Intervju Investeraren
Förvaltaren om nya fonden: ”Överraskande intresse från investerare”
Den nya fonden, Enter Microcap, drar igång 2 januari. Fonden är månadshandlad. 22 december blir den sista dagen att teckna andelar i fonden.
Fonden kommer bestå av drygt 50 bolag där det genomsnittliga bolaget i fonden kommer ha ett börsvärde kring 6,5 miljarder kr. Den gängse definitionen av micro cap-bolag brukar vara 0,1% av den totala börsen, vilket betyder att gränsen går vid 8 miljarder just nu. Men Oscar Karlsson har alltså tänjt på gränserna.
“Vi har en lite bredare definition så vi kan gå upp till 16 miljarder. Det är ju synd att investera i ett bolag på 5 miljarder och sedan tvingas sälja på 8 miljarder, bara för att gränsen går där. Det känns bättre med ett högre tak. Dessutom förbättras likviditeten, samtidigt som mycket potential finns kvar.”
Vilka sektorer kommer du investera i?
“Det kommer bli ett stort fokus på mjukvarubolag som har potential att skala globalt. Det kommer finnas mycket nischade industrier, framförallt inom automation, som också kan gå globalt. Sedan kommer det också bli en del hälsovård med en del produktbolag som säljer maskiner och tillhörande produkter för eftermarknad.”
De flesta innehaven har redan valts ut till fonden, men det är ännu för tidigt att prata om de enskilda bolagen. Oscar Karlsson letar efter lönsamma tillväxtbolag. Innehaven i fonden har i genomsnitt en ebit-marginal på 15% och en tillväxttakt på omkring 18% de tre senaste åren. Ytterligare bolagskvaliteter är en låg skuldsättning och förmåga att göra förvärv.
Vad är det som lockar med mikro-segmentet?
“Ur ett avkastningsperspektiv är det ett fantastiskt segment. Men det är också en jättestor skillnad mellan bolagens prestationer. Vi gjorde en körning på mikrobolagen 2005-2020. Då hade micro cap-index gått upp 950%, samtidigt som det breda börsindex var upp 400%. Men den bästa decilen i mikro-segmentet hade gått hela 2200% och den sämsta decilen -70%. Så det finns en jättepotential bara i indexet, men kan man fokusera på kvalitet och undvika förhoppningsbolagen finns det mycket som talar för en väldigt bra avkastning.”
Det blir ju mycket fokus på tillväxtbolag i detta segment. Hur tänker du kring att investera i denna sektor, nu när räntorna kommit upp? Vi har ju sett att bolagsvärderingarna kommit ned ordentligt i år.
“Den långsiktiga lockelsen i mikrosegmentet är ju att bolagen har kommit en bra bit på vägen. Så det finns en grundläggande struktur i bolaget, samtidigt som det finns mycket tillväxtpotential kvar. Det är det vi tycker är hela syftet med produkten. Att tajma makrohändelser är inte idén med produkten, detta ska vara för investerare som tror långsiktigt på växande bolag.”
Hur har intresset varit från investerarna?
“Vi har precis börjat träffa kunder, men det är överraskande positivt. Man tänker ju att det skulle vara helt fel tajming när marknaden har varit svagt så länge. Men eftersom att många av våra institutionella kunder har en lång, nästintill evig, placeringshorisont så märker man att de börjar ta in att detta vi är i nu är en väldigt intressant tid att investera i.”
Finns det någon bransch du inte kommer investera i?
“I det korta perspektivet är det fastigheter. Det är för osäkert för närvarande.”
Vi fick trots allt ett litet rally efter inflationssiffror från USA förra veckan. Vad tror du om börsen framöver?
“Jag brukar inte spå börsutvecklingen på kort sikt. Min tes att börsen går i linje med bolagens vinstutveckling över tid. Man brukar tala om att marknaden handlar på nästa år, men jag tror faktiskt att vi har en lite längre horisont än så. Någon gång under 2023 kommer det gå upp för marknaden att det är 2024 vi ska fokusera på. Nu har vi haft en period av kraftigt stigande inflation. Om det stannar här eller vänder vet inte jag, men bara det faktum att det inte fortsätter uppåt skulle kännas som en lättnad. Sedan ska vi inte glömma att nästa års nedtryckta jämförelsetal sannolikt kommer vara väldigt bra för börsen. Det är ju en rent mekanisk effekt, men när vi väl står i 2023 så tror jag inte vi kommer tänka så mycket på fjolåret utan blicka fram mot 2024.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer