Förvaltaren trotsar blankarna i Embracer: ”Rom byggdes inte på några kvartal”

Embracer handlas kring nivåer senast sedda 2018 och blankarna kastar sig över aktien - men förvaltaren Christoffer Johansson tycker aktien ser intressant ut på nuvarande nivåer.
"Men man bör vara beredd på att förändringen och eventuell vändning tar något längre tid än väntat", säger han till Afv.
Förvaltaren trotsar blankarna i Embracer: ”Rom byggdes inte på några kvartal” - Förvaltaren
Christoffer Johansson, fondförvaltare på Ruth Asset Management. Pressfoto. Till höger en illustration av spelet Borderlands. Foto: Gearbox, som ägs av Embracer.

Förra veckan rasade gamingbolaget Embracer tvåsiffrigt på börsen efter att ha kommit med delårsrapport. Skuldmålet kommer troligen inte att nås inom utsatt tid och bolagets förtroende har ifrågasatts av bland annat den amerikanska storbanken Citi.

“Jag förstår ju problematiken med att ge löften och inte leverera på dem. Jag kan inte flytta tid och vill inte ställa ut massa nya löften”, sade Embracers VD Lars Wingefors i en intervju med Afv.

Under tisdagseftermiddagen är aktien ned cirka 3% och byter händer till drygt 17 kr per aktie, så lågt har inte aktien stått sedan 2018.

Blankarna vittrar blod

Efter de för Embracer, likväl gamingbolagen generellt, urstarka pandemiåren 2020 och 2021 har vindarna vänt. Under 2022 började allt fler investerare satsa på nedgång i aktien och innan bolaget släppte sin delårsrapport nyligen var 7% av kapitalet kortat i Embracer, enligt Holdings.

Den siffran har nu vuxit sig till över 10%.

Sedan början av 2023 har Embracer-aktien störtat med över 65%.

“Intressant på dessa nivåer”

Fondförvaltaren Christoffer Johansson, på Ruth Asset Management som ägs av Max Matthiessen, ser till skillnad från blankarna positivt på gamingbolaget.

“Jag tycker Embracer är intressant på dessa nivåer, men man bör vara beredd på att förändringen och en eventuell vändning tar något längre tid än väntat. Rom byggdes inte på några kvartal och detsamma gäller bolagets transformation”, säger han till Afv.

Det som stod högst på förvaltarens önskelista inför kvartalsrapporten var att gamingbolaget skulle vara på god väg att nå skuldmålet. Det blev dock inte riktigt som han önskat sig.

“Att det skjuts fram i tiden och inte kommer infrias vid utsatt tid påverkar förtroendet vilket jag tror är en starkare drivkraft bakom nedgången i aktien än räkenskaperna i sig”, säger Christoffer Johansson.

Förvaltaren pekar på att det i marknaden finns en rädsla för att Embracer ska behöva ta in nya pengar, vilket dock inte är aktuellt i nuläget. Han pekar på bolagets stärkta kassaflöde, kassan om över 3 mdr kr och de outnyttjade kreditfaciliteterna.

Foto: Embracer

Bolagets nettoskuld uppgick till över 16 mdr kr vid utgången av 2023. Målet var att få ner den till 8 mdr kr till i mars 2024, vilket Embracers VD alltså ser som osannolikt.

“Vi satte upp ambitiösa mål att nå inom tidsperioden och vi är på väg att nå huvuddelen av målen, men troligen nås inte skuldmålet till sista mars”, sade Lars Wingefors till Afv i samband med rapportsläppet.

Ljusglimtar

Det fanns ett par ljusglimtar i kvartalsrapporten, enligt Christoffer Johansson. Exempelvis växte mobilspelsverksamheten snabbare än analytikerna förväntat sig och genererade dessutom en högre vinst än marknaden räknat med. Delvis drivet av att kostnaden för nya användare sjönk.

“Lars Wingefors är största ägare i bolaget och har lång erfarenhet inom branschen. Han har lyckats vända skutan tidigare i sin karriär”, säger Christoffer Johansson och fortsätter resonemanget:

“Jag tror att bolaget inväntar rätt läge att göra vissa förändringar då det gäller att inte göra något förhastat i transformationsresan. Det skulle nämligen kunna kosta mer i det långa perspektivet.”

Bibehåller positionen

Ruth Asset Management äger för tillfället aktier för 44 Mkr i Embracer, enligt Holdings. En position som man väntas behålla, nämner Christoffer Johansson.

“Värderingen har kommit ner markant men det är ingen drivare för kursuppgång. För det behöver vi se att datapunkter som skuldsättning, kassaflöde och marginaler tar fart. Vi har fortfarande förtroende för ledningen men behöver se vidare förbättring av siffrorna.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer