börsbolag och vår helägda fastighetsrörelse, det blir 14 företag. Det är en bred palett inom olika branscher. Så jag ser inget behov av idag att komplettera med något annat bolag.”

Detta är en sanning med modifikation. Lundbergföretagen är ägare i totalt 21 bolag, enligt ägartjänsten Holdings, via dotterbolaget L E Lundberg Kapitalförvaltning. Merparten av dessa innehav utgör dock inte kärnan i investmentbolagets portfölj. I senaste rapporten kallas dessa, relativt sett, mindre aktieinnehaven för “övriga aktier” och värderas till 849 Mkr.

Det finns många diskussioner om vi ska behålla den svenska kronan eller övergå till euro. Vilken är din inställning?

“Min inställning är att vi ska behålla kronan för att kunna föra en självständig penningpolitik, kunna ha en egen riksbank och driva vår egen agenda. Det är min inställning.”

Kärninnehaven i Lundbergföretagen och Industrivärden

Alleima Industrivärden
Essity Indutrade
Handelsbanken SCA
Holmen Sandvik
Hufvudstaden Skanska
Husqvarna Ericsson
Lundberg Fastigheter Volvo

Läs också:

DNB: Köp Latour – säljrådet för Lundbergs slopas

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från AMF
Annons från AMF