Förvaltarna tror hårt på svenska ”Novo Nordisk-vinnaren” – och lockas av Mips

Efter flera tunga år har Didner & Gerges småbolagsfond tagit viss revansch. Nu tror förvaltarna stenhårt på budaktuella Karnov - och ett svenskt småbolag som kommer att gynnas av Novo Nordisks framgångar.
"Det är en fröjd att besöka deras fabrik", säger Erik Nordström.
Han och kollegan Kristian Åkesson lockas nu också av Thule, Dometic och Mips.
Förvaltarna tror hårt på svenska ”Novo Nordisk-vinnaren” – och lockas av Mips - didner gerge (2)
Kristian Åkesson och Erik Nordström förvaltar Didner & Gerges småbolagsfond. Pressfoto.

Inledningen på 2024 har varit bra för Didner & Gerge Småbolag. Fonden har stigit drygt 16% i år, vilket är ett par procentenheter bättre än jämförelseindexet och Stockholmsbörsen.

Årets revansch kommer efter att fonden presterat sämre än börsen både på tre och fem år.

“Finansbranschen är perfekt att trolla med tidsperioder. Men sanningen är att det inte har gått så dåligt sista två åren för oss. Fyra till fem år bakåt har det dock varit åt det sämre hållet. Under covid-vågen bommade vi ganska mycket. Men å andra sidan har våra fonder inte imploderat vilket har varit fallet för vissa andra fonder som red på den vågen”, säger medförvaltaren Kristian Åkesson till Afv.

“Det kan vara en missuppfattning att Didner & Gerge är lite tråkiga och konventionella i sin investeringsfilosofi, men givet hur vår portfölj ser ut håller vi inte alls med”, säger småbolagsförvaltaren Kristian Åkesson. Pressfoto.

Det våras i portföljen

Fullträffen i Karnov har bidragit med drygt 2% till totalavkastningen i år. I början av maj la kapitalförvaltaren Greenoaks och Karnovs huvudägare Long Path ett bud på informationstjänstebolaget på 84 kr per aktie. Styrelsen i bolaget har givit grönt ljus.

“Vår syn är att bolaget är missförstått. De har varit väldigt starka i Norden och har snudd på monopolställning, med stor andel återkommande intäkter och väldigt höga marginaler”, säger Erik Nordström som ser stor potential för aktien kommande år.

Didner & Gerge-förvaltarna kommer att nobba budet då de tycker att det är alldeles för lågt. De säger också att budet kommer att stoppas då delägare som sammanlagt äger över 10% kommer att säga nej till budet.

Småbolagsfonden är sjätte största ägare med 5,4% av rösterna och kapitalet av Karnov, som tillhandahåller en tjänst som främst riktar sig mot jurister. Karnov har efter budet seglat upp som fondens näst största innehav. Enligt Holdings har Karnov genererat en avkastning om 70% sedan bolagets plockades in i småbolagsfonden för drygt fem år sedan.

Didner & Gerge Småbolag

Förvaltare: Kristian Åkesson och Erik Nordström
Fondförmögenhet: 9,2 mdr kr
Avkastning 5 år: +66%
Stockholmsbörsens avkastning 5 år: +91%
10 största innehav: Biotage, Sagax, Karnov, Nolato, Crayon, Electrolux Professional, NCAB, Bufab, Lindab och Trelleborg

Största satsningen

Förvaltarduons största satsning är på bioteknikbolaget Biotage med verksamhet inom kromatografi. Det är en separationsmetod som används inom kemi och är särskilt representerad vid läkemedelstillverkning, till exempel Alvedon.

“Enkelt beskrivet skulle du kunna likna det med att Biotage tillhandahåller kaffebryggare och kaffefilter. Det bryggda kaffet separeras från kaffesumpen. Biotage har länge varit mycket starka inom detta och har en omfattande produktportfölj och bred kundbas”, säger Erik Nordström.

Erik Nordström är förvaltare på Didner & Gerge. Pressbild.

Biotages förvärv av brittiska Astrea Bioseparations i fjol innebär att det svenska börsbolaget tagit steget mot biologiska läkemedel. Det är den snabbast växande nischen i sektorn, enligt förvaltarna.

“Uppköpet är jätteintressant. Från att Biotage hade exponering mot en underliggande marknad som växer 3-4%, är de nu exponerade mot en marknad som växer 8-10% och lär fortsätta göra det i åtminstone tio år”, fortsätter Erik Nordström.

Nolato är en annan pjäs som förvaltarna har särskild tilltro till.

“Däremot har det senaste året varit ett annus horribilis (hemskt år). Allting som kan gå fel har gått fel nästan”, säger Kristian Åkesson.

Den tidigare större vape-affären har i princip fasats ut och affärsbenet Industrial Solutions har haft det tufft. Dessutom har det stora förvärvet i USA under coronapandemin utvecklats sämre än väntat, konstaterar förvaltaren.

“Vi ser en marginaluppsida och en god strukturell tillväxthistoria på fem års sikt inom primärt medical-segmentet. Den senaste kvartalsrapporten var helt klart ett steg framåt och bolaget visade en imponerande marginalförbättring inom segmentet Engineered Solutions”, säger Kristian Åkesson och kompletteras av förvaltarkollegan:

“Det är en fröjd för ögat att besöka en Nolato-fabrik. Det är ordning och reda. Ett otroligt välskött bolag.”

I april ingick Nolato ett samarbetsavtal med en större befintlig, icke namngiven, kund om leverans av speciella verktyg som används för att ge medicin till personer som är överviktiga eller har diabetes.

“Äntligen kom den nyhet som vi hoppats på länge. Vi gissar att Nolato har säkrat kontrakt med Novo Nordisk, men det är inte bekräftat. Det har inte undgått någon att det är hög efterfrågan på bantningsläkemedel som innehåller GLP-1-agonister”, säger Erik Nordström och berättar att Nolato tillverkar autoinjektorer som används för att injicera läkemedlet i patienter.

Sektorn på radarn

De senaste månaderna har förvaltarna vänt blicken mot flera konsumentbolag som kan bli nya tillskott till portföljen. Inom den sektorn äger fonden för tillfället det finska bastubolaget Harvia, men förvaltarna anser att det finns många intressanta konsumentbolag på hemmaplan. Exempelvis Thule, Dometic och Mips lockar.

“Det går att räkna hem flera konsumentbolag just nu. Kvaliteten är varierande bland bolagen, men den sektorn tittar vi mycket på.”

Läs mer:

Förvaltare: Botten har passerat – fel läge att kliva av Nibe nu

Förvaltare efter Nyrenstens sorti från RevolutionRace: ”Vore bäst om de sålde allt”

Investmentbolagen öppnar för att ta innehaven till börsen: ”Vill se Voi i Stockholm”

Per H Börjesson köper Nibe – och letar ’Lundberg-bolag’: ”Tråkiga gubben dubblar pengarna”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer