Förvaltaren tror på Scandic, SEB och Saab – men säljer av Nibe: ”Fastnar inte”

Värmepumpsbolaget Nibes aktie har fallit på börsen det senaste året och frågan är om den nu är ett fynd eller en fallande kniv. I en intervju med Affärsvärlden ger förvaltaren Anna Jakobson sin syn på Nibe och lyfter samtidigt fram ljuspunkter i Saab och Sobi.
Förvaltaren tror på Scandic, SEB och Saab – men säljer av Nibe: ”Fastnar inte” - Anna Jakobson, Alfred Berg
Anna Jakobson, förvaltare på Alfred Berg.

Det finns aktier där uppgången stundom ter sig ostoppbar. Värmepumpsbolaget Nibe har sedan introduktionen haft en kursutveckling på 19 000%. Ingen har dock missat färden nedåt för den folkkära aktien: från att ha handlats för runt 120 kr i april 2023, byter den idag händer för 54 kr. Och de lärda tvistar alltjämt om det råder sälj- eller köpläge för Markaryds stolthet.

Vissa analytiker skymtar ljuset i tunneln, medan blankarna ser framför sig en fortsatt nedgång. Nibe är alltjämt Stockholmsbörsens tredje mest blankade bolag.

“Vi kom från ett läge där alla stjärnor stod rätt för Nibe och värderingen var väldigt hög. Sen har det varit högre räntor, som har gjort att konsumenter gjort färre investeringar. Subventioner runt om i Europa har plockats bort. Dessutom har det kommit in nya aktörer som ökat konkurrensen, och ovanpå det låga energipriser”, säger förvaltaren Anna Jakobson till Affärsvärlden.

Hon förvaltar Alfred Bergs Sverigefond, som innehåller 35 olika bolag. Fonden var tidigare ägare av just Nibe, men Jakobson valde att avyttra innehavet i början av året.

“Det har varit en cocktail som inte varit gynnsam för Nibe. Vi har bolaget under bevakning men jag tycker fortfarande inte att värderingen är på rätt nivå.”

Vad skulle krävas för att du skulle bli intresserad av Nibe igen?

“Jag skulle nog vilja se tydligare tecken på att marknaden kommer igång. Jag skulle också vilja försäkra mig om att Nibe inte blir ett nytt Electrolux, alltså inte blir en verksamhet där man får för mycket press på marginalerna”, säger Jakobson.

Undviker negativa sentiment

Anna Jakobson är sedan 2022 direkt ansvarig för Alfred Bergs svenska aktiefond. Hon är även en del av teamet som förvaltar Alfred Bergs nordiska småbolagsstrategier, Alfred Berg Nordic samt ett antal fonder som förvaltas åt huvudägaren BNP Paribas. Totalt förvaltat kapital för Alfred Bergs egna aktiefonder ligger på 40 miljarder kronor. Hennes fond är av den mindre storleksordningen.

“Det som utmärker oss är att vi hela tiden tittar på fundamenta och sentiment, samt är väldigt strukturerade i vår process. Vi följer upp alla bolag varje vecka och rankar alla bolag. Det gör också att vi inte fastnar i några innehav”, säger Jakobson om urvalsprocessen.

Hennes investeringsuniversum består av ungefär 160 bolag som hon går igenom varje vecka.

“Jag gör en egen bedömning av ett estimerat fundamentalt värde av ett bolag utifrån en egen modell. Dessutom väger jag ihop det med hur bolaget ser ut när det gäller traditionella värderingsmultiplar som PE-tal, vinsttillväxt och annat. Efter det rankar jag bolagen som jag följer varje vecka från 1 till 160.”

Alfred Bergs Sverigefond

Förvaltare: Anna Jakobson.

Vad: Fondförvaltare hos Alfred Berg. Styrelseordförande i Mistra, en stiftelse för miljöstrategisk forskning.

Erfarenhet: Har arbetat som analytiker på SEB, mångåriga chefsuppdrag inom portföljförvaltning på Nordea, däribland som Head of Financial Institutions Sweden & Executive Advisor/Corporate & Investment Banking.

Track record: Fonden är relativt ny, men har sedan startskottet den 5 december 2022 avkastat +27,8% före avgifter.

7 största innehaven: Atlas Copco, Investor, Volvo, SEB, ABB, Essity och Alfa Laval.

Kuriosa: Har en stor passion för hästar och ridning med fokus på hoppning. Även aktiv som styrelseordförande i Svensk-Franska Stiftelsen, som bildades 1935 och delar ut stipendier för att främja akademiskt utbyte mellan länderna.

Då blir det lätt att se vilka som presterar bäst respektive sämst. Därefter läggs ett raster på bolagen där de bedöms utifrån sentiment, i första hand bedömt utifrån hur kursen går.

“Ett bolag som har ett negativt sentiment runt sig undviker vi att köpa även om vi tycker att det är billigt. Det gör att vi har en momentumkomponent med oss. Omvänt kan vi stanna kvar i en aktie även om den stigit i värderingen, i kombination att vi skalar ner innehavet. När bolag hamnar i mitten blir det ju mer en bedömning av det enskilda bolaget”, säger hon.

Ett drag som gör att bolag som Nibe, eller exempelvis Loomis, lätt halkar ur önskelistan.

Saab: “Högteknologisk portfölj”

Ett av de största innehaven i Sverigefonden är försvarskoncernen Saab. Ett innehav som Jakobson menar kommer gynnas av ökade försvarsanslag och en geopolitisk skakig omvärld. Bara i år är aktien upp 44%.

Saab har nyligen inlett byggandet av en fabrik i Indien för produktion av granatgeväret Carl-Gustaf, som har använts av den indiska armén sedan 1976. Foto: Saab

Oavsett utgången av det amerikanska presidentvalet tror Jakobson att Saab-aktien kommer ha luft under vingarna även framöver.

“Vi kan inte förlita oss lika mycket på USA som vi gjort historiskt och det kommer vara fallet oavsett utgången i presidentvalet. Tittar man längre fram kommer försvarsinvesteringarna att öka och Saab har visat att de har en mycket bred produktportfölj”, säger hon och fortsätter:

“Förr blev det mycket spekulationer när stora affärer var på gång, vilket drev upp kursen. Sedan gick kanske kontrakten till någon annan än Saab och då kraschade kursen. Nu säljer bolaget produkter utifrån en bredare och mer högteknologisk portfölj. Det gör att de har både värderingen och framtidsutsikterna med sig.”

Förvärv som kan ge kassaklirr

Hon vill även slå ett slag för en av de svenska storbankerna, nämligen SEB, där fonden har ett större innehav.

“SEB har, till skillnad från Swedbank och Handelsbanken, en annan mix i sin intjäning och är inte lika beroende av räntenettot. De har en verksamhet som även gynnas av att räntorna kommer ner. Intäkterna från exempelvis investment banking och kapitalmarknaden”, säger hon och fortsätter:

“Jag gillar också att SEB har en väldigt bra ledning och en fantastiskt bra tillväxtstrategi som de inte pratar så mycket om. Deras ambition är i vilket fall att lyckas växa selektivt på kunder runt om i Europa, som påminner om deras skandinaviska kärnkunder. Jag uppfattar det som en tillväxt med förhållandevis låg risk utan stora etableringar utomlands. De har valt en lite annan väg för sin tillväxt än till exempel Handelsbanken.”

Affärsvärlden gav en köprekommendation på SEB i maj i år och aktien har sedan dess stigit 39%. I ett optimistiskt scenario räknade Afv:s analytiker på en uppsida på hela 73%.

Anna Jakobson, förvaltare på Alfred Berg, ser fram emot Scandic Hotels uppdatering av sina finansiella mål under hösten. Foto: Alfred Berg

Men bra investeringscase hittar Anna Jakobson även hos bolag med färre ägare än folkkära Saab och SEB. En av guldklimparna hon lyfter fram är läkemedelsbolaget Sobi som förra året genomförde förvärvet av CTI Biopharma för 18 miljarder kronor.

“Det jag gillar med Sobi är att de inte är ett enproduktbolag. De har en intressant värdering och det finns en förhoppning om att de i höst kommer kunna visa tillväxt på ett av deras nyare preparat som de kom in i ett förvärv som de gjorde under 2023 som heter Vonjo och det ligger inom deras hematologiområde. Där hoppas vi på att få se fina siffror”, säger Jakobson och fortsätter:

“I sådana här bolag har de ofta äldre produkter som kanske inte är det som betalar räkningarna framöver. Så det gäller att de hela tiden får fram nya produkter. Jag tycker att de har en intressant produktportfölj.”

Investering med hög risk

På sistone har det skett en del insynsförsäljningar i medicinteknik bolaget Bonesupport. Tillväxten står sig, även om värderingen skjutit i höjden. Likväl är Bonesupport ett innehav som Jakobson ser positivt på. Om sentimentet kring Nibe idag är dystert – ger Jakobsons momentumkomponent ett motsatt utslag när det kommer till Bonesupport-aktien.

“De hittar hela tiden nya sätt att använda sina produkter. Det är ett spännande bolag med potential att fortsätta att växa under lång tid. De kanske bara är i början av sin tillväxtresa. Det finns stora förväntningar i den kursen, men vi tror på dem fortfarande. Men man ska komma ihåg att det är en väldigt hög värdering och går någonting fel så finns det en hög risk.”

Nya finansiella målsättningar

Lägre räntor skulle kunna innebära att det privata resandet får upp tempot. Dessutom har Scandic Hotels uppnått en relativt hög lönsamhet för tillfället. Affärsvärlden landade i somras i en köprekommendation. Anna Jakobson ser fram emot de nya finansiella målen som kommer meddelas i höst.

“Jag tycker att Scandic har levererat väl. Det har varit ett starkt fokus på balansräkningen, men nu är den i ordning. De själva har meddelat att de kommer ut i höst med nya finansiella mål. Då kommer de också tala om hur de tänker kring utdelning och kanske återköp. Där har vi lite förhoppningar på att det kan bli en positiv händelse”, säger hon och poängterar att målen inte uppdaterats på länge.

“De har inte uppdaterat dem sedan börsintroduktionen. Men lägre räntor och ett bättre konsumentklimat gynnar privat resande och Scandic är duktiga på just det.”

LÄS ÄVEN: 

Förvaltaren om nyckelinnehavet Surgical Science: ”Hur plastisk hjärna har nya VD:n?”

Fastighetsveteranens fem aktiepärlor: ”Trenden går inte att stoppa”

Förvaltaren ser köpläge efter vinstvarningarna: ”Ett hack i kurvan”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer