Intervju Investeraren
Förvaltaren om favorit-förvärvare, Fortnox och Nibe: ”Aktien ska vara dyr”
På toppen av småbolagshaussen hösten 2021 packade Per Trygg ihop den välanvända förvaltarportföljen på SEB och flyttade till Lannebo. Där förvaltar han idag närmare 34 miljarder kronor i Lannebo Småbolag och Småbolag Select.
Det höjda ränteläget gav inte direkt någon smekmånadsstart, men nu tror Per Trygg att det ljusnar för småbolagen, i takt med att räntorna vänder ner.
“Det gynnar bolagen som växer snabbast och motiverar en lite högre värdering när du får ett lägre avkastningskrav. Förutsatt att man är någorlunda hyfsad på att välja ut rätt bolag.”
Historiken talar för att Per Trygg faktiskt är hyfsat bra på just det, men på frågan vad som gjort att han flera gånger belönats för sin fondförvaltning, blir det först tyst. Han är inte yvig i orden.
QUALITY GARP
“Jag har en ganska enkel investeringsfilosofi som jag konsekvent håller mig till. Det är att bra bolag tenderar att fortsätta att gå bra, och mindre bra bolag tenderar att fortsätta ha problem. Det har fungerat bra hittills och kommer förhoppningsvis fortsatt att göra det.”
Per Trygg
Gör: Förvaltar Lannebo Småbolag och Lannebo Småbolag Select, ägaransvarig på Lannebo.
Utbildning: Civilekonom
Bakgrund: Tidigare aktiechef och förvaltare på SEB.
Utmärkelser: Har bland annat belönats med Årets fond alla kategorier, Årets Småbolagsfond och fått högsta möjliga rating av Citywire som förvaltare.
Intressen: Flugfiske, “främst havsöring och lax”. Gillar vin, “mest röd och vit bourgogne, Produttori del Barbaresco Barbaresco är ett prisvärt vin”.
“Jag har en ganska tydlig kvalitets-tilt, som jag brukar kalla quality garp. Kvalitetsbolag som också har möjlighet att fortsätta växa vinsten över tid, men till ett rimligt pris, naturligtvis.”
GALEN VÄRDERING
Efter att värmepumpstillverkaren Nibe tappat nära 30% på börsen i år, tyckte Trygg att priset började se rätt rimligt ut.
Nyligen gick han från 0 till 370 miljoner kronor i Markaryds stolthet.
“Det var det senaste jag köpte. Jag har ägt Nibe tidigare på SEB, men det är ett nytt innehav i Lannebo. Ett väldigt fint bolag som haft en fantastisk utveckling. Aktien fick dock en närmast galen värdering när hållbarhet blev populärt. Nu tycker jag att värderingen bättre speglar framtiden för Nibe, och det är en bra position de har”, konstaterar Trygg.
“Det kan bli ett väldigt tufft kvartal med svaga siffror, men då kan vi få möjlighet att öka ytterligare om aktien går ner. Marknaden för värmepumpar kommer vända upp, förr eller senare, och då är det bättre att vara stark när marknaden är svag.”
Per Trygg vill ogärna gissa eller spekulera, varken om konjuktur eller kortsiktiga värderingar, utan är koncis och tydlig.
“Jag trejdar inte heller inför kvartal och sånt, utan försöker bygga en portfölj jag tror på över tid. Vad kan det här bolaget vara värt om fem år? Vi struntar också fullständigt i indexvikt i fonden, utan väljer de bolag vi tror på, sen får det bli vad det blir.”
ÖVERREAKTION PÅ VD-BYTE
När Tommy Eklund tvärt slutade som VD för Fortnox nyligen, störtdök aktien 12% och Trygg passade på att öka innehavet.
“Det blev en överreaktion. Att man byter VD efter fem år är inte konstigt”, säger Trygg som inte har någon favoritkandidat till VD-posten.
“Generellt så tycker jag oftast det är bäst att rekrytera internt. Jag gillar när bolagen har en påläggskalv som man kan sätta som VD, då behåller man kunskap och kultur. Såvida man inte behöver förändring, då tar man en extern.”
Trygg hittar de flesta av sina kvalitetsbolag i industrisektorn, som utgör nära hälften av fonden.
Serieförvärvaren Addtech är det absolut största innehavet, värt 2,2 miljarder kronor, med en avkastning på drygt 1000% enligt Holdings.
Ett bolag Trygg ägt i princip sedan första dagen han började som förvaltare, berättar han.
“Addtech är ett fantastiskt bolag. De har en jättefin kultur som hjälper bolagen att växa på sitt eget sätt och förbli självständiga. En förvärvsmaskin som gett över 20% avkastning i snitt under många år. Dessutom har de under alla år ökat andelen egna produkter, vilket gjort att marginalen gått upp kraftigt.”
Lannebo Småbolag
Förvaltat kapital: 31 miljarder kronor
Utveckling: 15% i år, 44% 1 år, 2200% sedan starten år 2000
De 20 största innehaven: Addtech, Lifco, Lagercrantz, Beijer Ref, AAK, Indutrade, Sagax, Trelleborg, Mycronic, Nyfosa, Mycronic, Balder, Bufab, Addnode, Axfood, Hexpol, Nordnet, Sectra, OEM, Loomis, Vitec.
SERIEFÖRVÄRVSFÖRVALTARE
Och Trygg verkar serieförvärva serieförvärvare. Näst största innehavet är Lifco (1,8 Mdr), tredje största Lagercrantz (1,7 Mdr) och sjätte största Indutrade (1,4 Mdr).
“De har bevisat att de har en förmåga att driva sina bolag på ett bra sätt och göra bra förvärv. Det gör att det blir en fin tillväxt – de flesta har vuxit sina vinster med mer än 15% per år de senaste 20 åren. Så länge jag ser att de har förutsättningar för att kunna fortsätta göra det, tycker jag att det ser väldigt bra ut för dem.”
I banksektorn satsar Trygg på nätmäklarna Nordnet och Avanza.
“Sparande blir mer och mer viktigt för oss som privatpersoner och den underliggande trenden är stark för de här bolagen. De har bra plattformar och kundtillströmning i en bransch som växer.”
TROR PÅ MINDUS
Fastigheter finns också i portföljen, med Sagax och Nyfosa på topp tio.
“Vi satte på oss säkerhetsbältet och köpte en hel del fastigheter när det inte var så populärt. Nyfosas aktie fick mycket stryk när räntorna började stiga, eftersom de hade ganska mycket rörlig ränta. Det är ett bra bolag som helt enkelt blev för billigt, så då slog vi till.”
“Sen har vi väldigt stark tilltro till David Mindus som sitter i styrelsen och är ägare i Nyfosa. Det är också därför vi har Mindus Sagax som är vårt största fastighetsinnehav. Ett fantastiskt bolag.”
Norrländska serieförvärvaren Vitec, som är det bolag som gått allra bäst på Stockholmsbörsen sedan millenieskiftet, med imponerande 22 000% avkastning (!) finns också i småbolagsfonden.
Ett bolag som nyligen uppmärksammades i hedgefondförvaltaren Pontus Dackmos månadsbrev, där han lyfte ett varningens finger för hög fallhöjd.
Per Trygg håller med om att värderingen är hög, men befogad.
“De har en hög värdering av en anledning. De har vuxit vinsten per aktie väldigt bra under lång tid, genom att äga, driva och förvärva små mjukvarubolag som är väldigt nischade. Min bedömning är att de har goda förutsättningar för att kunna fortsätta med det.”
AKTIEN SKA VARA DYR
Sectra är en annan dyrgrip i fonden.
“Aktien ser alltid dyr ut, men det är ett fantastiskt bolag som bevisat sin styrka under många års tid. De har en superstark marknadsposition inom digital bildhantering för sjukvård, inte minst för cancerdiagnoser.”
“Det är en global aktör i en växande bransch, så det är klart att aktien ska vara dyr, men på kort sikt ser den jättedyr ut.”
Men allt är inte guld som glimmar, Trygg åkte nyligen på en vinstvarning i NCAB.
“Den var nog marknadens mest förväntade vinstvarning som det har surrats om länge. Nu tror jag att en hel del är inprisat i aktiekursen. Men jag gissar aldrig vart marknaden ska ta vägen. Jag försöker bara hitta bra bolag”
Läs mer: Addtech – kvalitet kostar
Läs mer: Så värderas serieförvärvarna
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer