Förvaltarens comeback – fonden rusar: ”Har köpt Evolution”

Nils Brobacke blev hånad när hans fond rasade och han skyllde på ett "sigma event".
Nu har förvaltaren gjort comeback – med Tesla, krypto och AI-bolag i portföljen. På någon månad är fonden upp 15%.
✔ Raketaktien i väskan: "Blanka aldrig världens bästa säljare"
✔ Vändningen efter säljrådet i Evolution: "Faktiskt börjat smyga in lite här"
✔ Kryptobolaget han tror mest på: "Kommer vara en ledare"
Förvaltarens comeback – fonden rusar: ”Har köpt Evolution” - Kopia av Kopia av Kopia av Dubbel (7)
Förvaltaren Nils Brobacke tror på Evolution. Foto: Pressbilder.

När det stod klart att Trump tagit hem presidentvalet i USA satt Nils Brobacke positionerad med – vad som i efterhand kan konstateras — ess på hand. Elbilstillverkaren Tesla, AI-bolaget Palantir, och kryptobörsen Coinbase fanns alla i väskan när Kamala Harris erkände sig besegrad.

“Var det en perfect storm? Ja, kanske. Men det är för enkelt att säga att det var en Trump-trade”, resonerar Brobacke som kunde se samtliga tre innehav gå spikrakt upp när USA-börserna öppnade 7 november.

Nils Brobacke gör det klart redan från start: Han är ingen fundamental förvaltare.

“Jag läser inga årsredovisningar”, poängterar han för Afv. Men även om hans strategi bygger på trender och tekniska nivåer finns spår av bolagsanalys.

Haft stor position i Palantir

I amerikanska Palantir Technologies, vars verksamhet i korthet bygger på datainsamling, såg han en möjlighet att investera i försvarsindustrin. Eller formulerat genom Brobackes svenskamerikanska, tekniska analyslingo: “Ett CIA-play”.

“Den har också trendat oerhört starkt och varit en tydlig ledare på börsen”, säger han.

Samtidigt är värderingen astronomiskt hög efter en uppgång på över 250% bara i år. Trots det har det varit en stor position i portföljen.

“När det finns ett konsensus att någonting är för dyrt och det fortsätter att gå upp säger det mig att det finns en otrolig underliggande styrka. Jag är fortfarande långsiktigt bullish, men det är en position som jag har reducerat de senaste dagarna”, säger förvaltaren.

De nya bästisarna: Elon Musk och Donald Trump. Foto: AP / Alex Brandon

“Blanka aldrig världens bästa säljare”

Liknande argument gäller för positionen i Tesla.

“Jag tror jag sa det redan 2016 i Di TV: Blanka aldrig världens bästa säljare. Det är vad Elon Musk är”, konstaterar Brobacke.

Att världens rikaste människa nu tagit position i den amerikanska regeringen skadar inte aktien.

“Tesla ska upp och göra nya högstanoteringar. Aktien har haft en period där den har konsoliderat ett par år, vilket inte är konstigt efter en så kraftig uppgång som 600% sedan 2020”, säger förvaltaren som också ser Tesla som solklar vinnare på elbilstrenden:

“Ska jag sätta på mig den fundamentala hatten finns det otroliga fördelar. Alla som kört en elbil eller hybrid märker det”.

“Tagit fighten mot SEC”

I bolaget Coinbase ser Nils Brobacke ett smart sätt att få exponering mot krypto utan att behöva äga de specifika valutorna.

“Det är den mest seriösa aktören när det gäller kryptohandel. Nu har man under en period haft en amerikansk regering som varit extremt negativ till krypto. Där har man tagit fighten mot SEC och regeringen”, säger han.

Med en kryptokramande Trump vid rodret lär regelverken luckras upp, tror Brobacke.

“Och då tror jag att Coinbase kommer att vara en ledare”, säger förvaltaren, som fått se aktien sticka iväg över 50% den senaste månaden.

“Köpte bilder på stenar”

Brobacke påpekar dock att han är en kortsiktig spelare på marknaden. Hans syn på bolag eller trender kan helt skifta på några månader. Men när han nu tittar på graferna ser han indikationer på att det här bara är början.

“Låt oss dra till minnes hur sjuk kryptohåsen var 2021. Vi har inte ens kommit till den punkt när man investerade i fastigheter i Metaverse eller folk köpte bilder på stenar för tre miljoner dollar. Vi är inte där än”, säger han.

Förvaltaren säger sig också se ett skifte hur det talas om krypto, trots att upplyfta finanslegendarer som Jamie Dimon eller Warren Buffet fortsatt kallar det skräp.

“Jag tror att vi börjar av den här trenden, även om det för mig är rent spekulativt”, säger Brobacke.

En annan signal som gör förvaltaren superpositiv till börsen just nu är att vi är inne i den starkaste perioden historiskt att äga aktier.

“Det börjar ju i november. Och då har marknaden redan rallat upp de här spekulativa sakerna i september och oktober som är historiskt dåliga månader för risktillgångar. Vi har inte ens börjat prata om ett julrally. Du frågar mig: ‘Är det här bara början?’ Ja, om det inte sker något extremt oväntat så indikerar det jag tittar på att vi har en massa uppsida kvar”, säger han.

Nils Brobacke har köpt aktier i Evolution. Foto: Pressbild

Och om vi vänder på det, vad skulle få dig att byta åsikt nu? Vad tittar du på då?

“Kreditspreadar följer jag alltid. Där ser vi ingen oro överhuvudtaget. Ska man göra det enkelt för sig så kan man titta på till exempel high yield mot government bonds. Skulle det börja spreada isär, skulle det vara läskigt för mig. Då skulle jag verkligen bli försiktig”, säger han.

Börjat köpa Evolution

2021 fick Nils Brobacke halva finans-Twitter på sig när han satte en riktkurs på småspararfavoriten Evolution på 1 000 kronor, som då stod i 1 600.

“Det blev ganska rejält hånat. Men nu är vi där”, säger han.

Där är också Brobacke, som “börjat smyga in lite” aktier i fonden”.

“Det är ingen stor position ännu. Men det är ett typiskt älskat bolag som blivit hatat. Och jag tror att många har gett upp nu”, säger förvaltaren som tycker läget är spännande, speciellt om aktien etablerar sig över 1 000 kronor.

“Är mitt jobb att förvalta pengar”

Brobacke fick också ta emot en hel del hån när han i en intervju kallade den kraftiga nedgången i sin nystartade fond för ett “9-sigma event”, vilket syftade på en väldigt osannolik händelse.

9-sigma event

Hänvisar till en extremt osannolik händelse inom statistik och sannolikhetslära. I statistiska termer betyder det att händelsen ligger nio standardavvikelser bort från medelvärdet i en normalfördelning. Inom ekonomi och finans används termen ibland för att beskriva kraftiga marknadsrörelser eller krascher som enligt vanliga modeller borde vara extremt sällsynta.

“Det är lite konstigt i och med att Goldman Sachs använder sig av begreppet hela tiden. Jag har inte gjort så mycket så mycket media sen dess av flera anledningar. Framförallt är det mitt jobb att förvalta pengar. Sen så kanske det blir lite Barbara Streisand-effekt av att lägga tid på det”, säger han och syftar på när Hollywood-stjärnan stämde en fotograf som tagit bilder på hennes hus vilket gav ökad publicitet och spridning av bilderna.

“Så jag pratar helst inte om hånet, to be honest”, säger Brobacke.

Något han hellre pratar om är den trendföljande strategi han följer slaviskt, men som inte gett en särskilt imponerande avkastning förrän Trumps valvinst satte raketbränsle på fondportföljen i början av november.

Brobacke Global Allokering är upp runt 11% sedan starten för två år sedan, drygt 6% i år.

“Om vi tar Lynx som är en av världens största trendföljande fond, och absolut störst i Norden, så är de ner 10% sedan jag drog igång. Så det har varit svårt för den här typen av strategi. Jag tror att jag på ett års sikt slagit börsen”, säger han och fortsätter:

“Nu ska jag inte jämföra mig med börsen för jag driver en absolutavkastande fond. Men det är i alla fall lite kul. Jag tror att det gäller att hålla sig trogen sin strategi. Ibland vill man bara vara lång index eller Investor.”

Brobacke Global Allokering

Förvaltat kapital: Cirka 100 Mkr

Förvaltningsavgift: 1.4%

Prestationsbaserad avgift: 20% över SSVX 30 dagar +4%

Utveckling i år: 5,40%

Utveckling 1 år: 19,28%

Sedan start: 11,61%

 

Läs också:

Analys: Evolution: Huset vinner inte alltid

BofA höjer Tesla rejält efter Trump-seger

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från Santander